Articol de Eduard Apostol, Cătălin Stroia - Publicat joi, 04 mai 2023 10:55 / Actualizat joi, 04 mai 2023 13:05
Retras de aproape 6 ani din fotbal, de la echipa care l-a propulsat în fotbalul mare, Universitatea Cluj, Alex Păcurar (41 de ani) s-a transformat complet față de perioada în care lua drumul capitalei la Dinamo, Rapid și Steaua.
După statutul de playboy pe care l-a căpătat în București datorită numeroaselor sale partenere, mijlocașul central și-a găsit stabilitatea în Cluj-Napoca și a adoptat un stil de viață sănătos. Atras de un prieten personal trainer, a început să meargă la sala de forță 6 ori pe săptămână, alternează cu tenisul de câmp sau cel de picior.
Pe lângă aceste activități, Păcurar s-a implicat în domeniul afacerilor, unde deține o firmă de taximetrie și un spațiu comercial. Nu mai vrea să se întoarcă la fotbal, cu toate că a fost aproape să preia, alături de Cristi Pojar, departamentul de scouting al „șepcilor roșii” în urmă cu câțiva ani.
VIDEO. Alexandru Păcurar: „Merg de 6 ori pe săptămână la sala de forță”
„După ce am lăsat fotbalul, am prins microbul cu sala și sunt foarte atent la ceea ce mănânc. Evit mult prăjelile și carnea. Sincer, acum e un paradox, în perioada în care mă aflam în activitate nu eram fotbalist profesionist și fugeam de antrenamente.
Le făceam mai mult din obligație. Acum petrec în jur de o oră și jumătate la sală și îmi place că am tonus atât fizic, cât și psihic. De 6 ori pe săptămână merg la sală, dar 2 sau 3 zile combin cu tenisul de câmp sau tenis cu piciorul”.
Alexandru Păcurar, despre cea mai bună perioadă din carieră: „Cea de la Târgu-Jiu a fost cea mai frumoasă pentru mine”
„Perioada în care am jucat la Pandurii Târgu Jiu a fost cea mai frumoasă pentru mine. Acolo am stat 4 ani, eram căpitanul echipei și eram superiubit de toți oamenii din club. Dacă m-ai pune să aleg între Pandurii, Steaua sau Dinamo, i-aș alege pe gorjeni”, a spus Păcurar.
Alexandru Păcurar a ajuns la Pandurii în ianuarie 2007, de la Gloria Bistrița. A jucat la trupa din Târgu-Jiu până în 2010, când s-a transferat la Steaua.
69 de aparițiia bifat Păcurar la Pandurii. A punctat de 16 ori
Alexandru Păcurar: „Am ajuns la Dinamo când eram foarte tânăr”
„În momentul în care am ajuns la Dinamo eram foarte tânăr, undeva la 20-21 de ani. Saltul a fost unul destul de mare. Am ajuns din Liga a 2-a, de la U Cluj, după ce domnul Andone a insistat pentru mine.
Presiunea era foarte mare, altceva față de ce-i acum, era campioana României. A fost o echipă fantastică și jumătate din titulari erau la echipa națională. Erau la echipă domnii Badea și Borcea, dar eu n-am avut mari tangențe cu dânșii. Totuși, simțeam prezența lor la club”,a precizat acesta.
14 meciuria jucat Păcurar la Dinamo, formație pentru care a marcat un gol
Alexandru Păcurar, despre lupta la titlu din Superliga: „Mi-aș dori ca Farul să iasă campioană”
„Lupta se dă între CFR, Farul, şi Steaua (n.r. FCSB). Mi-aș dori ca Farul să iasă campioană, pentru că este echipa care oferă cel mai frumos și cel mai spectaculos fotbal. M-aș bucura și pentru domnul Hagi, ținând cont de treaba bună pe care o face acolo de câțiva ani atât cu Academia, cât și cu echipa mare.
Nu mi-aș dori să ia campionatul CFR, dat fiind trecutul meu la U Cluj. CFR practică un joc plictisitor. Tactica folosită de Petrescu omoară rezultatul, dar nu-i contest calitățile de antrenor”, a menționat Păcurar.
Alexandru Păcurar, despre Universitatea Cluj: „Important e ca echipa să nu retrogradeze”
„Mi-aș dori să o văd pe U Cluj în cupele europene, dar important pentru mine și toată suflarea clujeană este ca echipa să nu retrogradeze. La barajul cu Dinamo am ținut cu U. Am simțit că ei vor câștiga”, a declarat acesta.
59 de meciuria jucat Păcurar la U Cluj, în 3 perioade: 2003-2004, 2010-2013 și 2016-2017
Alexandru Păcurar: „Este o asemănare între galeria lui U Cluj și cea a Rapidului”
„La o lună după ce ajunsesem la Rapid m-am accidentat la genunchi. A trebuit să fac două operații. Semnasem un contract pe un an, iar când am revenit, se încheiase înțelegerea. Chiar dacă n-am mai apucat să joc, am o afinitate pentru suporterii rapidiști. Este o asemănare între galeria lui U Cluj și giuleșteni”, a precizat el.
Alexandru Păcurar a ajuns la Rapid în sezonul 2013-2014, fără a bifa vreo apariție.
Alexandru Păcurar: „Pentru mine Steaua rămâne cel mai mare club din România”
„Am știut că o să merg la Steaua fiindcă domnul Pițurcă fusese antrenor la Craiova și a vrut să mă ia acolo. A fost o perioadă destul de scurtă la Steaua, pentru că au fost neînțelegeri între domnul Pițurcă și domnul Becali.
Din câte îmi amintesc, Pițurcă i-a interzis să iasă în presă și să spună schimbările pe care le va face la echipă referitoare la antrenor sau la tactica echipei. Aici am simțit cel mai tare presiunea din partea mass-media, a suporterilor, poate peste ce era la Dinamo.
Pentru mine Steaua rămâne cel mai mare club din România”, a spus Alexandru Păcurar.
Păcurar a ajuns la Steaua în iulie 2010, de la Pandurii Târgu-Jiu, în schimbul sumei de 650.000 de euro. A rezistat numai o lună la formația roș-albastră, plecâdn după la U Cluj.
6 meciuria bifat Păcurar la Steaua. A marcat o dată
Alexandru Păcurar, despre banii pe care îi avea de primit de la Rapid și U Cluj: „Am renunțat la 60.000€ ca să mă lase clubul liber”
„Cu Rapid am acel proces pe care l-am câştigat la recurs și de unde trebuie să primesc bani. În cei doi ani cât am jucat la U Cluj am primit toți banii, apoi domnul Walter și majoritatea jucătorilor au plecat la Petrolul. Eu am refuzat să plec, fiind în negocieri cu ȚSKA. Atunci am renunțat la 60.000€ ca să mă lase clubul liber”, a precizat fostul fotbalist.
Alexandru Păcurar, despre perioada de la ȚSKA Sofia: „Am avut o experiență ciudată”
„Am avut o experiență ciudată la ȚSKA și scurtă. Era un patron neserios la echipă și am stat mai multe luni neplătit. Mi-am depus memoriu, am mers la TAS și abia după un an și jumătate am câștigat”, a spus acesta.
5 meciuria jucat Păcurar la ȚSKA Sofia, fără a marca vreun gol sau a pasa decisiv. A evoluat în Bulgaria din iulie 2012 până în decembrie 2012
Alexandru Păcurar: „Când eram la Pandurii a venit o ofertă de la Copenhaga”
„Când eram la Pandurii a venit o ofertă de la Copenhaga, care se lupta în Champions League. Inițial cluburile s-au înțeles, la fel și eu cu cei din club, iar după câteva zile a căzut transferul. Nici acum nu cunosc motivul și n-am primit nicio explicație”, a declarat Păcurar.
Alexandru Păcurar, despre returul Dinamo - Manchester United 0-3, din turul 2 preliminar al Ligii Campionilor: „Pentru mine a fost numai emoție acel meci”
„A fost un moment de vis în cariera mea. Am prins a doua repriză integral și n-am avut nicio șansă. Am fost dominați fizic fără drept de apel. Jucau Ronaldo, Scholes, Giggs, Roy Keane și n-aveam ce să le facem. Pentru mine a fost numai emoție acel meci. Am realizat că am jucat cu Manchester United doar a doua zi.
Până să înceapă partida te apasă atmosfera de pe stadion, abia pe teren te concentrezi la joc. Țin minte că stadionul a fost arhiplin, peste 70.000 de persoane. La final am făcut schimb de tricouri cu Garry Neville, dar n-am apucat să schimbăm prea multe vorbe.
Adversarul direct a lui Cristiano Ronaldo era Cristian Irimia. Știu că a fost o fază în colțul terenului, în semicercul de unde se execută cornerul. Atunci Ronaldo l-a driblat în lift pe Irimia. După meci, din cauza efortului, Cristi era roșu complet la față și la corp. L-a alergat Cristiano de l-a rupt!
La Manchester juca un fotbalist Djemba-Djemba. Era tanc, n-am putut să-l clintesc. Tot într-un amical cu Lazio l-am prins pe Miroslav Klose. Chiar dacă nu e un tip masiv cum e Lukaku, are foarte multă forță. E super lucrat și e tot numai fibră”, a spus Păcurar.
Dinamo a înfruntat-o pe Manchester United în sezonul 2004-2005. Englezii s-au impus la București cu 2-1, goluri Ryan Giggs și Alistar (autogol), respectiv Dănciulescu. La returul din Anglia, Manchester United a învins cu 3-0, grație reușitelor lui Smith (două) și Bellion.
Alexandru Păcurar, despre Marin Condescu: „A avut rezultate în perioada în care a fost la echipă”
Păcurar a oferit câteva detalii despre Marin Condescu, fostul președinte al clubului Pandurii Târgu-Jiu.
„Domnul Marin Condescu este un tip foarte smart și un foarte bun negociator. A avut rezultate în perioada în care a fost la echipă. N-aș vrea să spun ce s-a întâmplat cu echipa de a căzut în liga a 2-a cu el în frunte pentru că nu cunosc prea multe amănunte”, a precizat Alex Păcurar.
Alexandru Păcurar: „Jean Pădureanu era un om retras”
Fostul fotbalist a vorbit și despre Jean Pădureanu, fostul conducător de la Gloria Bistrița.
„Jean Pădureanu nu prea intervenea în vestiar. Era un om retras și foarte corect cu noi, jucătorii. Când promitea ceva, mereu se ținea cu noi de cuvânt”, a spus Alexandru Păcurar.
Alexandru Păcurar: „Gigi Becali nu vorbea deloc cu presa și nu se băga la echipă”
În încheiere, Alexandru Păcurar i-a făcut o scurtă caracterizare și lui Gigi Becali, patronul celor de la FCSB.
„Cam el era cel mai dur. A mai intrat în vestiar după plecarea domnului Pițurcă, la finalul jocurilor. Își dădea cu părerea despre ceea ce a fost în meciul respectiv. Eu n-am perceput asta ca un disconfort pentru că știam că asta e plăcerea dânsului și asta face.
Ceea ce s-a întâmplat cu domnul Becali în mandatul lui Victor Pițurcă a fost contrar firii sale. Nu vorbea deloc cu presa și nu se băga la echipă”, a declarat Alexandru Păcurar.
I-au dedicat o pizza echipei de suflet
Una dintre afacerile familiei lui Alex Păcurar este o pizzerie în satul Sânicoara, la mai puțin de 10 km de Cluj Napoca. Denumită Ambrosini, după „italienizarea” numelui unuia dintre străbunici, pe care îl chema Ambrozie.
Afacerea îi aparține unchiului lui Alex, Radu Păcurar „Romți”, care le-a dedicat o pizza „șepcilor roșii”. Aceasta conține semnul "U" realizat din măsline și e disponibilă, pe lângă rețeta normală cu salam, și varianta vegană cu brânză.
Localul are un decor special pentru fanii alb-negrilor. Cești, fulare, fotografii sau jachete brăzdează toată încăperea, iar în centrul lor se află un tricou al fostului jucător al Milanului, Massimo Ambrosini.
Citește și:
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”