Articol de Răzvan Luţac - Publicat sambata, 12 septembrie 2015 00:00
Matematicianul în vîrstă de 45 de ani numește dublarea prețului stadionului "jaf" și critică atît costurile de întreținere de la Arena Națională, cît și amplasarea acesteia în oraș. Spune că problema traficului e o urgență înainte de Euro 2020.
"Sunați-mă în 30 de minute. Pînă atunci, vă trimit programul meu și cele 15 motive pentru demiterea lui Sorin Oprescu".
Message received. La jumătate de oră de la apelul Gazetei, Nicușor Dan răspundea primelor întrebări.
- Domnule Dan, îl criticați acid pe Sorin Oprescu. Cum îi caracterizați mandatul?
- Dezastruos. Cel mai relevant este că a cheltuit peste 7 miliarde de euro, cît a costat dublarea canalului Suez! 7 miliarde pe care nu le vezi. În afară de asta, totul este un haos, situația proprietăților, cea urbanistică... Mi se pare ireal că un oraș de 2 milioane de locuitori, fără economie, să fie în top 10 al celor mai aglomerate din lume.
- Cît de legați îi vedeți pe bucureșteni de sport?
- Din păcate, doar o anumită categorie socială își permite să-l facă. Sau să își dea copiii la sport. Nu există baze accesibile pentru toată lumea. Eu aș vrea ca fiecare om dintr-un cartier, în special tineretul, să aibă acces la mișcare. OK, nu înseamnă că, acum, toată lumea o să facă golf, chiar și tenis. Dar cred că am putea rezolva ca toți să își permită să joace baschet sau fotbal.
"Arena Națională paralizează Bucureștiul"
- Am văzut, în program, ideea unor centre sportive de cartier.
- Da, erau amintite încă din proiectul din 2012. Componentă atît culturală, cît și sportivă. Oricine să aibă acces la sportul de masă.
- OK, puneți mult accent pe sportul de masă. Mai avem însă și un stadion căruia i s-a dublat prețul peste noapte.
- De 3-4 ani tot citesc, în Gazetă, subiectul stadionului. Dincolo de jaful pe care l-ați documentat privind banii publici, totul a pornit prost de la început. O primă problemă din cele trei pe care vreau să le enunț.
- Care ar fi?
- După mine, trebuia să-l păstrăm pe cel vechi. În acest moment, nu avem un stadion de anvergură destinat atletismului. Plus că nu e normal ca la un meci să paralizezi Bucureștiul! Eu sînt adeptul unui stadion de tip Stade de France din Paris, undeva în afara urbei, la o linie mare de metrou. Eu m-aș fi uitat foarte atent la locația noului stadion, l-aș fi dus într-o zonă în care să nu ai o densitate mare de persoane. De exemplu, pe la IMGB. Asta ar fi o problemă. Prețul, pe care l-ați ultradocumentat, ar fi o a doua.
"O firmă de audit ar putea dovedi frauda"
- Spuneați că sînt trei.
- Da, plus costul de întreținere. Noi, de fapt, îl intuim așa, că e de ordinul a 1-2 milioane de euro. Ceea ce nu e normal. Să ai un bun și să nu fii în stare nici să îl întreții, nici să îl exploatezi pentru a scoate profit!
- Ați numit situația "jaf". Credeți că se mai poate recupera ceva?
- În ansamblu, e o instituție care nu funcționează în România, Curtea de Conturi. Nu văd instituție de stat în afară de DNA, supraaglomerată, care să meargă înapoi pînă în anii de contract și să vadă exact ce s-a întîmplat acolo.
- Adică...
- Noi am solicitat acum, doar pentru ultimii trei ani, ce-i drept, un audit al modului în care s-a cheltuit banul în Primăria Generală și în cele de sector. Acesta va fi făcut de o firmă mare de audit, nu de Curtea de Conturi. Nu știu care sînt termenele de prescripție pentru tipul ăsta de cheltuieli. Ancheta dumneavoastră dovedește că noi n-avem acces la acte. Probabil că o firmă de audit care ar avea acces la documente ar putea dovedi frauda.
"Nu mai întoarcem planul sălii"
- Nu ne deplasăm departe, la doi pași ar trebui să avem și o sală de sport.
- Dacă stadionul ar fi fost în altă parte, sala de sport ar fi avut cea mai fericită locație, la "Lia Manoliu". Acum pare totul foarte aglomerat acolo, primim sesizări de la oamenii din jur. Ei erau obișnuiți cu parcul din jurul stadionului, fiecare din funcțiunile noi mănîncă din parc. Acum am stabilit asta, nu mai întoarcem planul.
- Fiindcă vine Europeanul!
- Cît despre întîrzieri, ele vin dintr-un litigiu. Iar litigiul pornește din ambiguitatea caietului de sarcini. Dacă toate lucrurile erau clare de la început, nu cred că stăteam acum să vedem cum tranșează justiția o problemă între două societăți comerciale care au depus oferte. Sper să se rezolve pînă la campionatul de gimnastică, fiindcă ar fi rușinos pentru România. Chiar și să se mute la Cluj!
- Bun. Mai mergem puțin pe jos, dăm și de un patinoar. Cu el ce facem?
- Mie mi se pare că problema patinoarului se poate rezolva. Patinajul, la fel ca înotul, e un sport de masă, e ceva ce intră la primul punct despre care am vorbit.
"Salariile de la CSM, investiție inoportună"
- Bucureștiul are și un club de handbal, CSM, în care se bagă mulți bani.
- Este un fenomen general în România, o chestiune de imagine a primarilor, care se suprapune peste o mîndrie locală a oamenilor. Mi se pare că e mult mai important să crești niște copii decît să cumperi. Poți finanța o echipă de handbal abia după ce rezolvi problema asta.
- Nu păreți încîntat!
- Nu! Părerea mea este că, pentru bugetul Bucureștiului de acum, prioritatea ar fi accesul la sportul de masă. Iar plata acelor salarii nu mi se pare o investiție oportună, ca să fiu foarte tranșant.
"Problema e traficul"
- Ce știți despre organizarea Euro 2020?
- Nu cunosc conținutul caietului de sarcini în detaliu. Cred că principala problemă, și pentru Europene, e cea a traficului. Sper ca, pînă atunci, să avem cel puțin șoseaua de centură cu patru benzi gata. Integral.
- Sincer, e în stare Bucureștiul să găzduiască o competiție precum un CE?
- Am văzut că și oficialii europeni și-au exprimat îngrijorarea. Însă, în afară de trafic, să renovezi stadioanele pentru a fi terenuri de antrenament e ceva ce, la nivel de costuri, Bucureștiul își poate permite.
- În final, o primă soluție pentru sportul bucureștean.
- Uite, legat de cele 7 hectare din Herăstrău, s-a pierdut mult timp din proces pentru dovedirea apartenenței acelui teren la parcul Herăstrău. Au fost dovezi, paradovezi, răspunsul e simplu: Bucureștiul trebuie să aibă un cadastru în format .gif, care să fie bătut în cuie pentru toată lumea! Așa se pot delimita foarte clar proprietățile Primăriei de cele private și așa vom afla cui aparțin bazele sportive și terenurile.
TREI LINII CĂTRE RIDICAREA ȘI RECUPERAREA TERENURILOR DE SPORT DIN CAPITALĂ:
Nicușor Dan a împărțit în trei direcții distincte planul de tip "refresh"al sportului bucureștean.
A – "Există anumite zone în care trebuie să facem totul de la zero"
B - "Marile baze sportive pentru care situația juridică e foarte «diversă», ca să fiu elegant. De exemplu, în fiecare an primesc cîte un telefon că vrea cineva să distrugă baza Laminorul. Mai știu o bază abandonată în cartierul 1 Mai, la Cireșarii, unde era un teren de rugby. Mai e baza sportivă a lui Dinu Pescariu, pe care a privatizat-o. Trebuie să ai mulți bani să ajungi acolo. Și nu e normal!"
C - "O mare resursă pe care Bucureștiul nu o folosește, cea a salbei de lacuri din nordul Capitalei. E o mare oportunitate și pentru relaxare, și pentru sport. O parte dintre ele erau amenajate în perioada comunistă. E păcat că multe clădiri sînt abandonate sau s-au dus pînă în malul apei. Vrem să facem și o zonă de agrement, să mergi pe jos sau cu bicicleta, dar și locuri pentru sport, suficiente pentru toată lumea"
Nicușor Dan și sportul
- "Am cîștigat locul 2 pe oraș la tenis de masă. Și locul 3 pe județ la șah, la Daciada. Șahul un pic mai profesionist, la un club din Făgăraș. Jucam și fotbal în echipa clasei, eram un vîrf de atac pomanagiu"
- "Mergeam de 3-4 ori pe an în galeria unei echipe de fotbal din București, nu vă spun care. Mă pasiona mai mult galeria ca fenomen social. Nu eram un microbist înrăit"
- "Am fost la ultimul meci acum doi ani, la un România – Ungaria 3-0. În 2013. Pe Arena Națională. Și tot pe-atunci în Ghencea, la un meci banal, de campionat"
Cine este Nicușor Dan
- Născut la Făgăraș, pe 20 decembrie 1969
- Doctorat în matematică la Universitatea din Paris
- Fondator al Asociației "Salvați Bucureștiul", cu scopul de a proteja patrimoniul și spațiile verzi ale Capitalei (2006)
- Fondator al platformei politice Uniunea Salvați Bucureștiul (2015), alături de care vrea să cîștige alegerile pentru scaunul de edil al Capitalei
8,45%e procentajul obținut de Nicușor Dan la alegerile pentru Primăria Capitalei 2012
2.000de clădiri a găsit, pe malul lacurilor bucureștene, o echipă de urbaniști coordonați de Dan. "Nu se puteau construi la maximum 50m de lac, spațiul e pentru sport și recreere. Corupția are amploare"
"Încă nu am o persoană care să se ocupe de acest domeniu, al documentării bazelor sportive și al planificării unor noi terenuri sau astfel de spații, însă am o echipă pe care o să o prezint în curînd"
Nicușor Dan"Ce buget aș acorda sportului? Foarte greu să dau niște cifre acum. Sînt lucruri la care nu am acces"
Nicușor Dan"Poate că proprietarii de terenuri sintetice, chiar dacă n-ar face același profit, ar putea colabora și ei cu municipalitatea. Noi vrem să facă sport cît mai multă lume, de aceea vom pune facilitățile gratis" Nicușor Dan
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat