TIMP LIBER  »  DIETA&FITNESS  »  DIETE

10 lecţii de dietă pe care le poţi învăţa de la francezi

Obiceiurile alimentare ale francezilor îi ajută să rămână în formă fără sacrificii
Obiceiurile alimentare ale francezilor îi ajută să rămână în formă fără sacrificii

Articol de GSP - Publicat luni, 19 septembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 19 septembrie 2011 14:42

Francezii ne învaţă câteva lecţii importante în dietă. Ei excelează atunci când vine vorba de diete şi controlul greutăţii. Obiceiurile lor alimentare sunt de admirat: sunt cumpătaţi, se feresc de mâncărurile procesate, îşi stimulează digestia cu un pahar de vin roşu şi nu iau niciodată masa pe fugă. Vezi mai jos ce lecţii de dietă poţi învăţa de la francezi!

1. XS nu este doar o mărime la haine

Unul dintre motivele pentru care Franţa are un procent al ratei obezităţii scăzut (11%, în comparaţie cu 33% al americanilor) este controlul porţiilor. „Un croissant în Paris are aproape 30 de grame, pe când în Pittsburg cântăreşte dublu”, spune Chris Rosenbloom doctor în nutriţie şi dietetician atestat, de la Universitatea din Georgia. Aşadar, întotdeauna trebuie să fim atenţi nu doar la ce mâncăm, ci şi la cât mâncăm.

2. Niciodată să nu spui „dietă”

Francezii nu se implică în dezbateri de genul carbohidraţi contra proteine şi nici nu etichetează grupuri de alimente precum lactatele sau carnea roşie ca „rele”. „Accentul se pune pe consumul unei mari varietăţi de alimente – fructe, legume, carne roşie, de pui, peşte, pâine şi brânză – fără a exagera cu niciunul din acestea”, spune Susan Herrmann Loomis, o profesoară care ţine cursuri de gătit din Louviers, Franţa şi autoare a cărţii cu memorii culinare On Rue Tatin.

3. Nu există echivalent francez pentru „punga magică”

Cei mai mulţi francezi privesc alimentele procesate cu acelaşi dispreţ pe care îl rezervă de obicei pentru cafeaua instant. În alte cuvinte, ei preferă să mănânce un singur pătrat de ciocolată adevărată, în loc de un desert mare cu ciocolată dietetică. De fapt, grăsimile pe care încerci să le eviţi din ciocolata normală nu te vor îngrăşa mai mult decât caloriile din zahărul conţinut de deserturile dietetice.

4. Gustările luate pe fugă sunt o greşeală

Francezii iau foarte rar gustări şi mănâncă doar sând aşezaţi la masă. Românii pe de altă parte, au împrumutat obiceiul americanilor de amânca oriunde: în maşină, la birou, în timp ce stăm la coadă în supermarket. De aceea, consumul mediu caloric în SUA este de 3.642, în timp ce în Franţa acesta abia depăşeşte 3.550. O diferenţă mică, dar care se poate concretiza în aproape 2,5 kilograme în plus pe lună.

5. Profită de culorile tari

Franţuzoaicele consumă multe legume intens colorate, fie că optează pentru o supă de dovlecei sau pentru salată verde cu sfeclă şi varză. Este un lucru bun, deoarece antioidanţii din aceste alimente ajută la protejarea împotriva radicalilor liberi produşi de fumul de ţigară.

6. Bucură-te de fiecare masă

Francezii fac pauză între felurile de mâncare şi mănâncă pe îndelete, de obicei alături de familie şi prieteni. Pe lângă diminuarea şanselor de a face o indigestie (dacă mănânci foarte repede), acest obicei ajută şi la reducerea cantităţii de mâncare consumate. Dacă laţi primul fel să „se aşeze”, îţi vei da seama mai repede când eşti sătul.

7. Bea un pahar de vin la masă

Vinurile de Bordeaux sau Beaujolais sunt „alimente” de bază pentru francezi, însă ei preferă să bea un pahar în timpul mesei şi nu 2-3 la bar, înainte de a lua cina. În plus, în Franţa paharele sunt doar parţial umplute – gustul se simte mai intens iar numarul caloriilor consumate este mai mic.

8. Brânza, un aliment special

Francezii adoră brânza, însă tratează acest aliment ca pe o delicatesă: mănâncă brânză abia la finalul mesei şi nu mai mult de 1 sau 2 felii, spune profesoara Susan Loomis. Şi chiar dacă brânzeturile franţuzeşti par foarte grase, multe dintre ele (precum Brie sau chevre) sunt de fapt mai sărace în calorii decât cele americane.

9. Lasă-ţi maşina în parcare

În 35% din timp, francezii ajung la destinaţia propusă, fie că este un restaurant sau un magazin, pe jos sau cu bicicleta. În schimb, procentul americanilor care se urcă la volan pentru a ajunge undeva este de 84%. Românii? Sunt mult mai predispuşi să adopte obiceiurile americanilor decât ale francezilor.

10. Boicotează bufetul suedez!

În Franţa nu vei găsi multe oferte de genul „plăteşti o sumă fixă şi mănânci cât poţi” sau petreceri cu bufet suedez, unde e uşor să pierzi numărul caloriilor. Francezii îşi dau seama că vor mânca din nou în doar câteva ore.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Șase meciuri din Liga 2 s-au jucat azi » Show TOTAL la FCU Craiova - Ceahlăul: goluri de poveste și gafe incredibile în meciul zilei din Liga 2 + Clasamentul ACUM
Liga 2
Șase meciuri din Liga 2 s-au jucat azi » Show TOTAL la FCU Craiova - Ceahlăul: goluri de poveste și gafe incredibile în meciul zilei din Liga 2 + Clasamentul ACUM
Delegare curioasă la Craiova - FCSB. Are doar două meciuri în acest campionat + MM Stoica îl critica acum un an: „Cum facem să nu mai arbitreze?
Superliga
Delegare curioasă la Craiova - FCSB. Are doar două meciuri în acest campionat + MM Stoica îl critica acum un an: „Cum facem să nu mai arbitreze?"
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”
Superliga
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close