SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, SUSPENDATĂ

Investigație GSP în Canada Cine a produs suplimentul contaminat pe care Mouratoglou i l-a oferit lui Halep: firma e într-un mic depozit, iar fabrica nu există!

Cine a produs suplimentul contaminat pe care Mouratoglou i l-a oferit lui Halep: firma e într-un mic depozit, iar fabrica nu există! +14   FOTO
Cine a produs suplimentul contaminat pe care Mouratoglou i l-a oferit lui Halep: firma e într-un mic depozit, iar fabrica nu există!

Articol de - Publicat vineri, 06 octombrie 2023 07:51 / Actualizat duminica, 08 octombrie 2023 13:28

Gazeta a mers la Toronto, pe ruta francezo-canadiană a recomandării, producerii și administrării suplimentului care a fost dat Simonei Halep de către echipa Academia Mouratoglou. 

  • Redacția a obținut informații din documentele tribunalului sportiv care a suspendat-o pe Simona Halep pe 4 ani.
  • În acte se spune că firma producătoare e Quantum Nutrition, deținută în Canada de frații  John și Konstantinou „Kostas” Koveos.
  • În tribunalul sportiv, John Koveos a susținut că, de fapt, ei nu au fabrică, ci au produs colagenul în fabrica Custom Food Packaging.
  • Când i l-a recomandat Simonei Halep și a citit etichetele colagenului produs de Quantum, motivul, declarat la tribunal de către antrenorul Patrick Mouratoglou, a fost acela că "avea cunoștință de faptul că John Koveos a sponsorizat mai mulți sportivi, unii dintre ei fiind acum antrenori sau foști jucători". Ce a găsit Gazeta, la fața locului, pe ruta canadiană a suplimentului

de Costin Ștucan (Toronto - Canada)

Pe 7 octombrie 2022, fostul număr 1 WTA Simona Halep era notificată oficial de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) în privința faptul că a încălcat regulamentul antidoping.

Pe 31 octombrie 2022, imediat după ce Halep era informată că a fost prinsă dopată, Registrul Comerțului din Ontario - cea mai populată provincie canadiană - înregistra în baza de date falimentul companiei Custom Food Packaging din orașul Toronto. Firma avea obiect de activitate declarat „ambalarea produselor alimentare”. 

Nimeni nu a făcut nicio legătură între aceste două știri, una de clasă mondială și cealaltă consemnată într-un opis al activităților economice, o aripă de fluture la celălalt capăt al lumii.  

Custom Food Packaging a fost indicată în procesul Simonei Halep de la tribunalul Sport Resolutions drept firma care „a amestecat, a umplut, a sigilat și a ambalat” produsul Keto MCT, considerat contaminat de tabăra jucătoarei, au confirmat pentru Gazeta Sporturilor două surse care au avut acces la documentele oficiale ale instanței sportive. 

Cine a produs suplimentul contaminat pe care Mouratoglou i l-a oferit lui Halep: firma e într-un mic depozit, iar fabrica nu există!
Simona Halep a fost suspendată 4 ani pentru dopaj Foto Guliver/GettyImages

„Cum ați produs colagenul?”. „Nu l-am produs noi, nu avem fabrică”

„Instanța londoneză a fost formată din trei persoane: doi oameni cu formație juridică, avocați, și un important specialist în chimie”, a descris scena una dintre sursele Gazetei.  „Tribunalul l-a audiat prin videoconferință pe John Koveos, proprietarul din Canada al mărcii de colagen Schinoussa. Această marcă de colagen i-a fost recomandată Simonei Halep de echipa Academiei Mouratoglou”. 

Când Koveos a fost întrebat cum au produs colagenul, bărbatul a spus că el nu este producător, „nu avem fabrică”. A spus că are un contract de producție cu o altă firmă. „Koveos a indicat, într-un document, un nume: Custom Food Packaging”.  Destinația era Toronto, orașul cu 3 milioane de locuitori din estul Canadei, una dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii și unde, conform estimărilor propriilor entități sportive, suplimentele sunt haotic folosite.

Fără reguli

„O mică ruletă rusească are loc atunci când sportivii folosesc suplimentele nutriționale produse în Canada. Piața aceasta este pur și simplu lipsită de reguli”. 

Avertismentul public a fost făcut în 2019 de Paul Melia, directorul de atunci al Centrului Canadian pentru Etică în Sport (CCES), organizația nonguvernamentală care se ocupă de implementarea programului antidoping în Canada.

În același an, 2019, era produs pentru ultima oară, conform mărturiei lui  Konstantinou  Koveos, suplimentul Keto MCT. Trei ani mai târziu, în urina prelevată Simonei Halep în august 2022, la US Open, a fost descoperit Roxadustat, o substanță interzisă. Sportiva și avocații ei s-au apărat și continuă să o facă susținând că testul pozitiv a fost generat de contaminarea acestui supliment alimentar canadian, pe bază de colagen, produs de firma Quantum Nutrition din Toronto, a fraților Koveos. 

Concluzia tribunalului a fost că, deși există o mare probabilitate ca suplimentul să fi fost contaminat, în mod cert există și o altă sursă pentru apariția roxadustatului în corpul tenismenei. 

Când a apărut Keto MCT în declarațiile Simonei și ale echipei ei, condusă de Mouratoglou?

Tribunalul a reținut ambele capete de acuzare solicitate de ITIA la adresa Simonei Halep. Când a dictat suspendarea, tribunalul a făcut-o pentru roxadustat, dar și pentru abaterile din pașaportul biologic. 

Presa românească și internațională a remarcat faptul că teoria contaminării unui supliment de colagen a apărut târziu în declarațiile sportivei către ITIA. Antrenată la Academia  Mouratoglou, Halep nu a declarat în obișnuitele declarații pe care le fac sportivul că a luat colagen. Simona nu a pomenit în formularul doping din 29 august 2022 că a luat cele trei suplimente recomandate de fizioterapeuta Candice Gohier. Printre ele era și colagenul. A durat 8 luni până când Keto MCT a apărut în declarațiile către ITIA ale Simonei și echipei ei de la Academia Mouratoglou. După apariția primei versiuni a acestui articol, Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep, a transmis ziarului că e adevărat că Simona nu a comunicat în 26 august că a consumat colagen, dar acela a fost un test negativ. În privința testului de pe 29, cel pozitiv, ea declarase substanța. Mai exact, a declarat-o sub numele Schinoussa Recovery Drink, unde au fost mixate 3 suplimente în aceeași sticlă de către preparatorul fizic: colagen, electroliți și proteină. 

Colagenul declarat apoi de sportivă și de Patrick Mouratoglou ca fiind folosit a fost Keto MCT, de la firma fraților Koveos.

La tribunalul de la Londra, John Koveos a afirmat că au produs un singur lot de Keto MCT, mic, cel din care a luat și Halep. În 2019. Lotul a fost de 887 de recipiente.

În declarația fratelui său, Konstantinou Koveos, făcută Gazetei, în Canada, acesta a spus că au produs Keto MCT mai demult, l-au întrerupt și au reluat producția în 2019, cu un singur lot, cel din care a ajuns și la sportivă. 

Cum au ajuns trei oameni din renumita Academie Mouratoglou de la Nisa, unul fiind însuși antrenorul Patrick Mouratoglou, să aleagă suplimentul Keto MCT din Toronto? Cât de cunoscut și de uzitat în lumea sportului este produsul, cât de renumită este firma și cât de sigur este producătorul? 

La firma Quantum Nutrition

Cine a produs suplimentul contaminat pe care Mouratoglou i l-a oferit lui Halep: firma e într-un mic depozit, iar fabrica nu există!
Niște cutii zăceau aruncate alandala la sediul firmei Quantum Nutrition

În 2019, când John Koveos susține că a fost produs pentru ultima oară Keto MCT, acesta conținea - potrivit prospectului - patru ingrediente: pudră pe bază de ulei de cocos, colagen din pește, inulină, o fibră probiotică solubilă din plante, și vitamina C. 

Conform ambalajului, Keto MCT a fost produs sub eticheta Schinoussa de firma Quantum Nutrition din Toronto. Compania fraților John și Konstantinou “Kostas” Koveos și își are sediul și depozitul într-un spațiu de 150 de metri pătrați.

Gazeta a vizitat săptămâna trecută sediul Quantum din cartierul Dorset Park și a stat de vorbă cu Kostas Koveos. Acesta a susținut că suplimentul a fost necontaminat și că firma lor „nu a înșelat niciodată pe nimeni”. 

După prima vizită a reporterilor Gazetei, frații Koveos au refuzat să mai vorbească și s-au baricadat, la propriu, în sediul din 120 Midwest Road. 

„A fost de fapt cea care a primit ingrediente brute de la surse și le-a pregătit și amestecat”

În timpul discuției de marțea trecută, Kostas Koveos a susținut că firma lor „are mai multe fabrici în Canada”.

Fratele său, John Koveos, directorul Quantum, a fost singurul martor al acuzării în procesul Simonei Halep. Conform dosarului public de la tribunalul Sport Resolutions, canadianul de origine greacă a declarat că firma lui a produs de fapt suplimentul Keto MCT în fabrica altei companii. 

Punând cap la cap numele anonimizate din dosar, Gazeta a reconstituit paragraful din motivarea tribunalului sportiv: 

„Quantum Nutrition a lucrat cu o companie private label, Custom Food Packaging, care e numele de business al RJ Packaging Inc., cu sediul în Vaughan, Ontario. Custom Food Packaging a furnizat Keto MCT către Quantum Nutrition  ca un produs finit, etichetat și ambalat. Deși Quantum Nutrition a acordat uneori asistență în identificarea surselor de ingrediente, Custom Food Packaging a fost de fapt cea care a primit ingrediente brute de la surse și le-a pregătit și amestecat într-un produs la o locație desemnată”. 

Surse apropiate Simonei Halep susțin că, din documentele arătate de Koveos procurorilor, firma sa a plătit 1.223 dolari canadieni (n.r. - aproximativ 856 de euro) pentru lotul de Keto MCT comandat la Custom Food Packaging. 

„Practic, Quantum Nutrition a furnizat staffului Simonei Halep un produs ieftin, făcut la cheie de altă firmă”, a explicat unul dintre cei care au studiat dosarul. 

Cine a produs suplimentul contaminat pe care Mouratoglou i l-a oferit lui Halep: firma e într-un mic depozit, iar fabrica nu există!
Frații Koveos au pus lacătul pe firmă FOTO: Costin Ștucan, GSP

Ce a explicat Patrick Mouratoglou la proces

Firma Quantum Nutrition a fost numită ”mică, probabil meteorică”, de către Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep, într-un interviu cu Gazeta Sporturilor

Produsul Quantum a fost recomandat sportivei de Frederic Lefebvre, directorul pe zona de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou și fostul preparator fizic personal al Serenei Williams între 2015 și 2017. 

Iar etichetele lui Quantum au fost citite de însuși Patrick Mouratoglou, care a declarat în tribunal că „avea cunoștință de faptul că John Koveos a sponsorizat mai mulți sportivi, unii dintre ei fiind acum antrenori sau foști jucători".

Firma nu mai există

Vaughan este al cincilea oraș ca mărime din zona metropolitană Toronto. În nordul localității se întind sute de hectare de hale și depozite în care își derulează activitatea mii de firme de diferite dimensiuni. 

Firma producătoare a colagenului implicat în cazul Simonei Halep, Custom Food Packaging, nu mai există. Ea s-a închis acum un an.  

