INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  OLANDA - ANGLIA 1-2

TOTU-I TACTICA Inspirație sau pregătire pentru prelungiri? Cum a învins Gareth Southgate ereziile lui Ronald Koeman și Olanda 2.0

Gareth Southgate
Gareth Southgate

Articol de - Publicat joi, 11 iulie 2024 11:14 / Actualizat vineri, 12 iulie 2024 12:57

Anglia s-a calificat în finala Euro 2024 după 2-1 cu Olanda, meci tranșat la limită, în minutul 90+1, de către Ollie Watkins, într-un moment în care resursele celor „Trei lei” erau epuizate.

A fost rezultatul unor schimbări ce au învins vigoarea batavă ce se pregătea de prelungiri.

După două partide în care au fost sclipitori, olandezii au mers la Dortmund conștienți că jocul va cerne pe măsură ce avansează în competiție, așa că și-au propus o abordare rațională și directă, opus a ceea ce au dezvoltat încă din grupe.

În schimb, au mizat pe aceeași armă pe care au aplicat-o încă de la primul meci și asupra căruia au tras concluzia că este eficientă chiar în duelul cu România: pressingul.

Doar că statutul Angliei avea să fie altul, iar adversarii liniei de mijloc mult mai masivi, ceea ce le-a pus probleme.

Ereziile lui Ronald Koeman

Naționala lui Ronald Koeman a început bine partida, cu fața la joc și sarcini bine împărțite, mai ales pe tranziție negativă, în timp ce așezarea în teren a scos în evidență deja celebrul triunghi inversat, contrar școlii olandeze, cu Schouten și Reijnders centrali și Xavi Simons mijlocaș ofensiv.

Chiar dacă aproape la fiecare fază au fost nevoiți să facă pasul înapoi, pentru că britanicii au căutat diagonalele, Depay, Malen și Simons au avut responsabilitatea de a pune presiune constantă.

Inspirație sau pregătire pentru prelungiri? Cum a învins Gareth Southgate ereziile lui Ronald Koeman și Olanda 2.0
Pressing-ul olandez în jumătatea adversă. Foto: Wyscout

De altfel, primul gol se naște din insistența lui Xavi Simons asupra lui Declan Rice care nu rezolvă simplu într-un timp scurt. Impuls de viteză, putere de a-și bloca adversarul, clasă în precizie și coordonare.

Inspirație sau pregătire pentru prelungiri? Cum a învins Gareth Southgate ereziile lui Ronald Koeman și Olanda 2.0
Declan Rice este deposedat de Xavi Simons. Pentru că linia defensivă era repliată, alege să șuteze pentru deschiderea scorului. Foto: Wyscout

După ce s-a văzut condusă, Anglia nu și-a schimbat stilul și a continuat să desfacă spre extreme pentru ca Saka și Trippier să scoată la șut în centru.

Într-un moment al șutului apare și eroarea lui Dumfries care comite fault în propriul careu printr-o intervenție asupra lui Harry Kane.

Generalist vorbind, Dumfries, spartanul de flanc, plătește pentru tot jocul ultra-combativ de la acest Euro și ridică adrenalina prin anularea avantajului.

Câteva minute mai târziu, „terzino”-ul avântat de la Inter intervine salvator pe linia porții. E pe tot terenul, inclusiv la fazele fixe, iar atunci când echipa sa se apără, își părăsește postul și i se alătură lui Van Dijk și De Vrij.

Roluri multiple, cum niciun alt jucător din competiție nu a mai avut.

Inspirație sau pregătire pentru prelungiri? Cum a învins Gareth Southgate ereziile lui Ronald Koeman și Olanda 2.0
Dumfries, atunci când exchipa sa atacă, devine extremă. În apărare, de multe ori își abandonează postul și trece în centru. Foto: Wyscout

Southgate, inspirație sau pregătire de prelungiri?

În partea a doua, atacurile Olandei s-au concentrat pe flancul stâng, ținta fiind Cody Gakpo. Weghorst a adus densitatea, iar Veermen aproape că a înghițit centrul, însă pasele nu fost înainte, iar scăderea de ritm s-a văzut, motiv bun pentru ca englezii să treacă la posesie și să pornească ofensiva pozițională, la invitație.

Mingile l-au căutat pe Mainoo, capabil să pătrundă și să producă pericol pe spații mici. Și Saka a încercat să intre în centru atunci când a realizat că șansele-i sunt puțin în duel cu Ake.

Pe fondul scăderii de energie, Anglia a riscat mai mult, inclusiv cu șuturi, prin Foden.

În minutul 81, Ollie Watkins i-a luat locul lui Harry Kane pentru mai multă energie și mobilitate în zona care contează.

De Vrij este cel care îi dă noului intrat direcția printr-un „push” cu două mâine, suficient pentru ca Watkins să aibă un singur gând: șut din întoarcere. A venit după assist-ul lui Cole Palmer, și el nou intrat pe teren.

Inspirație sau pregătire pentru prelungiri? Cum a învins Gareth Southgate ereziile lui Ronald Koeman și Olanda 2.0
Ollie Watkins, tatonat de De Vrij, alege să șuteze din întoarcere. Foto: Wyscout

Anglia ajunge în actul final de la Berlin din inerție, gâfâind: prelungiri tensionate împotriva Slovaciei, lovituri de departajare cu Elveția, iar acum un gol care îl duce pe Gareth Southgate în a doua finală de campionat european.

De partea cealaltă, la capătul aventurii olandeze nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva a fost mult prea complex planul lui Koeman pentru o națională „nouă” ce s-a vrut fizică, profundă și cu artificii care de obicei se sudează în timp.

Cifrele partidei Olanda - Anglia 1-2

Parametru

Olanda

Anglia

Posesie

40%

60%

Situație de gol

6

9

Acuratețea paselor

90%

92%

Șut cadrat

2

4

Cornere

3

0

Distanță alergată

107,1 km

107,3 km

Am jucat excelent. A fost o partidă extrem de complicată, a trebuit să ne adaptăm pe parcurs, mai ales defensiv. Finalul este unul special pentru întreaga echipă, vine ca o răsplată pentru întreaga muncă a băieților. Cel mai important lucru este că toți jucătorii sunt pregătiți să intre pe teren. Din punct de vedere energic, am simțit că începem să ne pierdem din prospețime, Harry Kane fiind și ușor lovit.

- Gareth Southgate, selecționerul Angliei

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Simona Halep cere daune de 10 milioane de dolari, dar canadienii „sabotează” procedurile! » GSP publică detalii din dosarul de la New York
Tenis
Simona Halep cere daune de 10 milioane de dolari, dar canadienii „sabotează” procedurile! » GSP publică detalii din dosarul de la New York
FRF le-a dat ultimatum! Cluburile din Superliga, amenințate cu depunctarea
Superliga
FRF le-a dat ultimatum! Cluburile din Superliga, amenințate cu depunctarea
După Șut, alt om de bază de la FCSB are ruptură musculară
Superliga
După Șut, alt om de bază de la FCSB are ruptură musculară

EXCLUSIV „Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a României, interviu fără rezerve: „Jocurile Olimpice NU au fost un succes!”

„Am avut prime de la FCSB”, la 4 ani după Cazul Valiza! » Interviu-BOMBĂ cu Marian Cristescu despre o carieră plină de povești: „Budescu îl lua de urechi pe băiatul lui Ioan Niculae” + „Răzvan Lucescu ne-a legat cu sfoara”


Comentarii (3)
mr90
mr90  •  11 Iulie 2024, 14:49

"lovituri de departajare cu Portugalia" ???

bogat
bogat  •  11 Iulie 2024, 13:11

Nu cred ca "olandezii au mizat pe aceeași armă pe care au aplicat-o încă de la primul meci: pressingul". Ba chiar dimpotriva, au renuntat la presingul avansat si s-au aparat suparator de mult pe linia de 16m. Si cred ca aici a fost si cheia meciului, au cedat initiativa si fotbalul total cu presing avansat desi asta era arma lor traditionala, si au ales ca dupa golul marcat sa faca ceea ce nu au facut niciodata, respectiv temporizare si aparare-autobaza precum echipele mici. O prostie imensa pentru ca s-a dovedit ca nu stiu sa joace astfel si pentru ca au oferit englezilor o sansa nesperata sa stea in joc si sa aiba oportunitati de gol. Asa a venit si penaltyul prin care au fost egalati, asa au venit si marile ocazii la poarta lor inclusiv mingea aia scoasa de pe linia portii. Daca dupa ce au marcat, olandezii continuau presingul si jocul avansat, atunci isi valorificau avantajul traditional al vitezei de joc mai bune si aproape sigur ca rezultatul meciului de aseara era cu totul altul.

teleleu_ionel
teleleu_ionel  •  11 Iulie 2024, 13:02

Buna analiza (in sfarsit, apar si aici analize competente) si observatia privind jocul superagresiv al olandezilor, care n-avea cum sa nu fie cu dublu tais. Iti merge pana la un punct.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează