Articol de GSP - Publicat vineri, 05 iulie 2024 10:55 / Actualizat vineri, 05 iulie 2024 10:55
Glezna și piciorul sunt structuri complexe care suportă greutatea corpului și asigură mobilitatea necesară desfășurării activităților zilnice. Datorită rolului lor, ambele regiuni sunt susceptibile la leziuni și la diverse afecțiuni, atât traumatice, cât și non-traumatice, care pot influența negativ calitatea vieții. În majoritatea cazurilor, afecțiunile gleznei și ale piciorului pot fi prevenite, printr-o abordare menită să reducă riscul de traumatisme și de deteriorare a ligamentelor și articulațiilor.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului și gleznei?
Există numeroase afecțiuni care pot implica glezna sau piciorul, de gravități diferite, apărute fie după un traumatism fizic, fie pe fondul unor procese degenerative sau inflamatorii cronice. Afecțiunile gleznei și piciorului pot include atât leziuni acute, cum ar fi entorsele și ruptura tendonului lui Ahile, cât și afecțiuni cronice, precum artrita gleznei sau fasciita plantară, care se dezvoltă treptat.
Entorsa gleznei
Entorsa gleznei reprezintă o formă de leziune frecvent întâlnită în rândul sportivilor și al persoanelor active, ce apare atunci când ligamentele care susțin articulația gleznei sunt întinse sau rupte, de obicei ca urmare a unei mișcări bruște de răsucire a piciorului. În general, entorsa gleznei determină creșterea în dimensiune a gleznei, vânătăi la nivel local și dificultăți în mișcarea gleznei.
Ruptura tendonului lui Ahile
Ruptura tendonul lui Ahile este o afecțiune severă care implică ruptura completă sau parțială a tendonului ce leagă mușchii gambei de osul călcâiului (tendonul lui Ahile). Ruptura poate să apară în urma unei mișcări bruște de împingere în picior (precum în urma unei sărituri), fiind mai frecventă la bărbații de vârstă mijlocie care practică sporturi recreative. Simptomele includ o senzație bruscă de durere acută în zona călcâiului, urmată de incapacitatea de a sprijini piciorul sau de a merge.
Artrita gleznei
Artrita gleznei este o afecțiune cronică caracterizată prin inflamația articulației gleznei, asociată în general cu uzura și deteriorarea cartilajului articular, boli autoimune (artrita reumatoidă) sau traumatisme. Artrita gleznei poate duce la dureri intense, tumefacție, rigiditate și chiar la pierderea capacității de a mișca articulația în mod normal.
Cum pot fi prevenite afecțiunile gleznei și piciorului?
Modalitățile de prevenție pentru afecțiunile gleznei sau piciorului presupun, în general, menținerea unei bune condiții fizice, cu accent pe întărirea și flexibilitatea mușchilor gambei și respectarea tehnicilor corecte de execuție în timpul activităților fizice. De asemenea, este important să se evite suprasolicitarea articulațiilor și încălțămintea purtată în timpul exercițiilor fizice să fie una adecvată.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”