Articol de Alexandru Barbu - Publicat marti, 14 noiembrie 2023 18:39 / Actualizat marti, 14 noiembrie 2023 18:41
GSP.ro a lansat o nouă serie, „Ce vine din urmă?”, în care nume importante din fotbalul românesc, antrenori și foști fotbaliști, vorbesc despre noile generații de jucători ♦ În episodul 3, Marcel Răducanu (69 de ani) afirmă că marile lacune ale românilor vin din perioada junioratului
- Marcel Răducanu crede că fotbaliștii din România nu sunt dispuși să lupte și oferă două exemple de jucători care au eșuat în Germania, Alexandru Maxim și Ciprian Deac
- Fostul mijlocaș ofensiv de la Steaua sau Borussia Dortmund vede o reformă radicală la nivelul academiilor drept singura soluție pentru ca fotbalul să progreseze în țara noastră
Marcel Răducanu: „Săracii, n-au nicio vină că sunt așa modești!”
- Domnule Răducanu, cum vedeți generația actuală în comparație cu generațiile trecute, inclusiv cea din care faceți parte?
- Nici n-avem voie să comparăm, era cu totul altceva, erau alte vremuri.
- La ce vă referiți, mai exact?
- Atunci se juca cu inima, din plăcere, erau „jucători de maidan”, care toată ziua băteau mingea pe stradă. Pe vremea noastră aveam doar mingea. Ăștia sunt născuți cu telefoanele în mână, vor să țină pasul cu cei de afară, adică să aibă tatuaje ca ei, cercei ca ei. Dar cu fotbalul nu țin pasul cu ei.
- Ce plusuri credeți că aveau foștii jucători în comparație cu fotbaliștii de azi?
- Cei din generațiile vechi erau bine învățați, pregătiți, aveau tehnică, mentalitate. Sunt niște chestii pe care la copiii de azi nu le vezi.
- Pentru că nu se lucrează așa cum ar trebui la nivel de copii și juniori?
- Exact. Săracii, n-au nicio vină că sunt așa modești, nu s-a lucrat cu ei când erau mici, de-asta vedem acum fotbaliști mediocri la națională, fotbaliști mediocri în campionatul României.
183 de meciuria jucat Răducanu pentru Borussia Dortmund între 1982 și 1988. A reușit să înscrie 34 de goluri
- E doar lipsa de valoare cauza pentru care producem generații tot mai slabe?
- N-au nici atitudine, personalitate, azi nu vezi un jucător complet. De-asta nu mai facem nimic pe afară, nu mai jucăm în cupele europene, nu mai ajungem în Champions League.... Să luăm cazul Maxim.
- Așa.
- În primul sezon la Stuttgart a fost foarte bun. Am zis: „În sfârșit, a venit un jucător valoros în Germania!”. Apoi nu l-am mai văzut, a dat de gagici sau nu știu ce s-a întâmplat cu el și nu și-a mai văzut de treabă. În străinătate abia te așteaptă să faci o greșeală, sunt 30 de jucători și imediat ți-a luat locul cineva dacă nu te pregătești cum trebuie. Un alt caz, Deac... Era cel mai bine pregătit din România și la Schalke vomita la antrenamente...
Marcel Răducanu: „Trebuie să facem o revoluție de jos”
- Renunță fotbaliștii români prea ușor?
- Da, ai noștri n-au mentalitatea de a lupta. Când am ajuns în Germania și eram suspendat, alergam ca nebunul când colegii mei erau în concedii prin Spania. Am tras de mine, am lucrat foarte mult. Afară, ca străin, trebuie întotdeauna să dai mai mult decât ceilalți.
1980e anul în care Marcel Răducanu a fost desemnat Cel mai bun fotbalist al anului în Ancheta Gazetei Sporturilor, fiind peste Iordănescu, Ștefănescu, Vasile Iordache și Cămătaru
- Credeți că sunt și prea fragili?
- Asta e nația noastră, foarte puțini sunt bine făcuți. Și noi am fost tehnici, cu calități la creație, astea ne-au făcut în anii '70, '80, '90 să performăm.
- Din punct de vedere psihic, ce părere aveți despre fotbaliștii tineri?
- Trebuie să se lucreze de mici cu ei, să le creezi și să le insufli o mentalitate de sportiv. Tot timpul trebuie să vorbești frumos cu copiii, să vezi ce-și doresc de la fotbal.
- Vedeți vreo soluție?
- Dacă vrem să avem o generație nouă, sănătoasă, trebuie să facem o revoluție de jos, de la copii și juniori, să-ți vină antrenori, foști fotbaliști pregătiți, care vor să aibă succes, să ajute fotbalul românesc. Atunci s-ar putea să avem o generație mai bună decât cea de acum. Avem nevoie de metode din afară și de antrenori calificați, care cunosc fenomenul, care l-au trăit și care dau mai departe ceea ce știu. Copiilor trebuie să le arăți, să vii mereu cu ceva nou, să-i faci curioși, să nu se plictisească.
Sunt fericit că fac parte din generația care a muncit din greu să facă ceva în fotbal. La jucătorii de azi (n.r. - declarație făcută în 2017) nu mai văd atât de multă muncă. Cred că pentru noii fotbaliști e totul mai ușor, sunt mult mai promovați în media, se întâmplă totul mai rapid pentru ei
- Zlatan Ibrahimovic