FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

ANALIZĂ GSP Apocalipsa e doar în România! Niciun campionat din Europa n-a pățit asta

România e singura țară din Europa care și-a pierdut din prima ligă cele mai titrate două cluburi, Steaua și Dinamo.
România e singura țară din Europa care și-a pierdut din prima ligă cele mai titrate două cluburi, Steaua și Dinamo.

Articol de , , - Publicat joi, 02 iunie 2022 08:58 / Actualizat joi, 02 iunie 2022 09:17

România e singura țară din Europa care și-a pierdut din prima ligă cele mai titrate două cluburi, Steaua și Dinamo. „Militarii” și „câinii” se vor întâlni în sezonul următor din Liga 2, dacă nu cumva roș-albii vor dispărea de tot până la startul campionatului.

Doar fotbalul românesc „a reușit” să-și devoreze cele mai de succes și mai populare cluburi, e singurul care și-a pierdut tradiția cea mai importantă, nu mai există în toată Europa vreun caz similar.

Florin Tănase s-a destăinuit Gazetei: „El e cel mai antipatic personaj din fotbalul românesc!”
INTERVIU
Florin Tănase s-a destăinuit Gazetei: „El e cel mai antipatic personaj din fotbalul românesc!”

Chiar așa nu se petrece nici în Malta!

Retrogradarea lui Dinamo a completat dezastrul care pornise cu Steaua în 2016. Procesul dintre Ministerul Apărării Naționale și Gigi Becali a rupt istoria roș-albaștrilor în trei bucăți. 

Decizia din prima instanță a stabilit că o parte din palmares a rămas la CSA Steaua, bucata cea mai importantă care include Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, o parte e a noului FCSB și a mai rămas un „deșert”, perioada 1998-2003, care nu-i este atribuită nimănui.

Steaua din Liga 2 a păstrat cele mai multe titluri de campioană a României, 20, și ea va lupta contra lui Dinamo în stagiunea următoare. Există o condiție pentru punerea în practică a acestui derby: „câinii” să mai fie capabili să se înscrie în campionat și să reziste de-a lungul unui sezon. După retrogradarea recentă, ei par să fie mai aproape de faliment decât de însănătoșire și de revenirea în eșalonul de elită.

Asemenea evenimente nu au mai existat nicăieri pe continent, în oricare țară a supraviețuit în „A” măcar una dintre primele două formații după numărul de titluri. Nu au dispărut ambele cluburi de top nici măcar în țări cu un fotbal foarte slab, cu tradiții puține. În Malta a retrogradat la finalul acestui sezon Sliema Wanderers, dar a rămas în prima ligă Floriana.

În jur, uriașii au rămas uriași: de la Juventus la Partizan

În Italia a fost trimisă Juventus în Serie B din cauza unui proces de corupție, însă Inter Milano și AC Milan au continuat în Serie A. Existența lui Juventus nu a fost niciodată pusă în dubiu, torinezii s-au întors în „A” după numai un an.

Țările ex-comuniste și-au păstrat și ele mărcile fotbalistice cele mai puternice. Nu au fost în nici un moment în pericol să dispară ori să retrogradeze Steaua Roșie, Partizan, Spartak, ȚSKA Moscova, Dinamo Zagreb

Ele s-au aflat în permanență printre favoritele la câștigarea campionatelor, așa cum fuseseră și în anii comunismului. Steaua Roșie și Partizan au luat o pauză din a-și împărți titlurile doar în perioada în care Zeljko Raznatovici „Arkan”, un criminal de război, își inventase o campioană proprie, Obilici Belgrad.

E dureros că am ajuns să mă gândesc dacă o să apuc s-o mai văd pe Dinamo campioana României
- Ionel Augustin, 66 de ani, fost semifinalist în CCE cu Dinamo în 1984

În România, Steaua și Dinamo sunt dezabonate de la succese de ceva vreme. „Militarii” au repornit din liga a patra și situația juridică a clubului încă nu le permite să promoveze în Liga 1, ei evoluează în „B" doar ca parteneri de întrecere pentru echipele care au obiective reale. 

„Câinii” nu au mai câștigat vreun titlu din 2007 și nici suporterii, nici gloriile lor nu se mai gândesc la o asemenea performanță, mai speră doar să mai existe Dinamo București și de acum înainte. 

Când i-am văzut pe jucătorii și pe conducătorii lui Bayern sărbătorind câștigarea primei Supercupe a Europei din istoria clubului mi-am dat seama cât de important a fost ceea ce am realizat noi în 1987
- Tudorel Stoica, câștigător cu Steaua al Cupei Campionilor și al Supercupei Europei

Care sunt „monștrii sacri” din Europa

Apocalipsa e doar în România! Niciun campionat din Europa n-a pățit asta

Dispar campioane încontinuu!

Dintre primele zece cele mai titrate echipe românești, mai există în prima ligă numai patru: CFR Cluj, UTA, FCSB și Petrolul. Steaua, Dinamo, Venus, Chinezul, U Craiova, Ripensia ori au dispărut de tot, ori sunt în „B”.

Distrugerea celor mai de succes cluburi de fotbal e un „talent” în România, nu a început acum, cu Steaua și cu Dinamo. Lista campioanelor din trecut conține nume dispărute de multă vreme: Venus București, Chinezul Timișoara, Ripensia. 

În liga a doua există acum o echipă cu numele Ripensia Timișoara, însă e un club nou-format și nu deține palmaresul vechii formații.

Universitatea Craiova a falimentat și în locul ei au apărut două echipe care-și dispută în instanțe și în tribune dreptul de a continua tradiția alb-albaștrilor din anii '80. Judecătorii au stabilit, deocamdată, că palmaresul nu e al niciuneia dintre formațiile de acum.

FCSB, cea mai populară echipă, există de numai 19 ani 

FCSB, cu cinci titluri de campioană, și-a făcut loc printre primele zece cluburi cele mai titrate și a rămas singurul care a participat, în istoria lui, doar în prima ligă!

Conform instanțelor de judecată, roș-albaștrii lui Becali au apărut direct în Divizia A în 2003, în locul Stelei, și de atunci nu au retrogradat. FCSB mai înregistrează un paradox: deși judecătorii au stabilit că este o echipă nouă, fondată în 2003, ea e cea mai populară din România!

Într-un sondaj pe care l-a realizat compania GfK în decembrie 2019, la cererea Gazetei, a rezultat că echipa lui Becali îi are alături pe 40,9 la sută dintre suporterii fotbalului din România. A doua în clasament era Dinamo, cu 13,7 la sută dintre fani. 

Suporterii care i-au rămas fideli FCSB-ului cred în continuare că Florin Tănase și colegii lui evoluează pentru adevărata Steaua, continuatoarea de drept a tradiției. 

Situația actuală a formațiilor cu cele mai multe titluri

Apocalipsa e doar în România! Niciun campionat din Europa n-a pățit asta

Cele mai iubite echipe din fotbalul românesc

Apocalipsa e doar în România! Niciun campionat din Europa n-a pățit asta

Iorgulescu voia bani mai mulți, FRF a privit nepăsătoare

Dispariția numelor Steaua și Dinamo din prima ligă a subțiat campionatul. Iar LPF și FRF nu au încercat în niciun fel să prevină dezastrele petrecute în cele două cluburi. 

Ele au aprobat și tranzacția Păunescu-Becali, pe care judecătorii au considerat-o pe urmă incompletă, și au asistat cum Negoiță i-a predat clubul Dinamo lui Pablo Cortacero, un spaniol despre care nu existau informații deloc, nici măcar conaționalii implicați în fotbal nu-l cunoșteau. 

În Anglia, Abramovici i-a vândut recent clubul Chelsea unui afecerist american, Todd Boehly, care a plătit cinci miliarde de euro pentru a deveni patron. 

Chiar dacă valoarea tranzacției a fost una imensă, deci îl recomanda pe noul proprietar ca pe unul foarte bogat, a fost nevoie ca liga engleză să verifice documentele înainte ca ea să aprobe afacerea. 

Cu puțină vreme înainte s-o piardă și pe Dinamo din competiție, Gino Iorgulescu anunțase într-o conferință de presă după ce câștigase un nou mandat la conducerea LPF că își dorește mai mulți bani din drepturi TV. 

Din contractul valabil în prezent, cele 16 formații din primul eșalon își împart 28,5 milioane de euro în fiecare sezon.

„Nemții sunt sănătoși la cap”

În Germania, atunci când Borussia Dortmund a fost în pericol să dispară din cauza problemelor economice grave pe care le avea, „galbenii” au primit un ajutor surprinzător, rivala Bayern le-a împrumutat bani ca să-și poată echilibra balanța în momentul cel mai dificil. 

Andrei Vochin, consilier al președintelui Burleanu, a analizat într-un interviu din Gazetă situația în care Universitatea Craiova fusese dezafiliată și dispăruse din fotbal: 

„Rivalii care se bucură de dispariția Craiovei nu înțeleg că vor avea toți de pierdut. Conducerea lui Bayern nu a ajutat-o de nebună pe Dortmund să evite falimentul, oamenii de acolo sunt sănătoși la cap și au priceput că dacă dispărea Borussia scădea competiția și pierdeau bani toți".

Citește și alte știri din fotbalul românesc:

EXCLUSIV Florin Tănase a construit echipa ideală din fotbalul mondial! + Cel mai tare adversar din Liga 1: „Hmm, hai să dau un nume”

Ce urmează la Dinamo » Planul lui Zăvăleanu pentru salvarea clubului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali, imediat după eliminarea din Cupă: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după eliminarea din Cupă: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (44)
ertyuiop
ertyuiop  •  02 Iunie 2022, 21:48

Din 1947 o echipa evolueaza neîntrerupt pe prima scena a fotbalului din Romania, a purtat mai multe nume iar ultimul este FCSB.....cine sustine altceva sa ne transmita data la care aceasta echipa ar fi parasit prima liga. Ma ofer eu sa caut componenta lotului din acel asa zis ultim meci si voi argumenta cu lotul echipei care a continuat in meciul urmator. Cine incearca?

balotelli
balotelli  •  02 Iunie 2022, 21:33

Excepțional articol. Pe bune. N-am scris asta niciodată pe Gsp. Doar titlul apocaliptic aduce puțin cu o clonă a unei reminiscențe din perioada cancan-istă. În rest, o analiză pe cât de completă, pe atât de captivantă. Felicitări celor 3 autori. Se vede mâna lui Udrea. Încet-încet, Gsp. ro redevine un site de sport. Momentul renașterii Gazetei coincide cu moartea fotbalului românesc, ajuns sub cel din Malta. Acolo, conform autorilor, "a retrogradat la finalul acestui sezon Sliema Wanderers, dar a rămas în prima ligă Floriana". Floriana e FCSB-ul Maltei. Tot cu 4 consoane... e drept... doar primele 2 consecutive, dar... atenție la vocalele din Floriana, care prin anagramare, capătă un sens nebănuit: o, a, i, ... a din nou. Coincidența e prea ciudată pentru a trece neobservată. La fel, numele retrogradatei Wanderers, care exprimă perfect situația retrogradaților de la noi: wanderers = rătăcitori, hoinari... cum sunt azi nu doar câinii, ci și rivalii de la Fcsb - plimbați de pe un stadion pe altul într-o ligă cu un fotbal declarat defunct. Trist, fraților... Trist.

Amiralul2022
Amiralul2022  •  02 Iunie 2022, 20:02

2 fantome comuniste, apărute abuziv peste noapte prin "hei-rupurile bolșevice" bine cunoscute... ambele trebuiau desființate fără milă-n decembrie '89...

Vezi toate comentariile (44)
Comentează