FOTBAL  »  Superliga  »  BANI PUBLICI IN SPORT

Un nou episod în dezbaterea „Bani publici în sport” » Dan Udrea scrie despre cum mâna întinsă la stat în Superligă primește 30 de milioane de euro

Articol de - Publicat luni, 30 octombrie 2023 15:14 / Actualizat luni, 30 octombrie 2023 15:38

Din cele 19 formații care au activat în primul eșalon în ultimele două stagiuni, 11 au primit "pomeni" din partea bugetului public. Campioană e Sepsi.

Gazeta a lansat zilele trecute o dezbatere despre investițiile publice în sport. Experții, oamenii de sport și publicul, noi toți avem opinii diferite. Pentru o tabără, banii publici în sport înseamnă un consum inutil. Pentru cealaltă parte, investițiile de la buget sunt justificate pentru că sportul e o componentă de sănătate publică.

Băncile pot fi salvate de stat, dar sportul nu merită ajutat?
editorial cătălin tolontan
Băncile pot fi salvate de stat, dar sportul nu merită ajutat?
  • Important e să conversăm civilizat pe această temă. Și, dincolo de poziții și declarațiile celor implicați sau ale celor care doar comentează, e nevoie și de cifre.
  • GSP a analizat rapoartele fiscale ale cluburilor de fotbal care au evoluat pe prima scenă în ultimele două sezoane, cel în curs și precedentul. 
    Ce arată actele? Cele 19 grupări care au evoluat în prima divizie a României în ultimele două ediții se împart în două categorii: cele care n-au accesat deloc în acest interval de timp bani din partea autorităților și cele care au beneficiat de o astfel de finanțare.

11 cluburi din cele 19 care au jucat în eșalonul de elită în ultimele două sezoaneau avut finanțare din bani publici: UTA, U Cluj, FC Voluntari, CS Mioveni, Oțelul, Poli Iași, Sepsi, Hermannstad, FC Botoșani, Chindia și FC Argeș

Prima concluzie: Din 30 de milioane, 7 au mers la Sf. Gheorghe

Cele 11 cluburi au beneficiat, exclusiv din rețeta publică, de o sumă care se apropie de 30 de milioane de euro. Lider la acest capitol e Sepsi, cu aproape 7 milioane de euro, sumă în care apar și finanțările trimise de la Budapesta de Guvernul condus de Viktor Orban. 

8 cluburi din cele 19au fost exclusiv private, fără nici conectare semnificativă la banul public: CFR, FCSB, Farul, Rapid, CSU Craiova, FCU Craiova, Dinamo și Petrolul

Foarte bine la acest capitol stă și FC Voluntari, care a accesat din partea Primăriei nu mai puțin de 5,3 milioane de euro!

Repartizarea banilor publici

ClubSuma (mil. euro)
Sepsi  6,8
FC Voluntari 5,3
Poli Iași  3,5
FC Argeș 2,65
CS Mioveni 2,6
UTA 2,2
Chindia 1,8
U Cluj 1,5
Oțelul 1,4
Hermannstadt 0,7
FC Botoșani 0,3
TOTAL 28,8

* sumele sunt aferente anilor fiscali 2021 și 2022; pentru anul 2023, rapoartele vor fi publice în primăvara anului 2024

0,4% din bugetul Primăriei Iași pe ultimii 2 ani (peste 800 de milioane de euro)reprezintă banii pe care echipa de fotbal i-a primit de la autoritatea locală în acest interval de timp (3,5 milioane euro)

A doua concluzie: Publicii nu știu să atragă sponsorizări

Cluburile racordate la conducta bugetelor locale, în marea lor majoritate, n-au reușit să atragă și sponsori care să producă un venit măcar la fel de mare precum cel realizat din bani publici. 

Sepsi e singura care are cifre de top, a produs aproape 4,5 milioane din atragerea de parteneri din zona privată. Și în acest caz însă există multe semne de întrebare, fiindcă aproape toți partenerii comerciali ai clubului sunt societăți maghiare, care ar fi putut fi direcționate către gruparea din Sf. Gheorghe tot în ideea proiectului pe care Guvernul din Ungaria îl are privind investițiile în zonele din România populate masiv cu etnici maghiari. 

Există discrepanțe enorme, la unele cluburi, în raportul venituri din partea autorității locale versus cele din sponsorizări și publicitate. Cel mai bun exemplu e FC Voluntari, care de la sponsori a atras o sumă care reprezintă doar 6-7% din cât a avut de la Primăria lui Florentin Pandele. 

Cam la fel stau lucrurile și la Poli Iași. Banii publici au însemnat de peste 11 ori mai mulți decât cei din sponsorizări.

ClubBani publiciSponsorizări
FC Voluntari5,3 0,35
Poli Iași3,5 0,3
CS Mioveni2,6 0,2
Chindia1,8 0,75
FC Argeș2,65 1,25
UTA 2,2 1
Sepsi 6,8 4,4
Oțelul 1,4 0,9
Hermannstadt 0,7 0,6
U Cluj 1,52,35
FC Botoșani0,3 2,2

* sumele sunt exprimate în milioane de euro

A treia concluzie: Privații nu atrag din sponsorizări cât bagă statul în fotbal

Cele 8 grupări care n-au beneficiat de bani din fondurile publice sunt și cele care au produs mult din atragerea de sponsori. Aceste cluburi sunt și cele mai atractive pentru societățile interesate să-și asocieze imaginea cu fotbalul, însă chiar și așa, totalul sumelor pe care le-au primit nu atinge nivelul produs de infuzia statului sau a autorităților locale. 

Clubul din România care a raportat cele mai mari venituri din sponsorizări și publicitate e CFR Cluj, 6,4 milioane de euro. Farul, un club extrem de atrăgător pentru marile firme, mai ales datorită brandului Gică Hagi, a atras sub 4 milioane de euro, mult sub ceea ce a încasat FC Voluntari de la autoritatea locală.

ClubSponsorizări și publicitate 
CFR 6,4 
FCSB 4,1 
Farul3,9 
Petrolul3,7 
CSU Craiova3,5 
Rapid3 
Dinamo1,25 
FCU Craiova0,6 

A patra concluzie: Banii publici la echipă nu înseamnă și interes al comunității pentru fotbal

Poate cea mai elocventă comparație între un club exclusiv privat și unele care sunt susținute masiv de autoritățile locale e cea dintre Petrolul versus UTA și FC Voluntari. 

Ploieștenii n-au beneficiat deloc de ajutor din partea Primăriei sau a Consiliului Local, motiv pentru care clubul, spre deosebire de celelalte două, a fost nevoit să caute finanțare în privat, unde a și reușit să o găsească. 

Totuși, neracordat la banul public, Petrolul nu și-a putut permite un buget de salarii foarte mare, așa cum a fost în cazul celorlalte. În schimb, relevanța clubului raportată la interesul în rândul comunității locale e exact invers proporțional între Petrolul și FC Voluntari. 

La Ploiești, tribunele sunt extrem de populate, la Voluntari nu vine aproape nimeni. Din acest punct de vedere, UTA stă bine, are o medie de spectatori cu care intră în Top 5 în campionat

ParametruPetrolulFC VoluntariUTA 
Bani publici - 5,3 2,2 
Sponsorizări 3,70,351 
Buget de salarii4,8 8 6,6 
Medie spectatori7.0001.0008.500 

Gică Popescu vrea să schimbe legea

În momentul de față, conform legilor în vigoare, nu orice club de fotbal poate accesa bani din fondurile publice. Cine e organizat ca SRL sau SA nu are voie să primească bani de la nicio autoritate locală sau centrală În urmă cu câteva luni, Gică Popescu, președintele Farului, susținea că Guvernul, unde el e consilier al prim-ministrului, pregătește schimbări de legislație astfel încât toți să poată beneficia de ajutor de la stat. 

"Mi se pare nedrept ca un SRL sau un SA să nu poată primi bani de la Primării sau Consilii, dar cineva care e ONG, fundație sau asociație să poată. E o anomalie", a explicat Popescu. 

"Am discutat deja cu prim-ministrul și i-am explicat exact ce v-am spus și mai devreme, că nu e corect ca doar anumite cluburi să poată fi sprijinite, iar altele, chiar dacă își doresc, să nu aibă voie, de exemplu, cele care sunt SA-uri sau SRL-uri. Am avut un dialog bun, constructiv, productiv, a fost foarte deschis și urmează să venim și cu un pachet de măsuri, pe care să le propunem pentru a fi votate și pentru a intra în vigoare", a mai spus Gică. 

Din informațiile GSP, un document agreat de toate cluburile de Liga 1 se află deja pe masa prim-ministrului Marcel Ciolacu, care urmează să-l studieze și apoi să decidă dacă îl va accepta.

VIDEO Csikszereda investește de ani buni, banii veniți de la Budapesta în academie. Zoltan Szondi: „Mai mult de 90% dintre copii sunt maghiari. Un etnic maghiar de ce nu ar putea fi la naționala României?”

Citește și alte articole:

Banii publici: lene, nesimțire, bătaie de joc
BANI PUBLICI ÎN SPORT
Banii publici: lene, nesimțire, bătaie de joc
Banii publici în sport » Constantin Din, președintele FR Handbal, e supărat pe cei care vorbesc numai despre „banii publici risipiți”: „Fără ei, ar dispărea sporturi întregi!
investiții
Banii publici în sport » Constantin Din, președintele FR Handbal, e supărat pe cei care vorbesc numai despre „banii publici risipiți”: „Fără ei, ar dispărea sporturi întregi!"
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Am închis telefonul tocmai ca să nu ajungă la mine” » Edi Iordănescu a explicat motivele plecării de la echipa națională: „Au fost momente grele!”
Nationala
„Am închis telefonul tocmai ca să nu ajungă la mine” » Edi Iordănescu a explicat motivele plecării de la echipa națională: „Au fost momente grele!”
Lovitură financiară pentru FCSB! S-a aflat clubul care a început negocierile pentru transferul lui Darius Olaru
Superliga
Lovitură financiară pentru FCSB! S-a aflat clubul care a început negocierile pentru transferul lui Darius Olaru
Au apărut imaginile pe care PAOK și Răzvan Lucescu le voiau blocate! Scene șocante: antrenorul român sare la fanii adverși
Campionate
Au apărut imaginile pe care PAOK și Răzvan Lucescu le voiau blocate! Scene șocante: antrenorul român sare la fanii adverși

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (16)
demostene1
demostene1  •  31 Octombrie 2023, 18:52

la cati bani se baga in fotbalul din iasi (si degeaba) ar putea sa se faca terenuri sintetice inchiriate cu 50 de lei ora. terenuri de baschet sau de volei. incurajata populatia obeza sa vina prin preturi mici si conditii ok. la fel, ar putea fi subventionate o parte din abonamentele de la sala. poate vouchere de mers la sala 1-2-3 luni. legea asta e facuta pentru sportul de masa, dar a fost lasata special interpretabila. sa luam cazul iasiului. are 300k locuitori. din 300k cati se uita la fotbal activ? cati sunt fani poli iasi? cati vin la stadion? 30k? maxim maxim 30k. si la stadion vin maxim 10k pai de ce sa aiba iasiul buget asa mare cand nici nu castiga nimic, nici nu are asa multi suporteri si nici nu atrage oameni la stadion? de ce din banii platiti pentru salariile unor jucatori sub mediocrii sa nu fie un bazin olimpic in iasi? iasi nu are un bazin olimpic!!! studentii care fac la facultatea de sport inot merg la baia comunala unde bazinul are 5m lungime si uneori il impart cu clientii normali. e corect asa ceva? o bataie de joc.

tororosso
tororosso  •  30 Octombrie 2023, 21:36

Au avut finanțare din bani publici: UTA, U Cluj, FC Voluntari, CS Mioveni, Oțelul, Poli Iași, Sepsi, Hermannstad, FC Botoșani, Chindia și FC Argeș . Dar Dinamo tot din bani publici a fost iertată de zeci de milioane euro .

19sevilla86
19sevilla86  •  30 Octombrie 2023, 21:33

Jurnalistii nu au credibilitate pt ca fac analize parțiale, evitând o problema majora a sportuluj românesc, unica in UE! Menținerea cazarmilor sportive militarizata sovietice in sportul rogedionist, in democrație și UE, caz fără precedent in lumea democratica! CSA și CS Dinamo consuma anual împreuna peste 50 mil euro, im cei 34 de ani de la rdvolutie risipind cca.2 miliarde euro, in niște structuri perimate, expirate, anacronice create de stalinism in sportul URSS și al țărilor rămase sub cizma bolșevică! Dintre toate doar România a păstrat aceste anomalii și presa tace complice!

Vezi toate comentariile (16)
Comentează