GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  RAPID 100

RAPID 100 Cea mai controversată poveste din istoria Rapidului - Cine l-a omorât pe Dan Coe?

Coperta revistei Sport din 1969, cu Culae Lupescu, Rică Răducanu și Dan Coe // foto: pentrufaimaluidancoe.blogspot.ro
Coperta revistei Sport din 1969, cu Culae Lupescu, Rică Răducanu și Dan Coe // foto: pentrufaimaluidancoe.blogspot.ro

Articol de GSP - Publicat duminica, 25 iunie 2023 09:01 / Actualizat duminica, 25 iunie 2023 09:57

Dan Coe, marele căpitan al giuleștenilor din anii '60, a fost găsit spânzurat într-un apartament din Köln. Aproape nimeni n-a crezut în varianta oficială a sinuciderii. 

  • de Pompiliu Constantin

Dan Coe a fost căpitanul Rapidului, a contribuit substanțial la câștigarea titlului din 1967 și a jucat pentru națională în 41 de meciuri. Cariera sa sportivă de excepție a fost completată de o viață tumultuoasă care s-a sfârșit brusc în toamna anului 1981. A fost găsit spânzurat în apartamentul său din Köln

Avea 40 de ani, iar moartea sa prematură în condiții obscure a alimentat un mit pe care fenomenul rapidismului îl perpetuează. Meci de meci, fanii rapidiști îl omagiază pe Dan Coe prin versurile: "Un salut din vechea Troie / Pentru faima lui Dan Coe / Şi înc-o dată că e voie / Ahoe!”.

Cine l-a omorât pe Dan Coe? A fost mâna Securității?

Coechipierii și antrenorii l-au perceput ca pe un exemplu de conduită, un fotbalist empatic, un caracter puternic. Forța sportivă etalată pe terenul de fotbal a venit în contradicție cu finalul vieții sale. 

Tocmai condițiile în care a fost găsit decedat i-au făcut pe mulți să privească cu suspiciune ideea că Dan s-ar fi putut sinucide. Din această disonanță a faptelor a apărut ideea că fostul fotbalist a fost asasinat de Securitate, mai ales că își crease și profilul unui personaj antisistem.

Coe provenea dintr-o familie care a avut de suferit în perioada comunistă. Tatăl său, Duce Coe, a fost fotbalist la Sportul și a cunoscut temnițele comuniste din postura de deținut politic deoarece aderase la cauza legionară. 

Dan a ales să joace la Rapid, o echipă considerată antisistem, unde primise supranumele de „Ministrul Apărării”, cu care se lăuda, din dorința de a ironiza imixtiunea ministrului Apărării la clubul Steaua, rival al Rapidului.

Cea mai controversată poveste din istoria Rapidului - Cine l-a omorât pe Dan Coe?
Coperta revistei Sport din 1969, cu Culae Lupescu, Rică Răducanu și Dan Coe // foto: pentrufaimaluidancoe.blogspot.ro

„Greșeala” de a vorbi la Europa Liberă

Nu în ultimul rând, el a intervenit la radio Europa Liberă, care emitea din Germania și care era ascultat în mod ilegal de către români pentru a afla realitățile sociale. 

A vorbi la Europa Liberă echivala cu trecerea de către regimul comunist pe o listă neagră. Aceste elemente coroborate i-au determinat pe apropiații săi să considere că Securitatea avea suficiente motive să-l asasineze pe Coe și să-i însceneze o sinucidere. Ipoteza este susținută de mulți dintre foștii săi colegi și prieteni, precum Kraus, Rică Răducanu, Ion Ionescu, Macri sau Slăvei. Aceștia erau la curent cu fronda lui Dan împotriva regimului comunist.

În același timp, doar câțiva dintre ei menționează depresia în care intrase „Ministrul”, odată cu plecarea din România, dar mai ales după retragerea din cariera fotbalistică. Sunt câțiva factori care indică o situație psihologică dificilă cu care Dan s-a confruntat

În primul rând, este pierderea statutului social de care se bucurase ca fotbalist. Odată retras din activitate, el nu a mai fost la fel de vizibil, iar beneficiile economice s-au diminuat. Aceste probleme au fost dublate de dificultăți familiale.

Istoria uitată a Giuleștiului: Rapid, creația a doi strungari » Cine sunt oamenii care au pus bazele clubului
RAPID 100
Istoria uitată a Giuleștiului: Rapid, creația a doi strungari » Cine sunt oamenii care au pus bazele clubului

Fără bilet de adio

Nu în ultimul rând, în 1980, decide să meargă în Belgia, unde i se aprobă o plecare de către regimul comunist, deoarece jucase în această țară pentru Antwerp în perioada 1971-1973, dar nu se mai întoarce în România, ci preferă să meargă în Germania, stabilindu-se la Köln.

Începe să învețe limba germană, se înscrie la cursurile unei școli de antrenori, dar adaptarea la noua societate a fost complicată. Toți acești factori au apăsat pe umerii lui Coe, iar depresia se poate să se fi declanșat în acest context.

Pe acest fond emoțional instabil a fost pusă sinuciderea sa. Însă faptul că a fost găsit mort spânzurat a ridicat mai multe semne de întrebare anchetatorilor, mai ales că Dan nu a lăsat niciun bilet de adio. Cercetarea cazului a fost abandonată relativ repede, fostul fotbalist a fost înmormântat în Germania, ceea ce a deschis calea pentru numeroase speculații.

Investigațiile jurnalistice ulterioare, demarate după 1990, nu au putut strânge prea multe informații, ba chiar au adâncit misterul. De asemenea, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității anunță că nu deține vreun dosar cu numele lui Dan Coe.

Fostul fotbalist a rămas însă prezent în memoria colectivă prin scandările de pe stadion, articole care reiau povestea sa, mărturii ale celor care l-au cunoscut și chiar turnee de fotbal care-i poartă numele. Pentru că moartea lui nu ar fi suscitat un interes atât de mare dacă Dan ar fi fost un fotbalist banal.

A vorbit la Europa Liberă și «ăștia» l-au lucrat. Nu era Dan ăla să-și ia viața singur... Cum zic ei că l-au găsit spânzurat... Nu cred în varianta asta"

- Rică Răducanu, la „Prietenii lui Ovidiu”

VIDEO Declarațiile fostului atacant brazilian Cesinha, la dineul centenarului giuleștenilor: „Acum, Rapid este unul dintre cele mai mari cluburi din țară”

Citește și alte materiale speciale despre Rapid: 

Povestea culorilor clubului Rapid: violet sau vișiniu? De la perdelele vagoanelor de tren la peste 10 ani de tricouri atipice

Meciul în care Rapid a avut 10 jucători la națională: România - Iugoslavia

Când a fost la putere voleiul rapidist în Europa

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (55)
iobag
iobag  •  28 Iunie 2023, 01:09
Postat de anatol_karagandici pe 26 Iunie 2023, 08:29

Slujitorii ciobanului ne ne arata ca p(r)ostacesc fara sa citeasca macar textele in subsolul carora presteaza penibil :)) DAN COE VORBISE LA EUROPA LIBERA CONTRA REGIMULUI CEAUSESCU SI ERA EXTREM DE POPULAR IN ROMANIA. Generalul de Securitate Plesita a incercat sa-i asasineze la ordinele regimului pe scriitorii Paul Goma si Virgil Tanase dar tentativa a fost dejucata de serviciile franceze, rezultatul fiind un candal diplomatic imens. In mod evident cu Dan Coe le-a iesit, RFG-ul fiind in epoca mult mai permeabil pentru serviciile tarilor comuniste. STAI JOS, NOTA 1.

Vezi ca ai raspuns folosind acelasi template la care ti-am raspuns. :)) si voi vreti sa fiti luati in serios? Fara templateuri dai in balbaiala.

anatol_karagandici
anatol_karagandici  •  27 Iunie 2023, 11:23
Postat de Tedval pe 27 Iunie 2023, 08:32

NU era interzis sa asculti Europa Libera. Nu stiu ce a vorbit Dan coe acolo, dar ma indoiesc ca ar fi avut el informatii compromitatoare despre personaje prea importante. Genul de critici generale se faceau si in tara si nu te spanzura nimeni. Dar nici nu te promovau, bineinteles.

Daca prostia ar durea tu ai umbla urland pe strazi. BINEINTELES ca era interzis sa asculti Europa Libera, postul fiind de altfel bruiat din rasputeri. De vorbit acolo cata vreme locuiai in Romania nici nu se punea problema, iar daca trimitea cineva vreo scrisoare sa fie citita acolo (vezi cazul Doina Cornea) o patea destul de rau. Doina Cornea era pensionara, avea fata casatorita in strainatate si tot a fost intimidata si agresata de securisti. Daca mergeai sa VORBESTI la Europa Libera contra regimului, intrai imediat pe lista neagra si in functie de ce spuneai se ajungea pana la tentaitve de asasinat. (cazurile Goma, Tanase etc) Pare de neinteles cum poate un ziar sa permita unor p(r)ostaci becalisti sa puna in circulatie asemenea ineptii. Rusine!

Tedval
Tedval  •  27 Iunie 2023, 08:32

NU era interzis sa asculti Europa Libera. Nu stiu ce a vorbit Dan coe acolo, dar ma indoiesc ca ar fi avut el informatii compromitatoare despre personaje prea importante. Genul de critici generale se faceau si in tara si nu te spanzura nimeni. Dar nici nu te promovau, bineinteles.

Vezi toate comentariile (55)
Comentează