Articol de Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 12 mai 2023 20:22 / Actualizat vineri, 12 mai 2023 23:03
Asley Gonzalez (33 de ani), vicecampion olimpic și medaliat cu aur la CM, a concurat ieri la Doha sub steagul României. Mutarea a fost făcută la mijlocul lui 2021 cu gândul de a merge la Paris 2024
România naturalizează din ce în mai mulți sportivi, fie că e vorba de sporturi de echipă sau de cele individuale. Judoul a intrat și el în acest trend în 2021, când cubanezul Asley Gonzalez și-a luat cetățenia română.
Prima competiție a sa sub tricolor a fost în septembrie 2021, la Grand Prix-ul de la Zagreb. Ieri, el a evoluat la Campionatele Mondiale de la Doha, a doua sa ediție reprezentând România, unde a pierdut în a doua confruntare în fața georgianului Varlam Liparteliani, vicecampion olimpic în 2016.
La CM de la Budapesta, în 2022, Asley se înclinase încă de la prima confruntare pe tatami. După o carieră în care a fost prezent de trei ori la Jocurile Olimpice, Beijing, Londra și Rio de Janeiro, câștigând un argint în 2021, și după șase participări la Campionatele Mondiale, cucerind aurul în 2013, pentru Cuba, Asley a hotărât să schimbe țara pe care o reprezintă.
2 medaliiare Asley la Campionatele Mondiale, un aur în 2013 și un bronz în 2011
Un caz ciudat
Decisese să se retragă din judo în 2018 din cauza multiplelor accidentări, ele fiind localizate la umăr și genunchi, dar chiar și așa pentru sportivii cubanezi e greu să schimbe țara. „Acesta este primul caz al unui medaliat olimpic cubanez care, fără a fi nevoit să fugă, renunță să mai reprezinte Cuba pentru a evolua în echipa altei națiuni", a notat o publicație din Cuba. Tot acolo se specifică faptul că Federația Română de Judo a făcut toate demersurile pe lângă guvernul cubanez pentru ca acest lucru să fie posibil.
De ce totuși România? „Cât am fost activ, m-am împrietenit cu un judoka din România pe care l-am vizitat de mai multe ori. Când el mi-a propus să vin să concurez într-o întrecere națională, aveam doi fără vreo competiție, deși mai treceam pe la sală", a explicat Gonzalez într-un interviu pentru Play-Off Magazine TV. Vlad Vișan este numele celui despre care vorbește Asley.
Pandemia l-a prins pe Gonzalez în România, iar până s-au rezolvat toate formalitățile a durat aproape opt luni. "Primele luni au fost dificile, nu aveam nimic, câteodată mă gândeam ce fac aici. Până la urmă a venit și soția mea și lucrurile s-au mai așezat", a mai povestit el pentru sursa citată.
Vicecampionul olimpic la categoria 90 kg a vorbit și despre diferențele în antrenamente dintre Cuba și România: „E un pic diferit, au un alt stil, sunt mai liberi la antrenamente, cu mai puțină presiune. În Cuba e mai multă, tot poporul te urmărește. Aici tragi pentru tine, dacă nu poți, asta e".
Primii doi ani din acel ciclu olimpic care a dus la Londra nu au fost tocmai cei mai buni, trebuia să adun experiență, să câștig forță. Din 2011 am început să-mi revin, să fac rezultate. Am urcat pe podiumul mondial, iar în 2012 am mers la Londra pregătit. Nu m-am gândit la nimic, am fost concentrat doar pe ce aveam de făcut. Acum, după mulți ani, o consider un succes, n-a fost să fie aur, dar e o medalie olimpică
- Asley Gonzalez
„Nevoie de mai multă forță"
De când a început să concureze pentru țara noastră, Asley a trecut la categoria 100 kg, una extrem de puternică. "Am o vârstă, alte interese, nu doar judo, și nu vreau să-mi fie afectată sănătatea așa am decis să trec la 100 kg. E mai dificil pentru că am nevoie de mai multă forță, dar sunt bine și o fac fără presiune", a explicat Asley.
Judoka născut în Placetas, un oraș din mijlocul insulei, nu a scăpat de problemele cu accidentările, în continuare are unele dureri la genunchi, a descoperit o hernie de disc, dar sunt afecțiuni care pot fi ținute sub control pentru că "sport de performanță fără dureri nu există".
Obiectivul pentru care Asley a revenit pe tatami este participarea la a patra ediție a Jocurilor Olimpice. „Da, vreau să ajung la Jocurile Olimpice și poate să câștig și o medalie. Când am concurat din nou am avut un pic de anxietate, dar a fost mai bine decât mă așteptam, așa că mergem înainte", a subliniat el pentru sursa citată.
Primul criteriu de calificare la JO de la Paris este clasamentul mondial din data de 23 iunie 2024, primii 17 judoka de la fiecare categorie mergând la întrecerea olimpică. Deocamdată, Asley Gonzalez este pe 25 în ierarhia mondială. Chiar dacă acum reprezintă România, Gonzalez nu știe dacă va rămâne aici după ce se va retrage a doua oară. „După Jocurile Olimpice voi decide ce fac, dacă rămân sau mă întorc în Cuba".
„Judoul e ca un drog"
Asley Gonzalez a spus că avut o copilărie frumoasă și ca orice copil a ajuns să practice diverse sporturi. „Am început chiar cu judoul, dar apoi am făcut tot felul de alte sporturi, fotbal, karate, box, dar până la urmă am revenit la judo pe la 11 ani. Am simțit ceva ce nu pot explica, e ca un drog, asta simțeam că trebuie să fac", a povestit el în interviul pentru Play-Off Magazine TV.
Apoi a adăugat: „Am început la echipa națională de juniori la 63 de kg și apoi am urcat la 81. Nu eram printre primii, așa că atunci când am trecut la seniori am hotărât să urc la 90 kg pentru că nu-mi doream să fac foamea, să trec prin tot acel proces de slăbire".
Interesat de modeling
În cei trei ani cât a stat departe de tatami, Asley Gonzalez s-a interesat de lumea modei, el participând alături de prietenul său român Vlad Vișan la un pictorial pentru Vfashionmanagement pe plajele din Cuba.
Pentru lume, în general, medalia olimpică pare mai importantă, dar cea care îmi este mie mai dragă este cea de aur de la Campionatele Mondiale din 2013. Pentru că am câștigat și am fost cel mai bun în acea zi. E cea mai importantă din cariera mea
Concursul de la Jocurile Olimpice din 2008 a fost doar al treilea internațional pentru mine, mai bifasem unul în Italia și altul în Anglia. Prima mea ediție olimpică e una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele
- Asley Gonzalez
9 judoka din Româniaau participat la CM de la Doha, competiție care se încheie sâmbătă
Citește și:
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!