FOTBAL  »  Superliga  »  TIMIȘOARA

FOTO Timișoara pune presiune pe CNI: „Cu tot respectul pentru Dinamo, dar Bucureștiul are destule stadioane » Primăria promite o arenă nouă până în 2025 + cum arată acum „Dan Păltinișanu”

Articol de - Publicat duminica, 30 octombrie 2022 19:38 / Actualizat duminica, 30 octombrie 2022 19:41

Timișoara visează la două stadioane noi și pune presiune pe CNI. Viceprimarul Cosmin Tabără consideră că orașul său ar trebui să aibă prioritate în fața Bucureștiului, care are deja 4 arene moderne și a demarat deja operațiunile pentru noul stadion Dinamo.

Timișoara se află într-o situație ingrată în ceea ce privește situația stadioanelor, arena „Dan Păltinișanu” fiind nefuncțională, deoarece are multiple probleme la nivelul tribunelor și a nocturnei.

Așa se face că cele două echipe din oraș aflate în liga secundă, Poli și Ripensia, sunt nevoite să evolueze pe stadioanele Știința, de doar 1.000 de locuri, respectiv pe Electrica (5.000 de locuri) în meciurile din campionat. În acest peisaj intră și Dumbrăvița, care are un stadion propriu neomologat pentru Cupa României, motiv pentru care a fost nevoită să-și joace în deplasare meciurile considerate pe teren propriu.

Gigi Becali a semnat unul dintre cele mai râvnite contracte: „Îi mulțumim pentru cooperare și îi urăm spor!”
AFACERE
Gigi Becali a semnat unul dintre cele mai râvnite contracte: „Îi mulțumim pentru cooperare și îi urăm spor!”

Două stadioane noi la Timișoara

Pe hârtie, Timișoara are în plan construcția a două arene noi în viitorul apropiat. Stadionul „Lego”, mai micuț, ce ar avea parte de finanțarea Primăriei, și o altă arenă ce se va construi în locul stadionului „Dan Păltinișanu”, care va avea o capacitate de 30.000 de locuri și va fi finanțată de Compania Națională de Investiții sub supravegherea Consiliului Județean. 

Numele stadionului „Lego” este legat de faptul că va fi construit pe structură metalică, iar aceasta se va îmbina asemenea pieselor de lego.

Ideea stadionului „Lego” a plecat de la fostul primar Nicolae Robu și a fost readusă pe ordinea de zi de viceprimarul Cosmin Tabără, dar construcția acestuia întâmpină numeroase probleme, proiectul fiind scos la licitație pentru a 3-a oară pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). Viceprimarul Timișoarei a acceptat să detalieze pentru Gazetă situația proiectului.

- Bună ziua, domnule Tabără! Aveți în grijă viitorul stadion „Lego”. Care este stadiul proiectului?
- Deocamdată, ultimul contract aflat pe SEAP (n.r. Sistemul Electronic de achiziții publice) este oferta cu care am ieșit la licitație. Când am demarat, prima ofertă pentru construirea stadionului a fost într-adevăr mai scăzută, apoi am suplimentat cu 5 milioane de euro la a doua licitație, o ofertă pe care o consider mai aproape de adevăr. Acum, la ultima ofertă, am suplimentat cu alte 2 milioane de euro și sperăm să găsim un constructor care să accepte. Dacă totul ar merge „uns”, am putea avea stadionul gata în 2025.

- Care este valoarea totală a contractului?
- După ultimele alocări am ajuns la o sumă totală de 25 de milioane de euro cu tot cu TVA, iar finanțarea se va face exclusiv din bugetul primăriei. În cazul în care va apărea și un alt partener care să contribuie la ridicarea stadionului nu vom ezita să ne asociem cu acesta. În afară de construcția stadionului în contract mai este stipulată obligația amenajării unui spațiu pentru parcări.

- Ce lucruri s-au schimbat față de proiectul inițial?
- Inițial ne-am dorit să mergem pe varianta unui stadion cu 14.000 de locuri, dar am scăzut, tot din cauza banilor, la 9.500 de locuri, o capacitate acceptabilă pentru realitatea sportului din Timișoara și în același timp cu costuri mai mici de întreținere.

- Stadionul se află la a 3-a licitație pe SEAP. Care au fost fost motivele pentru care nu s-a găsit încă niciun constructor?
- Din discuțiile pe care le-am avut cu ofertanții, prima suma a fost considerată prea mică. La a doua „strigare” am ridicat prețul și, după cum am precizat anterior, ne-am aflat mai aproape de realitate. Totuși, tot n-am avut doritori. Constructorii ne-au explicat faptul că există o situație economică destul de incertă din cauza scumpirii materialelor de construcție. Din ce am aflat, există o fluctuație mare a prețului metalului, dar și a forței de muncă. În plus, firmele de construcție nu vor să se avânte spre un contract mare cum este acesta, situația economică influențându-le marja de profit, care ar putea fi mai mică decât se estima inițial.

„S-a renunțat prea ușor la stadionul «Dan Păltinișanu»”

- Ce echipe din Timișoara vor putea folosi stadionul?
- Eu am gândit stadionul ca să fie folosit pentru meciurile de fotbal de către Ripensia și Poli Timișoara, dar nu este exclus ca și alte cluburi sportive să poată avea acces la stadion. Ar fi totuși păcat ca toată Timișoara să stea doar în această bază.

+8 FOTO

„CNI ar trebui să dea prioritate Timișoarei, nu lui Dinamo”

- Cu stadionul „Dan Păltinișanu” cum mai stau lucrurile?
- N-aș vrea să discut foarte mult, pentru că responsabilitatea acolo este a Consiliului Județean. Dacă eram eu, n-aș fi renunțat așa de repede la el. Din ce știu, sunt probleme cu nocturna și cu o parte a tribunelor. Dacă ar fi fost după mine, realizam o expertiză și încercam să deschid măcar tribuna oficială, iar meciurile să se organizeze pe timp de zi. Mă doare că nu s-a mai investit nimic în „Dan Păltinișanu”. De mic copil am mers pe acest stadion și am prins atât meciuri frumoase, cât și mai triste. Ultimele investiții s-au axat mai mult pe partea de exterior a stadionului și pe nocturnă, dar au fost mai mult o cosmetizare. M-a durut când am văzut că Dumbrăvița s-a dus în Giulești să joace meciul de „acasă” din Cupă, pentru că nu a avut unde în Timișoara.

- Se vorbește de realizarea unui nou stadion de 30.000 de locuri pe locul lui „Dan Păltinișanu”?
- Eu sper să se facă și acest stadion, care se află în studiu de fezabilitate. Cum se urgentează la CNI (n.r. Compania Națională de Investiții) construcția altor stadioane din București, așa ar trebui să se facă și cu Timișoara. Cu tot respectul pentru Dinamo, dar stadionul din Timișoara ar trebui prioritizat. Dacă stăm și ne uităm atent la clubul din Ștefan cel Mare, acesta este ținut în viață artificial. CNI trebuie să înțeleagă că Timișoara este una dintre cele mai mari centre sportive și mai sunt și alte orașe mari, precum Iași sau Brașov, unde trebuie investit și nu tot la București, unde mai sunt destule stadioane noi.

- Mai aveți proiecte pe teme de sport la primărie?
- Avem în curs două licitații pentru un complex cu bazin de înot și o sală de gimnastică. De asemenea, mai există o bază de rugby, pe care dorim s-o transformăm într-un complex academic. Ne dorim ca atât cei mici care vor veni să facă sport, cât și părinții să se bucure de aceste baze sportive. În acest moment avem 4 ofertanți și sperăm ca în scurt timp să dăm drumul la treabă.

Citește mai multe știri din Liga 2:

Oprița și-a făcut praf jucătorii după 3-4 cu Viitorul Tg. Jiu: „Și-au bătut joc! Li s-a urcat la cap, să le fie rușine”
VIITORUL TG. JIU - STEAUA 4-3
Oprița și-a făcut praf jucătorii după 3-4 cu Viitorul Tg. Jiu: „Și-au bătut joc! Li s-a urcat la cap, să le fie rușine”
Oțelul - Gloria Buzău, egal în ultimul meci din etapa a 12-a din Liga 2 » Rezultatele înregistrate + Clasamentul
ETAPA #12
Oțelul - Gloria Buzău, egal în ultimul meci din etapa a 12-a din Liga 2 » Rezultatele înregistrate + Clasamentul
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (19)
cdba3133
cdba3133  •  31 Octombrie 2022, 09:20

Asa se intampla cand tara a fost uitata de catre politicienii amatori doar pentru buzunarele propri. 30 de ani nu s-a facut nimic. Acum de cand au inceput sa se faca cate ceva (si astea dupa multe tergiversari si amanari) incepe lumea sa se certe. In sport dar si in alte domenii totul a ramas in urma cu secole. Cate scolii sau spitale sau facut in ultimi ani? La rubrica autostrazi... se chinuie de ani de zile si au reusit cativa km. De CFR nu mai are rost sa discutam. Podurile au inceput sa cada. Armata terestra s-a trezit acum si a aflat ca daca incepe ceva ce nimeni nu doreste ca avem trei bate, cinci prastii si cateva scuturi. In marina avem amirali si contraamirali dar doar pentru doua barci si vreo zece colace gonflabile. A! mai avem un submarin si un Bric, ambele bune de muzeu. Totul este la pamant. Cum spunea C.V. Tudor: " Agricultura este in aer si aviatia este la pamant". In Bucuresti sunt trei echipe ce joaca handbal in LC dar au o amarata de sala. O sala Polivalenta ce a inceput se crapa de la aplauzele spectatorilor. Ucraina este in razboi de aproape un an de zile si pare ca arata mai bine decat Rpmania in multe locuri. Nu stiu daca mi se va posta comentariul dar nu am scris decat numai realitati. Aveti argumente contra?

demolarii
demolarii  •  31 Octombrie 2022, 08:30

Cei de la Dinamo au primit ok , când au avut documentația bine facuta. Cei de la Timișoara au terminat documentația? Se stie care e locul unde se va construi stadionul, șistatutul juridic al amplasamentului e la zi? De ce daca nu iti faci treaba , cauti un vinovat. Sau Banatul e fruntea și la șmecheri? Situația la Dumbrăvița e ciudată. Ori au fost unele interese personale ale conducerii sa ia decizia de a juca la Cfr si Rapid, ori dezinteres. Echipa e tânără, încă nu are tradiție. Dar de ce sa nu joci la Arad ( 40 minute cu masina de Dumbravita) cu Rapid și Cfr , când cele 2 echipe ar atrage spectatori? Si ai putea organiza exursi pentru copii din Academia proprie dar și pentru alți copii din comuna? La meciul cu Csa Steaua organizat la Dumbrăvița,au fost foarte mulți timișoreni. La fel ar fi fost și la Rapid. Echipa e finanțate de Primăria și ar trebuii sa fie un simbol al localității. Dar dacă cei care pot, iau decizi de acest fel ce așteptări au?

paolo11
paolo11  •  31 Octombrie 2022, 03:59
Postat de creeperno807 pe 30 Octombrie 2022, 22:36

Cand se faceau stadioane pentru Euro, nu te plangeai atata. Dinamo trebuia sa aiba stadion nou de ani buni

Pentru ca joaca bine de ani buni?

Vezi toate comentariile (19)
Comentează