Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 13 martie 2020 14:01
Emilian Hulubei, președintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, a vorbit pentru GSP.ro despre pandemia de coronavirus care a afectat inevitabil și fotbalul românesc.
- AFAN reprezintă şi apără drepturile şi interesele fotbaliştilor profesionişti şi amatori din Ligile I, II şi III şi din ligile inferioare de fotbal, inclusiv fotbal feminin, futsal, juniori, precum şi pe cele ale antrenorilor de fotbal, dar și acordă jucătorilor şi antrenorilor consultanţă la semnarea contractelor, a actelor adiţionale, acordurilor, transferurilor şi a oricăror alte documente pe care un jucător/antrenor le încheie cu un club.
„E o situație delicată pentru toată planeta, nu doar pentru fotbaliști. FRF a procedat corect când a suspendat toate competițiile, pentru că nu trebuie asumat niciun risc medical. Uitați-vă că în Italia, Germania sau Anglia au apărut cazuri printre jucători, ceea ce nu-și dorește nimeni să se întâmple și în România.
Înainte cu câteva zile de a se lua această decizie, am efectuat un sondaj printre fotbaliști la toate nivelurile, iar ei și-ar fi dorit să meargă mai departe campionatele, fără spectatori.
Rămâne acum în discuție cum și când se va relua sezonul. Jucătorii primesc pauză marea majoritate, pierd ritmul de competiție, se topește tonusul fizic, mental. Ar fi complicat să reiei meciurile în aprilie și probabil că va fi nevoie de o scurtă perioadă de pregătire pentru ca toată lumea să revină la normal din punct de vedere sportiv. Cred că jumătatea lui mai ar fi termenul cel mai onest pentru reînceperea partidelor pentru ca jucătorii să se repună pe picioare și să nu aibă nimic de suferit”, a declarat Emilian Hulubei, în exclusivitate pentru GSP.ro.
„Trebuie să luăm în calcul și efectele colaterale, de genul că mulți jucători își stabiliseră deja vacanțele în funcție de perioadele inițiale de pauză competițională între sezoane. Se modifică acum tot, cine și cum le mai dă banii înapoi?
De asemenea, la Liga 2 și Liga 3 există deja cazuri de jucători cărora conducerile le sugerează să semneze acte adiționale prin care să accepte amânarea plății salariilor, cu promisiuni că vor primi diferențele în lunile următoare. Există un risc important ca multe cluburi să încerce să nu mai plătească jucătorii pentru perioada aceasta de pauză forțată.
Cred că și ședința viitoare a Comitetului Executiv FRF se va ține în sistem videoconferință. Am discutat și cu președintele Burleanu, care va propune la UEFA să se amâne barajul cu Islanda pentru Euro 2020. N-ai cum să te duci cu jucători care n-au făcut nici măcar antrenamente, iar alții sunt blocați prin diferite țări. Sunt convins că play-off-ul se va reprograma” - Emilian Hulubei, președinte AFAN
Iată comunicatul AFAN
COMUNICAT ASOCIATIA FOTBALISTILOR AMATORI SI NONAMATORI din ROMANIA, luand act de faptul ca unele cluburi propun jucatorilor acte aditionale prin care sa renunte la drepturi contractuale pe perioada cat este suspendata competitia, va sfatuieste sa refuzati semnarea acestora, avand in vedere urmatoarele:
- nu exista temei legal si regulamentar ca jucatorii sa fie obligati sa semneze acte aditionale la contract. Precizam insa ca daca veti semna astfel de acte, se va considera ca ati renuntat de buna voie la drepturile financiare respective. Asadar, indiferent care va fi desfasurarea viitoare a evenimentelor, veti pierde drepturile financiare la care ati renuntat de buna voie,
- mai mult, in situatia reluarii competitiei, in cazul in care vor fi jucate meciurile suspendate, respectiv recuperate meciurile restante, daca ati fost de acord si ati semnat acte aditionale de modificare a valorii contractuale nu veti fi remunerati conform intelegerii initiale, desi veti presta activitatea prevazuta in contract,
- suspendarea temporara a competitiei de fotbal nu reprezinta un motiv direct si imediat de modificare a contractelor, avand in vedere ca nu se cunoaste la aceasta data care va fi situatia ulterioara a competitiei, nici daca cluburile vor suferi sau nu din punct de vedere financiar ca urmare a acestei situatii exceptionale,
- nu exista niciun fel de culpa din partea jucatorilor de neexecutare a contractelor si ar fi nefiresc ca acestia sa fie cei care vor plati costul pentru intreruperea competitiei, daca vor exista astfel de costuri.
AFAN face parte din familia sindicala a BLOCULUI NATIONAL SINDICAL, confederatie reprezentativa la nivel national, care a participat chiar astazi la o intalnire de lucru cu doamna Ministru al Muncii - Violeta Alexandru. La aceasta intalnire s-a luat in discutie posibilitatea identificarii unor solutii pentru protejarea drepturilor lucratorilor, inclusiv prin instrumente de ajutor financiar ce vor fi acordate angajatorilor aflati in dificultate. Asadar, la acest moment, este total prematur sa se faca orice fel de predictii cu privire la evolutia viitoare a situatiei, cu atat mai mult sa se faca astfel de solicitari catre jucatori de renuntare la drepturile financiare ce li se cuvin conform contractelor in vigoare.
Avand in vedere toate acestea, solicitam jucatorilor sa nu semneze niciun fel de acte aditionale la contractele aflate in derulare prin care sa renunte la drepturile financiare ce li se cuvin. De asemenea, solicitam cluburilor sa aiba o atitudine corecta si adecvata situatiei exceptionale prin care trece Romania si sa nu incerce, prin mijloace mai mult sau mai putin oneste, sa arunce toate costurile unei astfel de decizii in spatele jucatorilor.
PRESEDINTE Emilian Hulubei