OPINII  »  STADIOANE

Faceți stadioane să mănânce banii!

Editorial Narcis Drejan
Editorial Narcis Drejan

Articol de - Publicat vineri, 16 februarie 2024 14:44 / Actualizat vineri, 16 februarie 2024 20:07

Poate vă întrebați de ce plătiți taxe mai mari, de ce crește inflația, de ce statul impozitează 45% concediul medical? De ce, de ce, de ce? Dar știați că stadioanele construite la noi aduc găuri de zeci de milioane de euro, anual? Și știți că voi le plătiți, da?

Ne-am plâns mulți ani că nu mai există infrastructură sportivă, că statul a lăsat sportul în paragină, că stadioanele sunt distruse și arată ca niște grajduri ale fostelor CAP-uri, părăsite pe câmpurile patriei.

Ușor-ușor, politicul s-a implicat, noroc și cu niște federații, cu organizarea unui Euro, li s-a mai deschis unora orizontul, așa că s-au construit stadioane noi. Dar ce facem cu ele? Se joacă fotbal, de multe ori cu ele aproape goale, concertele de muzică nu prea sunt, că e chiria mare, iar la șușele organizate de primării, acolo se papă banii altfel. Într-un studiu oferit radio Sport Total FM de vicepreședintele Comisie pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților, Brian Cristian, s-au adunat datele financiare prin Legea 544 către Primării, Consilii Județene și Ministere care întrețin noile stadioane construite ale României. 

Prin cercetare s-a dorit o îmbunătățire a infrastructurii sportive din țară, în sensul în care ar merita construite arene sportive, dacă sunt eficiente, și pe termen lung, cum ar putea să fie sustenabile. Găurile financiare sunt de ordinul a câtorva zeci de milioane de euro, vorbim de un studiu realizat pe aproximativ 40 de stadioane din țară.

Costuri exorbitante

La finalul lui 2022 au ieșit niște cratere financiare în evidență, de care s-au speriat și angajații stadioanelor. Ca să înțelegeți, treaba e simplă, cetățenii orașului plătesc o dată pentru construcția arenei, banii vin tot de la noi, de la plătitorii de taxe. 

După 5 sau 10 ani, românii mai plătesc încă o dată valoarea stadionului, din cauza proastei administrații. Așadar, cea mai mare „gaură” financiară a fost înregistrată în cazul Arenei Naționale din București. Cel mai mare stadion al țării a ieșit în pierdere cu aproximativ 15.000.000 de lei, la finalul anului 2022, adică 3 milioane de euro.

Se constată că, anual, câteva stadioane ale României au adus o gaură de vreo 10 milioane de euro, așa, lejer! Și parcă spunea Țiriac: „Românii au bani, domnule!”

Și vă oferim câteva detalii, câteva sume ale stadioanelor din România:

Arena Națională (București)

  • venituri totale: 6.680.000 lei 
  • cheltuieli de administrare: 21.840.000 lei 
  • balanță: minus 15.159.947 lei

„Ion Oblemenco” (Craiova)

  • venituri: 1.854.000 lei 
  • cheltuieli: 11.220.000 lei 
  • balanță: minus 9.366.000 lei

Steaua (București)

  • venituri: 1.254.000 lei 
  • cheltuieli: 6.847.000 lei 
  • balanță: minus 5.593.000 lei

Cluj Arena (Cluj-Napoca)

  • venituri: 4.350.000 lei 
  • cheltuieli: 6.900.000 lei 
  • balanță: minus 2.550.000 lei
Faceți stadioane să mănânce banii!
Cluj Arena

„Tudor Vladimirescu” (Târgu Jiu)

  • venituri: 292.768 lei 
  • cheltuieli: 2.115.000 lei 
  • balanță: minus 1.822.232 lei

Arcul de Triumf (București)

  • venituri: 334.739 lei 
  • cheltuieli: 1.769.184 lei 
  • balanță: minus 1.434.000 lei

Dom’ ministru, ne ajutați cu subvenția aia la Arcul de Triumf?

Un alt caz interesant vine de la Arcul de Triumf, dacă intră organele de anchetă în curtea stadionului, vor simți miros de bani mulți, cum curg banii, bancnote, subvenții, cazări dubioase, angajări pe datorii politice etc.

De curând, Alin Petrache, șeful rugby-ului românesc, a izbucnit la adresa directorului Complexului Sportiv Arcul de Triumf, Popa Dan, numit acolo, evident, politic. Pentru a-și face treaba, omul voia să încarce rugby-ul românesc cu o chirie astronomică, pentru că erau cheltuielile cam mari. Înțelegem și noi că un stadion necesită cheltuieli, dar parcă prea mulți bani. 

Conform scrisorii semnate de Popa Dan către premierul Ciolacu, în 2023, totalul cheltuielilor cu Arcul de Triumf a fost de 5.457.178 de lei, adică un milion și ceva de euro. Și asta nu e tot. Bazându-se pe lege și pe aprobările ANS-ului, domnul Popa îi reamintește premierului: 

Bugetul de stat aprobat de Agenția Națională pentru Sport pe anul 2024 pentru Complexul Sportiv Național “Arcul de Triumf” București prevede subvenție în valoare de 1.000.000 lei pentru bunuri și servicii (cheltuieli de întreținere și funcționare) și 1.779.263 lei cheltuieli cu salariile (anexă 2). 

În considerarea tuturor celor anterior expuse, prin care constatăm subfinanțarea Complexului Sportiv Național “Arcul de Triumf” București pentru a putea funcționa, va rugăm, în consecință, domnule Prim – Ministru, să ne sprijiniți cu acordarea subvenției necesare acoperirii cheltuielilor minime de întreținere a complexului sportiv în vederea îndeplinirii obiectului de activitate și al obiectivului pentru care acesta a fost construit.

Adică așa se face, ați înțeles? Se stă cu mâna întinsă la Guvern, subvenție, subvenție, subvenție! Dă și tu câteva milioane, Ciolacule, că dai din banii românilor, cât să coste și un stadion!

Cum administrează băieții deștepți un stadion

În România există tendința omului de rând să spună că e normal ca statul să subvenționeze, să arunce cu bani, să iasă pe minus în absolut tot ce face, chiar dacă cetățeanul este sufocat de taxe. Nu avem educație financiară și am rămas fix ca în vremea comunismului, adică statul are voie. 

Observăm că toate arenele noi de la noi sunt adevărate găuri financiare, așa că am apelat la Primăria Lyon. Stade de Gerland este al orașului, deschis în 1926, renovat de 3 ori, 80, 86 și 98, costuri totale 32,7 milioane de euro. 

Profitabil, bătrânul Gerland a rămas doar rugbyului și altor evenimente de divertisment, iar Olympique Lyon s-a mutat pe un stadion nou-nouț, Groupama Stadium, în 2016, iar la finalul lui 2023 arena era deja profitabilă.

În 2023, doar din bilete și abonamente, numai echipa de fotbal Olympique Lyon a adus încasări de 6,3 milioane de euro, iar stadionul a avut încasări de 21 de milioane de euro cu toate evenimentele. 

Stadionul este pe profit, din 2016. Pentru toți cei de acolo, situația este puțin îngrijorătoare, întrucât Olympique Lyon are probleme, anul trecut au fost 10 milioane de euro din încasări din ticketing și abonamente, iar un minus de aproape 4 milioane reprezintă o problemă.

Dar noi mergem pe ideea că statul are bani, că statul știe să administreze, deși vedem minus peste tot. Apropo, vedeți că la Târgoviște s-a renovat un stadion, se construiește altul nou-nouț, iar la Chindia bate falimentul în geam. Nu-i nimic, haideți să mai construim stadioane la Obârșia Lotrului, Târgu- Cărbunești, Lugoj, Adunații Copăceni, Spermezeu, Onești și Băile Tușnad. Să vedeți atunci ce-o să facă ăștia de al Coldplay, tur al României, zi de zi, apoi se opresc la Craiova, la Extensiv Intensiv Festival ăla! Gata, s-a rezolvat problema! Cât să coste, bă, și Coldplay?

Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Comentarii (52)
parachioara5
parachioara5  •  19 Februarie 2024, 12:09

...da cat costa intretinerea stadioanelor ?...si ce salarii au cei care se ocupa de ele ?...cum s a ajuns la cifra de minus 3 milioane ?...ce ne dati cifre din burta fara explicatii ?...trebuie sa va credem pe cuvant ?

boolah
boolah  •  19 Februarie 2024, 01:03

Conform datelor oferite de administratorii stadionului Cluj Arena, incasarile in 2023 au fost de 5.947.929 lei, nu stiu de unde e cifra din articol de 4.350.000 milioane lei.

Dorias1964
Dorias1964  •  18 Februarie 2024, 14:53
Postat de adi_stelistul pe 17 Februarie 2024, 18:08

Trebuie spus ca nu era nevoie de niciun studiu ca sa stim ca stadioanele sunt pe minus. Daca ar aduce profit cu siguranta ar fi existat initiative private de construire a lor. Probabil putem numara pe degete asa ceva - si nu stiu daca vom gasi vreunul 100% privat, facut de la 0. Deci categoric e nevoie sa vina statul. De aici incolo putem discuta despre oportunitate (chiar e nevoie de el?) si nivelul investitiei (cat costa, mai precis?). Din punctul acesta de vedere primaria gaseste niste fonduri, parte proprii, parte buget, parte UE, sa faca ceva - in general foarte scump si cu oportunitate discutabila. Nu s-a facut ceva coordonat (de exemplu cateva stadioane de minim 30000 de locuri, plasate pe tot teritoriul, care sa permita organizarea unei competitii importante, ce aduce tarii prestigiu, bani si turisti - nu doar pe timpul competitiei respective, ci si ulterior). Nu s-au facut nici stadioane pe masura echipei locale si suporterilor ei, ci unele mai mari si mai scumpe. Iar cheltuielile de administrare? Pai ca la stat. Arena Nationale are doar cheltuieli de administrare (atentie!) de aproape 22 milioane. Puneti amortizarea (chiar la o perioada FOARTE larga, de 50 de ani, avem inca vreo 20 de milioane anual aici) plus cheltuielile financiare cauzate de imprumuturile pentru constructia stadionului... Concluzie: e normal ca statul sa faca stadioane, alta solutie nu exista in acest moment. Cum le face si cum le administreaza? Ca statul!

Stadioanele sifoneaza banii de doua ori...o data cand sunt construite si pe urma cu mentenanta lor care cuprinde preturi umflate...asta este statul de la romanica. Stadioanele nu se construiesc pt fotbal, fotbalul este PRETEXTUL CU CARE SE POT SIFONA BANII...!!!!! La Targoviste hotia a capatat dimensiuni apocaliptice...2 STADIOANE...LA UN ORAS AMARAT SI FARA ECHIPA IN LIGA INTAI...!!!!...si nimeni nu-l i-a la intrebari pe cel ce a hotarat asta.. !!!

Vezi toate comentariile (52)
Comentează