Articol de Costin Ștucan - Publicat joi, 27 iulie 2023 11:24 / Actualizat joi, 27 iulie 2023 12:20
Constantin Popovici, proaspăt medaliat cu aur în proba de sărituri de la mare înălțime din cadrul Mondialelor de la Fukuoka, e unul dintre oamenii momentului în sportul românesc. Până să ajungă la cea mai importantă performanță din carieră, Popovici a trecut printr-un „carusel” al încercărilor: a avut mult de pătimit din cauza accidentărilor, dar și din cauza infrastructurii inexistente din România.
În 2018, când încă nu devenise sportivul consacrat de astăzi, Constantin Popovici a fost invitat într-una dintre primele emisiuni GSP Live de la debutul producției. Campion național în acel moment, Popovici a făcut mai multe dezvăluiri de impact pentru cititorii Gazetei, multe dintre ele în strânsă legătură cu accidentările căpătate de-a lungul timpului.
Săriturile de la înălțimile amețitoare la care-și desfășorară activitatea - 27 de metri deasupra solului - i-au pus deseori viața în pericol campionului mondial.
Constantin Popovici, în 2018: „Am avut șuruburi, operații, chiar și o contuzie cerebrală”
„În timpul unei sărituri, m-am dus glonț până la fundul bazinului, mi-am lovit tibia și peroneul. Am avut dublă fractură. Am avut opt șuruburi, operații. Am avut accidentări grave.
În Las Vegas, am sărit de pe un leagăn rusesc. Am sărit și am ajuns prea apoape de sol. Am căzut pe sol de la 6 metri, am avut o contuzie cerebrală”, povestea Constantin Popovici.
„Erau 17 grade, era foarte frig. Eram la 27-28 de metri. Dacă stai puțin prea aplecat, te poate lua salvarea. Am făcut un triplu înapoi cu dublu șurub. Poți să leșini în urma impactului, la o viteză de 90 de kilometri pe oră. Acest sport e total diferit față de săriturile în apă de la 10 metri. Anul trecut mi-am spart 5 dinți de la o săritură. Impactul mi-a clănțănit dinții”, mai spunea el.
Cea mai mică greșeală te poate costa viața. Oricine are teama la orice săritură. E mai mult să nu greșești. Dacă greșești la 10 metri mai iei o burtă, dar la 27 de metri te ia cu salvarea. Intri în apă cu 85-90 de kilometri la oră
Mulți purtăm proteză dentară. La o săritură îți poți sparge dinții. În 2017, mi-am spart 5 dinți, am sărit de la 15 metri. Am venit un pic aplecat în apă, impactul ăla mi-a clănțănit dinții. Trebuie să intri perfect în apă. La orice intrare cu corpul un pic aplecat e un impact foarte mare asupra feței și pieptului. Atunci depinde de corp.
Dacă ești mai puternic, poate nu leșini, dacă ești mai subțirel poate leșini. Am avut un coleg anul ăsta, David Colturi din America, care a venit un pic aplecat și a fost nevoit să-și scoată splina. A avut noroc că l-au dus rapid la spital. Cu așa o marjă mică de eroare, orice gând te poate tulbura
Săriturile sunt jobul meu. Am făcut parte un an și jumătate din compania Cirque du Soleil, la Las Vegas. Făceam sărituri, am lucrat și pe vas de croazieră ca săritor în apă. Anul ăsta (n.r. - 2018), am primit un contract în Italia, într-un parc de distracții. Aveam o platformă de 21 de metri. Pentru mine era posibilitatea perfectă de antrenament.
- Constantin Popovici
Visul lui Constantin Popovici: „Încercăm să ajungem cu acest sport la Paris 2024”
Încă de atunci, Constantin Popovici își exprima marea dorință, cea ca sportul pe care-l practică să ajungă unul olimpic. În acest moment, săriturile de la mare înălțime nu se află pe lista sporturilor olimpice:
„Deja mi-am făcut un nume în acest sport. Încercăm să ajungem cu acest sport la Olimpiadă, în 2024. În stilul în care evoluează acest sport, sperăm să ajungem la Paris”, spunea Constantin Popovici, la GSP Live.
În 2018, Constantin Popovici se antrena în „Sala 23 August”, pe saltele, fiincă în România nu există bazine în care să-și poată derula antrenamentele
Constantin Popovici: „După 10-15 metri, accelerația e incredibilă”
Constantin Popovici a făcut alte dezvăluiri de interes pe parcursul emisiunii:
„Când faci o săritură nouă, trebuie calculată matematic de la zero. Nu o vezi, nu știi dacă e posibilă. Calculezi viteza, câți metri faci pe fiecare mișcare.
Când sari de la 27 de metri, după 10-15 metri accelerația e incredibilă, nu-ți dai seama. Forțele G de la sărituri sunt aproape de cele care apar la piloții de avioane de vânătoare. Impactul cu apa se petrece la o forță de 10-12 G.
Nu poți inova în timpul săriturii. Dacă ai decolat, nu te mai răzgândești. Dacă te-ai răzgândit, săritura poate fi fatală. Chiar dacă știi că nu o să-ți iasă săritura, o încerci până la capăt, poate ai noroc.
Când stau pe marginea platformei vizualizez săritura. Repet în minte toate mișcările. Mintea e totuși plină de gânduri. La săritura la care plec stând în mâini aveam o teamă că bate vântul și mă dezechilibrează. Comentatorul concursului spunea asta pentru public și îmi trecuse și mie gândul ăsta.
Sunt stelist. Nu înfocat, nu am timp să mă uit la fotbal. Mai merg din când în când cu prietenii la meciuri. Tata e stelist înfocat.
- Constantin Popovici
FOTO / Constantin Popovici și Cătălin Preda, AUR și ARGINT la Fukuoka: performanță nemaivăzută pentru România!
Citește și alte știri de actualitate:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”