OPINII  »  EDITORIAL

România provoacă milă

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat duminica, 01 octombrie 2023 12:47 / Actualizat duminica, 01 octombrie 2023 14:16

Se întâmplă la Cupa Mondială de Rugby, acolo unde “stejarii” sunt retezați cu drujbele de marile echipe: Irlanda, Africa de Sud, Scoția. Dar gata, acum ne propunem să batem Tonga

Meciul Scoția-România de la Cupa Mondială de Rugby a început într-o atmosferă de sărbătoare. Oameni cu chipuri destinse, vesele în tribunele stadionului Pierre-Mauroy din Lille, laolaltă români și scoțieni în acea atmosferă care nu este posibilă la fotbal decât în povești de adormit copiii. 

Femei, bărbați și copii, care în tricoul echipei naționale, care vopsiți pe față în culorile drapelelor. Urma sărbătoarea.

Noi ne dăm în spectacol, nu-l facem

Deși realitatea din teren spunea că am asistat la o execuție, lumea a continuat să aplaude și să se bucure până la final. Poate și cu dorința de a transmite un mesaj, de a-și repeta „aici e altceva, nu e mizeria de la fotbal, aici suporterii sunt prietenoși și civilizați, vin/participă la un spectacol”. 

Problema este că o singură echipă a făcut spectacol, Scoția. România nu a făcut spectacol, s-a dat în spectacol. România a încasat. 0-84 este cel mai dur scor din istoria participărilor noastre la Cupele Mondiale de Rugby. Deja acel 8-82 din meciul cu Irlanda pare un rezultat decent. Iar 0-76 cu Africa de Sud, blând.

Compasiune de la o legendă

Legendă a rugby-ului scoțian, acum comentator la ITV, Scott Hastings a rezumat în câteva vorbe cazul pacientului: „Trebuie să avem un pic de compasiune pentru echipa României, a suferit înfrângeri dure în fața Africii de Sud și a Irlandei, au de dus un alt meci greu cu Scoția. Apoi a adăugat cu eleganță: "Însă există mândrie și spirit în această echipă”.

Sincer, eu nu le-am văzut. Probabil că e aici și un deficit de cunoaștere al jocului din partea mea. Tot ce se poate.

România provoacă milă
Naționala României de rugby a fost umilită de Scoția, scor 0-84, la Campionatul Mondial din Franța, iar presa internațională a analizat parcursul dezastruos al „stejarilor” la competiția din Franța/ foto: Imago Images

Nu a fost așa dintotdeauna!

Dar dacă nu aș fi văzut meciurile din anii ‘70-’80, când ne împărțeam victoriile în partidele cu Franța, făceam turnee de neuitat în Australia și Noua Zeelandă și ne ceream justificat dreptul de a participa în Turneul Celor 5 Națiuni (ce farmec aveau acele meciuri!) aș fi crezut că am arătat așa dintotdeauna. Dar nu. 

Faptul că am regresat până la a stârni compasiune ar trebui să ne rușineze. Oricât ai fi de pozitiv, un sentiment de jenă tot te încearcă atunci când ai tăi "stejari" (ce glumă!) sunt puși pe foc de niște rugbyști veritabili, concentrați, ambițioși, bine antrenați, cu știința jocului.

Îi admir definitiv pe românii prezenți în tribunele stadionului Pierre Mauroy care s-au desfătat în rugby până la sfârșit. Bănuiesc că au o înțelegere superioară a evenimentelor.

Cineva să întrebe, cineva să răspundă

Acesta nu este un rechizitoriu la adresa naționalei de rugby. Nu am această calitate. Nu m-am trezit procuror al unui sport pe care îl urmăresc mai rar decât ar trebui. Dar cineva din conducerea sportului românesc trebuie să pună niște întrebări. Și să primeasc niște răspunsuri. Pentru că e clar că ne facem de râs. 

Federația Română de Rugby condusă de controversatul domn Alin Petrache primește bani de la buget. Conform sunelor declarate de Agenția Națională de Sport, 6,2 milioane lei. Adică, 1,240 milioane euro. Mulți, puțini, îi primește. Ca să ce?

Cine se simte mândru, o medalie

Ca să naturalizăm niște tongalezi și fidjieni de mâna a șaptea? Ca să fim excluși de la trecuta Cupă Mondială, ediția 2019, tocmai pentru că am folosit pe fals un jucător străin? Suntem din altă ligă, aproape din altă lume. Provocăm milă, asta e cel mai rău. Suntem copilul netalentat al acestei Cupe Mondiale, ca să nu zic altfel. 

Și în loc să ne fie rușine, vorbim despre valorile imuabile ale rugbyului. Sigur că răul este mai profund și a atins de mult fibra întregului sport românesc. Dar astăzi vorbim după acest umilitor 0-84 cu Scoția la rugby. Cine se simte mândru ca iubitor român de sport după asta, chiar că merită o medalie.

Citește și:
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Handbal
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Campionate
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Citesc despre tine!”
Superliga
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Citesc despre tine!”

Comentarii (28)
mzm1
mzm1  •  02 Octombrie 2023, 13:38

Cred că a fost o greșeală participarea noastră la această competiție. Cei care conduc destinele acestui sport, care cunosc cel mai bine nivelul nostru la rugby, ar fi trebuit să găsească un motiv și să refuze participarea. Nu poți să te duci la facultate dacă nu ai decât șapte clase. Îți trebuie neapărat liceul! Nici cei care ne-au zdrobit în bătaie nu cred că au avut o satisfacție adevărată, ci una formală, ei dorind să întâlnească adversari care să le pună probleme serioase. Și asta e valabil în toate sporturile. La tenis, ca să dau un singur exemplu, nu ai nicio plăcere să joci cu cineva care nu ține mingea în joc, cum se spune. Jucătorii au fost umiliți, asta e clar, oricât am încerca noi să-i mângâiem pe creștet. Au căpătat vreo experiență? Ce experiență să capeți când tu nu poți alerga cum trebuie? Ce experiență să capeți când primești 84 de puncte și nu înscrii niciunul? Acest scor echivalează cu vreo 15-0 la fotbal! Niciodată o națională de fotbal a României, oricât de slabă ar fi, nu va fi înfrântă cu 15-0 nici de Brazilia, nici de Germania etc.

7kay
7kay  •  02 Octombrie 2023, 09:18

Campionatul nu trebuia să aibă atâtea echipe. Trebuia comasat la 6 echipe. Un fel de play-off la fotbal unde nivelul este foarte crescut, in comparație cu sezonul regulat. Iar jucătorii care sunt naturalizați înseamnă că sunt mai buni decât cei autohtoni. Însă ar trebui sa se aducă jucători din Franța Irlanda sau regatul unit. Guvernul trebuie să ajute mult mai mult acest sport. Să se facă centre in provinciile istorice pentru juniori. S-a văzut că nu putem, dar nu trebuie sa fie lăsat să moară acest sport.

X01Y
X01Y  •  02 Octombrie 2023, 06:51
Postat de adrianshow pe 01 Octombrie 2023, 19:30

Daca nu vedeam cu o seara inainte ce a patit locul 11 mondial,Italia, cu locul 4 mondial,Noua Zeelanda(a primit 15 eseuri contra 2 marcate,practic mai rau decit cele 12 primite de Romania,locul 19 mondial,de la Scotia,locul 5 mondial) poate mai intelegeam veninul din acest articol,dar asa.....mi se pare doar o rautate gratuita sau un habarnism crunt in ceea ce priveste rugbyul. Am mai zis intr-un comentariu anterior,rugbyul nu e fotbal in care orice ciumafaie poate incurca pe campioana mondiala stind cu fundul in poarta. Totusi am intilnit locurile 1,3 si 5 mondial in primele 3 meciuri,mai rau cred ca nici nu se putea pentru o echipa fragila si tinara ca a noastra si e foarte posibil sa incasam o infringere la minim 20 puncte si de la Tonga Dar....atit putem la ora actuala,dar de aici la atita rautate si venin....e prea mult Iar despre nostalgicii cu cit de buni eram noi in anii 70-80 la rugby.....si la handbal eram atunci campioni mondiali si acum nu mai existam din pacate....s-au schimbat ierarhiile mondiale,s-a investit mult in tarile din vest care nu erau interesate pina atunci de aceste sporturi,s-a schimbat legea profesionismului in rugby,la noi din ce in ce nu mai face nimeni sport de performanta in toate ramurile sportive,e trit dar asta e

În primul rând, felicitări pentru comentariu, foarte bună observația. Dar, cel care comentează din partea gsp-ului e habarnist, probabil ca Gigi Becali sau Borcea nu-i răspund la telefon. Păi, te apuci de criticat când nu știi nimic despre rugby? Da, România a pierdut la scor meciurile cu cele mai bune echipe din lume. Dar, nu sunt vinovați sportivii pentru asta. Problema e in blestematul mediu politic care n-are nicio problemă, bani doar pentru vot și alegeri, atât. Se mai fac selecții pentru sport pe la școli? Nici vb, cine să le facă? Nu mai avem profesori de sport, nu mai avem antrenori, nu mai avem nimic. Copiii de la școli cu profil sportiv, învață să "înoate" în clasă, pentru că nu avem bazine. România nu are nicio strategie pentru sport, noi ne mândrim cu "bombardierii" de pe plajă, din trafic sau din parcări, care în fața unui boxer începător n-ar rezista 1 minut sau cu *** *** care invadează sălile de forță ca să-și racoleze adepți. De ce, d-le ziarist, nu întrebi ministerul sportului despre ce așteptări au ei? Pentru că ei nu așteaptă decât bani, pentru ei și neamurile lor. Atât.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează