Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Liviu Manolache - Publicat duminica, 17 mai 2020 13:30
Acum 46 de ani, pe finalul returului, FC Argeş - CFR Cluj 1-2 a fost aranjat în urma unei discuţii între preşedintele gazdelor, Puiu Rapaport, şi antrenorul oaspeţilor, doctorul C. Rădulescu.
Biroul Federal al FRF a decis ca gruparea din Gruia să piardă meciul la „masa verde", dar şi mai multe suspendări în rândul oficialilor echipelor implicate.
- GSP.RO publică în premieră online povestea unuia dintre primele meciuri din fotbalul românesc anchetate şi apoi sancţionate ca fiind măsluite: FC Argeş a vândut, CFR Cluj a cumpărat;
- Textul a apărut inițial doar în varianta printată a Gazetei Sporturilor, în februarie 2014.
Suntem în returul campionatului 1973-1974, adică acum mai mult de 4 decenii.
Mai sunt de jucat 5 etape şi lupta pentru evitarea retrogradării implică vreo 7-8 echipe. În runda a 30-a, una dintre formaţiile ameninţate cu Divizia B, CFR Cluj, evoluează în deplasare la Piteşti, cu FC Argeş, care era pe undeva pe la mijlocul clasamentului, practic fără obiectiv.
Acesta a fost cadrul unuia dintre primele meciuri suspecte din fotbalul românesc. El a fost catalogat chiar de conducerea FRF ca fiind blat şi ulterior a fost şi sancţionat.
Antrenorul lui FC Argeș motivat că „vrea să întinerească lotul”
Ce s-a întîmplat? GSP reface acel aranjament, iar explicaţia cea mai bună vine chiar din cartea „Istoria fotbalului românesc, volumul al II-lea, 1944-2009". La capitolul „Ediţia de campionat 1973-1974", pagina 274, se detaliază: „Rezultat dubios în etapa 30, FC Argeş - CFR Cluj 1-2. Cronica meciului a sugerat un non-combat al gazdelor.
Antrenorul Coidum nu folosise patru titulari, Pigulea, Prepurgel, M. Popescu şi Roşu, motivând că voia să întinerească lotul. Totuşi, la 30 mai, Biroul Federal a decis anularea rezultatului şi acordarea a 3-0 la «masa verde» pentru piteşteni. CFR Cluj a primit avertisment public, iar FC Argeş avertisment".
Rapaport şi doctorul Rădulescu au stabilit aranjamentul
Meciul s-a disputat pe 26 mai, a fost câştigat de CFR, iar victoria îi asigura în proporţie de 90 la sută salvarea de la retrogradare. Totuşi, FRF a deschis o anchetă, a aflat inclusiv că avusese loc o întâlnire înainte de meci, în cadrul căreia se stabiliseră coordonatele blatului.
Întâlnirea a fost între două personalităţi ale celor două echipe, dar şi nume grele în fotbalul românesc: antrenorul CFR-ului, doctorul Constantin Rădulescu, şi preşedintele lui FC Argeş, marele Puiu Rapaport. Primul e şi cel care dă numele stadionului din Gruia, pe care evoluează actuala echipă CFR Cluj.
13 aniau trecut de când stadionul CFR-ului, din Gruia, poartă numele doctorului Constantin Rădulescu
Patru oficiali suspendaţi sau destituiţi
Ambii au primit sancţiuni din partea Biroului Federal: Rapaport a fost destituit, iar Constantin Rădulescu a fost suspendat un an. De asemenea, preşedintele secţiei de fotbal a CFR Cluj, V. Dragomirescu, a fost suspendat din funcţie, la fel ca şi Mihai Găişeanu, vicepreşedintele lui FC Argeş.
2 ania mai jucat CFR pe prima scenă după acel sezon, apoi a retrogradat în Divizia B, revenind în Liga 1 abia după 28 de ani, în 2004
Dobrin a fost pe teren
În acel meci, titular la FC Argeş a fost şi Nicolae Dobrin, care avea 27 de ani şi se afla în una dintre cele mai bune perioade ale sale. Împotriva jucătorilor însă, nu s-a luat nici o decizie, ba mai mult, FC Argeş a cîştigat meciul cu 3-0 la „masa verde", Biroul Federal considerând că aceasta e cea mai mare pedeapsă, din moment ce gruparea din Trivale jucase ca să piardă respectiva partidă.
Ziaristul Mihai Ionescu a văzut blatul! Şi a scris despre el
În ziarul Sportul (facsimil), apărut chiar a doua zi, pe 27 mai 1974, cronica meciului FC Argeş - CFR 1-2 a fost scrisă, de la faţa locului, de Mihai Ionescu. Sub titlul „Prea puţin fotbal!", ziaristul a amendat în câteva fraze ceea ce s-a petrecut pe teren:
- „Am avut impresia aproape tot timpul, urmărind partida de pe stadionul din Trivale, că FC Argeş şi nu CFR este echipa situată în prezent la periferia clasamentului; că piteştenii sunt aceia care evoluează în deplasare într-un meci fără iluzii pentru ei”
- „Imaginea unei asemenea surprinzătoare şi inexplicabile inversiuni de comportare a sugerat-o jocul fără nerv, fără luciditate, fără convingere chiar, al 11-lui antrenat de Ştefan Coidum”
- „Despre meciul propriu-zis, ca factură tehnică, foarte puţine cuvinte bune de spus. Am fost martorii unei partide fără culoare, presărată cu inadmisibil de multe greşeli ale gazdelor”
Caseta meciului FC Argeș - CFR Cluj
FC ARGEŞ - CFR CLUJ 1-2 (0-1)
Au marcat: Troi (80) / L. Mihai (25), Petrescu (74)
FC Argeş: Stan - Moisescu, Nedelcu, G. Din, Ivan - Mustăţea, Burcea - Troi, Radu I, Dobrin, Jercan (Zamfir 46). Antrenor: Ştefan Coidum
CFR Cluj: Moldovan - Lupu, Dragomir, Szoke, Roman - M. Bretan, Ţegean, Vişan (Karancsy 84) - L. Mihai, Moga (Boca 74), Petrescu. Antrenor: Constantin Rădulescu
Arbitru: C. Niculescu. Asistenţi: C. Manuşaride şi Gr. Angheluţă (toţi din Bucureşti)
Spectatori: 10.000
Comunicatul Biroului Federal
Pe 30 mai 1974, Biroul Federal, predecesorul actualului Comitet Executiv al FRF, se întrunea într-o şedinţă extraordinară în care s-a stabilit că meciul FC Argeş - CFR 1-2 a fost blătuit. A doua zi, pe 1 iunie, pe prima pagină a Sportului a apărut în întregime textul comunicatului:
„Biroul FRF a analizat unele încălcări ale regulamentului şi încercări ale conducerii echipelor CFR Cluj şi Petrolul în scopul denaturării rezultatului jocului FC Argeş - CFR Cluj, disputat la 26 mai, şi a luat următoarele hotărâri:
- Se anulează rezultatul meciului FC Argeş - CFR Cluj (1-2) şi se omologhează cu scorul de 3-0 în favoarea echipei FC Argeş.
- Se dă un avertisment sever cluburilor CFR Cluj şi Petrolul şi avertisment clubului FC Argeş.
- Au fost luate măsuri organizatorice pentru îndepărtarea din activitatea sportivă a persoanelor de la cluburile CFR Cluj, Petrolul şi FC Argeş implicate în aceste abateri.
FR Fotbal atrage atenţia tututor cluburilor şi asociaţiilor sportive în vederea intensificării muncii politico-educative în rândul sportivilor şi al membrilor secţiilor de fotbal, a respectării întocmai a regulamentelor sportive şi a disputării jocurilor din campionat în spiritul eticii şi echităţii socialiste".
Petrolul s-a comportat şi a păţit ca Gigi Becali
Nu doar FC Argeş şi CFR au avut de suferit, ci şi Petrolul Ploieşti. Gruparea prahoveană se afla în luptă directă cu CFR la retrogradare şi decisese să stimuleze financiar jucătorii celor de la FC Argeş ca să câştige.
Adică fix ce a făcut Gigi Becali cu fotbaliştii Universităţii Cluj, în 2008, tot la un meci cu CFR Cluj, lucru pentru care a fost condamnat la închisoare cu executare! Nici atunci, în '74, Biroul Federal n-a acceptat practica Petrolului, a dat clubului un avertisment, iar preşedintele formaţiei, Gheorghe Urich, a fost suspendat din funcţie!
FC Argeş a blătuit şi cu Dinamo
Gruparea din Trivale a fost protagonista unui blat şi în ultima etapă a acelui sezon. A evoluat în deplasare cu Dinamo, echipă care avea nevoie de un succes la 7 goluri diferenţă pentru a lua titlul, aceasta în cazul în care U Craiova pierdea la Ploieşti, cu Petrolul.
Dinamo - FC Argeş s-a terminat chiar 7-0, însă Petrolul - U Craiova a fost 1-1 şi formaţia din Bănie a luat titlul! La finalul jocului de la Ploieşti, fanii Ştiinţei, auzind rezultatul de la Dinamo - FC Argeş, au scandat: „7-0 de pomană, tot Craiova e campioană". Biroul Federal n-a mai decis nici o sancţiune în urma a ceea ce s-a petrecut la Dinamo - Argeş 7-0.
CFR s-a salvat, Rapid a retrogradat
Chiar dacă a pierdut la „masa verde" meciul câştigat în Trivale, CFR a reuşit să evite retrogradarea. A făcut-o într-un mod dramatic şi în detrimentul Rapidului. Înainte de ultima etapă, CFR avea 29 de puncte, ca şi Rapid, dar clujenii au câştigat, 3-1 cu Jiul Petroșani, în timp ce giuleştenii au pierdut la limită, 1-0 la Iaşi. CFR, care n-a fost retrogradată de Biroul Federal, a terminat deasupra liniei, Rapid, SC Bacău şi Petrolul au luat drumul Ligii secunde.
Blatul l-a exilat în Israel pe Rapaport
Aranjamentul dintre FC Argeş şi CFR a avut darul de a-l exclude din fotbalul românesc pe Puiu Rapaport, o figură emblematică în istoria acestui sport la noi în ţară. El a fost găsit principal vinovat în trucarea meciului şi Partidul Comunist nu l-a mai lăsat să activeze aici, deşi el fusese unul dintre cei mai mari conducători de club.
A manageriat-o pe Dinamo până în 1963, după care a condus-o pe FC Argeş timp de 11 ani, 1963-1974, perioadă în care a câştigat un titlu de campion şi o dată a ieşit vicecampion. După ce a fost suspendat, a plecat în Israel, unde a activat la diverse cluburi şi, prin relaţiile lui, în prima ligă de acolo au ajuns mulţi jucători români precum Speriatu, Dorel Zamfir, Fîşic, Daniel Sava. A devenit şi impresar FIFA şi a murit la Tel Aviv în 1999, la 70 de ani.