Articol de Ionuţ Coman - Publicat miercuri, 11 iulie 2018 02:00
3 noiembrie 2002. Farul joacă acasă cu Dinamo. E minutul 1. Cosmin Mocanu primeşte mingea în flancul stâng, în apropierea linie de mijloc. Preia cu dreptul şi se pregăteşte să plece spre poarta oaspeţilor. Din lateral vine în viteză Dan Alexa, iar crampoanele mijlocaşului dinamovist se opresc direct pe genunchiul drept al constănţeanului.
"Ştiam că ajung înaintea lui la minge. L-am văzut că vine şi m-am gândit că-l păcălesc. Am preluat mingea, apoi am simţit o durere enormă, iar piciorul a rămas blocat. Pur şi simplu, nu mai puteam să-l întind. Doctorul a încercat să mă ridice, iar când am călcat, genunchiul a fugit în lateral. Am ştiut că s-a rupt ceva, dar nu mi-am închipuit că este atât de grav", povesteşte Moşu’, aşa cum îi spun prietenii. El a rămas Moșu. Alexa a devenit, după incident, "Chirurgul".
Cu genunchiul praf
Au trecut aproape 16 ani, dar amintirea accidentării care i-a încheiat practic cariera nu i se șterge din minte.
"M-au dus la spital cu o Dacie, o ambulanţă mai veche. După prima radiografie a fost clar, ligamentul extern rupt. Rapid în ghips şi până la finalul meciului eram din nou la stadion. Apoi, au venit veştile şi mai proaste. Pe vremea aceea, la Constanţa, nu exista RMN, aşa că am aşteptat vreo zece zile ca să fiu programat la Bucureşti. Diagnosticul a fost cumplit. Fractură la capul tibiei, ligamentul colateral extern rupt şi smuls, ligamentele încrucişate rupte şi ruptură de menisc. Chiar şi doctorul s-a întrebat ce naiba s-a întâmplat de a ajuns genunchiul în halul acesta. Şi a spus cu voce înceată către ceilalţi din cameră: Ce fotbal? Să fie mulţumit dacă va mai merge normal vreodată!", rememorează fostul fundaş stânga.
Salvat de Filipescu
Salvarea a venit de la doctorul Filipescu, unde a ajuns graţie recomandărilor primite de la Viorel Hizo. "A fost nevoie de două operaţii şi am stat cu piciorul în ghips vreo două luni şi jumătate. Iar în perioada de recuperare m-am chinuit enorm. Durerile erau mari şi au fost multe momente în care m-am gândit să plec acasă şi să renunţ la ideea de a mai juca fotbal vreodată. Dar nu m-a lăsat inima. Am tras tare şi după 11 luni am intrat iar într-un meci oficial. În liga secundă, cu CSM Medgidia, unde revenisem după expirarea împrumutului la Farul. Am prins ultimele trei minute într-o partidă la Sfântu Gheorghe. Nici nu am atins mingea, dar a fost cea mai fericită zi din viaţa mea de fotbalist", dezvăluie Mocanu.
Intrare cu intenţie
Nu a mai ajuns însă niciodată la nivelul primei ligi. A mai trecut pe la Altay, Delta Tulcea, Inter Gaz, Săgeata Stejaru, apoi s-a retras din nou spre casă, la Medgidia. "Cu Tulcea am ocupat loc de promovare, dar clubul nu a primit licenţa pentru Liga 1, nu îndeplinea condiţiile. A fost ultima mea şansă de a urca la primul eşalon. M-am întrebat mereu unde aş fi ajuns dacă nu ar fi fost accidentarea aia groaznică.
Ştiu însă că nu o să primesc niciodată răspunsul. Anii au trecut, nu mai sunt supărat pe Alexa, dar îmi păstrez opinia că a fost o intrare intenţionată. De ce? Pentru că a venit cu piciorul sus! Dacă ataca mingea nu se întâmpla ceva atât de grav", acuză "Moşu’". La comisii, s-a decis ca Dinamo să-i achite contravaloare operaţiei, 2.000 de dolari. Bani care au rămas în buzunarul său, întrucât plata fusese deja efectuată de conducerea clubului de pe litoral. Dar atât, nicio despăgubire din partea lui Alexa. Chiar dacă Mocanu a pierdut şansa unui nou contract cu Farul.
La muncă în Anglia
La 33 de ani, a decis să meargă spre antrenorat, la nivelul mic, judeţean. Dar problemele financiare i-au schimbat drumul.
"Echipele mici se desfiinţau din cauza lipsei banilor. Nu puteam trăi aşa. Am decis să renunţ la orice legătură cu fotbalul şi m-am angajat la firma de salubritate din Medgidia. S-a ivit şansa de a pleca în Anglia ca şofer de taxi, aşa că am luat taurul de coarne şi am plecat. Vreo 8 luni am lucrat în Portsmouth, până când am primit oferta de a lucra ca şofer de tir. Şi m-am mutat în Birmingham, unde stau de cinci ani" Mocanu
S-a adaptat rapid la viaţa în Insulă: "Diferenţa faţă de România e uriaşă. Nu există birocraţie. Trebuie doar să munceşti şi să urmezi paşii stabiliţi. Dacă faci asta, nu ai grija zilei de mâine. Sunt luni când câştig peste 3.000 de lire sterline şi nu a existat vreodată o zi de întârziere la salariu. Viaţa este liniştită, ştii că ai ce pune pe masă, cu ce să-ţi plăteşti facturile. Sunt mulţi români, chiar şi foşti fotbalişti, care au venit aici să muncească. Şi sunt apreciaţi pentru că-şi văd de treabă".
"Sunt fan Aston Villa şi merg la meciuri când am ocazia. M-am înscris în asociaţia suporterilor şi pot să-mi iau bilet mai uşor"
"Colegii de la muncă au aflat că am jucat în prima ligă din România. Şi mă recomandă mereu spunând că am fost în Premier League"
26 de aniavea Cosmin Mocanu în momentul accidentării