Articol de Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 09 august 2023 18:16 / Actualizat miercuri, 09 august 2023 18:40
GSP a aflat că CSA Steaua mai poate spera să ajungă în SuperLigă din sezonul viitor, deși acum nu are nicio șansă, începând campionatul tot din postura de club de drept public.
În răspunsul oficial către Gazeta Sporturilor, care solicitase precizări în legătură cu situația celor de la CSA Steaua, FRF a fost foarte clară într-un aspect. A inclus clubul militar pe lista celor care nu au drept de promovare în acest sezon de Liga 2, din cauza formei de organizare, ele începând competiția din postura de cluburi de drept public.
O observație: sunt 8 asemenea cluburi din 20, adică 40% din componentele Ligii 2. Formații care nu pot promova, dar pot juca în play-off și influența major desfășurarea competiției și ierarhia finală. Care va stabili cluburile ce pot ajunge la marele dublu pot: promovarea pe prima scenă și accesul la banii din drepturile TV.
Cum speră CSA Steaua să poată promova în 2024 în Liga 1
Tot în răspunsul FRF există însă o exprimare care lasă loc de interpretări: „Așa cum am mai precizat și cu alte ocazii, orice solicitare cu privire la modificarea formei juridice, însoțită de documentele aferente, va fi analizată de Federația Română de Fotbal la momentul respectiv prin raportare la cadrul regulamentar/legal în vigoare în acel moment".
Gazeta a încercat să lămurească ce ar putea însemna precizarea despre „cadrul regulamentar/legal în vigoare în acel moment".
Iar surse avizate din fotbal au confirmat că „nu e chiar totul pierdut pentru CSA Steaua. Ar mai fi două variante în care ar putea primi drept de promovare chiar pentru acest sezon".
Varianta 1: Modificarea Legii Sportului
Aceleași surse au explicat că „prima variantă ar fi ca până la depunerea dosarelor de licențiere, care se face în martie, să se schimbe Legea Sportului și să se accepte ca echipele de drept public să poată promova în primul eșalon.
Dacă Vasile Dîncu a eșuat în acest demers, nu înseamnă că o altă inițiativă de acest gen n-ar putea trece prin Parlament. Iar dacă legea ar fi modificată, ea ar fi «în vigoare» la momentul licențierii, deci ar fi aplicabilă în noua formă. Nu se va considera că ar acționa retroactiv. Iar echipele de drept public ar primi drept de promovare chiar din acest sezon".
Varianta 2: O nouă prevedere în Manualul de Licențiere
Cealaltă variantă care s-o avantajeze pe CSA Steaua sau pe celelalte grupări de drept public ar putea fi„ modificarea Manualului de Licențiere. În acest moment, pe actualul regulament, cluburile de drept public nu pot promova. Dar, de obicei, regulamentele mai suferă modificări în perioada octombrie- noiembrie. Și nu este exclus să apară vreo inițiativă în favoarea acestor cluburi.
Adică, de exemplu, se poate stipula că cluburile care își schimbă forma de organizare până la depunerea dosarelor de licențiere să primească drept de promovare chiar din sezonul respectiv. Iarăși ar fi situația că s-ar aplica noul regulament, «în vigoare» la acel moment".
Deocamdată, la FRF nu se discută despre apariția unei astfel de mofificări în regulamentul de licențiere. Dar este o variantă ce nu poate fi complet exclusă. Este an preelectoral, iar presiuni ca echipele de drept public să poată promova în primul eșalon au fost mereu. În plus, de această dată sunt mai multe cluburi în asemenea situație. În sezonul precedent, numai 5 echipe nu puteau promova, acum sunt 8.
E greu de presupus însă că vreuna din aceste variante ar putea să apară în decursul acestui sezon.
VIDEO Galeria CSA Steaua a făcut show la meciul contra Chindiei
Citește și:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”