GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  HEALTH TALKS, EP. 10

Health Talks by GSP Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

Fabius Antal
Fabius Antal

Articol de - Publicat sambata, 07 septembrie 2024 15:48 / Actualizat sambata, 07 septembrie 2024 15:48

EPISODUL 10. Invitatul de astăzi al emisiunii Health Talks by GSP este Fabius Antal, un expert în nutriție care elaborează strategii pentru sportivii de performanță, strategii bazate pe foarte multe date și studii

  • Această emisiune NU oferă sfaturi medicale sau de nutriție, ci doar prezintă experiența de viață și felul in care văd lucrurile invitații.

- Bine ai venit, Fabius! Aș vrea să ne povestești cum a început acest drum al tău în nutriție.
- În primul rând, sunt fost sportiv de performanță, am făcut baschet și atletism de performanță, ambele în același timp. Am făcut Colegiul National Sportiv "Cetate" Deva, unde a fost și lotul național de gimnastică. Ca o glumă, mă certam cu domnul Belu, pentru că duceam pe ascuns ciocolată gimnastelor și acolo conta și o pătrățică în plus sau în minus. Le vedeam că sunt triste. Apoi nu mi-am permis să merg la universitate și probabil acesta a fost cel mai important lucru din viața mea, pentru că în ultimii 12 ani am studiat absolut tot ceea ce se poate.

- Ești autodidact.
- Sunt extrem de autodidact și, între timp, am avut acces la anumite cercetări din Anglia pentru că atunci locuiam acolo. Am avut noroc să stau lângă oameni extraordinar de deștepți și rămâneam cu orele cu ei, cu neurocercetători, cu cercetători în știință, cu cercetători în tot ce înseamnă corp și de acolo am învățat extraordinar de mult. În același timp am studiat, am avut clienți, am început să mă axez pe partea de sănătate, am început să lucrez cu foarte mulți medici. Un sfat util pentru cei care nu știu: dacă vreți să învățați toate materiile de la cele mai mari universități, Cambridge, Harvard, toate sunt gratuite pe internet. Desigur, sunt varianta cu 2 ani în urmă, dar oricine le poate studia. Dacă vrei să obții și o diplomă, apare un preț de 30-40 de mii de dolari, dar le poți studia singur gratis.

- Ce a urmat după perioada asta de studiu individual?
- Un prieten foarte bun, în perioada de Covid, a avut cea mai mare platformă de telemedicină, Recomedica. Am fost la bazele acelui startup, care a fost printre cele mai mari, erau undeva la 750 de medici activi, mergeam la cazuri, mergeam peste tot și atunci am înțeles mult mai bine complexitatea corpului uman. În același timp am avut o platformă care se numea Standard Fit, în care au fost peste 3500 de oameni. Mă ocupam eu și echipa, nutriționiști, medici, dar nu în sens medical, ci pur și simplu ca stil de viață. Nu făceam recomandări de medicamente, ci voiam să vedem cum putem îmbunătăți viața oamenilor. Pentru că marile problemele de sănătate au treabă cu stilul nostru de viață.

Fabius Antal, despre colaborarea cu Vlad Chiricheș

- Inclusiv cu nutriția.
- Așa cum spunea și Hipocrate, mâncarea să fie medicament și medicamentul să fie mâncare. De pe acea platformă mi-am creat toată această bază de date, înseamnă peste 2.000 de analize alimentare. După acest pas, am știut că vreau să mă axez pe sportivi de performanță.

- Cum a început colaborarea cu Vlad Chiricheș?
- La sfârșitul anului trecut, undeva prin octombrie, a apelat el la mine. M-a urmărit pe social media și apoi i-am făcut o prezentare cu ce putem face.

- În afară de Vlad, cu cine mai colaborezi dintre fotbaliști?
- În momentul de față, Ionuț Panțîru, Sergiu Hanca și Alexandru Chipciu.

- În ce constă această colaborare?
- E o monitorizare continuă, 24 din 7, cu ajutorul unui dispozitiv care nu este medical, care preia peste 300 și ceva de parametri. Și pe lângă asta avem un dispozitiv medical, de monitorizare a glucozei, 24 din 7. Funcționează timp de 14 zile și așa vedem nivelul de energie, mai bine zisă glicemia, cum fluctuează.

- Despre ce dispozitiv e vorba?
- Se numește WHOOP.

- E o brățară.
- Da, este o brățară fără ecran, nu este un ceas, este o brățară, scopul ei este să adune date non stop despre tine.

Fabius Antal: „Sportivii sunt ca niște mașini de Formula 1”

- Poți să ne spui care ar fi diferența dintre datele oferite de acest dispozitiv față de un inel smart sau de un ceas smart?
- În primul rând vorbim de calitatea senzorilor. Calitatea senzorilor dictează tot. Mai mult decât atât, cel mai ușor lucru de înțeles este că orice dispozitiv smart preia date despre tine doar două-trei ore şi le aruncă în cloud-ul lor, unde sunt toate datele şi se fac nişte medii. Dacă ar merge 24 din 7, cum merge WHOOP-ul, s-ar termina bateria în 3 ore. Iar acest dispozitiv adună foarte, foarte multe date. Vine cu o aplicație a lui personală, dar noi am creat un algoritm al nostru care adună toate aceste date și putem trage mult mai multe concluzii. Acuratețea depășește tot timpul 90%. Iar aceste concluzii ne dictează o direcție pentru atlet. Trebuie să adunăm date minimum 6 luni ca să putem să facem lucrurile cum trebuie. Și după aceea începem să vedem care-s lucrurile macro, care-s lucrurile micro pe care trebuie să le îmbunătăţim. Un aspect macro este alimentația sportivilor. Eu consider că un sportiv nu ar trebui să îşi ia informaţiile din social media și nici să asculte sfaturile ce țin de sănătatea publică generală. Aceşti sportivi sunt ca niște mașini de Formula 1. Din păcate, în fotbal românesc, cumpărăm o mașină de Formula 1 și o punem pe drumurile publice. Și se degradează foarte, foarte rapid.

- Ne poți spune nişte detalii din colaborarea cu Vlad Chiricheș? Ştie toată lumea că el a suferit foarte, foarte multe accidentări. Crezi că nutriția pe care o avea înainte a avut un rol la baza acestor accidentări?
- Alături de el am creionat programul, a fost cobai, aşa cum a zis şi el. N-am văzut un nivel de disciplină în alimentație ca în cazul lui. O dată trebuie să-i spun ce facem şi aia face, nu există abatere. Problema stă în faptul că studiile pe care se bazează nutriţioniştii de la cluburile de fotbal sunt rămase în urmă și nu sunt aplicate în contextul unui atlet. Chiar am avut acces și la dieta unui mare sportiv român care joacă la o echipă din Anglia, nu vreau să-i dau numele, a fost și în lotul național.

Fabius Antal: „Mulți fotbaliști investesc în ceasuri și mașini, dar nu și în sănătatea lor”

- Nu prea avem mulți care joacă în Anglia...
- Aşa e, dar nu vreau să dau nume. Și este terifiant. Nu e vorba de calitatea mâncării, că nu-i vorba de mâncare de proastă calitate, ci de cantitățile anumitor nutrienți. Aceste abuzuri şi lipsuri creează stres cronic. Stresul acesta cronic își lasă amprenta ușor, ușor asupra organismului și trec câţiva ani de performanță și apoi nu înțelegi de ce vine accidentare după accidentare. Deoarece corpul nu a fost încărcat, nu a primit ce îi trebuie. Dacă nu sunt toate lucrurile în parametrii perfecți, la acel nivel și la acea intensitate pe care o au un sportiv, mai devreme sau mai târziu va apărea o problemă și te miri apoi de unde.

- Cred că disciplina asta a lui Vlad Chiricheș se datorează și faptului că el a venit spre tine și că el și-a dorit o schimbare. Mă gândesc că e destul de greu de lucrat cu anumiţi jucători care încă nu sunt convinși că trebuie să facă schimbarea asta.
- Da, chiar am avut multe discuții cu Vlad și mi-a spus că asta consideră și el că e problema cea mai mare la noi, conștientizarea importanței nutriţiei. Îi pare rău că nu a conştientizat şi el aceste lucruri la 20 de ani. Mulți sportivi investesc în ceasuri, în maşini, dar nu investesc în ei. E greu să înțeleagă că un mecanism de genul acesta îți scade foarte mult riscul să suferi accidentări și, mai mult decât atât, îți crește forța, vei juca mai bine și cota de piață îţi va creşte.

- Poți să ne spui mici secrete din această colaborare cu Vlad Chiricheş? La ce a renunțat și ce mănâncă acum?
- În primul rând, cel mai important lucru de care suferă cei mai mulţi atleţi de care mă ocup este hipoglicemia nocturnă. Atunci când valorile de glicemie scad prea mult pe timp de noapte, corpul pune stop la tot ce înseamnă odihnă de calitate. Această hipoglicemie pune stop recuperării. Recuperarea zilnică este extrem de importantă pentru un sportiv. Dacă tu ai o oră pe noapte în care nu te-ai odihnit cum trebuie, deşi tu dormi, timpul ăla se adună şi, într-o săptămână, înseamnă șapte ore pierdute de fapt pentru corpul tău.

Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Vlad Chiricheș a fost chinuit de accidentări toată cariera lui

- De ce apare această hipoglicemie?
- Noi, oamenii normali, trebuie să avem grijă ce mâncăm pentru că noi avem glicemia mare deoarece noi nu consumăm energie la nivelul unui sportiv. Faptul că un atlet arde atât de multe calorii, stocurile acestea de energie nu sunt calculate bine de către nutriționişti. Până și cluburile mari din străinătate, iar asta mă sperie, nu le oferă sportivilor suficienţi carbohidraţi per kilogram corp înaintea meciurilor. Sportivii trebuie să aibă corpul încărcat tot timpul pentru că ei consumă multă energie. Și atunci e un vals cu multe elemente care reglează toate funcțiile corpului și le ține stabile.

Fabius Antal: „Lui Chiricheș îi merge bine hrișca”

- Dacă ar fi să vorbim specific despre Vlad Chiricheș, ce îi recomanzi lui să mănânce pentru a nu mai avea aceste perioade de hipoglicemie?
- În primul rând vorbim și de un test foarte amănunțit al posibilelor intoleranțe alimentare pe care le avem cu toţii. Lui îi merge foarte bine hrișca. Hrișca e bună pentru că are o combinație echilibrată între carbohidrat simplu și carbohidrat complex. Contează foarte mult calitatea carbohidratului. Îţi dau un exemplu cu pizza de după meci, un obicei des întâlnit la cluburile de la noi. Aluatul unei pizza normale are drojdie în el. Dacă acel aluat nu a fost lăsat 24 de ore la dospit, adică să prindă volum singur, să se hidrateze natural, el ajunge în corp și-și continuă hidratarea. Acela nu este un carbohidrat de calitate. Adică ai băgat într-o mașină de Formula 1 benzină din Comuna X, care nu se compară cu benzina premium. Și atunci, sistematic, se creează inflamații în corp.

- În afară de hrișcă, ce carbohidraţi mai recomanzi?
- O combinație de orez, cartofi dulci, care întotdeauna au niște valori exacte între carbohidrat simplu și carbohidrat complex. Dar depinde şi de intensitatea antrenamentelor.

Fabius Antal, despre colaborarea cu Vlad Chiricheș

Fabius Antal: „Un marker important este profilul omega 3/omega 6”

- Vorbeai de testele astea pe care ar trebui să le facă la început un sportiv de performanță. Ne poți spune exact despre ce teste e vorba?
- În primul rând, mă interesează ultimii 2-3 ani din viaţa lui. Accidentările, toate seturile de analize, tot ceea ce a făcut. Seturile de analize sunt individualizate pentru fiecare. Un marker important pentru mine este profilul de omega 3/omega 6, care este destul de scump și durează o lună că este trimis în Germania să fie făcut. Și de acolo ne dăm seama cum funcționează grăsimile în corp. Pe lângă asta, există și DEXA scanul, care măsoară tot în corp, de la densitatea osoasă, masa musculară, diferențele dintre masa musculară, din partea superioară, partea inferioară, etc. Plus datele din WHOOP, pe care le interpretăm, plus analiza alimentației.

- Chiar şi aşa, Vlad s-a accidentat din nou în acest an la antebraţ.
- Aşa e, dar oamenii nu ştiu că s-a spus inițial că va absenta 6-8 săptămâni. Eu nu am acceptat treaba asta, am făcut o comisie de medici, având acces la foarte mulți medici. Am căutat cea mai bună variantă pentru el ca apoi Vlad să decidă. Am fost la urgență cu el și când am ieșit i-am zis că în două zile nu o să mai aibă ghipsul pe mână. Şi la 5 zile după accidentare a intrat la antrenamente, iar în ziua 13 a intrat în meci. Un lucru foarte important este că un sportiv trebuie să se recupereze cât mai bine, cât mai rapid. Când suferi o accidentare, nu e afectată doar zona aia, tot corpul se dereglează.

- Vorbind de recuperarea după o accidentare, aș vrea să te întreb dacă știi ceva despre tehnologia folosită de Marijana Kovacevic, celebrul "vraci" din Serbia. Sunt tot felul de discuții.
- Știu că sunt. Sunt foarte multe tehnologii care se pot folosi. Sunt multe lucruri care și în contextul real nu pot să le spun. Dar ne-am dus foarte departe cu recuperarea sportivă.

Fabius Antal: „Testele genetice sunt foarte discutabile”

- Există riscul ca această grăbire a refacerii să îi afecteze pe jucători mai târziu?
- Dacă este făcută cum trebuie, nu. Dar trebuie să fie făcută cum trebuie. Acolo, de fapt, e secretul.

- Nu ai spus nimic despre testele de microbiom și testele genetice. Nu le folosești?
- Testele genetice nu le folosesc. De microbiom depinde de la atlet la atlet. La final de zi trebuie să ținem cont în afara datelor de cum se simte atletul. Pentru că ăla e cel mai important lucru. Eu nu spun că nu sunt bune testele genetice, dar se fac medii bazate pe un număr de teste care s-au făcut anterior. Și tu, atlet din altă performanță, pici într-o medie a oamenilor normali.

- Este adevărat că genele noastre nu contează atât de mult pe cât credeam noi? Contează mai degrabă că noi moștenim obiceiuri de la părinții noștri?
- Așa e. De exemplu, dacă mama are diabet, e posibil să faci și tu. Pentru că și tu continui cu obiceiurile alea. Diabetul poate fi depistat din timp cu o analiză care se numește indicele HOMA. Dacă acest indice e crescut, ești pe drum spre diabet, chiar dacă glicemia ta e ok.

Fabius Antal, despre analizele medicale

- Noi când ne facem analizele uzuale, facem doar glicemia. Și glicemia e luată dimineața, pe nemâncate, și de multe ori îți poate ascunde foarte multe lucruri.
- Așa e. Dacă vedem ca o piramidă, analizele decontate sunt vârful. Sub ele există altele mai adânci. Eu mă duc la baza lor, pentru că dacă baza nu e ok, durează până când ajunge în vârf.

- Ne poți spune ce analize ar fi indicat să ne facem?
- Cred că cel mai important ar fi profilul de omega 3/omega 6, care e undeva la 1.000-1.200 de lei, după care ar fi apolipoproteina B. Dacă ne-am uita la analiza asta din timp, am putea preveni bolile cardiace. Am acum clienți, antreprenori la un nivel foarte înalt, iar scopul lor este să-și păstreze sănătatea și să fie un antreprenor de top. Este o uzură foarte mare la acest nivel și vedem cât de des apar AVC-uri la vârste tinere.

- Profilul de omega 3/omega 6 de ce este important?
- Este important pentru că marea majoritate a lucrurilor pe care noi le consumăm vin cu un aport mai ridicat de Omega 6. Un raportul ok de omega 3/omega 6 pentru organism trebuie să fie de 1 la 3, 1 la 4. În realitate, raportul este de 1 la 10, 1 la 12, chiar și 1 la 16. Și acest raport creează inflamație sistematică în creier. Creierul nostru are nevoie de omega 3.

- Ne putem procura acest nivel necesar de omega 3 din alimentație?
- E aproape imposibil să îl mai iei acum. Trebuie să mănânci de 3-4 ori pe săptămână pește...

De ce se colorează somonul de crescătorie

- Problema cu peștele e că întâlnim cel mai des pește de crescătorie.
- Să știi că somonul de crescătorie este mai bogat în Omega 3 și substanța activă EPA pentru că e mai leneș peștele și are mai multă grăsime.

- Problema cu somonul de crescătorie e că ei nu mai au culoarea aia naturală și sunt vopsiți.
- Primesc un colorant în alimentație și îl primesc tot din cauza noastră. Când a fost lansat somonul în culoarea lui mai gri, nu îl mai cumpăra nimeni. Și atunci s-a căutat o soluție pentru că ne place să îl vedem colorat, deci cumva ține tot de noi.

- Mai mult, am citit că peștii care cresc în crescătorie, pentru că nu se hrănesc în mod natural cu ce găsesc într-un râu sau într-un lac, sunt hrăniți cu cereale, cu porumb. Și pentru că există un risc de îmbolnăvire ridicat, atunci li se administrează antibiotic.
- Sună a documentar de pe Netflix. Acestea sunt bune ca educație, să fim conștienți de cum funcționează industria alimentară, dar nu ar trebui nici să devenim paranoici. Eu folosesc un mecanism care se numește "prin excludere". Ok, nu mănânc somonul ăla pentru că X,Y,Z, atunci ce mănânc? Adică, de exemplu, nu mănânc puiul din magazin că e umflat sau că are antibiotice și așa mai departe. Ok, dar atunci ce mănânc? Puiul ăla injectat și gătit ok este de o mie de ori mai bun pentru organism decât mezelurile, decât puiul prăjit sau crispy pentru că acel pui îi oferă corpului aminoacizii de care are nevoie. Dacă excludem ceva ce punem în loc? Și cât costă pentru că trebuie să fim atenți și la bugetul fiecăruia. Repet, nu există grad de comparație într-un aliment natural și unul procesat. Trebuie să înțelegem, dacă noi vrem prețul mic, industria trebuie să facă tot ce poate pentru a scădea prețul. Revin la somonul ăla de la crescătorie, până când ajunge la tine, trece prin minimum 12-16 firme de distribuție. Fiecare trebuie să facă profit. Și cu toate astea ție îți ajunge somonul la prețul de 30 de lei/200 grame. Îmi imaginez că toate au profit. Altfel nu se poate.

Fabius Antal: „Un sportiv de performanță trebuie să fie obsedat”

- Vorbeam cu Sergiu Hanca, care este de mai mult timp interesat de nutriție decât Chiricheș. Și el îmi spunea că e ca un robot. Cât de importantă este această disciplină pe care ar trebui să ne-o impunem? Nu e rău să devenim obsedați de fiecare lucru pe care îl băgăm în gură?
- Nu există echilibru în contextul unui atlet de performanță. Cât de obsedat trebuie să fii? Ai zis cuvântul minunat. Trebuie să fii obsedat dacă vrei să performezi. Nu poți să ai alt comportament ca fotbalist de înaltă performanță. Nu poți să ai comportamentul unui om normal în cadrul unui sport de înaltă performanță. Trebuie să fii obsedat, trebuie să vezi mâncarea mecanic. Mâncarea este energie, nu reprezintă altceva. Pentru că, din nou, tu ești o mașină de Formula 1, nu ești o mașină convențională. Tu trebuie să performezi la cel mai înalt nivel. Trebuie să fie totul calculat.

- Ce faci tu poate fi aplicat și în cazul oamenilor de rând?
- Am crezut că pot să fac asta cu Standard Fit, aplicația inițială, și am luat concluzia că nu pot.

- De ce?
- Este vorba de o combinație între vicii, obiceiuri proaste de prea mult timp, de multe ori și traume și dureri interioare. Tot timpul am ajuns la concluzia că partea emoțională e...

Fabius Antal: „E nevoie de disciplină”

- Cred că aceasta contează cel mai mult.
- Este baza. Tot capitalismul de consum, structura lui, este creat pe durerea noastră. El produce profit din această cauză. Așa funcționează. De bine, de rău, prefer sistemul ăsta decât alte sisteme. Dar nu, din păcate, nu se poate și de asta înțeleg și sistemul medical. Nu poți să aplici lucrurile astea. De asta m-am și axat doar pe sportivi și pe antreprenori, pentru că acolo există o disciplină. În momentul în care lucrez cu oameni care au disciplină, eu mă focusez doar pe ce trebuie să fac pentru a-l face mai bun pe acel om, nu mă rog de ei să-și facă pașii astăzi, să facă 10 flotări în general.

- Nu te rogi de ei, ci te gândești la...
- Acolo pot să excelez, în cadrul sportului de înaltă performanță.

- Știi de ce te întrebam? Probabil că ai auzit de celebrul program ZOE, dezvoltat de Tim Spector în Anglia, care exact asta vrea să facă: să adune cât mai multe date de la oamenii obișnuiți și să ofere apoi niște soluții. Ce părere ai de programul ăsta?
- S-au investit undeva la 200 de milioane de lire. Este ceva foarte tare ce-ar putea să facă, dar în Anglia s-au încercat și alte sisteme. Îmi aduc aminte de unul în care guvernul britanic a băgat foarte mulți bani, 20-30 de miliarde de lire, și a fost un mare eșec. Există piață aici. Iar acum există un cult, cultul de sănătate, cultul de cum să fii longeviv. Dacă ne ducem la mase, nu va funcționa, părerea mea. Și aici ne luptăm cu Big Pharma, care, la un moment dat, dacă vor, te calcă pe cap.

Fabius Antal: „Trebuie să uităm de diete”

- Poți să ne spui care sunt cele mai greșite concepții pe care le-ai întâlnit tu în nutriție?
- În primul rând, facultatea de nutriție sau studiile pe partea de nutriție au o direcție ce nu ține cont de stilul de viață, ci învață studenții să facă planuri alimentare. Trebuie să uităm de diete, pentru că nu ai cum să le ții o viață, trebuie să ne axăm pe stil de viață.

- Și oricum, numărul orelor de nutriție în cadrul facultății de medicină sunt foarte puține.
- Au undeva la 10 ore în total. Facultatea nu este structurată pe nutriție și noi avem o problemă de stil de viață în prezentul nostru.

Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Fabius Antal

Fabius Antal: ”Oamenii nu au nevoie de sfaturi de pe rețelele de socializare”

- Da, s-a tot discutat în ultimul timp că medicina ar trebui să se reformeze și să pună accent mai degrabă pe prevenție.
- Da. Da, ar trebui să pună accent pe prevenție, dar nu se va întâmpla asta.

- De ce crezi că nu se va întâmpla?
- Pentru că nu există un model de business economic profitabil în asta. Atât pot să spun.

- Am înțeles. Îmi spuneai că tu, de exemplu, nu mai lucrezi așa de mult cu oamenii obișnuiți.
- Nu mai lucrez, da.

- Cum ar putea acești oameni să-și procure informațiile corecte? Ce soluții au acești oameni pentru a rămâne informați și a începe un stil de viață sănătos bazat pe niște date corecte?
- În primul rând, n-ai nevoie de absolut nimic din ce găsești pe rețele de socializare. Dacă elimini prăjeala, alimentele procesate, cele care sunt în ambalaj și au termen lung de valabilitate, scazi foarte mult consumul de fast food și te miști un pic mai mult, cu asta aia ți-ai rezolvat 80% din probleme, simplu în teorie. E greu de pus în practică.

- De ce e greu?
- Știi cât de des aud de la persoane care se duc în contexte sociale și își cumpără ceva sănătos de la mall sau o salată și sunt întrebați: ești ok? Normalul a devenit anormal și anormalul reprezintă normalitatea socială, din păcate

Fabius Antal: „Mâncăm prea mult și nu mai depunem efort pentru mâncare”

- Care crezi tu că sunt cele mai mari probleme din punct de vedere alimentar pentru generația tânără, copii, adolescenți?
- Mâncare prea multă, prea multă energie. E ca la pompă. Rezervorul se umple și tu alimentezi în continuare. Începe să dea pe afară. Mâncăm prea mult. Prea multă abundență și nu mai depunem efort pentru mâncare. Noi suntem făcuți să depunem un efort pentru mâncare, măcar să gătim. Și e greu. Pentru că în momentul în care ți-ai dat papilele gustative peste cap, mâncarea de acasă nu mai are gust. Și dăm 3 clicuri și vine mâncarea pe care o vreau. Cam asta ar fi.

- Ai putea să ne spui care e legătura dintre ceea ce mâncăm și sănătatea noastră mentală? Sunt foarte multe studii care arată că bacteriile sănătoase pe care le avem în intestin au o influență destul de mare și asupra sănătăţii mentale.
- Aproape toți hormonii importanţi care ne dau o stare de bine și ne fac să ne simțim bine sunt produşi în intestin. Acest microbiom se hrănește pe baza lucrurilor pe care noi îi dăm. Îi dăm bine, ne dă bine. Îi dăm rău, din păcate, nu poate să ne producă ceea ce avem nevoie.

- Chiar citisem o recomandare pentru psihologi că atunci când vine cineva la tine cu depresie, ar fi indicat să vorbești cu el și despre ce mănâncă.
- Dacă oamenii cu început de depresie ar schimba un pic alimentația și ar face mișcare între 30 și 90 de zile, în mare parte nu ar mai avea astfel de probleme mentale.

- E interesant pentru că acelaşi lucru l-a spus şi Andrei Roşu în emisiunea noastră.
- Suntem făcuți să ne mișcăm. Dacă stăm toată ziua jos, e ca și cum am ține un câine în două picioare. Nu suntem proiectaţi să stăm 12 ore jos.

Fabius Antal: „Mâncăm prea mult și nu mai depunem efort pentru mâncare”

Sfaturile lui Fabius Antal pentru un microbiom sănătos

- Ce le recomanzi oamenilor pentru a avea un microbiom sănătos?
- Alimente fermentate. Eu am un curs pe care l-am făcut pentru toată lumea în care explic exact cum ar trebui să-ți faci niște alimente fermentate acasă. Apoi consumul de fibre, care este cel mai scăzut din istoria noastră. Avem o medie între 4 și 8 grame pe zi. Normal trebuie să avem peste 50. Dar nu trebuie să treci de la nimic la 50. Pentru că tu nu ai încă suficient de multe bacterii care să gestioneze cantitatea aceea de fibre. Când începi să îţi schimbi stilul de viață, să mănânci sănătos, corpul vă opune rezistență. Îți dai seama cât de dereglat ai fost încât acum corpul tău nu acceptă binele. Dar corpul se optimizează în timp, trebuie răbdare.

- Ne poți da niște sfaturi de unde ne putem procura aceste fibre?
- Din fructe şi legume. Apoi să alegem carbohidraţii complecşi. De exemplu, întoarcem ambalajul și acolo scrie cantitatea de fibre. La pâine, recomand să aibă minimum 5-6 grame de fibre pe 100 grame.

Fabius Antal: ”Consum 40 de ouă pe săptămână”

- Ai vorbit foarte mult despre importanța carbohidraților. Aș vrea să-mi spui părerea ta despre proteine.
- În rândul atleţilor, al fotbaliștilor, proteina nu este o problemă. Ei consumă suficient. Adică 1,1-1,6 grame de proteine pe kilogram corp. Dacă vrei să fii culturist, da, proteina este esențială să menții o masă musculară, dacă vrei să crești în masă musculară.

- Dar pentru un om normal, care nu-i sportiv de performanță, dar vrea să aibă o stare de sănătate bună și să trăiască mult și bine, care este nivelul acesta ok de proteine pe care tu îl recomanzi și de unde să-și procure o proteină de calitate?
- Proteina vegetală este o proteină incompletă şi trebuie să o combini foarte bine. Eu merg pe cea animală, pui, pește.

- Ouă?
- Eu mănânc foarte multe, am o medie de 40 de ouă pe săptămână. Mănânc foarte, foarte multe ouă.

- E interesant ce spui pentru că sunt mulţi medici care spun că ouăle cresc colesterolul.
- Nu e nicio legătură, e un proces mult mai complex. Ideea este că eu consum undeva la 600-700% mai mult colesterol alimentar decât este recomandat şi corpul meu nu mai are nevoie să rețină sau să producă el.

- Vreau să punctez ceva, ca lumea să înțeleagă foarte bine. Tu ai spus că mănânci 40 de ouă pe săptămână. Asta nu înseamnă că e indicat ca toată lumea să facă asta.
- Dacă oamenii ar consuma 4-5 ouă pe zi la o masă, ar observa că în 2 săptămâni o să se simte mai bine, nivelul de sațietate crește, tranzitul merge mult mai bine, scad problemele cu acneea.

- Dar cum recomanzi să le consumăm? Fierte?
- Fierte, poșate, omletă, sub orice formă.

- Să nu fie, de exemplu, omleta aia care bălteşte în...
- Nu, aici e diferența. Dacă mănânci o omletă şi apoi trebuie să dormi 3 ore, adică să pui în ea trei rânduri de slănină, şuncă, ciuperci, ulei, acolo nu mai e omletă. Eu mă refer la cea simplă, fără nimic.

Fabius Antal: ”Un gram de proteină la fiecare kilogram corp”

- Revin la proteine, pentru că nu mi-ai spus câte grame de proteină trebuie să consume un om obişnuit care face mişcare zilnic, dar nu e sportiv de performanţă.
- Un gram pe kilogram corp, de aici începi. Trebuie să te asiguri că aproape zilnic nu ești sub un gram de proteină. Eu am 79-80 de kg. Mă asigur că zilnic am acest minim, de 80 de grame. Și de acolo văd cum o măresc. Ajung la 100 de multe ori. Dar încerc să nu scad sub acest minim.

„Dacă ar fi să aleg între o viață cu foarte mult sport și alimentație mai proastă sau alimentație perfectă și fără activitate fizică, aș merge pe prima variantă. Pentru că stimulul acela produce regenerări constante, menține toate funcțiile vitale, stimulează sistemul limfatic”
Fabius Antal, expert în nutriție

- Ce părere ai de sucurile naturale de fructe? Eu am făcut greşeala asta să-i ofer fiicei mele sucuri naturale pentru că ziceam că-i ofer vitamine.
- Revenim la ce am discutat mai devreme, la fibre. Tu pui doar lichidul dintr-un fruct, fibrele le arunci. Într-un pahar de fresh de portocale sunt 2-4 portocale. Dacă ar fi să le mănânci, nu o să poţi. După a doua, începi să te simți sătul. Iar fibrele încetinesc absorbția zahărului din ele. Practic, bei un lichid cu zahăr. Strict nutrițional, impactul este similar dacă bei o cola sau un fresh de portocale.

- Să-l privim ca pe un desert mai degrabă.
- Da, exact. În niciun caz ceva sănătos.

Fabius Antal, despre cum să slăbim sănătos

- Am citit multe studii conform cărora sportul, mișcarea în general, nu ne ajută să slăbim pe termen lung fără să fim atenți și la alimentație. Cum crezi tu că ar trebui să slăbească sănătos o persoană?
- Dacă facem mișcare doar pentru a slăbi, nu facem nimic. Slăbitul este rezultatul acțiunilor tale. Nu cauți să slăbești. Tu cauți să introduci activitatea fizică în rutina ta zilnică. Orice tip de activitate fizică. Mergi, te plimbi, urci scările. Apoi încerci să mănânci mai sănătos. Pentru binele tău. Pentru sănătatea ta. Și, în timp, rezultatul va fi slăbitul. Va fi tonusul muscular. Va fi masa musculară. Dacă tu pleci din start cu ideea că vrei doar să slăbești, așa cum fac majoritatea, revii la unde ai plecat. Aceste șocuri slăbit/îngrășat lasă o amprentă în corpul nostru. Va fi din ce în ce mai greu cu cât înaintezi în vârstă.

- Am observat chestia asta pe propria piele. Când am avut început să slăbesc, mă duceam la sală și alergam pe bandă sau făceam un exercițiu cardio…
- Apărea foamea.

- Da, exact. Și, în al doilea rând, în timp, corpul se obișnuise deja cu nivelul ăla de efort și pentru a slăbi în continuare trebuie să fac și mai mult efort.
- Exact. Corpul se adaptează. De asta, la început, e bine să profiți că nu a existat stimul. E bine să profiți să te gândești că acum e momentul. Va deveni din ce în ce mai greu. Îți dau un exemplu. Eu făceam bandă înclinație 6 și viteză 6 ca să am bătăile inimii la 125. Acum trebuie să stau cu înclinație 10 și viteza de 7 ca să am același heartbeat. Îmi pare că e mai greu. Dar nu e mai greu pentru că eu practic stau în același timp cumva. Îmi bate inima la fel doar că e adaptat corpul.

Fabius Antal: „Vom da drumul la primul Institut de Prevenție, Cercetare și Longevitate din România”

- Cum vezi tu viitorul nutriției, cum va ajuta tehnologia să înțelegem mai bine acest domeniu? Și aici mă refer în primul rând la oamenii normali, nu la sportivii de performanță, care au acces la mult mai multe lucruri decât un om normal.
- În luna septembrie voi da drumul la primul Institut de Prevenție, Cercetare și Longevitate din România, în colaborare cu oameni foarte mari în domeniul lor. E pentru oamenii normali în primul rând, pentru a-și putea evalua starea de sănătate generală. Medicii nu au nici timpul, poate nici pregătirea, să-ți ofere o evaluare a stării tale de sănătate generală. Această evaluare înseamnă mult mai mult decât un test de urină, niște analize de sânge și să te asculte un pic cu stetoscopul.

- Ce presupune acest proiect pe care l-ai elaborat tu?
- În primul rând, încercăm să ne ducem înapoi cu minimum 5 ani. Te forțăm să te gândești la ce ai făcut în ultimii 5 ani. Sunt niște formulare destul de complexe pe care trebuie să le completezi. Și acolo avem niște date amănunțite despre tine. Apoi urmează un set complex de analize. Dacă există vreo patologie, se merge pe altă cale. Se monitorizează progresiv evoluția ta și se începe cu ce probleme există real în spate. Iar acest plan pleacă de la 3 luni în sus. Minimum 3 luni.

- Acest plan este personalizat pentru fiecare, în parte, în funcție de datele pe care le-ați accesat?
- Exact. Și vom avea parteneriate cu clinici. Dacă există o problemă, îl trimitem pe om la medicul de care are nevoie.

- E exact ce vorbeam noi înainte, să ne axăm întâi pe prevenție.
- Exact. Să nu așteptăm să ajungem la boală pentru a ne vindeca.

- E scump acest program?
- Încă nu am conturat exact prețul acestor programe. Baza ar fi o consultație de bază, care și aia e destul de complexă, iar prețul ar fi în jur de 100 de euro. Programul pe trei luni ar fi la 800 de euro. Poate părea scump, dar e vorba de timpul și sănătatea ta. Pe baza acestui program poți vedea la ce trebuie să fii atent, ce riscuri de boală ai.

Fabius Antal: „Nici AI-ul nu te poate convinge să te miști”

- Ce rol crezi că va juca AI-ul în nutriție? Crezi că se va ajunge acolo încât AI-ul să ne ajute pe fiecare în parte să găsim dieta potrivită pentru fiecare?
- Nu cred. Nici AI-ul nu te poate convinge să ieși din casă, să te miști. Poate să te convingă?

- Cum vezi tu că va evolua nutriția personalizată pe fiecare om? Cum crezi că vor evolua lucrurile și dacă ar trebui să fim optimiști sau pesimiști?
- Eu sunt pesimist. Am lucrat cu atât de mulți oameni, îi văd pe oameni, analizez ce mănâncă oamenii și oricât de personalizată ar fi alimentația pentru fiecare dintre noi, la final, fiecare trebuie să pună în practică. Noi funcționăm într-o societate, între oameni. Acum e cool să mănânci în oraș, la fast food, nu e deloc în trend să mănânci legume. Dacă se schimbă norma și ce înseamnă să fii cool, atunci se poate schimba ceva în mod real.

Fabius Antal: „Îl recomand pe Andrew Huberman”

- Ne poți recomanda niște cărți sau niște specialiști pe care să îi urmărim?
- Huberman. Dacă știi engleză, îl recomand tuturor pe Andrew Huberman. E cel care explică cel mai bine.

- Și acoperă toate domeniile.
- Din toate domeniile posibile. Este unul dintre cei mai cunoscuți cercetători la nivel global. Explică despre toate pe înțelesul tuturor. Dar trebuie să ai timp.

- Podcast-urile lui sunt foarte lungi.
- Sunt foarte lungi, dar dacă mă uit la timpul petrecut pe telefoane sau pe net, ai timp să te uiți și acolo. E vorba de priorități. Eu acum îmi mulțumesc la 31 de ani pentru deciziile pe care le-am luat la 20 de ani. Atunci nu eram atât de conștient, dar acum îmi mulțumesc. Acum știu să sunt foarte conștient și știu ce trebuie să fac ca la 40 să fiu la fel.

Fabius Antal, despre impactul prietenilor asupra stilului nostru de viață

- Ce te-a motivat pe tine? Că e destul de greu să faci lucrurile astea la 20 de ani.
- Atunci am schimbat foarte multe grupuri de prieteni, tocmai pentru că fiecare mergea într-o direcție cu anumite vicii. Cred că m-a ajutat dorința sau obsesia mea de a excela în ceva și de a produce o schimbare într-o industrie, oricât de mică ar fi.

- Se spune că suntem media oamenilor din jurul nostru.
- Chiar așa e. Le zic mereu oamenilor să își schimbe prietenii sau chiar și iubiții, soții dacă aceștia au un efect negativ asupra lor. Știu că sună dur, dar asta este.

- Legat de acest lucru, îmi povestea Sergiu Hanca când de mult îl ajută și cât îl sprijină soția lui, Andreea, în tot ceea ce face.
- Andreea este foarte implicată, știe tot, verifică datele. Ceea ce mi se pare foarte tare și destul de rar întâlnit. Sunt o adevărată echipă. Poate unii oameni consideră că e prea extrem ce vorbim noi, dar ca să excelăm, e nevoie să facem asta. E un extremism către mai bine, nu poate să fie nimic rău la asta.

- Da, am observat că ei nu se lasă influențați de părerea celorlalți. Până la urmă, oamenii care râd de stilul tău de viață sănătos, o fac din traumă, din neputință.
- Nimeni, dar absolut nimeni dintre oamenii cu care am lucrat și lucrez, care au un nivel mult peste mine, nu a râs de ce fac, nu a existat o critică sau un atac. În schimb, oamenii care sunt frustrați că ei nu fac se manifestă pe rețelele de socializare.

Fabius Antal: „Trebuie să acceptăm că de multe ori trăim în minciună”

- Sunt convins că își dau seama că acela e drumul corect dacă vrei să fii sănătos, dar pentru că nu fac pasul acela, atunci preferă să te denigreze pe tine sau să fie răutăcios.
- Noi avem niște credințe legate de orice. De exemplu, dacă tu știi că un ou seara dă greață la stomac, iar eu vin și spun că mănânc și zece ouă seara și că sunt bune, îți anulez ție o credință limitativă pe care tu ai de când te știi. Și atunci ai două variante. Să zici, hmm, oare e așa? Adică îți deschizi portalul către altceva și să îți dai seama că ai trăit într-o minciună. Sau, exact ce spui tu, nu vrei să accepți, crezi că tu le știi pe toate și respingi orice altă credință. Și trebuie să înveți să accepți că de multe ori trăim în minciună. Și, în general, oamenii nu acceptă.

- Exact asta vreau să le transmit și eu oamenilor cu această emisiune. Să le deschidem un pic oamenilor mintea, să gândească ei pentru ei, nu neapărat să-i convingem că așa este corect.
- Să-și pună întrebări.

- Exact. Să-și aprindă un beculeț și să vadă dacă ce vorbim noi aici li se potrivește și lor.
- Da, și să îi intereseze despre orice. Asta îți creează un mecanism de explorare, să explorezi lumea în care te învârți. Și aș mai vrea să adaug un lucru dacă îmi permiți.

Fabius Antal, despre colaborarea cu U Cluj

- Sigur.
- Îmi doresc o asemenea conștientizare și din partea cluburilor din România. Să înțeleagă că mecanisme de genul pe care le folosim noi urmează să devină standardul. Și acum e un moment în care se poate crea un boom în acest domeniu.

- Ai colaborări și la nivelul unei echipe întregi?
- Da, am fost la discuții cu cei de la U Cluj, o să colaborăm. Sunt extraordinari de deschiși.

- E clar că, din momentul în care a venit domnul Sabău, s-a produs o schimbare la nivel de mentalitate.
- Domnul Sabău înțelege tot la perfecție. E foarte implicat.

Episodul întreg cu Fabius Antal

- Fabius, îți mulțumesc și mult succes în tot ceea ce faci.
- Îți mulțumesc și eu foarte mult pentru invitație.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (2)
cschaka
cschaka  •  09 Septembrie 2024, 01:32

Mulțumesc pentru articol și interviu, foarte bine de știut toate astea. Felicitări protagonistului.

YATO
YATO  •  08 Septembrie 2024, 14:18

Da,are dreptate in tot ceea ce spune.Devenim obezi si bolnavi ,mancare si iar mincare.Miscarea tine omul in viata.Felicitari acestui om.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează