INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  BANGLADESH

EXCLUSIV Românul care are succes în țara unde nivelul de pericol este 8 din 9: „Mai frică mi-e de țânțarii care vin când se aprinde nocturna. Ia vedeți ce scrie pe hainele dumneavoastră!"

Valeriu Tița a povestit cititorilor Gazetei viața din Bangladesh
Fotomontaj Daiana Păduraru
Valeriu Tița a povestit cititorilor Gazetei viața din Bangladesh Fotomontaj Daiana Păduraru

Articol de - Publicat duminica, 01 decembrie 2024 15:13 / Actualizat duminica, 01 decembrie 2024 15:13

Valeriu Tița, 58 de ani, lucrează la cea mai bună echipă din Bangladesh, la 6.000 de kilometri depărtare, într-o țară pe care MAE cere să o evităm și unde sărăcia este la cote maxime. Cum trăiește românul acolo aflați dintr-un dialog pentru Gazeta Sporturilor cu omul care a antrenat doar în zone de pericol extrem.

Valeriu Tița și-a făcut un nume ca antrenor ce a lucrat în zone unde pericolul pândește la fiecare colț. Tehnicianul din Drobeta Turnu Severin, ajuns la 58 de ani, a ajuns și în Bangladesh. Aceasta după ce a mai fost în țări precum Irak. Liban sau Siria, unde, trebuie să recunoașteți, nu v-ați planifica vreo vacanță sau deplasare prea curând.

A mai antrenat în Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Oman, Iordania și Arabia Saudită, dar acolo e altă viață. De la începutul lui septembrie, românul nostru a preluat conducerea tehnică a celei mai importante formații din Bangladesh, Bashundhara Kings, cu care deja a câștigat deja Supercupa.

+19 FOTO

Valeriu Tița este omul care lucrează în țările de "evitat". Ce mesaj transmite MAE

Tița a ajuns în țara aflată la peste 6.000 de kilometri de București la puțină vreme după revoluția ce-a zguduit țara din sudul Asiei. Așa cum povestea ieri antrenorul, nici n-a putut vota duminica trecută la turul I al alegerilor prezidențiale.

Nu există nici ambasadă, nici consulat! Iar reprezentanții MAE îi somează, practic, pe conaționali să evite țara care are peste 173 de milioane de locuitori (locul 8 în lume) pe o suprafață mai mică decât România! Totul în contextul stării de asediu ce a fost în august 2024.

Nivelul de pericol este 8 din 9! "Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice călătorie în această ţară.

Cetăţenii români care se află deja pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să manifeste prudență deosebită, să evite zonele în care se desfășoară demonstrații, să se adăpostească într-un loc sigur, să respecte cu strictețe indicațiile autorităților locale și să își înregistreze prezența la Ambasada României la New Delhi" este mesajul transmis de MAE românilor.

4ore este decalajul de fus orar între România și Bangladesh, în acest moment

Valeriu Tița a povestit cum trăiește printre bengalezi

Nu este cel mai confortabil loc de serviciu din lume, dar Valeriu Tița s-a adaptat și aici. S-a obișnuit să lucreze în zone de "evitat". Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, din Bangladesh, românul din Mehedinți a povestit pe îndelete cum este viața printre străini. Printre bengalezi.

"Cu fotbalul o duc bine. Am câștigat Supercupa, apoi pe 29 noiembrie încep campionatul. Sunt în premieră în Bangladesh, o experiență nouă. Tot un antrenor, român de-ai noștri, Aristică Cioabă, m-a recomandat. A fost revoluția în vară (în Bangladesh), așa că l-am întrebat: "E sigur? Ce se întâmplă, cum e?". Acum, e liniște, am o reședință aproape de stadion, nu departe de aeroport.

Condițiile sunt bune. Mi-a zis Aristică: "Vali, vino că nu greșești, ai de toate!". Așa e. E singura echipă cu condiții bune din Bangladesh. Și stadion, și sală de forță, teren de sport, cafenele, tot. La reședința unde stau se construiește într-o veselie. Vor să facă și o sală polivalentă, renovează și terenul de cricket.

Baza e modernă, supermodernă. Deja m-am obișnuit, nu mi-a fost greu, fiind de 25 de ani plecat în lumea asta", a povestit Valeriu Tița pentru Gazeta Sporturilor.

Am 14 jucători care sunt la echipa națională. Doi portari și 12 jucători de câmp. Avem voie la patru fotbaliști străini. Am un fundaș nigerian, doi mijlocași brazilieni și un vârf elvețian
Valeriu Tița, antrenor Bashundhara Kings

Adversarii de temut ai antrenorului Valeriu Tița: "Umiditatea te omoară! Vin și niște țânțari când se aprinde nocturna.."

Problema cea mare a românului este legată de obstacolele, meteo, printre care trebuie să jongleze pentru programul de antrenamente.

„Umiditatea este mare rău de tot. Iar când vor începe căldurile alea mari... Acum, când vorbesc cu tine, sunt 26 de grade Celsius. OK, zici că nu e foarte cald. Dar umiditatea te omoară! Vin niște țânțari când se aprinde nocturna...

Până pe 10-15 februarie, temperatura va ajunge și spre 7-8 grade Celsius. Apoi, 34-35 de grade Celsius. Umiditatea e mare de tot, te omoară. Știu cât de cât cum este", a povestit românul.

Valeriu Tița îi apreciază pe bengalezi: "Sunt mai respectuoși ca în Arabia Saudită"

Valeriu Tița a spus că-i merge bine printre bengalezi, iar el este mulțumit. S-a adaptat și, cât de curând, îi va sosi și soția în Bangladesh.

„Ca oameni... Eu mă înțeleg perfect cu ei. Jucătorii sunt respectuoși. Mult mai respectuoși decât în Arabia Saudită. În Bangladesh este diferit de alte țări arabe. Și-am fost și eu în multe.

Or fi majoritatea musulmani, dar mai sunt și hinduși, și budiști, mai ales aici unde lucrez eu. Și este alt regim alimentar, care contează. Nu e ca și cum te duci o dată la un restaurant, mănânci ceva mai altfel, OK, poate-ți place... Dar să fie la fel zi de zi?

Aici, poți să ieși pe stradă, este sigur. Mergi la mall, ce altceva să faci în timpul liber?! Unde să mă duc?! Nu ești, totuși, la Viena, Paris sau București", a mai povestit Tița.

Cei din Bangladesh sunt optimiști cu democrația. Deocamdată, așa e regimul. Șeful statului e un om de-a câștigat Premiul Nobel (Muhammad Yunus). Sper că va fi bine. Eu nu sunt cu politica, nu știu care e treaba nici în țară. Ca tot omul, sper că va fi bine
Valeriu Tița, antrenor Bashundhara Kings

Cum este viața în Bangladesh, una din cele mai sărace țări din lume: "Mâna de lucru este foarte ieftină. Tot ce vine din Europa e foarte scump"

Anul trecut, pe vremea asta, mulți lucrători din Bangladesh protestau în stradă. Erau oameni ce lucrau pentru brand-uri cunoscute ca Zara, H&M și Levi"s Strauss și erau remunerați cu câte 95 de dolari pe lună. Patru milioane de oameni lucrează în industria confecțiilor.

Autoritățile au promis 113 dolari/lună, angajații au vrut 208 dolari/lună.

Luați aminte! Bangladesh este a 6-a țară în topul mondial cu cele mai mici salarii medii din lume, era 1.039 de lei/lună în decembrie 2023.

„Lumea este mult mai săracă. Decât la noi, decât în multe alte țări. Mulți sunt săraci. Cei mai mulți. Eu stau într-o reședință care aduce cu ceea ce e la noi în Europa, dar... Mâna de lucru este ieftină. Să vedeți ce scrie pe etichetele hainelor pe care le cumpărați!

Da, da, alea de la brand-uri cu nume. Scrie "Made in Bangladesh". Mâna de lucru este ieftină, ca să nu zic foarte ieftină. Și-n magazine, aici, sunt ieftine. Importurile sunt scumpe și foarte scumpe, mai ales alea ce vin din Europa. Mâncarea, ciocolată, tot ce vine din zona noastră...", a mai relatat Tița.

15echipe a bifat Tița în cariera de antrenor, pe unele de mai multe ori: Al-Ahly (Siria), FC Drobeta, naționala Siriei, Al-Shorta (Irak), Al-Nasr (Kuwait), Al-Sharjah (EAU), Al-Faisaly (Iordania), Safa Beirut (Liban), Al-Orobah (Arabia Saudită), Nejmeh (Liban), Al-Talaba (Irak), Al Mina"a (Irak), Al-Hussein (Siria), Al-Ain (Arabia Saudită) și Bashundhara Kings (Bangladesh)

Valeriu Tița a explicat de ce nu s-ar întoarce în fotbalul românesc: "Am avut ofertă din Algeria, era bine, dar cuvântul e cuvânt"

În România, a antrenat doar pe CS Drobeta, echipa orașului său. În rest, doar în Asia.

„Nu vreau în România! E greu să "răzbesc" la noi, sunt plecat de mulți ani, e greu să mai revin în circuit. Gândește-te că am plecat de 25 de ani. Vine și soția în curând, în maximum 2-3 luni, să stea cu mine aici. O să fie bine.

UIte, am avut de curând o ofertă din Algeria. Doar că-mi dădusem cuvântul aici, cuvântul e cuvânt, iar în Bangladesh am contract ferm. Deși era altceva în Algeria... Poate de la vară, vedem. Acolo era campionatul mai puternic.

Cum sunt oamenii în Bangladesh? Oamenii sunt paroliști, nici nu se pune problema. Plătesc cinstit", s-a confesat Valeriu Tița.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Sunt uluit” » CTP a auzit că David Popovici și-a cumpărat un bolid de 120.000 de euro și nu s-a abținut: „Poate orice beizadea imbecilă și înfumurată”
Jocurile Olimpice
„Sunt uluit” » CTP a auzit că David Popovici și-a cumpărat un bolid de 120.000 de euro și nu s-a abținut: „Poate orice beizadea imbecilă și înfumurată”
Transfer la miezul nopții la CFR: Varga îi aduce lui Dan Petrescu un vârf cu doar 3 goluri marcate în acest sezon de Superliga
Superliga
Transfer la miezul nopții la CFR: Varga îi aduce lui Dan Petrescu un vârf cu doar 3 goluri marcate în acest sezon de Superliga
De necrezut! Patinoarul de 10 milioane € din București nu mai poate fi folosit, la nici 6 luni de la inaugurare: „S-a stricat suprafața!” » Replica primarului Băluță, după dezvăluirea GSP: „Fluctuații de curent”
Hochei
De necrezut! Patinoarul de 10 milioane € din București nu mai poate fi folosit, la nici 6 luni de la inaugurare: „S-a stricat suprafața!” » Replica primarului Băluță, după dezvăluirea GSP: „Fluctuații de curent”

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (4)
ionelvancea74
ionelvancea74  •  30 Decembrie 2024, 08:00
Postat de poptct pe 28 Decembrie 2024, 19:26

"Putin surprinzator", dar nu se pomeneste orasul unde locuieste si lucreaza Valeriu Tița. Tinand cont ca e scris de Eduard Apostol, cu aproape 30 de ani de experienta ... Se pomeneste Bangladesh de vreo 20 de ori si deloc Dhaka. Tocmai discutam despre nevoia unei aplicatii care sa iti dea niste analize in plus la raspunsul unui LLM, pt ca-s din ce in ce mai multe informatii trunchiate sau nerelevante (nu cele furnizate de LLM) Dar cine ar avea nevoie? Probabil ca sub 1%, adica cei care ii vor conduce pe restul de 99% care vor putin si "sigur" (ceva in genul ieftin si bun)

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

poptct
poptct  •  28 Decembrie 2024, 19:26

"Putin surprinzator", dar nu se pomeneste orasul unde locuieste si lucreaza Valeriu Tița. Tinand cont ca e scris de Eduard Apostol, cu aproape 30 de ani de experienta ... Se pomeneste Bangladesh de vreo 20 de ori si deloc Dhaka. Tocmai discutam despre nevoia unei aplicatii care sa iti dea niste analize in plus la raspunsul unui LLM, pt ca-s din ce in ce mai multe informatii trunchiate sau nerelevante (nu cele furnizate de LLM) Dar cine ar avea nevoie? Probabil ca sub 1%, adica cei care ii vor conduce pe restul de 99% care vor putin si "sigur" (ceva in genul ieftin si bun)

Vardy.Party
Vardy.Party  •  01 Decembrie 2024, 18:02

Bravo lui. He did it His Way. Respect!!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează