SPORTURI  »  HANDBAL  »  TROFEUL CARPAȚI

Start reușit pentru România la Trofeul Carpați: victorie la 11 goluri în fața Macedoniei de Nord

Lorena Ostase, printre cele mai experimentate jucătoare din lotul României / FOTO: Imago
Lorena Ostase, printre cele mai experimentate jucătoare din lotul României / FOTO: Imago

Articol de - Publicat vineri, 25 octombrie 2024 16:02 / Actualizat vineri, 25 octombrie 2024 19:14

Naționala României a debutat cu dreptul la a 54-a ediție a Trofeului Carpați, reușind să treacă de Macedonia de Nord la capătul unui meci pe care l-a condus în permanență: 36-25 (16-12 la pauză).

  • Meciul servește drept pregătire pentru Campionatul European, programat între 28 noiembrie și 15 decembrie 2024. 
  • România face parte din grupa preliminară B, unde le va avea adversare pe Muntenegru, Cehia și Serbia. Primele două clasate avansează în faza grupelor principale.

Lovitura simbolică de start a fost dată de Florina Chintoan, fostul pivot al Universității Cluj-Napoca și al naționalei României, care a fost aplaudată de puținii suporteri prezenți în BTarena.

Defensiva atentă și energia în ofensivă au fost punctele forte ale României în prima repriză

Primul gol a fost marcat pe contraatac de Mihaela Mihai și, după câteva minute, apărarea tricolorelor a dat încă o dată roade, Lorena Ostase ducând scorul la 4-2. Noul căpitan al naționalei României a reprezentat piesa în jurul căreia s-a construit ofensiva lui Florentin Pera, iar reprezentativa gazdă a condus în permanență.

Bianca Curmenț și Jovana Micevska, portărița lui CSM Slatina, s-au întrecut în parade, astfel că s-au înscris puține goluri. În partea a doua a primei reprize, după ce antrenorul gazdelor a acordat minute garniturii secunde, Jovana Kiprijanovska (3 goluri) a condus o încercare de revenire a macedonelor.

Yaroslava Burlachenko, Oana Borș și Alisia Boiciuc au venit cu energie de pe bancă, iar România a trecut peste momentul mai dificil și s-a distanțat la 6 goluri. Tricolorele nu au izbutit, însă, să profite de o eliminare de 2 minute a adversarelor și înainte ca Ivana Gakidova să stabilească scorul final al primei reprize (16-12), Pera a arătat primele semne de nervozitate.

Bianca Bazaliu și Alisia Boiciuc au condus naționala într-o repriză secundă excelentă

După revenirea de la vestiare, reprezentantele noastre au fost extrem de atente în apărare, dar intercepțiile nu s-au concretizat, din cauza unei ofensive imprecise. Burlachenko și Bazaliu au luat câteva acțiuni pe cont propriu, însă oaspetele s-au menținut la o diferență de patru goluri, profitând de lipsa de inspirație între buturi a Dacianei Hosu.

Au urmat două goluri de pe cele două extreme, înscrise de Andra Buzoianu și de Corina Lupei, iar Kristijan Grchevski a cerut time-out în minutul 45 (25-18). Diana Ciucă, intrată în locul lui Hosu, a avut câteva parade bune, în timp ce Bazaliu a continuat să facă spectacol în atac.

În minutul 54 al meciului, încercând să salveze o aruncare rapidă a macedonelor, Diana Ciucă s-a lovit la cot de bara stângă a porții, apoi unul dintre panourile publicitare, fiind nevoie de intervenția medicilor. După câteva minute în care a stat pe parchet, rapidista a fost ajutată de Pera să revină pe banca României, unde a fost tratată de kinetoterapeutul Victor Baciu.

Alicia Gogîrlă a lansat două bombe în poarta adversarei, iar tricolorele au avut un final lipsit de emoții: 36-25.

Bianca Bazaliu a terminat confruntarea cu 8 goluri, în timp ce Yaroslava Burlachenko, Alisia Boiciuc și Alicia Gogîrlă au marcat câte 4 goluri. De partea cealaltă, s-au remarcat Ivana Gakidova și Jovana Kiprijanovska, fiecare cu câte 5 goluri.

România va mai disputa două partide la Trofeul Carpați. Sâmbătă, la 17:30, tricolorele joacă împotriva Elveției și duminică, la aceeași oră, va avea loc duelul de gală cu Brazilia.

FINAL » România - Macedonia de Nord 36-25

  • Final de meci, 36-25.

  • min. 55: Diana Ciucă nu poate continua partida, ca urmare a loviturii la cot.

  • min. 54: emoții în tabăra României, după ce Diana Ciucă s-a lovit cu șoldul și cotul de bară, apoi a aterizat nefericit pe parchet. ea are nevoie de intervenția echipei medicale.

  • min. 45: 25-18, iar antrenorul Macedoniei de Nord solicită un time-out.

  • min. 43: Bianca Bazaliu înscrie cu o aruncare joasă, pentru 23-17.

  • min. 38: Oana Borș lovește bara transversală cu o aruncare din extremă. Rămâne 19-15 în favoarea României.

  • Ora 18:27 - Start în partea secundă.

  • Pauză, 16-12 în favoarea României.

  • min. 23: Oana Borș aduce o gură de oxigen pentru naționala noastră, după ce echipa oaspete se apropiase la numai două goluri. 10-7 acum.

  • min. 19: diferența de 4-5 goluri se menține.

  • min. 11: Ostase obține un „7 metri”, transformat fără emoții de Sorina Grozav.

  • min. 8: în sfârșit, jocul se leagă. Româncele se distanțează la 3 goluri, 5-2.

  • min. 2: Mihaela Mihai înscrie primul gol al meciului. Elevele lui Florentin Pera nu reușesc încă să se desprindă.

  • Ora 17:37 - Start de meci în Polivalenta din Cluj-Napoca.

Naționala feminină de handbal a României a intrat pe ultima sută de metri înaintea Campionatului European de Handbal, organizat la finalul acestui an în Austria, Elveția și Ungaria.

„Tricolorele” participă în perioada 25-27 octombrie la Trofeul Carpați, unde le vor mai avea ca adversare pe Elveția și Brazilia. Meciurile de joacă în sala polivalentă din Cluj-Napoca.

Lotul convocat de Florentin Pera pentru Trofeul Carpați:

  • Portari: Diana Ciucă (CS Rapid București), Bianca Curmenț (CSM Corona Brașov), Daciana Hosu (CSM București)
  • Extreme: Oana Borș (HC Dunărea Brăila), Corina Lupei (HC Dunărea Brăila), Andra Buzoianu (SCM Gloria Buzău), Eva Kerekes (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM București)
  • Interi: Bianca Bazaliu (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Daria Bucur (SCM Gloria Buzău), Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), Sorina Grozav (CS Rapid București)
  • Centri: Alisia Boiciuc (CSM Corona Brașov), Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (HC Dunărea Brăila)
  • Pivoți: Andreea Ailincăi (CSM București), Iaroslava Burlacenko (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Lorena Ostase (CS Rapid București

Un turneu util pentru echipa națională a României. Vreau să precizez că fetele s-au implicat 100% la antrenamente. Atmosfera este foarte bună și sunt mulțumit de randamentul fiecărei jucătoare în parte. Mă bucură faptul că avem continuitate. Cum bine știți, suntem la început de ciclu olimpic […] Cred că a fost un an bun pentru echipa națională a României.

Am promovat multe jucătoare tinere, am generat încredere acestei generații. Fetele au răspuns pozitiv de fiecare dată. Au arătat dorința de a forma un grup unit. Echipa luptă până la ultima picătură de energie în fiecare meci, lucru care mă mulțumește […] Obiectivul nostru principal este calificarea la Jocurile Olimpice din 2028

- Florentin Pera, selecționerul României

Componența grupelor la Campionatul European de handbal feminin:

  • grupa A – Suedia, Ungaria, Turcia, Macedonia de Nord
  • grupa B – Muntenegru, România, Cehia, Serbia
  • grupa C – Franţa, Spania, Portugalia, Polonia
  • grupa D – Danemarca, Elveţia, Insulele Feroe, Croaţia
  • grupa E – Norvegia, Austria, Slovacia, Slovenia
  • grupa F – Olanda, Germania, Ucraina, Islanda.

Primele două clasate din fiecare grupă avansează în faza următoare a competiției.

Programul României la Euro 2024:

  • România - Cehia, 29 noiembrie
  • Muntenegru - România, 1 decembrie
  • Serbia - România, 3 decembrie
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (3)
moise
moise  •  25 Octombrie 2024, 22:33

După meciul asta parca Bazaliu pare nedreptățită de același antrenor la club.... Pe vremuri, nu demult, era o trăgătoare strașnică, păcat că și Pera crede că străin mai bun că roman

MaxiP
MaxiP  •  25 Octombrie 2024, 19:18
Postat de Todor pe 25 Octombrie 2024, 17:30

Pera a primit dezlegare din partea FRH să antreneze o echipă de club menită a fi schelet și pepinieră echipei naționale. Știe cineva ce s-a-ntîmplat întretimp?

Da, s-a invechit conceptul, au crescut pretentiile echipei de club in momentul in care s-au obtinut niste rezultate, Pera nu va renunta la club pentru echipa nationala, iar federatia probabil a realizat ca e inutil sa schimbi anual selectionerul ca sa ajungi la concluzia ca toti sunt de exact acelasi nivel si conteaza cel mai mult jucatoarele. Desi parerea mea e ca Pera e probabil cel mai slab dintre ei si din pacate au apelat la un concept teoretic corect exact in momentul cel mai prost pentru a face asta.

Todor
Todor  •  25 Octombrie 2024, 17:30

Pera a primit dezlegare din partea FRH să antreneze o echipă de club menită a fi schelet și pepinieră echipei naționale. Știe cineva ce s-a-ntîmplat întretimp?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează