Articol de Eduard Apostol, Ionuţ Iordache - Publicat joi, 03 octombrie 2024 13:01 / Actualizat joi, 03 octombrie 2024 13:02
În inima Salonicului, nu departe de Turnul Alb, există Arcul de Triumf al lui Galerius, un împărat roman cu origini dace, ce înfățișează faptele de vitejie ale unor daci victorioși, de care orice român ar fi mândru
Salonic este un must see pentru orice român și nu doar în drum spre litoralul elen, spre frumoasele insule ionice. În orașul unde Răzvan Lucescu este "Generalul" de șase ani, de la primul său mandat victorios la conducerea lui PAOK, în urbea cu o promenadă excepțională și care împletește vechiul cu modernul, există un loc care ne face mândri și pe noi, românii.
1,3milioane de turiști români au vizitat Grecia în ultimul an, conform datelor Băncii Naţionale a Greciei, iar mulţi dintre români aleg destinaţiile din nordul Greciei, precum Thassos, Halkidiki, Paralia Katerini, Kavala, Samothraki, unde se poate ajunge uşor cu maşina
Galerius avea sânge de dac, de oltean, după mamă
La nici un kilometru de Turnul Alb, kilometrul zero, practic, al Salonicului, pe bulevardul Egnatia 144 este Arcul de Triumf al lui Galerius. Nu la fel de celebru precum Columna lui Traian de la Roma, acolo unde sunt înfățișați niște daci învinși, Arcul lui Galeriu prezintă niște daci triumfători. Chiar dacă nu au faima internațională a lui Alexandru cel Mare, a cărui statuie impunătoare este și ea în apropiere de Turnul Alb.
Arcul lui Galerius - impresionant, păstrat în condiții foarte bune - ar trebui să fie (și) pe caietul de călătorii al oricărui român ce vine sau trece prin Salonic.
Galerius a fost un împărat roman de origine dacă și care, printre altele, a transformat Salonicul în a doua capitală a Daciei, orașul devenind reședință a cezarului.
Conform izvoarelor istorice, Galerius avea origini dacice, din localitatea Romula, zona Olteniei, cel puțin după mamă. Împăratul, fost Cezar în perioada 293-305 și Augustus între anii 305-311, a comandat construcția a două structuri (Arcul și Rotonda) ca elemente ale unui ansamblu arhitectural imperial, legat de palatul său din Salonic, lângă care se afla și un mare hipodrom.
Senatul roman a ridicat Arcul în anul 304 ca să glorifice faptele de vitejie ale cezarului într-un război cu perșii, în 297, acolo unde dacii, compatrioții săi, au fost principalii artizani ai victoriei.
Galerius este prezent și într-un colind românesc
Conform unui site de călătorii, amfostacolo.ro, dar și a celor de la Centrul de Pelerinaj "Sf. Parascheva", numele lui Galerius apare în colindul "Ler, Ler Împărat", adică "Ga/ler/ius".
Pe Arc s-au conservat foarte bine basoreliefuri cu scene de război, cu daci din nordul și din sudul Dunării, iar cu puțină atenție se pot vedea și steagurile dacice, celebrul balaur cu cap de lup.
Rotonda este la aproximativ o sută de metri depărtare, un mausoleu dedicat împăratului, ce s-a vrut un loc de veci, ceea ce nu s-a mai întâmplat până la urmă, ulterior fiind transformat în biserică. Această structură circulară are o cupolă impresionantă și mozaicuri uimitoare care provin din perioada bizantină. Astăzi, servește ca muzeu.