Articol de Marius Mărgărit, Vlad Nedelea - Publicat duminica, 30 mai 2021 13:07 / Actualizat duminica, 30 mai 2021 13:53
CA Oradea, fostă campioană în două țări, România și Ungaria, își pregătește revenirea în prim-planul fotbalului.
- Clubul a suferit din 1910 până în prezent o serie de schimbări de nume, însă voluntarii care au readus la viață brandul sunt convinși că încet-încet vor reuși să-și vadă visul împlinit: Oradea în Liga 1.
Oradea înflorește. Nu doar ca oraș, imaginile cu centrul pitoresc au împânzit de ceva timp rețelele de socializare. „Acest loc e în România?", se miră oricine aruncă în trecere un ochi, într-un scroll rapid de social media, din plictiseală. Înflorește nu doar urbea de pe Crișul Repede, ci și fotbalul.
Cei născuți după 2000 nici nu știu că aici, cândva, a fost o echipă de Divizia A și, mult mai devreme, o marcă a fotbalului de început, CA Oradea, CAO pe scurt. Pentru că fotbalul interbelic nu înseamnă numai Ripensia, Venus sau Chinezul. Atunci când portarii încă purtau bască.
De ce CAO și nu FC Bihor?
Fondată în perioada antebelică şi dispărută în anii comunismului timpuriu, gruparea reunea în vestiar, în perioada de glorie, „şapte-opt internaţionali români, maghiari ori care jucaseră pentru ambele naţionale".
Un club apărut inițial când se purta echipament tricotat manual, embleme cusute „câș" și reapărut în urmă cu 4 ani, când totul era deja digital, meciurile se văd pe telefon și îți aduni suporterii de prin social media.
„Inițial ne-am gândit să reînființăm FC Bihor. Din păcate, la momentul respectiv, ca și azi, clubul era într-o procedură de faliment. Iar acum e foarte greu de ghicit care ar fi soluțiile închiderii respectivului faliment. Era simplu să găsim alt nume, alt club, însă noi am vrut să ștergem praful istoriei de pe acest nume, un pionier al fotbalului românesc", ne povestește Florin Mal, președintele clubului.
Titlul în două țări diferite
CA Oradea nu se vrea în aceeaşi categorie cu FCSB, CFR sau Dinamo. Nici n-ar avea cum. Nagyvaradi Atletikai Club, denumirea maghiară, a câștigat titlul atât în România, cât și în Ungaria. Doar Rapid Viena se mai poate lăuda cu o astfel de performanță la nivel european.
„Fotbalul bihorean suferea mult după falimentul lui FC Bihor. Am încercat să găsim soluții pentru a da continuitate copiilor din oraș. Ne-am gândit să facem un club care să ducă mai departe fotbalul orădean", a mai zis Florin Mal.
Își caută palmaresul :)
Misiunea „nebunilor" de la Oradea nu-i simplă. O echipă cu o istorie atât de amplă nici n-ar avea cum să nu dea bătăi de cap. Deși au înregistrat tot ce se putea la OSIM, cei implicați încă sunt în „săpături" după trofee, după trecutul zbuciumat, dar „aurist" al lui CAO:
„Am înregistrat tot ce se putea la OSIM, am învățat din greșelile altora și nu cred că putem fi agățați cu nimic. Am găsit rude apropiate ale celor care au fost în trecut la CAO. Istoria acestui club e tumultuoasă.
Am găsit rude ale jucătorilor. Miklos Kovacs, chiar fiul lui Nicolae Simatoc, care a jucat la FC Barcelona". Nu-i tot, deși au luat urma, n-au găsit trofeele celebre: „Am reușit să aducem o serie de documente, medalii și mici trofee, chiar poze, care nu au fost scoase la lumină până acum. Încercăm să găsim și urma trofeelor.
Dacă ele există, e clar că vor ajunge în vitrina clubului", mai explică Florin Mal, care are totuși o mulțumire: „Suntem acceptați de toată lumea ca fiind continuatoarea vechii echipe. Se discută mult despre ceea ce înseamnă palmares. Dar nimeni nu știe cum poate fi cuantificat un palmares. Cum poți să-l vinzi? Nu-i ca un telefon mobil.
Dacă ne spune cineva cum putem lua palmaresul unei echipe trecute prin atâtea locuri, e binevenit. Cei ce se ceartă pe așa ceva nu-s de înțeles. Se ceartă pe ceva ce nu-i palpabil".
Privat în 2017, azi echipa orașului!
În 2017, proiectul a plecat la drum ca fiind exclusiv privat. De anul trecut, echipa e deținută ca acționar majoritar de Primăria Oradea, joacă pe stadionul „Iuliu Bodola" și are planuri mari:
„Ne-am propus să ajungem în ligile superioare, dar fără să ardem vreo etapă. Plus că vrem să avem jucători tineri și dacă se poate bihoreni. Ne dorim ca în 5-7 ani să fim în prima ligă. Vrem să fim deja un club solid când ajungem acolo, pentru a putea sta multă vreme și pentru a ne putea bate pentru trofee", spune cu multă speranță în glas președintele clubului .
Suntem o asociație de drept privat, avem acționariat public și privat. Cu actuala formă de organizare putem merge chiar în cupele europene. Deci nu vom avea probleme.
Se dorește construirea unui stadion UEFA 4, cu 16.000 de locuri, în Oradea. Lucrările trebuie să înceapă în cel mai scurt timp. Ar trebui să aibă hotel și două terenuri de antrenament de dimensiuni normale. Ar fi o bază solidă pentru un club important.
- Florin Mal, președinte CA Oradea
378 de meciuriîn Liga 1 din România are CA Oradea: 145 de victorii, 80 de remize și 153 înfrângeri
1944e anul în care NAC a cucerit titlul în Ungaria, cu 13 puncte peste Ferencvaros, fiind prima campioană din afara Budapestei
1949e anul în care ICO (Întreprinderea Comunală Orășenească), așa cum se numea atunci, câștiga titlul în România
Jucători importanți din istoria CAO
- Gustav Juhasz - triplu campion al ţării, selecţionat la CM 1934
- Iuliu Bodola - 30 de goluri în 48 de meciuri pentru România, a jucat şi pentru Ungaria
- Iosif Petschowski - 86 de goluri în 273 de meciuri în Divizia A
- Nicolae Simatoc - a jucat la Inter şi Barcelona
- Gheorghe Vaczi - golgeter al Diviziei A (1949, 1951)
Toată lumea muncește gratis la CA Oradea
Florin Mal, președintele clubului, a explicat că „nebunia" acestui proiect a început voluntar, lucru care nu s-a schimbat nici în prezent. În afară de jucători și antrenori, toți cei implicați sunt voluntari, nimeni nu primește salariu:
„Toți cei care suntem în cadrul clubului, cu excepția staffului tehnic, suntem voluntari. Fiecare dintre noi e bun în domeniul lui. Încercăm să dăm tot ce putem. Am încercat să fim altfel de la început, să comunicăm cu suporterii, să aducem un alt suflu".
Turneu în Africa
În perioada de dinainte de al doilea conflict planetar, trupa era una pitorească. Fotbaliştii făceau deplasările cu trenul la clasa a II-a, iar recompensele variau de la o cravată la o masă la „Karácsonyi", unul dintre cele mai bune restaurante orădene din acea vreme. Fondată în 1910, echipa a fost aproape de titlu în 1924, dar l-a pierdut în faţa Chinezului.
Peste 9 ani, a urmat un turneu istoric, în Franţa şi Africa de Nord! 25 de partide, 0 înfrângeri, 21 de victorii şi doar 4 egaluri. Golaveraj 110-23!
CA Oradea, „Barcelona anilor '40”
Situaţia s-a schimbat radical în timpul războiului, când echipa a evoluat în campionatul Ungariei. „Ungaria era o forţă în fotbal în acele vremuri, iar CAO a luat titlul! Era Barcelona vremii! Vedeta echipei a fost Bodola, cel ce dă numele stadionului în prezent. Avea de toate, viteză, uşurinţă cu care marca goluri", îşi aminteşte Iosif Peto, fost junior al echipei.
„La un duş se spălau 8-9 internaţionali, care au jucat fie pentru România, fie pentru Ungaria. Sau chiar pentru ambele! Dacă ar fi existat Liga Campionilor, CAO era printre fruntaşe", spune Vasile Pop, un alt junior al echipei. În '49, a venit şi titlul în România.
CITEŞTE ŞI:
Cluburi uitate: CA Oradea! Echipa cu titluri naționale câștigate în două țări a revenit la viață
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”