OPINII  »  EDITORIAL

Să mori alergând

Editorial Narcis Drejan
Editorial Narcis Drejan

Articol de - Publicat joi, 25 ianuarie 2024 15:21 / Actualizat joi, 25 ianuarie 2024 21:08

Înainte de maratonul 300, mai exact la al 293-lea din viață, inima lui Ilie Roșu s-a oprit definitiv, după 12.000 de kilometri alergați

L-am avut de foarte multe ori invitat la radio pe Ilie Roșu, un fost colonel în rezervă, cunoscut de întreagă comunitate a alergătorilor din România. Era știut faptul că alerga tot timpul cu tricolorul și țin minte că-mi spunea că nu îi este teamă că inima i s-ar putea opri într-o zi, nici că picioarele lui vor ceda, ci mâinile bătătorite. 

„Nu știu ce să fac cu palmele, gândiți-vă că țin 42 de kilometri cel puțin 2 steaguri și uitați-vă, am încercat toate mănușile, toate posibilitățile, dar palmele astea nu-și mai revin”, erau cuvintele lui Ilie Roșu.

Să împingi limitele, dar până când?

Pe Ilie Roșu, orice maratonist, orice om simplu care a încercat să simtă pe propria piele ce înseamnă să alergi până nu-ți mai poți opri picioarele, îl cunoștea. Era atât de implicat în mișcarea maratonistă, încât îl cunoșteau și străinii, pentru că steagul României era peste tot, 42 de kilometri și 195 de metri parcurși de fiecare dată, fără opriri, fără ocolișuri, fără trișat. Așa știai că Ilie Roșu este la maraton, pentru că drapelul nu lipsea niciodată din recuzita sa.

Oricât ai fi încercat să-i explici cât de greu este un maraton, după vreo 70-80 alergate, Ilie Roșu spunea că pentru el e o plimbare mai lungă, în pași veseli. Alergătorii împing și împing și împing pentru că, la naiba, văd că funcționează, că rareori corpul le dă semne de oboseală. 

Ei împing uneori pentru că încearcă să treacă la un alt nivel de realizare, încercând să spargă „zidul” care îi desparte de locul în care doresc să fie. Ei forțează uneori pentru că a admite că nu pot înseamnă a-și pune în pericol poziția de maratonist celebru. Nu poți practica niciun sport fără a avea în fața ta un obiectiv, chiar și la nivel de amator, chiar și atunci când spui că e doar plăcere, tot timpul îți impui ceva. 

Nu alergi doar pentru că nu ai ce face sau pentru că te-ai plictisit de viața monotonă, o faci pentru un obiectiv. Mă tot întreb dacă Ilie Roșu s-ar fi oprit după 300 de maratoane. 

Mai avea 7, însă la al 293-lea s-a prăbușit, fix la Maratonul Unirii, unde se implicase total, ca organizator, ca omul bun la toate, în condițiile unui patriotism de neînțeles de mulți dintre noi. Să mori alergând este, probabil, limita pe care nici măcar inconștient nu ți-o impui...

Cât de greu e un maraton...

Am alergat 3 maratoane, 4 semimaratoane și 12-13 crosuri, am și astăzi acele medalii, dar nu am simțit niciodată o mândrie. Așa i-am cunoscut pe toți din comunitatea maratoniștilor, sunt și mulți jurnaliști, mă gândesc la o listă scurtă, Emilian Isăilă, care a dat puterea exemplului în redacția Adevărul, apoi Amir Kiarash, Adrian Țone, Andreea Archip, Sorin Ion, Cezar Romaniuc și mulți alții, colegi de breaslă care au încercat să-și împingă limitele. Dacă e greu? E al dracului de greu! 

Să mori alergând
Maratonistul Ilie Roșu

Mie mi s-a părut infernal. După 30 de kilometri, nu te mai poți opri, nici dacă vrei. Simți cum picioarele aleargă singure, ba chiar e dureros să vrei să te oprești, dacă nu te hidratezi ca la carte, riști să termini “benzina”, apar crampe musculare, ți se blochează mușchii, să nu mai vorbesc de recuperarea de după maraton. 

Tot timpul vei simți greață și disconfort, dureri de cap și crampe musculare, și nu au nimic de-a face cu cunoștințele medicale sau cu progresele vaste în tehnica de antrenament. Pe timpuri, un antrenor de maraton te punea să alergi 3 ore fără pauze de apă și spunea că dacă reziști, atunci ești pregătit. 

La un moment dat, nu este vorba despre nimic din toate astea și nimeni nu o știe mai bine decât oamenii care sunt implicați în asta, cei care găsesc un mod de viață, dar mai ales cei care au experimentat măcar o dată în viață.

Eu, de exemplu, tot timpul, slăbeam câte 8-9 kilograme după un maraton, și-mi reveneam complet abia după 4-5 zile, iar după ce mi-am terminat meniscurile, am spus stop și mi-am dat seama că nu e pentru oricine! Și ne uităm puțin la cifrele lui Ilie Roșu, 293 de maratoane, peste 12.000 de kilometri alergați. 

Imaginați-vă că Transsiberianul pleacă din Sankt Petersburg, apoi trece prin Moscova, Celeabinsk, Omsk, Novosibirsk, Irkutsk, Cita, Blagoveșcensk, Habarovsk și se termină la Vladivostok. Are o lungime de 9.288 km și trece prin 8 fusuri orare, iar Ilie Roșu a alergat distanța aceasta și încă o treime la întoarcerea spre Sankt Petersburg, iar inima i-a zis că a fost suficient. 

Să mori alergând... dragă Ilie, limita asta nu cred că ți-ai impus-o niciodată, dar pentru sportul ăsta, tu ai făcut mai mult decât 5 federații de atletism la un loc, ai purtat steagul României în toată lumea și ai arătat că se poate muri din dragoste pentru cea mai mare pasiune!

Citește și:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Superliga
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Starul lui Pep Guardiola a plecat în Ibiza cu noua iubită! E prezentatoare la Insula Iubirii
Campionate
Starul lui Pep Guardiola a plecat în Ibiza cu noua iubită! E prezentatoare la Insula Iubirii
După Dorinel, potopul! » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
Superliga
După Dorinel, potopul! » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club

Comentarii (14)
AdjudulVechi02
AdjudulVechi02  •  06 Februarie 2024, 15:46

Eu îl cunoaștem pe Iliuță de când eram elevi în școala militară de ofițeri din Brașov, am rămas prieteni și....ne-am și însurat cu două fete, foste colege de clasă de liceu,pe care le-am luat cu noi după repartiție la București! Așa că îi cunoșteam foarte bine pasiunea alergatului pe care și-o satisfăcea, sporadic, cu amatorism ce-i drept cât a fost ofițer activ, iar după trecerea în rezervă, cu seriozitatea și sprijinul conducerii unde se reangajase, de unde și numărul mare al curselor la care a participat! Pentru mine a fost ca un trăsnet vestea morții lui, știam și de unele probleme de sănătate (amintite și de unul din "comentatorii" anteriori!) și chiar i-am zis că poate e timpul să o "rărească" sau chiar să se oprească pentru a se odihni! Știam că șansele convingerii sunt mici însă dacă ar fi prin absurd să găsim ceva pozitiv în moartea lui Iliuță Roșu este că a murit făcând ceea ce l-a pasionat toată viață! Drum lin la cer dragă prietene! Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-i ierte toate păcatele făcute cu voia sau fără voia lui! PS Mulțumesc NARCIS DREJAN pentru faptul că ai scris acest articol și astfel în afara comunității "maratonistilor" au avut posibilitatea să afle și alți pasionați și practicanți de alte sporturi cine a fost ILIE ROȘU maratonistul ce alerga competitia cu steagul desfășurat, fluturând al României!!!

msdr
msdr  •  26 Ianuarie 2024, 18:57

Un maraton nu e asa de greu da a te antrenezi regulat. Eu sunt un simplu anonim, dar am și eu vreo 20.000+ km alergați (verificați în garmin connect) și zeci de maratoane plus 20 curse mai lungi și multe scurte. L-am cunoscut bine pe Ilie, am fost la cursele lui, am alegat împreună cu el și l-am apreciat ca om, alergător și organizator. Totuși, greșeală lui a fost ca nu s-a antrenat mai deloc, a alergat prea multe curse având și probleme de sănătate se pare. A fost decizia lui, si-a dus viata asa cum a dorit și a plătit prețul pentru asta. Dacă te antrenezi și duci o viata sănătoasă poți alerga pana la adânci bătrânețe. Cunosc alergători care au peste 70 de ani și aleargă curse de ultramaraton, sănătoși tun. Rămas bun Ilie, mulțumim pentru tot. Nu te vom uita

Van_Basten
Van_Basten  •  26 Ianuarie 2024, 18:25
Postat de valentindragobete pe 26 Ianuarie 2024, 10:06

Chiar se merită să mori la 64 de ani ca să, ce ? Să cari drapele ! Bașca, s-a apucat de maraton la 48 de ani, probabil după ce s-a "pensionat" din armată iar pentru că avea probleme cu tensiunea arterială din cauză că era supraponderal i s-a recomandat sa facă mai multă mișcare !!! Chiar a meritat? Probabil ...

Dragobete, tu esti fecesebist. Ceea ce spune multe despre nivelul tau de intelegere.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează