GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Garanția produselor în România – scurt ghid juridic.

Articol de GSP - Publicat marti, 23 aprilie 2024 14:18 / Actualizat marti, 23 aprilie 2024 14:18

Este esențial pentru orice consumator să fie informat despre regulile privind garanțiile produselor achiziționate, fie că este vorba despre cumpărături realizate direct din magazin sau prin intermediul platformelor de e-commerce. În România, sistemul de garanții este proiectat să protejeze consumatorii, garantând că produsele respectă standardele de calitate și performanță. Există două tipuri principale de garanții aplicabile: garanția de conformitate, care este obligatorie și oferită de vânzător, și garanțiile comerciale, care sunt opționale și oferite la discreția producătorului sau vânzătorului.

Reglementările principale care guvernează garanțiile produselor, inclusiv garanțiile de conformitate și cele comerciale, sunt stabilite în Ordonanța de Urgență nr. 140 din 28 decembrie 2021. Aceasta reglementează contractele de vânzare a bunurilor și a fost actualizată pentru a se alinia cu directivele Uniunii Europene, în special cu Directiva privind drepturile consumatorilor (Directiva 2011/83/UE). Această legislație definește drepturile și obligațiile atât ale vânzătorilor, cât și ale consumatorilor în ceea ce privește garanțiile, cu scopul de a proteja consumatorii împotriva produselor neconforme și a termenilor de garanție neclar definiți.

Legea specifică cerințele pentru conformitatea bunurilor, responsabilitățile vânzătorilor pentru orice lipsă de conformitate, durata garanțiilor legale, drepturile consumatorilor în cazul produselor neconforme și detaliile privind garanțiile comerciale suplimentare oferite de producători sau vânzători. Scopul este de a asigura că produsele comercializate în România îndeplinesc standardele de calitate și performanță așteptate și că consumatorii au acces la remedii adecvate când produsele nu corespund acestor standarde.

Mai multe detalii poți afla de pe Docs & Deeds, magazinul de contracte și documente juridice. Întreabă un avocat online despre problemele tale juridice, pentru o analiză gratuită.

Ce este garanția de conformitate a produselor?

Produsele / bunurile trebuie să respecte specificațiile din contractulde vânzare sau anunțului făcut de vânzător sau producător. În alte cuvinte, rpodusele / bunurile trebuie:

  • să corespundă descrierii și calităților prezentate ca eșantion sau model și altor cerințe specifice ale consumatorului, convenite la momentul vânzării;

  • să fie potrivit pentru utilizarea conform destinației și să îndeplinească așteptările de calitate și performanță decurgând din declarațiile și reclamele vânzătorului;

  • să fie potrivit pentru scopurile pentru care produsele de același tip sunt în mod normal utilizate;

  • să îndeplinească standardele de calitate și performanță pe care un consumator le poate aștepta în mod rezonabil, având în vedere natura produsului și declarațiile publice despre caracteristicile sale specifice făcute de vânzător, producător sau reprezentantul lor, în special prin publicitate sau pe eticheta produsului.

Cât timp este garantată confirmitate produselor?

Vânzătorul este răspunzător pentru orice lipsă de conformitate care există la momentul livrării și care devine aparentă în termen de 2 ani de la data livrării. Există produse pentru care termenul obligatoriu de garanție poate fi mai mic.

Ce se întâmplă dacă produsul / bunul nu corespunde caracteristicilor promise consumatorului?

Conform legii, vânzătorul sau producătorul sunt obligați să repare sau să înlocuiască bunurile neconforme. Reparațiile sau înlocuirile produselor cu defecte trebuie efectuate în următoarele condiții:

  • fără niciun cost din partea consumatorului.

  • într-un termen rezonabil care nu depășește 15 zile calendaristice de când vânzătorul a fost informat de consumator despre neconformitate.

  • fără inconveniente semnificative pentru consumator, luând în considerare natura bunurilor și scopul pentru care consumatorul a solicitat bunurile în cauză.

  • vânzătorul trebuie să acopere costurile asociate preluării bunurilor pentru reparație.

Ce este garanția comercială a produselor / bunurilor?

Pe lângă garanția legală de conformitate, producătorii sau vânzătorii pot oferi garanții comerciale prin contracte. Ele sunt suplimentare și opționale. De obicei, sunt oferite de vânzători sau producători ca mijloc de atrage a clientelei, întrucât sporesc încrederea în brand.

Durata și condițiile de aplicare ale garanțiilor comerciale sunt stabilite prin certificate de garanție sau reclame ale produsului. Dacă certificatul de garanție oferă condiții mai puțin favorabile decât cele marketate public de către producător pentru produsele respective, consumatorul va beneficia de c

Citește și:
România – Japonia 1-1, în turneul final al BJK Cup » Tensiune la Malaga: meciul de dublu decide TOTUL!
Tenis
România – Japonia 1-1, în turneul final al BJK Cup » Tensiune la Malaga: meciul de dublu decide TOTUL!
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Gigi Becali a dat lovitura în mercato: „Nu îndrăzneam să visez la el, dar a fost ieftin”
Superliga
Gigi Becali a dat lovitura în mercato: „Nu îndrăzneam să visez la el, dar a fost ieftin”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează