Articol de Costi Prună - Publicat miercuri, 25 septembrie 2024 13:07 / Actualizat miercuri, 25 septembrie 2024 13:28
Naționala feminină de handbal a României întâlnește într-o dublă de pregătire reprezentativa Ungariei. Meciurile se vor juca joi și sâmbătă în orașul maghiar Tatabanya.
- România face parte din grupa preliminară B la Campionatul European programat între 28 noiembrie și 15 decembrie 2024.
- Le are adversare pe Muntenegru, Cehia și Serbia. Primele două clasate avansează în faza grupelor principale.
Selecționata pregătită de Florentin Pera s-a reunit luni la Oradea, pentru prima dată după amicalul din martie cu Franța. Pera a chemat la lot 18 jucătoare, în perspectiva Campionatului European din acest an, dar și pentru noul ciclu olimpic, obiectivul major fiind calificarea la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028.
După retragerile Cristinei Neagu, Crinei Pintea și Nicoletei Dincă și a situației neclare a Elizei Buceschi, selecționerul Florentin Pera încearcă să refacă naționala, chiar dacă multe dintre jucătoarele convocate evoluează puțin la echipele de club.
„Această acțiune a echipei naționale reprezintă un bun prilej pentru a ne edifica cu privire la nivelul actual de pregătire al jucătoarelor și de a contura relațiile de joc. Meciurile cu Ungaria au scopul de a testa sisteme și formule diferite de joc”, a declarat pentru GSP selecționerul Florentin Pera.
Dintre handbalistele cu experiență, Pera le are la dispoziție pe Andreea Popa, Daria Bucur, Bianca Bazaliu, Elena Roșu și Lorena Ostase. Lipsește din cauza unei accidentări Cristina Laslo. Nu au fost chemate pentru dubla cu Ungaria, Alexandra Dindiligan și Sonia Seraficeanu, titularele posturilor în extreme, pentru a fi testate tinerele Eva Kerekeș, Oana Borș, Corina Lupei și Andra Buzoianu.
Pivot ucrainean pentru România!
La pivot, va debuta pentru România, Yaroslava Burlachenko, ucraineanca de la Bistrița care a primit în acest an cetățenia română.
În poartă, selecționerul se bazează pe Diana Ciucă, Daciana Hosu și pe brașoveanca Bianca Curmenț.
Linia de 9 metri are în componență jucătoare tinere care odată cu trecere timpului vor deveni handbaliste de bază pentru națională: Diana Lixăndroiu, Ștefania Stoica, Alisia Boiciuc, Rebeca Necula și Alisia Gogîrlă.
Cred că dubla cu Ungaria ne va ajuta să ne omogenizăm și mai bine ca echipă în perspectiva Campionatului European, pe lângă celelalte turnee pe care le mai avem până la EURO. Ungaria are o echipă tânără și puternică. Sper să jucăm toate fetele bine, și cel mai important, să nu avem accidentări
- Alisia Gogîrlă
Un meci fără spectatori
România a plecat astăzi la ora 10:00 cu autocarul de la Oradea spre Tatabanya, un drum de aproximativ 320 de kilometri. După-amiază, echipa va face un antrenament, iar mâine de la ora 17:30 va juca primul meci împotriva Ungariei, o partidă fără spectatori. Al doilea meci se va juca sâmbătă, cu spectatori, tot de la ora 17:30.
România este calificată la Campionatul European care se va desfășura în perioada 28 noiembrie-15 decembrie, în 3 țări: Austria, Ungaria și Elveția.
Lotul României pentru dubla cu Ungaria:
- Portari: Diana Ciucă( Rapid), Daciana Hosu( CSM București), Bianca Curmenț(Corona Brașov)
- Extreme: Corina Lupei( Dunărea Brăila), Eva Kerekeș( Gloria Bistrița), Oana Borș( Dunărea Brăila), Andra Buzoianu( Gloria Buzău)
- Pivoți: Lorena Ostase( Rapid), Yaroslava Burlachenko( Gloria Bistrița)
- Linia de 9 metri: Bianca Bazaliu( Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu( Dunărea Brăila), Ștefania Stoica( Rapid), Rebeca Necula( SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa( Dunărea Brăila), Alisia Boiciuc( Corona Brașov), Elena Roșu( Măgura Cisnădie), Daria Bucur( Gloria Buzău), Alisia Gogîrlă( SCM Râmnicu Vâlcea).
Programul României la Euro 2024:
- România - Cehia, 29 noiembrie
- Muntenegru - România, 1 decembrie
- Serbia - România, 3 decembrie
Componența grupelor turneului final al CE 2024 de handbal feminin:
- grupa A – Suedia, Ungaria, Turcia, Macedonia de Nord
- grupa B – Muntenegru, România, Cehia, Serbia
- grupa C – Franţa, Spania, Portugalia, Polonia
- grupa D – Danemarca, Elveţia, Insulele Feroe, Croaţia
- grupa E – Norvegia, Austria, Slovacia, Slovenia
- grupa F – Olanda, Germania, Ucraina, Islanda.