Articol de Dan Udrea - Publicat luni, 03 ianuarie 2022 09:13 / Actualizat luni, 03 ianuarie 2022 10:36
Șapte mari dileme ne așteaptă pe parcursul anului pe care care tocmai l-am început: de la Apocalipsa lui Dinamo până la speranța David Popovici, dar și de la posibila hegemonie a cuplului Burleanu-Gino Iorgulescu până la temerile că Simona Halep și Cristina Neagu sunt la capătul puterilor.
Lăsăm în urmă un an în care am lipsit de la European și ne pregătim de unul în care vom fi absenți de la Mondial. Dacă rezistăm acestei adevărate depresii fotbalistice în care ne tot bagă cu forța echipa națională, atunci putem privi și altfel anul sportiv care urmează.
An în care căutăm răspunsuri istorice la câteva megaîntrebări. Care nu țin doar de fotbal, ci și de celelalte sporturi. Unde așteptăm fie confirmări la scară mondială, exemplul puștiului de la natație, David Popovici, fie așteptăm cu teamă fiecare meci în care joacă Simona Halep și Cristina Neagu. Au fost atât de mari, ne-au adus atât de multe satisfacții, încât aproape că refuzăm să acceptăm că s-ar putea ca ele să fi intrat pe ultima sută de metri a carierelor.
Indiferent că vom scăpa, sau mai degrabă nu, de pandemie, sportul va continua să existe și în 2022. Și așa cum 2021 ne-a ținut vie pasiunea, în ciuda restricțiilor de călătorie, de acces pe stadioane și de altă natură, așa sperăm că vom traversa și următoarele 12 luni. Fiindcă sportul ne-a oferit mereu provocări, dileme, polemici, dezbateri, satisfacții și dezamăgiri la cote înalte.
1. Va retrograda Dinamo pentru prima dată în istorie?
Este cel mai mare semn de întrebare pe care anul 2022 îl pune și la care tot fotbalul românesc așteaptă un răspuns. Al doilea cel mai titrat club, după Steaua, se află într-o situație disperată și e serios amenințat cu liga secundă. A terminat penultimul primele 21 de runde, are un program infernal în ultimele 9 etape ale sezonului regulat, în care întâlnește, cu o singură excepție (Gaz Metan Mediaș), doar echipe aflate pe primele 10 locuri și față de ultimul loc care nu trimite direct în Divizia B îl despart acum 7 puncte.
Niciodată în istoria acestei grupări nu s-a bifat vreo retrogradare. De fapt, Dinamo, Steaua și FCSB sunt singurele cluburi care au evoluat întotdeauna doar pe prima scenă. Dinamo s-a înființat în 1948, iar în primele două campionate în care a evoluat în Liga 1 a terminat de fiecare dată pe locul 8. În sezonul 1948-1949 au fost 14 echipe, iar în 1950 doar 12. Au urmat 3 ani la rând în care Dinamo a fost vicecampioană, iar primul titlu a venit în 1955, când antrenor era Angelo Niculescu.
În 15 ani, Dinamo s-a prăbușit 15 locuri
9etape, ultimele din sezonul regulat, se vor disputa în decurs de numai 6 săptămâni: weekend-ul 21/22 ianuarie - weekend-ul 5/6 martie
2. Se va juca Liga 1 peste Mondial?
2022 va propune turneul final al Campionatului Mondial, care va fi unul total atipic din punctul de vedere al perioadei în care se va desfășura: 21 noiembrie - 18 decembrie, în Qatar.
România nu va fi prezentă, ratează al 6-lea Mondial consecutiv, ultima prezență fiind în 1998, în Franța. Marele semn de întrebare, la care FRF și LPF încă n-au răspuns, e dacă Liga 1 va putea să programeze meciuri concomitent cu intervalul competiției din Asia.
FIFA și UEFA oferă anumite sume de bani federațiilor tocmai pentru ca acestea să nu admită desfășurarea de partide interne, campionat sau Cupă, peste cele internaționale, exemple fiind Champions League, Europa League, Campionat European, Mondial.
Totuși, există un precedent, care deschide posibilitatea și pentru România de a juca meciuri de Liga 1 în același timp cu Mondialul. În vară, când a avut loc Campionatul European, Norvegia, care n-a fost prezentă, a disputat 3 etape peste CE.
10e numărul etapelor din play-off care se vor disputa, în intervalul 12/13 martie - 21/22 mai, exclusiv în weekend-uri; nu va conține nicio intermediară
În România, drepturile TV pentru CM din Qatar sunt deținute de TVR, care va oferi meciurile în exclusivitate, în vreme ce Liga 1 se poate vedea pe nu mai puțin de 3 posturi, Digi, Telekom și Look, iar Prima TV transmite un joc pe etapă.
În acest sezon, între 21 noiembrie și 18 decembrie, Liga 1 a conținut nu mai puțin de 6 etape. Care, dacă nu se vor putea juca simultan cu CM, atunci va fi nevoie fie ca întrecerea internă să fie reluată în 2023 imediat după Anul Nou, fie să programeze la foc automat runde intermediare în intervalul februarie - mai 2023.
64de meciuri va conține Mondialul din Qatar, în perioada 21 noiembrie - 18 decembrie. Orele de start vor fi 12:00, 15:00, 18:00 și 21:00
3. Chiar vom avea VAR?
O bornă istorică în fotbalul românesc se va bifa la jumătatea lui 2022. Odată cu startul viitorului sezon, cel mai probabil cu Supercupa, care va fi programată în prima sau a doua sâmbătă din iulie, va fi activ sistemul de arbitraj video. România a rămas codașa Europei la acest capitol. Încă nu deține VAR deși în curând se vor împlini 5 ani de când s-a validat, iar FIFA și IFAB au dat undă verde folosirii lui.
Australia a fost prima țară care a folosit VAR într-o competiție oficială, s-a întâmplat în aprilie 2017. Apoi, rând pe rând, toate campionatele respectabile, dar nu numai, au introdus VAR. Nu și România, care a rămas pe dinafara acestui proiect, în vreme ce țări precum Albania, Slovacia, Serbia, Ungaria, Croația, Bulgaria, Polonia au arbitraj video.
8e numărul minim de camere TV cu care trebuie să se transmită fiecare meci de Liga 1 pentru ca IFAB și FIFA să accepte implementarea VAR și la noi în campionat
Managerul de proiect pentru România, Alexandru Deaconu, vicepreședintele CCA, a dat asigurări că din iulie și fotbalul românesc va beneficia de VAR. În momentul de față se parcurs pașii obligatorii din caietul de sarcini, impus de IFAB și FIFA, fără de care nicio competiție nu primește aviz pentru a folosi VAR.
Singurii „centrali” români care sunt certificați VAR în prezent sunt Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs, care au condus multe partide cu VAR în Champions League, Europa League, turneul final al CE sau preliminariile echipelor naționale.
321 de meciuriconține un sezon complet de Liga 1: 240 în sezonul regulat, 75 în play-off și play-out și 6 în barajele pentru ultimul loc de Europa și în cele de retrogradare-promovare
4. Burleanu și Gino, de mână la al 3-lea mandat?
Va fi anul în care fotbalul românesc, dacă nu se întâmplă nimic surprinzător, își va valida actualii conducători, din fruntea FRF și LPF, pentru încă 4-5 ani. Alegerile de la Casa Fotbalului vor avea loc în primăvară, încă n-a fost anunțată data exactă, însă Burleanu probabil că se va apropia de un procent de 100%. E în funcție din martie 2014 și a avut deja două mandate.
La Ligă, alegerile vor avea loc în toamnă. Primul mandat al lui Gino Iorgulescu a fost de 4 ani, al doilea a fost extins la 5 ani și a fost câștigat în octombrie 2017. În cursa pentru șefia LPF e posibil să apară contracandidați importanți pentru a încerca să-l învingă pe actualul șef. Printre variantele vehiculate este și cea numită Gică Popescu.
Cum au câștigat primele două mandate
FRF
Martie 2014
- în primul tur rezultatele au fost: Burleanu 72 de voturi, Avram 59, Chivorchian 29
- în al doilea tur: Burleanu 113, Avram 58
Aprilie 2018
- în primul tur: Burleanu 168, Lupescu 78, Pușcaș 8
24 de ania fost Mircea Sandu președintele FRF, între 1990 și 2014
LPF
Noiembrie 2013
- Iorgulescu 11 voturi, Dumitru Dragomir 7
Octombrie 2017
- Iorgulescu 13 voturi, Sorin Drăgoi 1
17 ania fost Dumitru Dragomir șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, între 1996 și 2013
5. Încă 4 stadioane de lux?
Viitorul sezon de Liga 1 ar putea aduce o premieră. 75% dintre cele 16 echipe să beneficieze de un stadion nou sau modernizat de curând. Dintre cele care acum sunt pe prima scenă și care nici nu sunt pe locuri de retrogradare, două vor câștiga arene noi începând din 2022-2023. E vorba despre Rapid, care evolua pe Arena Națională, dar a fost nevoită să meargă și la Mioveni pentru mai multe confruntări și care va avea parte de noul Giulești, o bijuterie care urmează să fie inaugurată în această primăvară.
75%dintre viitoarele echipe din Liga 1 (conform configurației actuale din primele două divizii), adică 12 din 16, ar urma să dispună de stadioane noi sau modernizate recent
Al doilea club e Chindia, care de când a promovat a jucat peste tot, numai la Târgoviște, nu! S-a tot plimbat la Ploiești, Giurgiu, Buftea, Mogoșoaia, Buzău, însă din vară va avea gata noua construcție din oraș.
Apoi, din Liga a 2-a vor veni, aproape sigur, formații care dispun sau vor dispune de stadioane proaspete. Petrolul e ca și promovată, iar pentru al doilea loc care duce direct pe prima scenă se luptă U Cluj și Hermannstadt. La Sibiu, stadionul va fi gata la startul viitorului sezon, astfel că dacă echipa va urca în Liga 1, va putea să evolueze pe el.
Cum ar arăta viitoarea Liga 1 dacă s-ar păstra ierarhiile actuale din primele două divizii
Club | Stadion |
---|---|
CFR | modernizat |
FCSB | nou |
CSU Craiova | nou |
FC Botoșani | vechi |
FC Voluntari | nou |
UTA | nou |
Rapid | nou |
FC Argeș | vechi |
Sepsi | nou |
Farul | nou |
Chindia | modernizat |
Mediaș | vechi |
CS Mioveni | vechi |
FCU Craiova | nou |
Petrolul | nou |
Hermannstadt | nou |
*"Stadion nou" înseamnă să fie inaugurat în urmă cu cel mult un deceniu
16%dintre formațiile care se aflau în Liga 1 în urmă cu un deceniu, la startul campionatului 2011-2012, adică 3 din 18, aveau arene noi sau renovate de curând (Chiajna, Ceahlăul și CFR)
O certitudine: anul superaglomerat cu fotbal
2022 va fi plin de fotbal, cu perioade extrem de scurte în care nu vom avea deloc la dispoziție meciuri. Vor fi, practic, doar două intervale în care va fi vacanță totală de la fotbal: în a doua jumătate a lunii iunie și în ultimele două săptămâni din decembrie. În rest, fotbal săptămână de săptămână!
- 4 finale de mare interes vom avea în luna mai: Cupa României (19 mai), Conference League (25), Europa League (18) și Champions League (28)
- 4 meciuri va disputa naționala României în prima jumătate a lunii iunie în Liga Națiunilor: cu Muntenegru (4 și 14 iunie), Bosnia (7), Finlanda (11)
- 8 săptămâni va fi intervalul în care se vor disputa toate cele 6 etape din faza grupelor competițiilor intercluburi europene în toamna viitoare: între 6/8 septembrie și 1/3 noiembrie
6. Mai pot Simona Halep și Cristina Neagu?
Două sportive uriașe pe care le-am avut în ultimii ani, Simona Halep și Cristina Neagu, în două sporturi cu mare impact în România, dar și în lume, tenis și handbal, au traversat un an 2021 extrem de modest.
Halep n-a cucerit niciun trofeu, în vreme ce Neagu n-a prins nici măcar final-four-ul Champions League cu CSM, iar la Campionatul Mondial de luna trecută n-a participat. Asta după ce oricum anunțase în primăvara lui 2021 că vrea să ia o pauză în a mai îmbrăca tricoul echipei naționale.
64 de săptămânia petrecut Halep ca număr 1 WTA, e pe locul 11 all-time la acest capitol. Primele 5 sunt Steffi Graf (377), Martina Navratilova (332), Serena Williams (319), Chris Evert (260) și Martina Hingis (209)
7ani și jumătate consecutiv a stat Simona Halep între primele 10 jucătoare ale lumii, între ianuarie 2014 și august 2021, e pe locul 8 all-time în această ierarhie
În 2022, Halep va face 31 de ani, în vreme ce Neagu va ajunge la borna 34 în luna august. Mai pot cele două să conteze cu adevărat în sporturile pe care le practică? E probabil una dintre cele mai mari provocări pe care sportul românesc ni le propune pentru 2022.
6 trofeea câștigat Halep în Ancheta Gazetei Sporturilor la categoria Sportivul Anului (2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020)
4 trofeede cea mai bună handbalistă a lumii a câștigat Neagu, primul în 2010, ultimul în 2018
- Halep concurează într-un sport individual, iar primul său mare examen va fi chiar în această lună, la cel dintâi turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, programat între 17 și 30 ianuarie, la Melbourne. În urmă cu 4 ani, Simona a disputat finală aici, pierdută dramatic în fața danezei Wozniacki, sportivă care s-a retras deja, deși are vârsta pe care Halep o va împlini în septembrie acest an.
- Neagu va avea o primă jumătate de an solicitantă cu CSM București. Va încerca să ajungă în Final Four-ul de la Budapesta, dar chiar și titlul intern se anunță a fi o misiune complicată. După disputarea unei treimi din campionat, CSM e pe locul 2, la egalitate cu Brăila și Vâlcea, la nu mai puțin de 5 puncte de liderul Rapid!
6e numărul nominalizărilor Cristinei în Echipa-tip a Champions League, competiție în care a disputat 3 finale și a câștigat trofeul în 2015, când a fost și golgetera competiției
15 aniau trecut de când Neagu a debutat în națională, cu care a obținut două medalii de bronz: la Mondialul din 2015 și la Europeanul din 2010
7. Popovici, noua stea din sportul românesc?
2021 a fost anul în care s-au retras din activitate 4 nume mari din sportul românesc: gimnaștii Marian Drăgulescu și Larisa Iordache, scrimera Ana Maria Popescu și tenismenul Horia Tecău. Vine ceva din urmă? Avem de la cine să sperăm că va deveni o emblemă la nivel mondial pentru sportul pe care îl practică? Există un nume care ne-a deschis deja acest apetit, dar care în 2022 și în anii care vin ar trebui să explodeze.
David Popovici, minunea natației din România, un puști de numai 17 ani, care a impresionat la Mondialele și Europene de tineret, însă care a fost printre remarcați chiar și la Jocurile Olimpice. Potențialul său ar putea să creeze un nou star într-o industrie în care se investește enorm și în care marile forțe ale lumii sunt țări precum SUA, Australia, Rusia, Italia, China, Ungaria, Germania.
Primul mare test pentru Popovici în acest an vor fi Campionatele Mondiale din Japonia, de la Fukuoka, care se vor disputa între 13 și 29 mai. Apoi, vor urma Europenele, de la jumătatea lui august, la Roma (Italia).
3e locul ocupat de David Popovici în Ancheta Gazetei Sporturilor pe anul 2021, pe primele două locuri fiind fetele de la canotaj, dublu vâsle (Ancuța Bodnar și Simona Radiș), care au luat aur la Tokyo, și Ana Maria Popescu, vicecampioană olimpică la spadă
Citește și:
Ce am învățat din 2021, ce sperăm de la 2022 » Colecție cu 100+ articole speciale din Gazetă