Articol de Alexandru Barbu - Publicat duminica, 20 octombrie 2024 10:37 / Actualizat duminica, 20 octombrie 2024 11:00
În cadrul podcastului GSP „2 la 1”, Ciprian Tătărușanu (38 de ani) a acceptat provocarea celor „10 întrebări delicate”.
Fostul portar de la FCSB, Milan sau Lyon povestește cum a încercat să dribleze plata parcării de la Aeroportul Otopeni, amintește despre ziua care i-a marcat viața și explică de ce regretă că s-a certat cu antrenorul lui din Arabia Saudită.
VIDEO. „10 întrebări delicate”, cu Ciprian Tătărușanu
- Un moment în care nu ai fost mândru de tine?
- Când am încercat să păcălesc plata unei parcări la aeroport. Am plătit-o până la urmă, dar tot m-am simțit groaznic. S-a întâmplat în România, la Aeroportul Otopeni. Înainte, „pe timpuri”, dacă parcai în față, luai un jeton. Și am fost într-o vacanță de 2-3 zile, am pierdut jetonul și am aflat că trebuie să plătesc 500 de lei. Apoi, când am plecat în următoarea vacanță, am făcut calculul: dacă stau o săptămână, parchez în față și pierd jetonul, suma pentru pierderea jetonului ar fi mai mică decât dacă aș plăti parcarea integral. Așa că am zis că am pierdut jetonul. Dar între timp sistemul se schimbase și am ajuns să plătesc aproape 1.000 de euro pentru parcare.
- Cea mai grea perioadă din viața ta?
- Fotbalistic, nu am avut perioade atât de grele. În plan personal, am experimentat o perioadă dificilă, a durat doar o zi, dar a fost destul de marcantă și prefer să nu vorbesc despre ea. Totuși, m-a ajutat să trec mai ușor peste anul acela de la Lyon.
- Ai vreun regret major? Și care ar fi acela?
- Singurul regret este că m-am certat cu un antrenor la Abha. Am reacționat total nepotrivit, i-am reproșat ceva. După un meci, ne-am certat și a izbucnit un scandal în vestiar. Ulterior, am analizat situația și mi-am dat seama că a fost vina mea. Chiar dacă aveam dreptate, nu trebuia să reacționez așa, trebuia să-i spun în privat. Și i-am recunoscut că am greșit.
- Ai colaborat de-a lungul timpului cu cineva cu care nu te-ai înțeles absolut deloc?
- E normal să ai colegi cu care nu te înțelegi foarte bine. Dar într-o echipă trebuie să te adaptezi. Suntem 30 de jucători, fiecare cu personalitatea lui, și câteodată trebuie să mai lași de la tine.
- Cea mai mare dezamăgire?
- Fotbalistic, cea mai frustrantă perioadă a fost la Lyon.
- Te-ai gândit cel puțin o dată să renunți la fotbal pe parcursul carierei?
- Până să mi se termine contractul cu AC Milan, nu, nu m-am gândit. Atunci am vrut să mă las, dar a venit oferta de la Abha și am mai continuat un an.
Postul de portar e mai stresant decât în cazul jucătorilor de câmp. Noi trebuie să fim mereu concentrați, atât la antrenamente, cât și în meciuri. Nimănui nu-i convine să vadă portarul că scapă mingea din mână sau că nu este concentrat, pentru că toată tactica se strică, nu mai iese antrenamentul.
Mai e o chestiune: când antrenamentul se termină, antrenorul fluieră și fiecare jucător poate să facă ce vrea. Dacă Raul Rusescu, de exemplu, mai vrea să dea 100 de șuturi la poartă pentru antrenament suplimentar, eu și ceilalți portari suntem obligați să stăm în poartă. Dacă eu aș vrea să mi se dea 100 de șuturi, ceilalți jucători nu sunt obligați să stea după antrenament, pentru că pot spune că sunt obosiți. Noi suntem în slujba echipei, nu invers
- Ciprian Tătărușanu
- Meciul care te-a marcat?
- Au fost meciuri în care am evoluat slab, am fost criticat, echipa a pierdut, dar totul trece până la următorul antrenament, până la următorul meci.
- Ai simțit la un moment dat că ai sacrificat prea mult pentru sport și că ai pierdut momente importante din viața familiei, din viața ta?
- Am avut norocul ca familia să fie mereu cu mine. La orice echipă am jucat, chiar și în Arabia Saudită, familia a fost lângă mine. OK, poate n-am fost la ziua de naștere a unui prieten sau acasă de Crăciun, dar nu cred că acestea au fost sacrificii mari.
- Cel mai mare compromis pe care l-ai făcut?
- Nici în fotbal, nici în viață nu îmi amintesc să fi făcut compromisuri mari. Poate că nu-mi vine acum în minte...
- Ți s-a propus vreodată să trișezi?
- Nu.
CV Ciprian Tătărușanu
- a jucat în România la Juventus București, Gloria Bistrița și FCSB;
- are 4 trofee câștigate cu FCSB: două titluri, o Cupă a României și o Supercupă;
- tot alături de FCSB s-a calificat până în optimile de finală ale Europa League și a accesat grupele Champions League;
- desemnat „Fotbalistul român al anului 2015” în Ancheta Gazetei Sporturilor;
- 73 de selecții la națională, cu care s-a calificat la Euro 2016;
- în străinătate a evoluat la Fiorentina, Nantes, Lyon, AC Milan și Abha;
- în 2022 a triumfat în Serie A, cu Milan;
- a apărat în peste 100 de rânduri în campionatul Italiei și de 66 de ori în Ligue 1;
- are 14 prezențe în Champions League, dintre care 5 fără gol încasat.