FOTBAL  »  LIGA 2  »  PETROLUL

EXCLUSIV / VIDEO Sory Diarra, golgeter la Petrolul, își spune povestea dramatică: „Mi-am pierdut ambii părinți, dar fratele meu a făcut totul ca eu să devin fotbalist”

Articol de - Publicat marti, 02 noiembrie 2021 15:37 / Actualizat vineri, 05 noiembrie 2021 18:51

Sory Diarra (21 de ani) a venit în România în 2019, pe când avea doar 19 ani. În prezent la Petrolul, golgeterul echipei, tânărul atacant din Mali își spune povestea dramatică. Are 10 frați, a crescut fără părinți, iar cariera de fotbalist o datorează fratelui său, care a făcut totul pentru el.

- Sory, vreau să începem cu povestea de la Giurgiu, acel incident cu tentă rasistă, ce s-a întâmplat?
- Sunt șocat! Suntem în 2021 și eu mă aflu în România să joc fotbal. Sigur, într-un meci pot exista incidente între jucători, dar acele lucruri trebuie să rămână pe teren. Însă aceste insulte rasiste sunt prea mult. Nu mint cu nimic, arbitrul asistent a auzit insulta și cred că au fost și microfoane pe stadion în care s-a auzit ce mi-a spus. Sunt șocat! 

VIDEO Copilărie grea pentru Sory Diarra. Părinții i-au murit, are 10 frați, iar unul dintre ei l-a ajutat să ajungă fotbalist

- Ești de doi ani aici, ai mai trecut prin asta? 
- Nu mi s-a întâmplat niciodată asta! Tocmai ăsta e motivul pentru care sunt șocat. Sper să nu se mai repete. 

- Cum e viața în România, trecând peste episodul de la Giurgiu?
- Foarte bună! Chiar pot spune că excelentă. Mă simt foarte bine, deja am mulți prieteni aici. E în regulă, deși la început n-a fost ușor pentru că nu înțelegeam nimic. 

- Cum ai ajuns aici? Din Mali în România, peste 4.000 de kilometri...
- Eram la o academie de fotbal, acasă la mine, la Segou. Aveam tot felul de scouteri și manageri care veneau să vadă jucători tineri acolo. Unul dintre ei avea o conexiune cu un scouter din România. L-a invitat și acest om m-a remarcat. Tot el a fost și cel care m-a convins să vin din Mali aici. 

8 meciuriși 8 goluri are Sory Diarra la Petrolul în acest sezon, reușind și două pase decisive

VIDEO „Din cauza zăpezii am stat două săptămâni în casă"

- Ziceai că ți-a fost greu la început...
- Daa, greu din cauza limbii. Nu înțelegeam nimic! Aaa, și încă ceva. Am venit în octombrie, imediat a venit zăpada la Piatra Neamț. A fost șocant impactul (n.r. râde). Îmi aduc aminte că am stat vreo două săptămâni în casă, m-am ferit! Am stat numai în camera mea.

- Ce te-a mai șocat în România?
- Pff, e o poveste, când am intrat într-un mall. Am fost să-mi cumpăr câte ceva, iar acolo era un copil cu părinții săi. Când copilul m-a văzut, a început să plângă foarte tare, pentru că nu văzuse niciodată un om de culoare. (n.r. râde) I-a luat repede de mână pe părinți ca să plece acasă. N-o iau ca pe un incident, e un copil, așa a văzut lucrurile. N-are nicio legătură cu ce a fost la Giurgiu. 

- Povestește-mi ceva din copilăria ta în Mali, a fost greu?
- Da, am avut o copilărie tare complicată. Mi-am pierdut părinții când eram un copil, iar de atunci fratele meu a făcut totul ca eu să ajung fotbalist. Tocmai de asta îl iubesc foarte mult. A fost greu începutul, până când am ajuns la o academie de fotbal. Ușor, ușor am trecut peste aceste momente și am devenit puternic. 

„În Mali e greu să reușești! Trebuie să fii foarte bun"

- Ai avut o familie săracă?
- Nu știu dacă săracă e cuvântul. Mai degrabă modestă. Nu am fost săraci, ci mai degrabă modești. Asta m-a ajutat să lupt pentru visul meu. Nu am avut lipsuri. Deși suntem 10 frați. Doar eu am mers pe latura asta a fotbalului, ceilalți nu. 

- În Mali fotbalul e bine plătit, câștigai bani?
- Nuu, acolo n-am câștigat bani din fotbal. Cred că cel mai important e că am intrat într-o echipă și am putut progresa. Aici e altceva, câștig destui bănuți. Nu mă plâng. 

- Ți-a fost greu să reușești? În general, în Mali e greu să ajungi să te remarci?
- Foarte greu, nu greu! Foarte, foarte greu. Asta pentru că nu ai prea multe locuri unde să mergi să fii fotbalist profesionist. Toți joacă fotbal în Mali, dar e foarte greu pentru toată lumea de a reuși. Trebuie să fii bun, foarte, foarte bun, și tehnic, și bun, extraordinar de bun, pentru ca lumea să te vadă. Sau cineva, vreun scouter. 

