Articol de Cezar Titor - Publicat marti, 24 septembrie 2024 09:21 / Actualizat marti, 24 septembrie 2024 09:21
În preambulul partidei dintre FCSB și RFS, runda inaugurală a grupei roș-albaștrilor din Europa League, Martins Klavenieks, un cunoscut jurnalist sportiv leton, a acceptat dialogul cu GSP și a prefațat disputa de pe cel mai mare stadion al țării, Arena Națională.
FCSB - RFS se va disputa joi, de la ora 22:00, partida fiind în format liveTEXT pe GSP.ro și televizată de Prima Sport și Digi Sport. PAOK, Rangers, Midtjylland, Olympiacos, Hoffenheim, Qarabag și Manchester United vor fi ceilalți adversari ai campioanei en-titre din Superligă.
„După tragerea la sorți, a existat un moment de confuzie”
Martins consideră partida de joi una dintre cele mai importante din istoria recentă a fotbalului leton, țară fără o vastă cultură fotbalistică. Odată cu calificarea din acest sezon, RFS devine prima echipă din istoria fotbalului leton cu două prezențe în grupele unei competiții europene și a doua care va evolua în Europa League, după ce Ventsplis a luat parte la sezonul 2009-2010 al competiției secunde ca importanță pe plan continental (3 remize, 3 eșecuri într-o grupă cu Sporting, Hertha Berlin și Heerenveen).
Totodată, admite că numele de FCSB a stârnit confuzie, în momentul tragerii la sorți.
„În ceea ce privește partida de joi, va fi una dintre cele mai importante ale fotbalului leton din ultima perioadă. Letonii știu ce importanță are fotbalul în România. Va fi partida de revenire a celor de la RFS pe scena internațională, după campania de Conference League din 2022.
Trebuie să recunosc. După tragerea la sorți, a existat un moment de confuzie printre fani și jurnaliști sportivi. FCSB nu este un brand cunoscut în Letonia. Cu toate acestea, căutând pe Google și aflând că echipa este de fapt Steaua București, nu a mai fost nevoie de explicații, fiind un brand uriaș în Europa. Este unul dintre cei mai buni oponenți pe care RFS îi putea întâlni”, a declarat Martins pentru GSP.ro.
Apoi, acesta a punctat importanța infrastructurii de care beneficiază RFS, fapt atipic pentru un club de fotbal din Letonia, unde hocheiul și baschetul sunt cele mai populare sporturi, clarificând totodată și diferența dintre RFS și „Riga Futbola Skola”, academie al cărei acronim este similar cu echipa pe care o vor întâlni roș-albaștrii.
„Clubul nostru este înființat în urmă cu opt ani. În Riga, există o academie importantă de fotbal, numită „Rigas Futbola Skola”, însă clubul de fotbal și academia nu au legătură. La începutul existenței, RFS avea un parteneriat cu această academie, fiecare club din primul eșalon trebuia să aibă propria pepinieră.
Mai târziu, RFS a pus bazele unei academii proprii, iar în acest moment nu mai există nici-o legătură între RFS și „Rigas Futbola Skola”. RFS, aș spune, este cel mai prolific club din Letonia din punct de vedere al posibilităților, având toate piesele necesare puzzleului: o academie proprie, cluburi în prima și a doua ligă, propria bază de antrenament, aspect extrem de rar în Letonia.
Dispun de mai multe terenuri naturale și artificiale. În Letonia, în cel mai bun caz, au un club în prima ligă și o academie”, a mai punctat jurnalistul leton.
Desigur, RFS nu va juca rolul principal în patrida cu FCSB, însă sperăm să vedem o luptă bună timp de 90 minute, similar modului în care RFS a luptat la Florența în 2022.
Va fi debutul celor de la RFS la un nivel atât de înalt, cred că un rezultat de egalitate ar fi un deznodământ excelent. Personal, vreau să văd o partidă de fotbal competitivă, precum și fanii FCSB-ului în acțiune, în contextul în care am auzit foarte multe lucruri pozitive despre aceștia.
- Martins Klavenieks, jurnalist sportiv leton
Prima „ieșire” pe scena europeană a clubului a inspirat un documentar: „Fight for the Dream 22” (n.r. - „Luptă pentru vis 22”). Motivul? RFS s-a impus dramatic într-un baraj de Conference League cu Linfield, campioana Irlandei de Nord, devenind a doua echipă din istoria Letoniei, care joacă în grupele unei competiții europene.
Debutul european al celor de la RFS a avut loc la Florența, producând și primul mare șoc: 1-1 cu Fiorentina, partida la care face referire și Martins. Andrej Ilic a fost primul marcator al echipei într-o competiție UEFA.