Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 18 ianuarie 2021 09:53 / Actualizat luni, 18 ianuarie 2021 13:19
Începând din sezonul următor al cupelor europene, România nu va mai avea reprezentantă direct în Europa League. Campioana va lua startul în UCL, iar toate celelale vor evolua în nou-înființata Conference League.
Vara lui 2021 va produce o schimbare majoră în cupele europene! Mai ales din perspectiva României. Apare Conference League, a treia competiție, la care UEFA a apelat, în principal, din două motive. Să nu mai oblige echipele din marile campionate să înceapă foarte devreme tururile preliminare, dar și pentru a micșora numărul formațiilor din Europa League, de la 48 la 32.
România e lovită în plin. Nu va mai putea să înscrie nicio echipă direct în Europa League, acolo unde ar putea să joace doar campioana.
Ea va lua startul în Ligă și dacă va fi eliminată, dar nu în primul tur preliminar, va merge în UEL. În rest, toate celelalte 3 se duc direct în Conference. De fapt, chiar și campioana noastră ar avea parte de C3: dacă e eliminată în turul 1 din Ligă sau fie în turul 3, fie în play-off-ul din Europa League.
Dăm peste nume mari și în Conference League!
Ce ne așteaptă aici? În niciun caz o întrecere în care ne vom duela doar cu echipe de duzină, provenite doar din țări care nu înseamnă nimic în fotbalul european! E adevărat că marea majoritate a statelor mici aici își vor trimite reprezentantele, însă pe tablou, inclusiv în preliminarii, vor apărea și nume mari și foarte mari. Chiar și din marile campionate, de la Spania, Germania, Italia și Anglia, până la Franța, Portugalia, Olanda!
GSP face o simulare, pe baza listei de acces: luând ca reper ierarhiile de acum din campionate, dar și alte previziuni, în funcție de valoarea echipelor, reproduce cum ar arăta traseul din preliminarii.
Iar cine se aștepta că vom avea meciuri doar cu adversari din Malta, Moldova, Luxemburg, Gibraltar, Finlanda, Estonia etc va avea surprize imense. Pe lista posibilelor echipe care ar putea ieși în calea cluburilor noastre se află și grupări obișnuite mai degrabă cu Champions League. Doar câteva exemple: Tottenham, Napoli, Sociedad, Wolfsburg, Marseille, PSV, Spartak Moscova, PAOK, Galatasaray. Și lista poate continua
Mai devreme de 2025 nu ne întoarcem în Uefa Europa League!
Suntem pe locul 28 în clasamentul coeficienților pentru ierarhia aferentă sezonului 2021-2022. E chiar ultimul loc care garantează că niciuna dintre reprezentante nu va intra încă din turul 1 preliminar al Conference League.
În fața noastră sunt echipe din țări precum Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan, Bulgaria, Israel, Norvegia, Cipru, Suedia. Pentru configurația cupelor europene 2022-2023 se va lua în calcul inclusiv actualul sezon al cupelor europene. Suntem pe locul 25 şi nu mai puteam cădea pentru că toate țările din spatele nostru nu mai au nicio formaţie prezentă în vreo competiţie.
Locul 15 în clasamentul coeficienților e ultimul care asigură echipă la startul Europa League. Dintre cele 10 aflate deasupra noastră, doar Bulgaria, Suedia și Cipru nu mai au nicio formație în primăvara actualei ediții a cupelor, însă Cipru, care e pe 15, are un avans imens față de noi. Ne va fi aproape imposibil să sperăm ca și în sezonul 2023-2024 să avem echipă la startul UEL, astfel că mai devreme de 2024 sau 2025 România nu va reveni direct în Europa League!
Să nu ne facem iluzii! Nici în Conference League nu scăpăm de granzi!
Cluburile noastre pot da peste nume mari și în Conference League. Asta deși crema continentului, adică peste 100 de echipe de top, va fi de fapt în UCL și UEL! Printre cei mai puternici posibili adversari din CL, chiar înainte de grupe, ar fi Tottenham, Napoli, Marseille, Sociedad, Wolfsburg, PSV, Spartak Moscova, PAOK, Galatasaray.
SIMULAREA GSP PENTRU PRELIMINARIILE CONFERENCE LEAGUE DIN VARĂ
TURUL 1 - 70 de echipe (NICIO ECHIPĂ DIN ROMÂNIA):
- * se va disputa în dublă manșă, pe 8 și 15 iulie
- - 24 de echipe câștigătoare ale Cupei în țările aflate pe locurile 32-55 în clasamentul coeficienților
- - 25 de vicecampioane în țările aflate pe locurile 30-55 (fără Liechtenstein)
- - 21 de locuri 3 din țările aflate pe locurile 29-50 (fără Liechtenstein)
- Care ar fi cele mai bune 5 echipe care ar exista în această fază: Pogon Szczecin (Polonia) Fehervar (Ungaria) Olimpija Ljubljana (Slovenia) Dundalk (Irlanda) Suduva (Lituania)
TURUL 2 - 110 echipe în total (3 ECHIPE DIN ROMÂNIA)
- * se va disputa în dublă manșă, pe 22 și 29 iulie
- 20 de echipe pe traseul campioanelor
- - cele 20 eliminate în preliminary round și turul 1 preliminar în UEFA Champions League 90 de echipe pe traseul principal
- - 16 câștigătoare de Cupă în țările aflate pe locurile 16-31 (unde se află și România)
- - 14 vicecampioane din țările aflate pe pozițiile 16-29 (unde se află și România)
- - 15 ocupante ale locurilor 3 în țările aflate pe 14-28 (unde se află și România)
- - 9 locuri 4 din țările de pe pozițiile 7-15
- - 1 loc 5 din țara aflată pe locul 6 în topul coeficienților - cele 35 care s-au calificat mai departe din turul 1 preliminar
Care ar fi cele mai bune 15 echipe care ar intra în această fază:
- PAOK Salonic (Grecia)
- Pacos de Ferreira (Portugalia)
- Soci (Rusia) Basel (Elveția)
- Partizan Belgrad (Serbia)
- Molde (Norvegia)
- Hajduk Split (Croația)
- ȚSKA Sofia (Bulgaria)
- Sparta Praga (Cehia)
- AEK Atena (Grecia)
- Maccabi Tel Aviv (Israel)
- Anderlecht (Belgia)
- Feyenoord (Olanda)
- Gaziantep (Turcia)
- Rapid Viena (Austria)
TURUL 3 - 62 de echipe
- * se va disputa în dublă manșă, pe 5 și 12 august
- 10 echipe pe traseul Campioanelor
- - cele 10 care se califică din turul 2 preliminar 52 echipe pe traseul principal
- - 7 echipe de pe locul 3 în țările aflate între pozițiile 7-13 în clasamentul coeficienților
- - cele 45 care s-au calificat mai departe din turul 2 preliminar
Care ar fi cele mai bune 10 echipe care s-ar afla în această fază:
- Spartak Moscova (Rusia)
- Galatasaray (Turcia)
- PAOK Salonic (Grecia)
- AZ Alkmaar (Olanda)
- Feyenoord (Olanda)
- Anderlecht (Belgia)
- Basel (Elveția)
- Soci (Rusia)
- Partizan Belgrad (Serbia)
- LASK Linzer (Austria)
PLAY-OFF - 44 de echipe
- * se va disputa în dublă manșă, pe 19 și 26 august 10 echipe pe traseul campioanelor
- - 5 care s-au calificat mai departe din turul 3
- - 5 eliminate în Europa League în turul 3, pe același traseu al campioanelor, provenite din primele două tururi preliminare din UCL
Aici ar putea evolua campioana României!
În această fază și acest traseu al campioanelor e posibil să fie prezentă și formația care va cuceri titlul în Liga 1 în actualul sezon. Indiferent cine se va impune în Liga 1, formația respectivă va lua startul în primul tur preliminar din Champions League, unde dacă va pierde, cel târziu în turul 2, atunci va cădea în turul 3 din Europa League.
Dacă va fi eliminată și de aici, atunci va fi în play-off-ul Conference League. Unde, în mod normal, ar trebui să aibă o misiune facilă, fiindcă va întâlni o campioană, dar din țări precum Albania, Armenia, Irlanda, Finlanda, Lituania, Georgia, Slovacia, Luxemburg!
34 echipe pe traseul principal
- - 1 loc 4 din țara aflată pe locul 6 în topul coeficienților (Portugalia)
- - 1 loc 5 din țara clasată pe 5 (Franța)
- - 4 echipe de pe locul 6 din țările aflate pe primele 4 poziții (Spania, Anglia, Germania, Italia)
- - 2 echipe eliminate în Europa League, după ce căzuseră din Champions League, pe traseul non-campioanelor
- - 26 de echipe care care s-au calificat mai departe din turul 3 preliminar
Care ar fi cele mai bune 15 echipe care s-ar afla în această fază:
- Tottenham (Anglia)
- Wolfsburg (Germania)
- Napoli (Italia)
- Sociedad (Spania)
- PSV (Olanda)
- Marseille (Franța)
- Spartak Moscova (Rusia)
- Galatasaray (Turcia)
- PAOK Salonic (Grecia)
- AZ Alkmaar (Olanda)
- Feyenoord (Olanda)
- Anderlecht (Belgia)
- Basel (Elveția)
- Soci (Rusia)
- Partizan Belgrad (Serbia)
GRUPE - 32 de echipe
- - 17 echipe câștigătoare ale play-off-ului pe traseul principal
- - 5 echipe câștigătoare ale play-off-ului pe traseul campioanelor (exemple: Slovan Bratislava, Maribor, Shamrock Rovers, Dudelange, Neftci Baku)
- - 10 echipe eliminate în play-off-ul din Europa League (exemple: Jablonec, Alanyaspor, Antwerp, Vitesse, Brondby, Zorya Lugansk)
Cum se va juca începând cu faza grupelor:
- - vor fi 8 grupe a câte 4 echipe, la fel ca în Champions League
- - echipele care vor câștiga grupa vor merge direct în optimile de finală
- - ocupantele locurilor 2 vor evolua împotriva locurilor 3 din Europa League, învingătoarele vor completa tabloul "optimilor"
- - câștigătoarea Europa Conference League va fi în grupele Europa League în ediția următoare
Cum au fost eliminate echipele noastre în acest sezon european:
- CFR Cluj - în faza grupelor Europa League a terminat pe 3, după AS Roma și Young Boys Berna
- CRAIOVA - eliminată de Lokomotiv Tbilisi, în turul 1 preliminar din Europa League
FCSB - eliminată de Slovan Liberec, în turul 3 preliminar din UEL - BOTOȘANI - eliminată de Shkëndija, în turul 2 din UEL
Ultimul loc de Conference se decide la baraj!
Ocuparea ultimului loc de cupă europeană, pentru România, adică pentru Conference League, în actualul campionat se va produce după disputarea a două confruntări de baraj. Mai întâi, primele două clasate din play-out se vor întâlni, într-o manșă unică, pe terenul celei care a terminat mai sus.
Apoi, cine se va impune va merge pe terenul ultimei formații de loc european din play-off, iar câștigătoarea va avea drept de participare în Conference League. În sezonul precedent, primul baraj ar fi fost între Viitorul și Hermannstadt, după care, cine câștiga ar fi mers la Botoșani.
Finala va fi în Albania!
Prima ediție din Conference League se va termina în mai 2022, iar meciul care va decide câștigătoarea competiției se va juca în Albania. Arena se numește Kombetare, o construcție nouă, finalizată în noiembrie 2019 și care a costat în jur de 85 de milioane de euro. Are o capacitate destul de mică, de numai 22.500 de locuri.
Finala Conference League e programată pe 25 mai 2022. În schimb, ultimul act al Champions League se va disputa în Germania, la Munchen, pe Allianz Arena (70.000 capacitate), la data de 28 mai 2022, în vreme ce decernarea trofeului în Europa League va avea loc în Spania, la Sevilla, pe arena "Ramon Sanchez Pizjuan" (45.000 de locuri), pe 18 mai 2022.
Nu s-au anunțat premiile, dar vor fi mici!
UEFA n-a informat care vor fi premiile pe care echipele le vor încasa în Conference League. Aproape sigur, bonusurile vor fi mult mai mici decât cele de acum, din UEL. Foarte probabil, pentru accesul în grupele Conference League nu se va depăși 1-1,5 milioane de euro, în vreme ce pentru o victorie în grupă nu se va trece de pragul de 250.000 de euro, iar un egal s-ar premia cu cel mult 100.000 de euro!
În momentul de față, în Europa League, calificarea în grupe aduce 3 milioane de euro, un succes aici atrage 570.000 de euro, iar remiza 190.000! În Champions League, premiile sunt uluitoare: cine pierde play-off-ul ia 5 milioane de euro, cine merge în grupe se alege cu 15,25 milioane de euro. În plus, victoria înseamnă 2,7 milioane, iar egalul 900.000!
De ce încă n-a vândut UEFA drepturile TV
Deocamdată, forul de la Nyon nu a vândut pachetul de drepturi TV pentru următorii 3 ani, 2021-2024, în care vor fi incluse toate jocurile din Champions League, Europa League și Conference League.
De regulă, UEFA le comercializa cu cel puțin o jumătate de an înainte de startul primului sezon, dar în prezent, din cauza pandemiei, a schimbat strategia. N-a dorit să le vândă acum, când foarte probabil ar fi obținut mult mai puțini bani, mai ales că încă nu se știe sigur dacă partidele din sezonul următor vor avea sau nu spectatori pe arene. UEFA speră ca revenirea fanilor să înceapă să se producă prin martie-aprilie, moment în care ar lansa și procedura de cedare a drepturilor TV.
Acum un deceniu eram în top!
Fotbalul românesc nu va avea nicio echipă la startul Europa League în vara lui 2021. În urmă cu fix 10 ani, în ediția 2011-2012, România trimitea nu mai puțin de 4 echipe în grupe: Oțelul direct în Champions League, din postura de campioană, în vreme ce FCSB, Rapid și Vaslui s-au calificat în Europa League!
VIDEO Detaliul remarcat de Costin Ștucan la amicalul disputat de FCSB în Antalya: „Au susținut că sunt condiții extreme de siguranță, dar stau ca sardinele”
Citește și alte știri din Liga 1:
EXCLUSIV Dennis Man, ca pe vremea Ghetelor de Aur! Devine cel mai bun de după '89?
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”