- Un sezon remarcabil pentru tine, care-i secretul? Ai doar 21 de ani...
- Nu e vorba despre niciun secret. Toată lumea e lângă mine, prietenii, echipa, suporterii, toți mă susțin și asta îmi dă încredere. La fel, și antrenorul, care are mare încredere în mine.

150.000 de euroe cota lui Sory pe transfermarkt

VIDEO „Am învățat cum se spune ««Te iubesc»»"

- Apropo de fani, Petrolul are niște fani speciali. Cum ţi se par?
- Daaa, îmi plac tare mult. Când îi văd în tribune, cum ne susțin, îmi dau și mai mult curaj. 

- Știai ceva despre România până să vii aici?
- Nimic! N-am auzit nimic! 

- Nimic, nimic, nici despre sport?
- Nimic! Nu știam absolut nimic. Nu auzisem de România niciodată în Mali. 

- Ai doi ani aici, poți vorbi românește ceva?
- (n.r. în limba română) Înțeleg românește, dar e foarte greu cu vorbitul. Te iubesc au fost primele cuvinte în limba română pe care le-am învățat. 

VIDEO „Nu voi juca pentru România. Vreau Cupa Africii cu Mali!"

- Îți place bucătăria românească, te-ai obișnuit?
- Daa, îmi place mult. Mămăliga, sarmalele (n.r în limba română). Și dacă ar fi să vă recomand ceva de la mine e fakoye, e un sos făcut în ţara mea. Fantastic! 

- Ce le-ai spune suporterilor Petrolului?
- Multe! În primul rând, le mulțumesc pentru tot. E mai degrabă un mesaj din partea tuturor. Le mulțumim pentru că sunt lângă noi și trebuie să înțeleagă că toți ne dorim promovarea. Și că facem tot ce putem. 

- Ai juca pentru naționala României?
- Nu, am jucat deja pentru naționala U17 din Mali. Îmi doresc să joc pentru țara mea, să câștigăm Cupa Africii și să mergem la Cupa Mondială. Vreau să joc pentru Mali, pentru țara mea. 

Visul meu este să devin cel mai bun fotbalist african. De copil mi-am dorit acest lucru și muncesc pentru asta. Evident, și cel mai bun din Mali. Pentru tatăl meu
- Sory Diarra

Mereu se bucură altfel

 

Sory Diarra a impresionat în acest sezon nu doar prin golurile înscrise, ci și prin felul în care se bucură după reușite. De fiecare dată atacantul Petrolului își pregătește un moment special, după reușite. 

„Îmi place să fac asta. O să vedeți și de acum înainte, pregătesc câteva surprize. Nu pot spune. Ați văzut că de fiecare dată am făcut altceva", a explicat Sory. 

Nu am un atacant preferat. Nu-s genul să am un idol. Îmi plac toți atacanții mari, toți atacanții de clasă. Îi urmăresc și încerc să iau lucruri de la fiecare
- Sory Diarra, atacant Petrolul

Citește și: 

Deian Sorescu ar fi sărit la Mircea Rednic! » Noi detalii din scandalul momentului în Liga 1

EXCLUSIV Adrian Mititelu jr., INTERZIS un an pe stadioane! » Prima reacție a patronului FCU Craiova: „Nu pot să cred! Ce am făcut?!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima reacție a lui Gigi Becali după eșecul de la Botoșani » Doi jucători au stârnit furia patronului
Superliga
Prima reacție a lui Gigi Becali după eșecul de la Botoșani » Doi jucători au stârnit furia patronului
Nu mai are răbdare cu Marius Ștefănescu » Critici acide: „1,3 milioane de euro aruncați!”
Superliga
Nu mai are răbdare cu Marius Ștefănescu » Critici acide: „1,3 milioane de euro aruncați!”
A luat în colimator 3 jucători de la FCSB: „El chiar a fost foarte slab!” » N-a scăpat nici Olaru: „Alt motiv nu găsesc”
Superliga
A luat în colimator 3 jucători de la FCSB: „El chiar a fost foarte slab!” » N-a scăpat nici Olaru: „Alt motiv nu găsesc”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (3)
steaua.libera
steaua.libera  •  19 Mai 2022, 13:57

Trebuie sa discutam despre un subiect serios. Multi din locuitorii oraselor mici sau nu prea dezvoltate ale tarii noastre (si nu numai, e valabil si pentru intreaga regiune) datorita faptului ca nu sunt obisnuiti sa vada persoane de culoare au niste reactii care pot fi asociate rasismului involuntar. Mirari, frici, traversat pe partea cealalta samd. Ar trebui sa fim mai atenti la reactiile astea, pot rani niste oameni care nu-s absolut deloc vinovati ca au alta culoare a pielii. Nu-i mai stigmatizati, sunt tot oameni si ei.

remarque
remarque  •  05 Noiembrie 2021, 21:48

ma amuza chestia cu ”va pregatesc surprize pentru bucuria de dupa gol” Ce preocupari au unii. Joaca fotbal tinere! Fii serios, vezi cu ce femei si cu ce anturaj te incurci si ai grija sa nu te accidentezi! Ca astea sunt cele mai comune piedici in calea visului tau. Daca ai ambitie si valoare poti ajunge cineva

tristan
tristan  •  05 Noiembrie 2021, 21:11

succes, tinere!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează