Articol de Dan Udrea - Publicat joi, 15 iunie 2023 17:52 / Actualizat joi, 15 iunie 2023 18:51
Cu o zi înainte de meciul cu Kosovo, de nicăieri, a venit un mesaj semnat „staff-ul tehnic al echipei naționale”. Nici măcar atunci când decide să apeleze la asemenea tehnici, selecționerul nostru n-are curaj să-și asume public demersul.
„Sunteți parte din familie, vom avea toți de câștigat”
Mesajul a fost trimis pe Grupul oficial de comunicare cu presa. Conținutul lui integral arată așa:
Mesajul staff-ului tehnic al echipei naționale:
În preajma acestor partide extrem de importante pentru obiectivul nostru comun, calificarea României la EURO 2024, adresăm rugămintea către conducătorii de cluburi, agenții și jurnaliștii ce fac parte din familia fotbalului românesc de a înlesni jucătorilor naționalei posibilitatea să se concentreze total la miza acestor meciuri.
Știm că suntem în perioadă de transferuri la nivel de club, înțelegem deplin interesul profesional al tuturor, dar suntem convinși că obiectivul calificării la EURO 2024 este unul comun și de aceea facem apel la unitate și coeziune, cu atât mai mult cu cât, prin îndeplinirea acestuia, toată familia fotbalului românesc va avea de câștigat.
Ziariștii nu fac parte din „familia fotbalului românesc”
Citești și crezi că e poantă. Că e o glumă proastă. Îți vine apoi să râzi, după care, atunci când realizezi că, de fapt, mesajul e chiar real, îți vine efectiv să plângi. Să plângi de mila celor care l-au conceput și care cred că timpul trebuie să se oprească în loc pentru ca ei să reușească la echipa națională.
Nu mă interesează de agenți, de conducători de cluburi, dar când vine vorba despre jurnaliști, atunci, poate că cei din FRF și, mai ales, cei care conduc acum echipa națională ar trebui să știe că au o percepție greșită. Și anume că ziariștii fac parte din „familia fotbalului românesc”. O copilărie, ca să nu spun că e o prostie.
Toți selecționerii au aceeași obsesie
Această obsesie, de a nu se face atmosferă proastă înaintea meciurilor, parcă se transmite moștenire de la selecționer la selecționer. Un fel de „să stea satelitul!”, vorba lui Gică Hagi, din toamna lui 2001, care parcă voia să controleze și cosmosul înaintea barajului de Mondiale cu Slovenia.
De parcă un profesionist are nevoie de o bulă complet sigilată, în care să nu-l atingă nici măcar o adiere din exterior, pentru a fi în stare să ofere o pasă verticală bună sau o centrare ca lumea. Dacă deraiază emoțional pentru că a scris presa ceva, a spus un conducător altceva sau un agent îi propune o echipă, atunci nu e pregătit pentru fotbalul adevărat!
Măcar să ne punem întrebări, dacă să vă punem întrebări nu se mai poate
Nu ne mai rugați să nu ne facem meseria, nu ne mai rugați să nu mai punem și să nu ne mai punem întrebări. De fapt, să vă punem întrebări nici nu s-a putut, fiindcă de frică, probabil, selecționerul primei reprezentative nu s-a prezentat în fața jurnaliștilor de când a început această acțiune și până astăzi. Deloc! A vorbit doar prin canalele de comunicare, răspunzând unor întrebări servite.
Enervăm establishmentul, deci ne facem treaba
Dacă asta cereți jurnaliștilor, să nu-și mai respecte jobul, să se transforme doar în ofițeri de presă care să preia precum pelicanii doar comunicate și declarații oficiale, atunci fie ați luat-o razna complet, fie vă pregătiți alibiuri în cazul unor eșecuri.
Și nu vă mai amăgiți cu clișee de genul „toți vom avea de câștigat” dintr-o eventuală calificare la Euro. Da, pentru presă ar fi mai bine, ar câștiga mai multă audiență și bani dacă vom fi la turneul final, dar presa a rezistat și fără calificări, din moment ce în ultimele două decenii n-am fost la niciun Mondial, ci doar la două Europene.
În schimb, dacă presa s-ar pune în genunchi și și-ar acoperi ochii și urechile, așa cum cere „staff-ul naționalei”, abia atunci ar avea ceva de pierdut: chiar esența acestei meserii. Dar nu se va întâmpla așa ceva și câtă vreme continuăm să enervăm establishmentul „familiei fotbalului românesc” înseamnă că ne facem bine treaba.