Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (foto), Luminița Paul - Publicat vineri, 02 august 2024 15:22 / Actualizat vineri, 02 august 2024 16:53
Ioana Vrînceanu (30 de ani) și Roxana Anghel (26 de ani) au folosit momentul lor de argint pentru a vorbi și despre ce se întâmplă dincolo de curse, despre îndemnul lui Antonio Colamonici și însemnătea distincției.
Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel au tras într-o barcă istorică pentru România. În istoria Jocurilor Olimpice sunt șase medalii de aur, iar ele au adus-o pe prima de argint.
„Putem să spunem că este un vis împlinit am muncit mult pentru această medalie. Părea imposibilă acum două luni, dar am avut niște antrenamente grele, parcă nu ne regăseam în lovitură, dar acum concursul a fost al nostru și am reușit să câștigăm o medalie”, a spus Ioana Vrînceanu.
Ea consideră că a fost o cursă bună. „Am reușit să plecăm mai bine ca data trecută și am reușit să ne facem treaba noastră, nu a celorlalte echipe și asta am făcut până la final.
Nu am tras în funcție de celelalte echipe. Nu am stat să ne uităm după ele. Domnul Antonio Colamonici ne-a și spus să fim calme și să lăsăm barca să tragă pentru noi. Nu să tragem noi pentru barcă”, a spus ea.
Roxana și-a început declarațiile cu mulțumiri. „Eu în primul rând vreau să îi mulțumesc Ioanei, vreau să mulțumesc părinților mei, antrenorilor, doamnei Elisabeta Lipă, domnului antrenor Sorin Băhnărel, care a fost foarte aproape de noi.
Pentru că se văd doar momentele fericite, dar în spate sunt multe momente grele în care nu ne regăsim o lovitură, sau nu avem antrenamente bune. Am avut și certuri, dar domnul Băhnărel a știut mereu cum să ne întărească. A știut că putem face o echipă bună împreună”, a spus ea.
Olandezele nu sunt invincibile
Această componență a bărcii a fost stabilită acum un an și cinci luni, reușind două titluri europene și un bronz mondial. „Anul trecut la Mondiale noi am avut și niște probleme medicale, se știe, și chiar dacă ne-au bătut acolo olandezele și australiencele noi n-am făcut cea mai bună cursă. Acum am demonstrat că ne-au bătut din noroc cele din Australia”, a spus Roxana Anghel.
Medaliile României în proba de dublu rame
- Paris 2024 » locul 2 (Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu)
- Beijing 2008 » locul 1 (Georgeta Andrunache, Viorica Susanu)
- Atena 2004 » locul 1 (Georgeta Andrunache, Viorica Susanu)
- Sydney 2000 » locul 1 (Georgeta Andrunache, Doina Ignat)
- Barcelona 1992 » locul 1 în finala B (Doina Șnep, Doina Robu)
- Seul 1988 » locul 1 (Rodica Arba, Olga Homeghi)
- Los Angeles 1984 » locul 1 (Rodica Arba, Elena Horvat)
Cât despre echipajul din Olanda, care a cucerit aurul. „Nu știu dacă olandezele sunt chiar invincibile, anul trecut la Campionatele Europene le-am bătut și am scos și un record european atunci. Așa a fost să fie acum, să fie medalia lor și argintul să fie a nostru”, a subliniat Ioana Vrînceanu.
În timpul cursei nu scoatem capul din barcă. Chiar dacă Ioana pare că se uită după adversari, este doar felul ei de a trage- Roxana Anghel
Ea a fost completată de Roxana Anghel: „Medalia olimpică nu se compară cu nicio altă medalie, este un sentiment unic chiar dacă este argint am simțit o ca fiind aur și că am fi cele mai bune din lume”.
Pentru Ioana și Roxana urmează încă o cursă la Paris, cea de 8 plus 1. „După medaliile de ieri atmosfera a rămas la fel, noi am încercat să rămânem concentrate pentru că știam că mai avem treabă. I-am felicitat pe toți cei care au tras, dar am încercat să stăm cât mai departe de ei și să rămânem concentrate pe ce avem de făcut.
Acum trebuie să ne refacem puțin, după care o să ieșim la antrenament cu colegele noastre pentru cursa de mâine. Nu promitem nimic pentru mâine, ne dorim doar să facem o cursă foarte bună să facem cursa noastră. Ne luăm energia din această medalie”, a încheiat Ioana Vrînceanu.
O atmosferă diferită
Roxana Anghel a fost întrebată și despre publicul frenetic care a venit la baza din Vaires-sur-Marne.„Am simțit tribuna de la 1000 m, la niciun alt concurs nu a fost tribună atât de lungă. De obicei, tribuna este pe ultimii 250 m, acum de la 1.000 m lumea începea să țipe, să urle, dar nu ne-am lăsat deconcentrate de acest lucru.
Am știut că pe ultimii metri avem de urcat. Le mulțumim tuturor care au fost alături de noi pentru că la fiecare colț de tribună era câte un steag al României. Le mulțumim mult pentru că ne susțin indiferent de rezultat. I-am văzut după cursă”, a dezvăluit canotoarea.
CV Ioana Vrînceanu
- Născută pe 7 martie 1994
- Jocuri Olimpice: argint la dublu rame (2024)
- Campionate Mondiale: aur la 8 plus 1 rame 2017, 2022, 2023, bronz la dublu rame 2023
- Campionate Europene: aur la 8 plus 1 rame 2017, 2018, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, la dublu rame 2022, 2023, 2024, argint la 4 rame 2019
- Campionate Mondiale de tineret: aur la 4 vâsle 2013, la dublu vâsle 2014, 2015, bronz la dublu vâsle 2016
- Campionate Mondiale de juniori: aur la 4 rame 2012, bronz la 4 rame 2011
CV Roxana Anghel
- Născută pe 1 ianuarie 1998
- Jocuri Olimpice: argint la dublu rame (2024)
- Campionate Mondiale: aur la 8 plus 1 rame 2023, bronz la dublu rame 2023
- Campionate Europene: aur la 8 plus 1 rame 2019, 2023, 2024, la dublu rame 2023, 2024
(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”