SPORTURI  »  ATLETISM  »  DEZVĂLUIRI

VIDEO Michael Johnson, fost recordman mondial la 200 și 400 m, despre cum s-a recuperat după atacul cerebral din 2018: „A trebuit să învăț din nou să mă ridic în picioare, să merg”

Michael Johnson în 2022 Foto Imago +8   FOTO
Michael Johnson în 2022 Foto Imago

Articol de - Publicat joi, 16 noiembrie 2023 18:00 / Actualizat joi, 16 noiembrie 2023 18:36

Americanul Michael Johnson, de 4 ori campion olimpic și de 8 ori campion mondial, acum în vârstă de 56 de ani, s-a destăinuit despre cum și-a revenit în urma atacului cerebral, dar a vorbit și despre starea actuală a atletismului

Michael Johnson este atletul legendar al anilor 1990-2000, singurul din istorie care a cucerit medalia de aur la 200 m și 400 m la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice, Atlanta 1996, și unicul care a câștigat de două ori la rând titlul la 400 m, 1996 și 2000.

Acum în vârstă de 56 de ani, americanul a vorbit într-un interviu pentru cotidianul El País despre câteva dintre problemele actuale ale sportului pe care l-a practicat, unul care suferă de o pierdere masivă de popularitate și răspândire la nivel mondial.

Michael Johnson, atac cerebral în 2018

A atins, de asemenea, chestiuni personale, precum atacul cerebral pe care l-a suferit în 2018, problemă care a avut un impact brutal asupra sa din simplul motiv că nu se aștepta la așa ceva.

O încercare căreia i-a făcut față grație condiției fizice, disciplinei și ambiției dobândite din sport.

+3 FOTO

Are interzis însă din partea medicilor să alerge, să facă un efort de acest tip, urmele AVC-ului observându-se discret în rigiditatea mersului și a unui braț, cel afectat, notează El País.

„Cred că sunt un exemplu, un exemplu rău, dar și bun”, a opinat el când a fost întrebat despre percepția externă pe care o avem despre sportivi, că ar fi supraoameni, feriți de fragilitatea persoanelor obișnuite.

Oricine poate avea o problemă de sănătate, de aceea este important să ai foarte multă grijă de tine. Eu așa am făcut, de aceea mi se pare ciudat că am suferit acel atac cerebral”, a spus Johnson.

Michael Johnson: „M-am recuperat repede, eram în formă fizică bună”

„În același timp, am avut avantajul că m-am putut recupera aproape complet și foarte repede fiindcă eram într-o formă fizică foarte bună”. Și nu doar atât, ci și capacitatea de a suferi, de a înfrunta durerea, pe care o au sportivii.

„Recuperarea după o asemenea problemă este foarte, foarte dificilă pentru majoritatea oamenilor. A trebuit să învăț din nou să mă ridic în picioare, să merg. Este un proces extrem de greu, dar sunt sigur că mi-am revenit mai repede grație formării și experienței pe care le am ca fost atlet.

Am mentalitatea necesară pentru a înfrunta adversitatea, dificultatea antrenamentelor”, a explicat Johnson, care actualmente locuiește la Londra și este comentator tv pentru BBC.

Michael Johnson, fost recordman mondial la 200 și 400 m, despre cum s-a recuperat după atacul cerebral din 2018: „A trebuit să învăț din nou să mă ridic în picioare, să merg”
Alături de fosta atletă britanică Denise Lewis la Campionatele Mondiale de la Budapesta 2023 Foto Imago

Stil unic de a alerga: „E ceva natural”

Marele campion american a vorbit și despre forma sa particulară de a alerga, cu spatele drept, aproape rigid și pașii mici, foarte iuți. „Este modul meu natural, mereu am alergat astfel.

Mi-ar plăcea să pot spune că am inventat eu acest stil, dar nu a fost așa”, a spus, amuzat, Michael Johnson.

„Sunt două feluri de a aprecia un stil de alergare: unul care ține de biomecanică și eficiență, altul vizual, cum se vede, este frumos, nu este?”, a explicat el.

„Al doilea nu contează prea mult, primul e important. Lumea spune mereu: «Oh, îmi place la nebunie cum alergi, e încântător». Mulțumesc, dar întreb: Este eficient?

Forța este o componentă foarte importantă a sprintului. Eu am avut norocul ca prin stilul meu de a alerga să pot genera această putere, care duce apoi la viteză”, a subliniat Johnson.

Michael Johnson despre:

  • atletismul actual: „Nu mai are nivelul de importanță mondială de acum 30 de ani, ceea ce este extrem de nefericit. A scăzut mult în audiențe tv, reflectare mediatică, public. Deși sportivii sunt extraordinari”
  • influența dopajului: „Atletismul nu e singurul sport care suferă de pe urma dopingulului. De exemplu, ciclismul. A avut mari probleme din această cauză și continuă să prospere”.
  • pantofii de alergare actuali: „Îi ajută pe mulți sportivi, dar nu sunt suficienți ca să bați recorduri. Contează condițiile meteo și, bineînțeles, talentul sportivului”.
  • recordul mondial: „Mi-am dorit mereu să îl bat pe cel de la 400 m. Să cobor sub 43 de secunde nu, deși cred că aș fi putut, însă nu mi-am propus”.

CV Michael Johnson

  • Născut pe 13 septembrie 1967 la Dallas (SUA)
  • Are 1,85 m și 79 kg
  • Jocuri Olimpice: Barcelona 1992 – aur ștafetă 4x400 m, Atlanta 1996 – aur la 200 m, 400 m, Sydney 2000 – aur la 400 m
  • Campionate Mondiale: Tokyo 1991 – aur la 200 m, Stuttgart 1992 – 400 m, ștafetă 4x400 m, Goteborg 1995 – 200 m, 400 m, ștafetă 4x400 m, Atena 1997 – aur la 400 m, Sevilla 1999 – aur la 400 m
  • A deținut recordul mondial la 200 m – 19,32 s și 400 m – 43,18 s.

Cursa de record mondial la 400 m din 1999

Citește și: 

Ceremonie spectaculoasă înaintea primului Mare Premiu din Las Vegas după 40 de ani » Verstappen n-a fost impresionat: „Mă face să arăt ca un clovn”
MP LAS VEGAS
Ceremonie spectaculoasă înaintea primului Mare Premiu din Las Vegas după 40 de ani » Verstappen n-a fost impresionat: „Mă face să arăt ca un clovn”
Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru, vis la finalul olimpic al probei lor: „Ne dorim să aducem o medalie acasă, ar însemna foarte mult”
GALA CANOTAJULUI
Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru, vis la finalul olimpic al probei lor: „Ne dorim să aducem o medalie acasă, ar însemna foarte mult”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!
Campionate
Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!
Stupoare: vine Burcă! » Șefii clubului s-au răzgândit, la două zile după ce numiseră un alt antrenor
Liga 2
Stupoare: vine Burcă! » Șefii clubului s-au răzgândit, la două zile după ce numiseră un alt antrenor
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”
Stiri extrasport
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează