OPINII  »  EDITORIAL

Să nu ne entuziasmăm!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat duminica, 13 octombrie 2024 13:04 / Actualizat duminica, 13 octombrie 2024 16:40

Înaintea partidei de la Larnaca spuneam, la GSP Live, că n-ar trebui s-avem probleme cu ciprioții datorită valorii superioare a "tricolorilor". Și chiar n-am avut, cu excepția primului sfert de oră și a unei părți din repriza secundă.

Asta deoarece insularii au început vijelios, în vână și cu un presing agresiv, dar și pentru că, după reluare, băieții noștri n-au mai insistat. Una că meciul era deja jucat, zarurile aruncate, încă din minutul 35, când s-a făcut 3-0 pentru România. Alta că Stanciu et Co. o lăsaseră deliberat mai moale, cu gândul la duelul de marți din Lituania. Cu sacii în căruță, siguri de victorie, ei n-au mai forțat. Au oprit motoarele.

Dacă și-au dovedit limitele, altfel ușor de anticipat în ciuda unor jucători legitimați (rar însă titulari) la cluburi gen AIK Stockholm, Charleroi ori Verona, ciprioții merită lăudați pentru atitudine. Știindu-se mai slabi, alții s-ar fi baricadat în apărare, urmărind să-i împiedice pe adversari să joace. Spre lauda lor, nu și ciprioții, care au ieșit în câmp deschis, curaj pe care-l vor plăti însă scump.

După 15 minute de tatonare, pe parcursul cărora au temperat elanul gazdelor, românii au trecut la comandă etalând un fotbal modern, luxuriant, atrăgător. Au oferit un recital de o oră, cu pase din prima, cu schimburi derutante de locuri în ofensivă, cu demarcări spectaculoase etc. Adevărată demonstrație, ba încă de ținută, aleasă. Rareori am văzut naționala reușind să lege atâtea faze frumoase. Chiar încântătoare, avându-i ca interpreți, cei mai buni dintre cei mai buni, pe Man, pe Mihăilă, pe cei doi Marin, pe Stanciu și pe Rațiu.

Să păstrăm însă măsura și să nu ne entuziasmăm prea tare! Sigur că am câștigat, clar, detașat, dar în fața cui? A unui adversar de pe poziția 123 în ierarhia FIFA, deci spre coadă, care și-a creat totuși spre final câteva mari ocazii de gol! Iar succesul s-a produs, unul confortabil, în seria C a Ligii Națiunilor, adică într-o categorie în care sunt angajate selecționatele mărunte, nu cele cu palmares și cu pretenții. Scuze, dar mai avem de străbătut cale lungă până să intrăm în elită. Când vom ajunge acolo, oare vom ajunge vreodată?, vom discuta altfel.

În ce-l privește pe Mircea Lucescu, acesta e-n grafic. În sensul în care a izbutit până acum "să bată toate echipele mici", misiune pe care el însuși și-a asumat-o. Prezența lui înseamnă siguranță și încredere, echilibru. De observat, bilă albă, că s-a fixat asupra garniturii de start, aceeași ca și la 3-0 cu Kosovo. Dar și că, reversul medaliei, niciunul dintre cei introduși în repriza secundă la Larnaca, aș zice că mai puțin Olaru, n-a impresionat. Nici Hagi, nici Pușcaș, nici Ghiță, nici chiar experimentatul Chipciu, posibil titular marți la Kaunas, unde Bancu, care a luat "galben" sâmbătă, va fi suspendat.

De acord că, fiind deja 3-0 pentru noi, n-am așteptat de la cei veniți de pe bancă să rupă norii. Din păcate, ei n-au sărit în ochi, ceea ce i-a îndemnat pe cei veșnic nemulțumiți să se mire de ce Alibec și, mai ales, Mitriță n-au fost deloc folosiți?! Probabil că Lucescu i-a menajat pentru Kaunas, ne vom lămuri curând.

Oricum, dacă acest 3-0 n-ar trebui să ne îmbete cu apă chioară, n-ar fi cazul nici ca el să ne determine să căutăm minusuri cu lupa. Naționala e pe un drum bun, să meargă mai departe!

Citește și:
Gică Hagi, discurs-manifest despre Ianis Hagi! A reacționat după ultimatumul lui Mircea Lucescu: „Mamă, ce noutate!”
Campionate
Gică Hagi, discurs-manifest despre Ianis Hagi! A reacționat după ultimatumul lui Mircea Lucescu: „Mamă, ce noutate!”
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Comentarii (30)
emilian_din_filiasi
emilian_din_filiasi  •  14 Octombrie 2024, 22:50
Postat de talpaiadului pe 14 Octombrie 2024, 21:30

Nu stiu ce sa zic, mie mi se pare ca o victorie a nationalei, obtinuta intr-o asemenea maniera pe terenul Ciprului, echivaleaza cel putin cu nota ta de 7 la una dintre materiile la care te luptai cu corigenta si in nici un caz cu nota de 10 de la engleza sau sport, Romania ajungand sa joace in Cipru din cauza ca a ramas repetanta in precedenta editie de liga natiunilor, la aceeasi materie la care a fost testata impotriva Ciprului.

Probabil ai văzut seria "Liceenii" ... și acel moment în care 'repetentul' Ionică a umplut o tablă de calcule efectuate corect, iar Isoscel a zis că-l trimite la Olimpiadă ... asta după ce eroul nostru se salvase in extremis de la o nouă corigență in trimestrul anterior. Ei bine... noi am trecut de ceva vreme de momentul ăla, ... am fost in vară la turneul final (echivalent cu Olimpiada) ... obținând un succes entuziasmant la primul examen (cu Ucraina) și chiar o calificare nesperată in faza următoare. Acum că am reintrat în grafic și nu mai suntem amenințați cu o nouă repetenție ... o notă de 7 obținută la materia care ne-a dat de furcă in trecut este un rezultat așteptat,... nu ceva Wow! Am obținut-o fără a forța, rezolvând numai partea care ne asigura nota de trecere (în prima repriză) ... pt ca pe final in loc să încercăm să rezolvăm și sarcinile mai dificile țintind o notă mai mare... am preferat să ne verificăm și să așteptăm, folosind timpul rămas pt a ne pregăti fizic, mental și sufletește pt următorul test. Într-adevăr, am reușit o primă parte în care am croșetat tot, însă maniera-n care am terminat testul de sâmbătă seara este departe de a fi una entuziasmantă. Tot ce-am făcut pe final a fost să ne asigurăm că ce realizasem până atunci nu se va destrăma. La finalul celor 6 'module' din NL ... vom trage linie. Insă adevăratul test va fi barajul... și doar un 10 obținut acolo ne-ar putea entuziasma.

talpaiadului
talpaiadului  •  14 Octombrie 2024, 21:30
Postat de emilian_din_filiasi pe 14 Octombrie 2024, 20:29

Nu prea te poți entuziasma după o victorie scontată și asteptată de toată lumea. Și dacă tot ai continuat acea paralelă cu anii de școală... putem merge chiar pe exemplul meu: în liceu eram un elev submediocru, cu rezultate foarte slabe, mult sub așteptările tuturor. Arhiva spune că nimeni in toată istoria acelui liceu nu a mai terminat vreodată cu o medie generală atăt de mică. Eram mai mereu amenințat cu corigența la aproape toate materiile, excepție făcând doar Educația fizică și Lb engleză, unde luam mereu 10. Să mă entuziasmez pt un 10 la Sport sau la Engleză era ca și cum aș fi petrecut după o victorie cu Malta sau Cipru. La alte materii nu prea a fost cazul ... dar dacă luam o notă peste 7 și scăpam de corigență ... sărbătoream ca după o victorie cu Belgia sau Olanda. Când am reușit să termin liceul, chiar și cu acea medie record... a fost ca o calificare la un turneu final. Iar în momentu'-n care mi-am luat bacu' ... deși nu chiar pe merit pt că am copiat la Istorie, Spaniolă și Psihologie... am făcut "paranghelie" ... cum spuneai mai sus. "Entuziasmul" - e un cuvânt mare... și el nu poate fi niciodată generat de o victorie cu locul 123 în ierarhia FIFA. E un rezultat normal, așteptat... și trebuie tratat că atare. Cât despre titlu... mi se pare unul mult mai inspirat decât cel cu Pisica, de exemplu, ... iar atitudinea maestrului, în opinia mea, e una obiectivă cap-coadă.

Nu stiu ce sa zic, mie mi se pare ca o victorie a nationalei, obtinuta intr-o asemenea maniera pe terenul Ciprului, echivaleaza cel putin cu nota ta de 7 la una dintre materiile la care te luptai cu corigenta si in nici un caz cu nota de 10 de la engleza sau sport, Romania ajungand sa joace in Cipru din cauza ca a ramas repetanta in precedenta editie de liga natiunilor, la aceeasi materie la care a fost testata impotriva Ciprului.

emilian_din_filiasi
emilian_din_filiasi  •  14 Octombrie 2024, 20:29
Postat de talpaiadului pe 14 Octombrie 2024, 15:02

Eu vorbesc din perspectiva mea de cititor care nu este in acelasi timp si membru al echipei nationale, dar imi imaginez ca si daca as fi fost un fotbalist de acolo sau Mircea Lucescu, tot nu mi-ar fi convenit sa-mi fie bagatelizata victoria asta. In articol lucrurile sunt prezentate cu obiectivitate de catre Ioanitoaia, ca de obicei, dar atitudinea dumnealui se vede in concluzie si mai ales in titlu, care este cusurgiu si nu obiectiv. Iar daca ar fi cum ai interpretat tu, ca ar trebui sa asteptam coronita pentru a ne entuziasma din postura de elevi, da-mi voie sa-ti amintesc faptul ca noi suntem niste elevi obisnuiti mai mult cu repetentia decat cu coronitele si daca nu ne entuziamam dupa fiecare nota de 10, sunt sanse mari sa murim de batranete fara a avea ocazia de a ne mai entuziasma vreodata. Noi suntem romani, un popor obisnuit cu mediocritatea si esecurile in toate domeniile de activitate, nepermitandu-ne sa folosim standardele natiunilor mari ale Europei pentru a ne entuziasma, fiind obligati de propria conditie sa ne entuziasmam de niste realizari mai mici pe scara valorilor europene si mondiale. Daca nu esti un alpinist, te entuziasmezi si cand vezi un ghiocel primaravara, chiar daca nu e floare de colt. Eu zic asa: sa ne acceptam conditia, entuziasmandu-ne dupa fiecare victorie de acest gen, iar daca ne calificam la mondial sa facem paranghelie, in loc sa ignoram realizarile astea, considerandu-le prea mici pentru a fi un motiv de entuziasm.

Nu prea te poți entuziasma după o victorie scontată și asteptată de toată lumea. Și dacă tot ai continuat acea paralelă cu anii de școală... putem merge chiar pe exemplul meu: în liceu eram un elev submediocru, cu rezultate foarte slabe, mult sub așteptările tuturor. Arhiva spune că nimeni in toată istoria acelui liceu nu a mai terminat vreodată cu o medie generală atăt de mică. Eram mai mereu amenințat cu corigența la aproape toate materiile, excepție făcând doar Educația fizică și Lb engleză, unde luam mereu 10. Să mă entuziasmez pt un 10 la Sport sau la Engleză era ca și cum aș fi petrecut după o victorie cu Malta sau Cipru. La alte materii nu prea a fost cazul ... dar dacă luam o notă peste 7 și scăpam de corigență ... sărbătoream ca după o victorie cu Belgia sau Olanda. Când am reușit să termin liceul, chiar și cu acea medie record... a fost ca o calificare la un turneu final. Iar în momentu'-n care mi-am luat bacu' ... deși nu chiar pe merit pt că am copiat la Istorie, Spaniolă și Psihologie... am făcut "paranghelie" ... cum spuneai mai sus. "Entuziasmul" - e un cuvânt mare... și el nu poate fi niciodată generat de o victorie cu locul 123 în ierarhia FIFA. E un rezultat normal, așteptat... și trebuie tratat că atare. Cât despre titlu... mi se pare unul mult mai inspirat decât cel cu Pisica, de exemplu, ... iar atitudinea maestrului, în opinia mea, e una obiectivă cap-coadă.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează