Articol de Costin Ștucan - Publicat joi, 08 august 2019 17:30
Citat din regulamentul FRF privind schimbarea denumirii cluburilor: „FRF ţine evidenţa nominală a membrilor afiliaţi şi avizează schimbările denumirii acestora, astfel încât să se evite confuziile privind denumirea”
Săptămâna trecută, cu câteva zile înainte de începerea sezonului din Liga 2, FRF a aprobat o mișcare de criză. Luceafărul Oradea s-a retras din campionat, iar federația a acceptat aducerea pe locul vacant a echipei Energeticianul Târgu Jiu, fostă ACS Șirineasa, retrogradată în iunie în Liga 3.
Doar că Energeticianul s-a întors în Liga 2 cu un nou nume, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, aproape identic cu al altei echipe participante în aceeași divizie, Pandurii Târgu Jiu.
Clubul original Pandurii a protestat prin vocea lui Marin Condescu. Viitorul Constanța, echipa lui Hagi, a reclamat și ea, ieri, folosirea numelui Viitorul.
Două entități deja existente în fotbal consideră că noua denumire a clubului cunoscut până în vară ca Energeticianul produce o confuzie nocivă, în contradicție cu regulamentele FRF.
FRF tace deocamdată.
La fel cum tace FRF și în cazul încălcării regulamentelor de către Luceafărul Oradea (echipa retrasă din Liga 2) și Energeticianul (echipa readusă în Liga 2 sub alt nume). Cele două cluburi - care săptămâna trecută au făcut rocada cu acordul federației - sunt controlate prin interpuși de același finanțator, Nicolae Sarcină, iar asta contravine articolului 3.3 din Regulamentul privind Organizarea Activității Fotbalistice (ROAF).
“Nicio persoană fizică nu poate controla sau influența mai mult de un club, un astfel de control sau influență însemnând capacitatea de a exercita prin orice mijloace o influență decisivă asupra hotărârilor clubului”
Articolul 3.3 din Regulamentul FRF privind Organizarea Activității Fotbalistice
Mărturiile antrenorilor: Sarcină are cluburile
Oficial, Nicolae Sarcină - zis “Tati” - neagă vehement orice implicare în fotbal și, automat, orice influență asupra Luceafărului Oradea și a Viitorului Pandurii Târgu Jiu. El amenință cu tribunalul pe oricine sugerează public implicarea lui în cele două echipe și spune că are deja “cinci procese împotriva jurnaliștilor”.
Dar conflictul de interese în acest caz este, probabil, cel mai prost păstrat secret din fotbalul românesc. În martie 2019, Poli Timișoara a reclamat neregula la Comisia de Integritate FRF.
“Vă rugăm să tratați cu atenție aceste suspiciuni ale circuitului banilor între cele două formații”, scria Radu Birlică, administratorul special al ACS Poli, în plângerea trimisă lui Răzvan Burleanu și Comisiei de Integritate FRF.
În cele cinci luni scurse de atunci, Luceafărul și Energeticianul au primit licențe, iar federația nu a luat nicio măsură împotriva cluburilor. Ba mai mult, FRF a permis rocada între ele și schimbarea numelui Energeticianul în Viitorul Pandurii, spre nemulțumirea altor două cluburi.
Însă, încălcarea regulamentului este confirmată de antrenorii care au lucrat cu Nicolae Sarcină la cele două cluburi.
“Da, am lucrat cu domnul Sarcină la Energeticianul. Am avut numai de învățat de la el”, spune - pentru Gazetă - orădeanul George Zima, fost antrenor principal - între septembrie 2018 și aprilie 2019 - la clubul care are sediul social în Târgu Jiu, dar care a jucat doi ani la Petroșani, iar acum joacă la Severin.
Un antrenor care a lucrat la Luceafărul Oradea a adăugat, sub protecția anonimatului: “Da, domnul Sarcină era cel care decidea tot la club. De fapt, la cele două cluburi. Dar, vă rog, nu-mi publicați numele”.
Un al treilea antrenor, fost la Energeticianul (fostă Șirineasa), confirmă: “Sarcină are cele două cluburi. Ginerele lui și o femeie din Târgu Jiu, om de încredere la firmele lui, se ocupă oficial de echipe. Singurele lui defecte sunt că e foarte influențabil și că își bănuiește des jucătorii de blat”.
Un alt defect, menționat cu teamă de alți oameni de fotbal cunoscuți în discuțiile cu jurnaliștii, ar fi manipularea rezultatelor unor meciuri din Liga 2 și Liga 3, dar Gazeta nu a descoperit nicio dovadă în acest sens.
Contactat de Gazetă, Sarcină i-a numit “dobitoci” pe cei care au vorbit cu jurnaliștii și le-a urat “să dea Dumnezeu să facă cancer la plămâni”. Dar spusele antrenorilor se confirmă.
Ginerele și directoarea, paravan pentru Sarcină
Alin Zgripcea este ginerele lui Nicolae Sarcină și conduce oficial clubul Energeticianul, actualmente Viitorul Pandurii. El nu a putut fi contactat de Gazetă. “Da, e adevărat că ginerele meu se ocupă de club. Eu, însă, nu am nicio treabă cu fotbalul”, spune Sarcină.
Lucia Vladimirescu, unul dintre oamenii importanți din construcția de firme a lui Sarcină, a condus Luceafărul Oradea, dar - după retragerea echipei din Liga 2 și întoarcerea Energeticianului în divizia a doua - și-a îndreptat atenția spre celălalt club controlat de Sarcină. Nici ea nu a răspuns apelurilor jurnaliștilor. “Doamna Lucia e un partener de afaceri, nu e angajata mea. Nu-mi amintesc să fi lucrat pentru mine, nu știu”, spune Sarcină.
- Reporter: Cum de a intrat doamna Vladimirescu în fotbal?
- Sarcină: Nu vedeți că femeile sunt mai conștiincioase?!
Marți seară, Vladimirescu, fostă directoare din grupul Succes (patronat de Sarcină), aranja o cazare la Târgu Mureș pentru Viitorul Pandurii, fostă Șirineasa, fostă Energeticianul. Lucia Vladimirescu nu a venit, însă, de una singură de la Luceafărul la Viitorul Pandurii: în prima etapă, la victoria cu Sportul Snagov (2-1), pe bancă a stat Cristian Lupuț - antrenorul Luceafărului în sezonul trecut - , iar nouă dintre titulari fuseseră legitimați zilele trecute de la Luceafărul Oradea.
Practic, Nicolae Sarcină (foto, jos) și-a mutat jucătorii dintr-un buzunar în altul, cu îngăduința FRF. Graba în care a fost făcută mișcarea e explicată de un apropiat de-ai săi: “Toată vara, Nicu a sperat că se va retrage o echipă din Liga 2 și Energeticianul va fi reprimită în locul ei. Nu s-a retras, însă, nimeni, iar Nicu a trebuit să o sacrifice pe Luceafărul și a adus Energeticianul înapoi”.
Încă o dovadă că Luceafărul Oradea și Viitorul Pandurii Târgu Jiu (fostă Șirineasa, fostă Energeticianul) sunt hrănite prin același cordon ombilical: echipa readusă în Liga 2 se va antrena în continuare lângă Oradea, la Sânmartin, acolo unde se pregătea Luceafărul. La meciurile de acasă, jucătorii și stafful vor face deplasarea la Severin cale de peste 370 de kilometri!
FRF nu consideră, însă, nimic suspect în această anomalie.
Sprijin politic: client al contractelor cu statul
Nicolae Sarcină (50 de ani), supranumit cândva “regele Gorjului”, pare a nu fi deranjat de federație în proiectul său ascuns. În 2017, CSM Reșița a reclamat faptul că FRF a aprobat schimbarea numelui clubului din ACS Șirineasa în Enegeticianul în afara termenului prevăzut de regulamente și că grupele de juniori ale clubului jucau în județul Hunedoara, deși regulamentul cerea participarea lor în județul Gorj! FRF a considerat că totul e regulamentar.
Dar, aparent, protecția federală nu e singura de care se bucură Sarcină.
În 2004, când a fost introdus de Forbes în topul celor mai bogați români, cu o avere de 40 de milioane de euro, presa din Oltenia a scris despre protecția politică întinsă peste afacerile lui Sarcină, care avea atunci doar 35 de ani.
Căsătorit cu prim-procurorul Laura Gherghe, devenită ulterior judecător, tânărul ar fi fost împins în afaceri de Valeriu Stoica, ministrul Justiției în guvernarea Convenției Democratice, apoi ar fi fost protejat de Dana Năstase, soția premierului Adrian Năstase, pentru a ajunge în cercul de influență al președintelui Traian Băsescu. În 2006, Sarcină declara presei că prezența sa și a președintele Băsescu la Cheile Buții, pentru Revelionul 2004, nu l-a ajutat în afaceri.
VEZI AICI CUM ÎNCERCA SARCINĂ SĂ MITUIASCĂ UN POLIȚIST SUB OCHII SOȚIEI SALE JUDECĂTOR
Dar afacerile lui Sarcină au decolat în acea perioadă. În 2006, presa scria că firma bugetofagă Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse SRL, cunoscută ca TPSUD, îi aparține lui Sarcină, fiind administrată prin interpuși.
În actele consultate de Gazetă pe portalul Termene.ro, TSPUD este administrată de un anume Liviu-Victor Șendroiu. “Da, domnul Șendroiu e directorul general al grupului Succes”, admite Sarcină. Dar TPSUD mai are în organigramă o persoană cunoscută: consultanța juridică a firmei e asigurată de Lucia Vladimirescu, femeia care conduce cluburile de fotbal Luceafărul Oradea și Viitorul Pandurii. Vladimirescu (foto, în vestiarul Luceafărului Oradea) este și asociat la TSPUD, cu 0,01% din acțiuni, dar este și acționară majoritară la Anrara SRL, firma care deține în acte TPSUD !
Conform datelor publice, TSPUD a obținut între 2007 și 2018 contracte cu statul în valoare de zeci de milioane de euro.
Apogeul a fost atins în perioada 2008-2014 când TPSUD a înregistrat, printre altele, contracte-record pentru firmă:
- 96,53 milioane de lei, în august 2012, de la Socitatea Națională a Lignitului Oltenia SA Târgu Jiu
- 47,41 milioane de lei, în decembrie 2013, de la SC Complexul Energetic Oltenia SA
- 36,17 milioane de lei, în septembrie 2008, de la Complexul Energetic Turceni SA
- 14,25 milioane de lei, în decembrie 2012, de la Complexul Energetic Rovinari SA
Firma furniza utilaje și servicii de mentenanță unor firme de stat din domeniul energetic, chiar dacă unele dintre acestea erau într-un impas financiar serios. O altă firmă de-ale lui Sarcină, Succes Nic Com SA (nava-amiral a grupului), a obținut dreptul de a asigura servicii de transport pentru angajații firmelor de stat din domeniul energetic. “Taximetrie pentru directorii bugetari”, a scris presa din Gorj.
În 2014, DIICOT a declanșat o investigație în privința anumitor afaceri cu statul derulate de Sarcină, iar valoarea contractelor cu firmele de stat a început să scadă.
În numele fratelui: a dat mâncare și motorină la Pandurii
În curtea TPSUD se află, aparent, și originea numelui care l-a făcut pe Sarcină cunoscut în fotbalul românesc. Din 2015, cel mai important punct de lucru al firmei se află la Rovinari, pe strada Energeticianului la numărul 17 (foto, jos).
Doi ani mai târziu, în 2017, Sarcină prelua clubul vâlcean ACS Șirineasa și îl muta la Petroșani. În 2018, îi schimba numele în Energeticianul și îi muta sediul social la Târgu Jiu, un nod strategic al industriei energetice din România.
În ultimii cinci ani, însă, Sarcină a încercat să preia și alte cluburi de fotbal și a negociat fără rezultat intrarea la Rapid, Juventus București și ACS Poli Timișoara.
Acum câteva zile, Sarcină și-a mutat centrul de greutate al investiției din fotbal către Gorj, prin mutarea lotului de la Luceafărul Oradea în actele de la Viitorul Pandurii.
Ce se ascunde, însă, în spatele mișcărilor sale din fotbal?
Când Gazeta l-a sunat prima dată, luni, Sarcină a spus că este în spital la Cluj, unde i s-a extirpat fierea, și a pornit o discuție filozofică a cărei concluzie a fost că “în pământ nu ducem nimic. Acolo, în sicriu, nu iei nimic”.
Sarcină a negat tot timpul că este implicat în fotbal: “Nu am nicio funcție, nu mă interesează deloc fotbalul. Poate o să mă implic la baschet. La fotbal, am avut un singur jucător la Luceafărul, un copil, dar s-a retras. Poate că o să îmi fac o firmă de impresariat, să ajut tinerii”.
Sarcină admite, însă, că a iubit fotbalul. “Am avut un frate care a fost fotbalist la Jiul Petroșani, în prima ligă. A murit într-un accident de mașină și am zis să fac ceva în memoria lui”.
Inițial, spune omul de afaceri, “firma mea le-a dat celor de la Pandurii mâncare și motorină timp de șapte ani”.
Clubul controlat de firmele de stat care îi dădeau lui Sarcină contracte generoase avea nevoie de sprijinul omului de afaceri. “Am vrut să intru în Pandurii Târgiu, a fost o companie de-a mea acționar, dar am fost refuzat și de atunci nu vreau să mai am vreo treabă cu fotbalul”, spune Sarcină.
Încercarea sa de a prelua clubul s-a lovit de refuzul lui Marin Condescu, cel care conducea și conduce și acum clubul Pandurii Lignitul Târgu Jiu.
Dar Sarcină nu a renunțat. A continuat să asocieze numele Pandurii de imperiul său, construit pe brandul Succes.
Țintele: Pandurii și noul stadion
În anul electoral 2014, când Condescu a dispărut pentru o perioadă din conducerea proaspăt vicecampioanei din Liga 1, Sarcină a înregistrat la OSIM marca “Pandurii”, apoi a cesionat-o gratis clubului Pandurii Lignitul Târgu Jiu pentru 49 de ani.
Tot în 2014, apărea firma Clubul Succes Pandurii SRL, deținută de Succes Nic Com SA, unde patron era Sarcină. Coacționar și administrator era Șendroiu. “Nu știu ce e cu firma asta. Cum? Succes Pandurii? Există? Poate au făcut-o directorii mei, salariații”, spune, surprinzător, Sarcină.
Între timp, afacerea Succes a trecut în administrarea altui ginere de-ai omului de afaceri: Alexandru Răzvan Versin, soțul Georgianei Sarcină, este fiul unui director din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Gorj și al unei consiliere juridice din Consiliul Județean Gorj.
Versin deține și firma Succes Dezvoltare 1991 SRL, unde administrator este aceeași Lucia Vladimirescu, femeia de fotbal venită de la Luceafărul Oradea pentru a-l ajuta pe ginerele Alin Zgripcea, soțul Nicoletei Sarcină, la Viitorul Pandurii Târgu Jiu.
Sâmbătă, la prima etapă din Liga 2, nou-botezata Viitorul Pandurii (fostă Șirineasa, fostă Energeticianul) a jucat la Severin, având inscripționate pe tricouri numele Consiliului Județean Gorj, Consiliului Local și pe cel al Primăriei Târgu Jiu.
“Sarcină a profitat de anumite slăbiciuni. Prin acest plagiat vrea să inducă oamenii în eroare”, a reacționat Marin Condescu, președintele celuilalt club din Liga 2 care poartă numele Pandurii Târgu Jiu. Condescu spune că aceste instituții, plus FRF, sunt complice la planul ascuns al lui Sarcină.
Miza lui Sarcină, spun apropiații săi contactați de Gazetă, este să preia Pandurii Târgu Jiu și să patroneze echipa după ce aceasta se va muta pe noul stadion (foto) din oraș, a cărui dare în folosință este iminentă.
Condescu spune, însă, că “până în 2035, suprafața de joc și tribunele noului stadion municipal sunt ale Pandurii Lignitul Târgu-Jiu”.
Sarcină neagă orice plan de acest gen, dar confirmă - indirect - viitorul.
“E pur și simplu impresionat de ce a făcut Hagi cu academia lui. De aia a și denumit clubul Viitorul Pandurii”, spune unul dintre antrenorii care au lucrat cu omul de afaceri.
“În fotbal, cel mai bine a făcut domnul Hagi. El, Regele, a făcut ceva. M-aș bucura și eu, dacă sunt sănătos, să fac o academie, dar nu la nivelul ăla. Decât să stea pe tabletă, copiii mai bine se joacă pe iarbă”, spune și Sarcină.
Deocamdată, Hagi a contestat numele clubului controlat de admiratorul său.
Iar FRF tace în fața încălcării regulamentelor de către un om de afaceri care, până de curând, era considerat un răsfățat al lumii politice din România.
Până la ora publicării acestui articol, oficialii federației, Răzvan Burleanu și Gabriel Bodescu, nu au putut fi contactați.