Articol de Marius Mărgărit - Publicat luni, 22 noiembrie 2021 09:06 / Actualizat luni, 22 noiembrie 2021 10:41
Erik Lincar, 43 de ani, atacă promovarea în Liga 1 cu un lot masiv remaniat: „Am adus 16-17 jucători noi, mi s-a oferit încredere totală, sunt singurul răspunzător de evoluţia echipei”.
După barajul pentru Liga 1 din 2019, pierdut cu Hermannstadt, sezonul trecut U Cluj a intrat în vrie, terminând campionatul regulat abia pe 11. A avut însă momente când a tremurat de grija retrogradării.
Acum, cu un nou antrenor, Erik Lincar, dar și cu o echipă mult schimbată, încearcă iar revenirea pe prima scenă. Este pe 3, cu 30 de puncte după 13 runde, dar cu un meci mai puţin decât Petrolul şi Hermannstadt.
- Erik, nu ți-ai asumat un risc la o echipă de tradiție, unde suporterii n-ar mai accepta un nou eșec, după precedentele sezoane?
- Se poate spune și așa, dar îmi plac genul ăsta de provocări. Totul ține de rezultate, de „acum”. În fotbalul românesc nu mai există proiecte pe termen mediu sau lung. Nu vedeți, dacă reușești să stai la o echipă un tur sau un sezon, înseamnă că ești bun! Așa că am semnat pe un an și deocamdată suntem în grafic, acolo, în primele locuri. Dar mai e mult până la promovare.
Erik Lincar, antrenor U Cluj: „Trebuie să te adaptezi repede la «acum»”
- Ai făcut foarte multe schimbări, e, practic, o altă echipă față de sezonul trecut.
- Totul se mișcă mai repede în fotbal, nu-ți mai dă nimeni timp. Cea mai mare problemă e să te adaptezi, altfel nu ai ce căuta în acest fenomen. Știam că în club au fost ceva probleme din anii trecuți, așa că am încercat să adopt altă strategie. În primul an s-a pierdut barajul cu jucătorii cu mare experiență. Apoi s-au adus mulți străini, dar a fost un sezon, cel precedent, mai aproape de dezastru decât de performanță. Așa că mi-am asumat asta, să încerc să merg pe mâna tinerilor.
- Erai nou, nu ești de aici, din Cluj, cum ai reușit să-i convingi pe conducători să accepte?
- Aici, recunosc, am avut parte de încredere, libertatea deplină să-mi fac lotul. Și de aceea îmi asum total asta. Dacă nu am reuși promovarea, chiar aș fi singurul răspunzător, singurul vinovat! Din vechea gardă au rămas la început vreo 7, apoi, după pregătirea de vară, numai 2-3 și am adus vreo 16-17 jucători noi.
- Ai fost acuzat că ai adus mulți de la Turris, fosta ta echipă.
- Da, s-a făcut tevatură în presă, că dădea bine să se spună că aduc jucători de la fosta echipă a lui Dragnea. Uite, eu nu fac selecție pe prietenii! Ar fi cel mai păgubos pentru un antrenor. Și nici nu aduc jucători pentru ce puteau să facă în urmă cu un an-doi, ci pentru ce pot face acum. Că tot pe „acum” sunt și eu judecat.
Da, am adus vreo 7 fotbaliști de la Turris, care între timp au fost la Liga 1 și au mai acumulat experiență. Asta înseamnă doar vreo 25% din tot lotul de 26-27. Dar am apelat și la jucători de aici, de la juniori, pe care nu îi cunoșteam, dar pe care i-am urmărit. I-am ales pe cei mai promițători și cea mai bună dovadă că nu m-am înșelat este actualul parcurs al echipei. Nu suntem perfecți, am pierdut trei meciuri în deplasare, dar începem să ne închegăm, să ne omogenizăm.
- Ce s-a întâmplat în cele 3 partide?
- La Iași, am mai zis-o, am greșit eu pregătirea jocului. La Csikszereda, am avut 1-0 la pauză, am ratat apoi două-trei ocazii singuri cu portarul și am pierdut cu 1-3. Așa e fotbalul, te pedepsește dacă nu faci ce trebuie când trebuie. Iar la Șelimbăr a fost altceva.
Eu când am văzut țintarul sezonului regulat știam că vom avea probleme, din cauza gazoanelor mai proaste, în trei locuri în deplasare: la Băila, la Ripensia și la Avrig, unde joacă Șelimbăr. Fiincă noi suntem o echipă care pasează, care ține mingea, combină, vrea să controleze jocul, nu cu „bufa și după ea!”. Iar pe terenuri grele, e mai dificil să facem asta.
La Brăila am câștigat, la Timișoara la fel, că am avut șansa să jucăm pe „Dan Păltinișanu”, nu pe „Electrica”. Dar la Avrig nu am mai reușit, deși reveniserăm de la 0-1. Șelimbăr este și o echipă bună, care a pus probleme și altora.
Erik Lincar, antrenor U Cluj: „La 21 de ani, nu te mai consider tânăr”
- Se poate, cu un lot atât de neomogen totuși, să ataci promovarea?
- Eu zic că da. La un club ca U Cluj, pe care eu îl consider în primele 8 din România ca brand, ca tradiție, cu ce condiții avem aici, stadion, suportetri pătimași, nu ai cum să-ți propui mai puțin. E un drum lung, complicat, dar eu am încredere în echipa mea, în munca pe care o facem aici.
OK, mi-am asumat riscuri, dar dacă tu ca antrenor nu faci asta, cine s-o facă? Nu sunt încă un antrenor al cărui nume să spună foarte mult, chiar dacă am avut trei promovări la Liga a 2-a. Nu am niciuna la Liga 1, dar acum vreau să realizez asta.
- Te mai bântuie acea ratare a promovării cu Turris, în Liga 1, la ultima fază din Giulești?
- Mă mai gândesc uneori, nu ai cum să uiți. Dar nici să rămâi încremenit la acel moment nu e o soluție. Am învățat să accept că există și astfel de încercări. Trebuie să treci peste ele, să-ți dea putere, să o iei de la capăt.
- E modul tău de lucru, să dai credit tinerilor?
- Da, pentru că ai nevoie și de entuziasm, de jucători dornici de rezultate. Uite, am fotbaliști de 18-19 ani, care se impun la Liga a 2-a. Hofman, de exemplu, a început să și marcheze mai mult.
Unii zic că Haită sau Dican sunt prea tineri, la 21 de ani. Eu zic să ne trezim, să vedem ce se întâmplă în jurul nostru, la ce vârste promovează fotbaliști și marile cluburi. La 18-19 ani, noi jucam la Divizia A și în cupele europene. E vârsta la care trebuie să confirmi. Tânăr ești la 15-16 ani, cum e Sali, de exemplu. Dar la 21 de ani, te consider un jucător matur.
Erik Lincar: „Sunt adeptul fotbalului echilibrat”
- Tu ai avut și șansa să te școlești la Bordeaux, de unde diferența asta între noi și fotbalul mare?
- Da, am fost acolo de la 17 la 18 ani. Am jucat la echipa a doua, dar m-am antrenat și cu cei mari și experiența asta m-a ajutat enorm la Steaua. Departe de părinți, m-am maturizat mai repede și fotbalistic, și ca om. Diferența vine de la ritm, de la intensitate. Acolo, după un antrenament de 60-70 de minute, ieșeai stors.
Noi avem alt gen de jucători. Românul este tehnic, inteligent, inventiv, dar suntem deficitari la determinare, la mentalitate. Trebuie ca noi, antrenorii, să-i facem să înțeleagă odată că fotbalul are două faze: atac și apărare! Pentru asta trebuie ținuți mereu sub presiune, ca să ai rezultate.
- Ești adeptul jocului ofensiv, spectaculos cu orice preț sau ești genul mai precaut?
- Aș zice echilibrat. Am încercat și eu stilul Guardiola, cu posesie prelungită, dar până la urmă depinzi de calitatea jucătorilor. Trebuie să te adaptezi, ăsta e acum secretul în fotbal. La ce fotbaliști ai, la condițiile de joc. Deocamdată, sunt mulțumit că grupul a ajuns la un nivel de înțelegere a acestor lucruri. Lotul s-a legat și la nivel de prietenii, de colegialitate, ceea ce contează foarte mult.
Erik Lincar: „Nu-l judec pe Mirel Rădoi, nu cunosc motivul”
- Un fost coleg de-ai tăi, Mirel Rădoi, a ajuns la națională. Tu te gândești la asta?
- Sincer, nu mă văd făcând asta, cel puțin nu acum. Când ești tânăr, ai entuziasm, energie, vrei să fii mereu cu echipa, zi de zi, să încerci lucruri, să te verifici săptămânal, la meciuri, să treci prin tot felul de situații, să acumulezi. Fiecare cu viziunea lui.
Mirel a făcut rezultate la U21, a avut o oportunitate, a încercat, dar ați văzut că și el, când a anunțat că renunță la națională, a spus că vrea să lucreze la un club. Eu așa văd lucrurile, că selecționer e mai potrivit să ajungi după 50 de ani, când ai acumulat destulă experiență, să ai capacitatea de a alege jucătorii.
Și dacă m-ar suna mâine cineva să îmi propună un lot de juniori sau de tineret, aș mulțumi, dar aș spune că nu sunt încă pregătit pentru asta. Deocamdată vreau să fac performanță la club.
- Crezi că a greșit cu acel anunț de după meciul cu Armenia?
- Nu pot să-l judec fiindcă nu știu motivul care l-a determinat să facă acel anunț. Eu aș vrea să știu de ce a făcut asta. Pentru că lucrurile astea, când le spui, le faci. Eu așa sunt.
Erik Lincar: „Nu știu care e Steaua”
- Acum o parte dintre jucători au mers la conducerea FRF, să-l determine să rămână, chiar dacă s-a ratat barajul.
- Hai să-ți spun ceva! Eu când am plecat de la Turris prima dată, după 9 etape în care aveam 7 victorii, un egal și o înfrângere și eram pe locul întâi, a venit toată echipa să mă întoarcă, chiar când reziliam contractul. M-a emoționat și pe mine, dar când am zis ceva, așa a rămas! Acum, nu știu ce să spun, dacă îl vor convinge sau nu să rămână. Pentru că, repet, nu știu de ce a anunțat asta, care a fost motivul.
- Revenind la U Cluj, urmează marți un meci important, în deplasare, cu Steaua. Ai jucat acolo mulți ani, ai adunat trofee. E o partidă specială pentru tine?
- Nu, nu e deloc special. În afară că mă întorc în Ghencea, dar pe un stadion nou, nu e nimic deosebit. Spun asta fiindcă, crede-mă, eu, unul, nu mai știu, în acest moment, care este Steaua!
Pentru mine, Steaua nu prea există acum, cel puțin până când va fi o singură echipă. Așa simt, asta spun! E un meci foarte complicat, fiindcă Steaua are lotul cel mai experimentat la nivelul Ligii a 2-a, cu fotbaliști cu zeci de meciuri în primul eșalon. Dar sper ca noi să fim mai inteligenți, mai determinați și să ne impunem. Și am încredere că o să reușim.
Am avut un mic dezavantaj că vreo două luni n-am putut să jucăm pe Cluj Arena. Chiar le mulțumim celor de la Bistrița că ne-au găzduit! Obiectivul e promovarea, dar țelul meu e să avem rezultate ca să aducem 10-12 mii de suporteri la fiecare meci acasă.
Nu e normală situația asta cu antrenorii cu și fără licență Pro. Dacă o ai, antrenează tu, nu îi lăsa pe alții în locul tău, chiar dacă au rezultate! Dar nu e vina lor. S-a ajuns aici fiindcă regulamentele se interpretează, se fentează, cei care conduc au tot dat derogări.
Asta e cutuma: antrenorul să plătească mereu primul pentru lipsa de rezultate. De aceea e important, ca tehnician, să fii responsabil, să ai un caracter puternic, să crezi în tine, în ceea ce faci, să nu cedezi niciodată. Doar așa poți să ai succes.
- Erik Lincar, antrenor U Cluj
VIDEO Erik Lincar, declarație de dragost: „Iubesc Rapidul! Mi-aș dori să antrenez acolo, cândva”
Citește și alte articole:
Ne-am luat de mână cu Bulgaria » România, într-un top al rușinii la nivel european
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”