Articol de GSP - Publicat luni, 11 octombrie 2021 21:10 / Actualizat marti, 12 octombrie 2021 00:16
România - Armenia a fost comentat live pe GSP.ro de Cristian Geambașu (editorialist GSP), Dan Udrea (reporter GSP) și Theodor Jumătate (șef departament Fotbal Internațional la GSP). Mai jos găsești opiniile lor de dinaintea meciului, de la pauză şi de la final.
România - Armenia 1-0. Final:
Cristian Geambașu: „Pauza e un sfetnic prost. Armenia lui Joaquin Caparros a ieșit înviorată de la vestiare, România, în schimb, a revenit la atitudinea de echipă mică, guvernată de certitudinea că meciul e gata câștigat. Noroc că Mhitarian este doar o hologramă tristă a jucătorului de altădată, ratând două ocazii imense. Care au avut totuși rolul să îi mai trezească pe Ianis și Stanciu.
Cicâldău a fost singurul care a rămas același din prima repriză, în vreme ce Mitriță s-a făcut tot mai mic, până a devenit invizibil și a fost înlocuit de Moruțan. Și în timp ce noi gâfâiam să menținem rezultatul, deși comentatorii de la ProTV trimiteau numai elogii în eter, nemții își făceau treaba la Skopje. 4-0 pentru Germania.
La București, un 1-0 pipernicit. O victorie chinuită, cu emoții inutile, un meci care ne-a arătat că spiritul acela pe care l-am văzut la Hamburg a dispărut înghițit parcă de un duh rău sfătuitor. Asta ca să ne dăm poetici și să nu spunem cuvântul superficialitate”
Dan Udrea: „O seară realistă și perfectă. Cât timp Rădoi a crezut că fotbalul ofensiv e o soluție, România a fost în afara obiectivului. Când a realizat că trebuie să coboare cu picioarele pe pamânt, am început să adunăm victorii și puncte! Nu rămânem cu vreun joc spectaculos după meciul cu Armenia, dar am urcat pe locul 2 și suntem doar la mâna noastră pentru a ajunge la baraj.
Că acolo avem șanse mici, că printre adversare pot fi echipe precum Croația, Serbia, Suedia, Elveția, asta e o altă discuție, pe care avem timp să o facem până în martie 2022. Acum e bine să salutăm că ceea ce era maximum posibil de obținut în această grupă, locul 2, e atins în proporție de peste 90%. Iar Rădoi merită aplaudat, până la urmă e doar al treilea antrenor în ultimii 20 de ani care ar reuși așa ceva, după Hagi și Pițurcă!”
Theodor Jumătate: „Suntem de nivelul armenilor. Văzând curajul "tricolorilor" la Hamburg, am crezut-sperat-visat că noi chiar putem să ne luptăm cu marile puteri. Dar vine un meci ca acesta, când ne întrebăm dacă într-adevăr suntem mai buni decât armenii. 2-3 în tur, 1-0 în retur. Ne dăm seama, enervați, că suntem de nivelul armenilor. Cu ei ne luptăm, nu cu nemții, francezii, spaniolii...
I-am văzut pe armeni, în unele momente, exersând tiki-taka pe terenul nostru, am tremurat de câteva ori, am tras de timp la final. Și am câștigat dintr-un gol marcat cu capul, la o fază fixă, de cel mai mic om de pe teren. Ar trebui să facem cerere la UEFA: putem juca (și la baraj, dacă îl prindem) doar împotriva unor asemenea echipe? Mici, mici, ca noi, chiar dacă ne calificăm. Trist.
România - Armenia 1-0. La pauză:
Cristian Geambașu: „Stanciu și Cicâldău au fost motoarele echipei în primele 45 de minute, Marin joacă așa cum ar fi trebuit să o facă la Ajax, Chiricheș a învățat să renunțe la fantezii, Bancu s-a arătat mai disciplinat, Keșeru s-a dovedit util pentru că a atras atenția asupra lui și l-a lăsat pe Mitriță să își facă de cap. Asta înseamnă și să înscrii cu capul chiar dacă ești cel mai scund de pe teren.
Și închei aici paradoxul Mitriță-gol cu capul. Să ne păstrăm totuși capul pe umeri, căci Armenia este o echipă de duzină pe care doar naivitatea noastră a transformat-o într-o sperietoare. La Erevan am luat bătaie fiindcă am avut senzația că pentru ei am fi un soi de Germanie. Atenție la repriza a doua!”
Dan Udrea: „Prea mult fotbal n-am jucat în primele 30 de minute, dar am marcat, ceea ce contează cel mai mult. Și am făcut-o la o fază fixă, la care omul cel mai scund de pe teren a înscris cu capul.
Ar fi ceva să ni se explice după meci că a fost o schemă lucrată. 😀 Avem 1-0, controlăm jocul, Stanciu are un nivel deosebit, totul pare sub control, un singur lucru ne strică seara: rezultatul de la Skopje, Macedonia-Germania 0-0”
Theodor Jumătate: „Să vezi și să nu crezi! După 25 de minute cu posesie mare, de peste 70 la sută, dar fără șut pe poartă, prima minge cadrată e și gol! Mitriță, cu capul, după o centrare. Asta, da, inspirație!
Ce fundaș să marcheze un jucător de 1,67 m la o fază fixă? Probabil singurul fără paznic în careu a deviat pentru 1-0. La finalul primei reprize, raportul șuturilor e 9-1, pe poartă 3-0, și posesia e 73-27%. Dar tot 1-0. Prea puțin”
România - Armenia. Înainte de meci:
Cristian Geambașu: „Dacă am fi fost cuminți și mai înțepați, aveam 30.000 de oameni pe noul stadion Ghencea. Dacă insiști pe ideea asta ți se spune că politizezi și că ești vândut. Așa că ne concentrăm pe fotbal sută la sută cu o arenă ocupată 50%. Pușcaș nu a fost nici cuminte, nici cu minte, așa că s-a pricopsit cu încă o suspendare.
Gândindu-ne la ratările de la Hamburg, poate este mai bine că îi va lua locul Keșeru, după cum cred că revenirea lui Nedelcearu și trecerea pe bancă a lui Rus nu reprezintă un câștig pentru apărare. Bancu pe flancul stâng, Cicâldău și Mitriță sunt celelalte noutăți propuse de Rădoi, pe care îl informăm că nu am plecat cu toporul la vânătoare de capete de «tricolori». Suntem doar vânători de iluzii și continuăm să ținem necondiționat cu România”
Dan Udrea: „Acum 20 de ani, în preliminariile pentru Mondialul 2002, Armenia nu a bătut pe nimeni în 10 meciuri. Tot atunci, România mergea la baraj dintr-o grupă în care a pierdut doar cu Italia. Astăzi, Armenia are același număr de victorii ca noi, ajunge la meciul decisiv să aibă punctaj mai mare ca al nostru și ne arată cât de mult am decăzut în aceste două decenii.
Dacă bunul simț încă n-a dispărut, atunci ne spune că trebuie obligatoriu să câștigăm. Ar fi un minimum de decență pe care România l-ar păstra în materie de fotbal. Orice altceva am accepta, remiză sau eșec, ar însemna nesimțire. Și ne-ar păstra pe ritmul de decadență, de la care nu ne-am abătut deloc de 20 de ani”
Theodor Jumătate: „Rădoi l-a titularizat pe Mitriță în atac. Vrea viteză pe stadionul vitezei. Cândva, jocul era amețitor pe «Steaua». La primul meci al «naționalei» pe noul stadion din Ghencea, selecționerul încearcă să ia Armenia pe sus, ca o furtună. Atenție, însă! Și la Erevan ne-am văzut învingători la 2-1, când partida nu se încheiase încă, și am pierdut. Atenție la pasele și șuturile lui Mhitarian și la raidurile lui Barshegian!”