FOTBAL  »  Superliga  »  COD ROȘU

EXCLUSIV Ce nu ar trebui să consume fotbaliștii din Superliga pe cod roșu de caniculă? » Un specialist în medicină sportivă trage semnalul de alarmă

Un specialist în medicină sportivă atrage atenția înaintea startului de Superliga, pe cod roșu de caniculă. Foto: Imago Images
Un specialist în medicină sportivă atrage atenția înaintea startului de Superliga, pe cod roșu de caniculă. Foto: Imago Images

Articol de , - Publicat vineri, 12 iulie 2024 15:40 / Actualizat vineri, 12 iulie 2024 16:53

Doctorul Adrian Motoacă, specializat în medicină sportivă, fost la Dinamo și actualmente în staff-ul nou-promovatei Unirea Slobozia, a explicat pentru cititorii Gazetei Sporturilor măsurile de prevenție pe care le aplică pentru protejarea fotbaliștilor în perioada de caniculă.

România se află sub cod roșu de caniculă în acest weekend în care noul sezon din Superliga va lua startul. Farul Constanța - Unirea Slobozia va deschide prima etapă astăzi, de la 18:30.

Vizate de disconfort termic extrem vor fi regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, unde „se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Pe durata nopții, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Doctorul Adrian Motoacă atrage atenția: „Nu folosim băuturi dulci”

Doctorul Adrian Motoacă recomandă sportivilor să se hidrateze foarte bine și să evite glucidele.

„În sport folosim soluții de hidratare, săruri speciale, băuturi isotonice pentru a preveni inclusiv deshidratarea musculară. De exemplu, știind că urmează perioade caniculare, pe durata antrenamentelor folosim băuturi cu aminoacizi, cât și isotonice.

Alimentația și vitaminizarea merg mână în mână pe perioada verii. Nu folosim băuturi dulci, se caută formule apropiate gusturilor tropicale sau de citrice”, a declarat specialistul, în exclusivitate pentru GSP.ro.

Și vitaminele sunt extrem de importante în această perioadă.

Se evită consumul shake-urilor pe bază de lapte sau al băuturilor dulci cu gusturi potențiatoare extreme sau care să genereze senzații de sete. Produsele acestea de vitaminizare le folosim în anotimpul rece. La refacere folosim electroliți, magneziu citrat și vitamina C. Și e foarte important ca în timpul antrenamentului să avem o hidratare de minimum 1-1.5 litri de apă.

- Adrian Motoacă, specialist în medicină sportivă

Ce nu ar trebui să consume fotbaliștii din Superliga pe cod roșu de caniculă? » Un specialist în medicină sportivă trage semnalul de alarmă
Codurile roșu și portocaliu de caniculă sunt valabile pentru zilele de 13 și 14 iulie. Foto: meteoromania

Raed Arafat avertizează: „Nu lăsați oamenii să intre, sub cod roșu, în spații închise, în stadioane!”

Secretarul de stat Raed Arafat a îndemnat populația la precauție, atenționându-i în discursul său și pe microbiștii care plănuiesc să meargă pe stadioane în acest weekend.

„Atenţie foarte mare la festivaluri! Și rugămintea pentru inspectoratele pentru situaţii de urgenţă: unde sunt festivaluri, la sesizarea că există cod roşu sau cod portocaliu cu grindină, în timpul unui festival, să luaţi măsurile ca să limitați expunerea oamenilor şi să nu avem situaţia în care oamenii să se panicheze şi să fugă, să avem alte situaţii în timpul festivalurilor, cum s-a întâmplat la un concert la Bucureşti, recent.

A fost oprit când s-a anunţat că va fi cod roşu. Și acest lucru vă rog să vi-l asumaţi. Nu lăsaţi oamenii să intre, sub cod roşu, în spaţii închise, adică în stadioane și așa mai departe! Deci riscul e foarte mare, și mai ales către după-masă, riscul vijeliilor”, a transmis, ieri, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
bogat
bogat  •  12 Iulie 2024, 16:58

Cand sunt 40 de grade Celsius, in primul rand fotbalistii nu ar trebui sa joace pana la lasarea intunericului. Oricata apa ar bea, sunt supusi la riscuri mari. La fel si spectatorii. In conditiile astea e o crima sa programezi meciuri inainte de ora 20:00. Daca se intampla ceva cu vreun jucator sau spectator, organizatorii se califica la omor prin imprudenta pentru ca organizeaza evenimente in perioade oficial declarate ca fiind de risc mare pentur sanatate.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează