Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 30 aprilie 2024 21:00 / Actualizat marti, 30 aprilie 2024 23:00
FC Botoșani e marea „revelație” din 2024 și are o șansă bună să evite direct retrogradarea, chiar dacă era condamnată la începutul anului de majoritatea oamenilor de fotbal din România. Iar patronul Iftime dădea semnale că va desființa echipa și-și va lua tălpășița din fotbal.
Cu 22 de puncte acumulate pe durata anului calendaristic, FC Botoșani s-a transformat din „prima retrogradată”, titulatura pe care clubul o primise în pauza de iarnă, într-una dintre cele mai apreciate formații din Superligă.
În actuala configurație a clasamentului, roș-alb-albaștrii ocupă locul 12, primul deasupra liniei.
FC Botoșani, campanie de evadare miraculoasă
După ce și-a adjudecat 10 puncte în ultimele 4 etape din play-out, echipa preluată în ianuarie de Bogdan Andone e la mâna ei și poate scăpa de retrogradare chiar fără să joace meci de „baraj”! În ultimele două etape, Botoșaniul proaspăt-politicianului Iftime mai are de jucat cu FC Voluntari, acasă, și pe terenul Oțelului Galați. Locul unde a început, practic, revenirea de formă a echipei lui Iftime.
E de subliniat ipostaza în care se afla Botoșaniul la finalul anului trecut. Fără antrenor, într-o degringoladă soră cu penuria, clubul încheia 2023 cu doar 12 puncte. Moldovenii erau ultimii în clasament, patru lungimi sub Dinamo, și nimeni nu le mai dădea vreo speranță de salvare.
FC Vaslui a fost prima: salvați după ce aveau doar 6 puncte la finalul turului!
Campania cu accente miraculoase a Botoșaniului amintește de un come-back istoric reușit de altă echipă din zona Moldovei, FC Vaslui, în sezonul 2005-2006, primul al echipei lui Adrian Porumboiu pe prima scenă.
Promovați în premieră în „A”, la patru ani de la înființare, galben-verzii au avut un tur de campionat deziluzionant, în care nu reușiseră nici măcar o victorie. Preț de 15 etape, echipa reușise doar șase puncte, toate venite în urma unor egaluri.
La fel ca-n cazul lui FC Botoșani, Vasluiul a renăscut după pauza competițională din iarnă. Cu Mircea Rednic pe bancă, echipa a cunoscut un reviriment nebănuit, reușind să încheie campionatul deasupra liniei, peste Pandurii și FCM Bacău. Doar două echipe retrogradau în acea ediție, a fost ultimul campionat disputat în acel format până la trecerea la 18 echipe.
O serie spectaculoasă, încheiată printr-un meci cu cântec. Dar ce cântec!
Începând cu reluarea campionatului, petrecută pe 12 martie 2006 și marcată de un egal în Giulești, 1-1, FC Vaslui a mai pierdut doar patru meciuri până la finalul campionatului, unul dintre ele fiind cu mare cântec, eșecul în fața FCSB-ului din ultima etapă, 0-4, meci suspectat că ar fi fost aranjat.
După terminarea jocului respectiv, Porumboiu a lansat acuzaţii fără precedent: „Unii dintre jucătorii mei nu că au fost pe burtă, ba chiar au râmat cu nasul în pământ. Mi-e ruşine că am rămas în prima ligă, mă voi retrage din fotbal pentru că a fost vorba despre non-combat”. După acel joc, Becali i-a luat de la Vaslui pe Vali Badea, Panait şi Croitoru pe o sumă care a depăşit un milion de euro!
Până atunci, FC Vaslui înregistrase opt runde consecutive fără eșec, parcurs care a asigurat, practic, salvarea de la retrogradare.
Evoluau la Vaslui pe durata campionatului nume precum Vali Badea, Marius Croitoru, Adrian Mihalcea, Claudiu Răducanu, Ionuț Badea, Milorad Bukvić, Sabin Ilie sau Sebastian Sfârlea.
Să nu uităm nici miracolul lui Popică!
Etalon când vine vorba de salvări miraculoase de retrogradare e și parcursul reușit de ACS Poli Timișoara în sezonul 2016-2017.
Atunci, cu Ionuț Popa pe bancă, bănățenii s-au salvat de la retrogradarea directă după ce porniseră sezonul cu un handicap de 14 puncte, o penalizare cu care a fost sancționat clubul de pe Bega. După ce a triumfat în barajul cu UTA, regretatul Ionuț Popa și-a respectat promisiunea și și-a ras celebra mustață!