Însă la adresa din Vaughan se află încă un panou cu numele companiei și cu sloganul „partenerul dumneavoastră de ambalare full service”. Sub logo sunt menționate mai multe certificări de calitate:

  • Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) - un sistem nord-american ce identifică riscurile din mâncare, care sunt reduse prin analiză și control biologic și chimic
  • aprobat de CFIA-ACIA - o etichetare a Agenției Canadiene pentru Inspecția Mâncării
  • Good Manufacturing Practice - o altă etichetare furnizată de guvernul canadian
  • Eco Cert - o organizație de certificare a produselor organice, cu sediul în Franța. Conform site-ului, realizează inspecții în peste 80 de țări

La numărul 1A, ușa e încuiată. Dincolo de geam se vede o sală de conferințe cu câteva scaune lăsate în dezordine și un mop verde. Reporterul Gazetei a discutat cu reprezentanții altor firme din clădire și niciunul nu avea idee despre firma menționată pe reclama de la intrare. 

Aici e adresa unde a funcționat Custom Food Packaging. Pe perete a rămas panoul cu firma
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
+9 FOTO

În locul lui Custom Food Packaging funcționează acum o altă companie de ambalare, Astro Box Corporation. Din documentele de la Registrul Comerțului din Ontario, între cele două entități nu există nicio legătură vizibilă. 

În spatele clădirii se află depozitul Astro Box, iar Gazeta a reușit să intre în „fabrica” unde frații Koveos au susținut la tribunal că, acum patru ani, Custom Food Packaging a produs suplimentul livrat academiei franceze, care l-a dat Simonei Halep. 

Într-un spațiu de câteva sute de metri pătrați puteau fi văzute stive de carton presat și de produse gata ambalate în carton. Singurul angajat al firmei - „eu ambalez, etichetez și mă ocup de distribuție” - i-a îndrumat pe ziariști spre birourile Astro Box, aflate la câteva sute de metri distanță. Acolo, nimeni nu știa de cine a fost Custom Food Packaging: „Noi, însă, am început să funcționăm aici acum un an”. 

Aici a fost spațiul unde s-a fabricat Keto MCT. Asta e singurul angajat al Astro Box, firma care a luat spațiul după închiderea Custom Food
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
+9 FOTO

În Registrul Comerțului, sediul Custom Food Packaging și al companiei-mamă, RJ Packaging Inc., e declarat la o altă adresă, în Mississauga, un alt oraș-satelit aflat la vest de Toronto, lângă aeroportul Pearson International. 

La numărul 833 se află un complex de vile mici cu etaj, fiecare cu un număr. Numărul 38, declarat de directoarea firmei, Smit Mitali Jani, are o ușă cu cifru ca de apartament pentru închiriat în regim Airbnb. La sonerie nu a răspuns nimeni. 

Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
Aici este a doua adresă, nr. 833 vila 38
Aici e adresa unde a funcționat Custom Food Packaging. Pe perete a rămas panoul cu firma
+9 FOTO

Vecinul curios de la numărul 36 a declarat pentru Gazetă că „aici nu stă nimeni cu numele ăsta (n.r. - numele directoarei) și nu știu să funcționeze vreo firmă. Stă un cuplu, dar nu vă pot da numele lor”. 

„Nu, nu, nu am produs nimic. Noi doar am împachetat”

În încercarea de a obține o reacția din partea directorilor firmei care a produs suplimentul aflat în mijlocul cazului, Gazeta a sunat la numărul de telefon aflat pe panoul de la prima adresă. E același număr de mobil declarat de un reprezentant al firmei, Smit Ramesh Jani, într-un proces intentat de banca Royal Bank of Canada pentru neplata datoriilor. 

„Muncesc acum. Ce doriți? Compania a fost închisă din cauza Covid, nu mai este în business. Sediul s-a închis”, a spus vocea de la celălalt capăt al firului. 

Gazeta: Cu cine discutăm? Ne puteți spune numele dumneavoastră?
Bărbat: Nu, nu. Am fost parte din companie, dar nu era a mea.

- Avem informația că firma producea suplimente, nu doar le împacheta…
- Nu, nu, nu am produs nimic. Noi doar am împachetat. Primeam produsele gata făcute și noi doar le împachetam.

- Deci spuneți că activitatea firmei dumneavoastră nu producea niciun risc de contaminare a vreunui produs?
- Nu, nu, niciun risc. Doar împachetam.

- Numele companiei dumneavoastră a fost menționat de patronii companiei de suplimente Quantum Nutrition într-un proces legat de doping. Conform acestora, firma dumneavoastră nu doar împacheta, ci și amesteca ingredientele, le mixa, sigila produsele Schinoussa și apoi le ambala. 
- Nu, nu știu nimic despre asta.

- Spuneți că nu e adevărat?
- Nu știu. Nu am luat parte la așa ceva. Nu mai am de-a face cu compania. Și nu-mi aduc aminte nimic despre Quantum Nutrition sau orice altceva.

- Deci susțineți în continuare că firma la care ați lucrat doar ambala produsele.
- Da, e corect.

Din documentele falimentului

Declarația bărbatului care a vrut să-și păstreze anonimatul nu corespunde cu declarația dată de directoarea firmei în corespondența cu banca RBC. În ianuarie 2021, în timp ce era presată de bancheri să restituie împrumuturi totale de 550.000 de dolari canadieni (n.r. - aproximativ 385.000 de euro), Smit Mitali Jani scria:

„Au intervenit câteva schimbări în portofoliul nostru și în business. Am început să amestecăm proteină pentru a obține un segment mai mare pentru partea noastră de ambalare. De asemenea, am început ambalarea lichidelor cu Bravo Nutrition și Amson Global, asta include o mașină de ambalare și de incorporare a lichidelor precum și blendere pentru ingrediente pudră”. 

Procesul de faliment al Custom Food Packaging a durat. Instanța a ținut cont că directorii au avut nevoie de drumuri urgente în India pentru a fi alături de rude bolnave de coronavirus. Firma s-a închis în octombrie 2022, când Simona lua suplimentul.  

Conform mărturiei din celălalt tribunal, cel sportiv de la Londra, unde Simona Halep a fost judecată, lotul de Keto MCT din care a făcut parte și suplimentul folosit de campioană, a fost produs până în iunie 2019. Potrivit lui Kostas Koveos, în discuția cu GSP, termenul de garanție al suplimentului era de 3 ani. Simona Halep a susținut în tribunal că l-a folosit în august 2022, la 3 ani și două luni distanță. 

„Suntem îngrijorați în privința suplimentelor” 

Gazeta a stat de vorbă cu Jeremy Luke, actualul președinte și CEO al Centrului Canadian de Etică în Sport, organizația care supraveghează programele antidoping:

„Suplimentele reprezintă o problemă în Canada atunci când vine vorba despre antidoping. Aici, suplimentele au parte de o legislație mult diferită de a medicamentelor. Din cauza acestui vid, de multe ori există posibilitatea ca produsele să fie contaminate cu substanțe interzise și asta duce la teste pozitive. Suntem îngrijorați în privința suplimentelor și a lipsei de legislație. Mesajul nostru către sportivii canadieni este să evite suplimentele ținând cont de lipsa de legi care să controleze această piață”. 

Cine a produs suplimentul contaminat pe care Mouratoglou i l-a oferit lui Halep: firma e într-un mic depozit, iar fabrica nu există!
Patrick Mouratoglou // foto: Imago

Până la ora publicării acestui articol, Patrick Mouratoglou, care a fost contactat de numeroși jurnaliști, inclusiv de Gazeta Sporturilor pe Coasta de Azur, unde antrenorul își are Academia, nu a explicat niciodată publicului tema suplimentului Keto MCT și relația cu firma Quantum Nutrition sau cu frații Koveos. Gazeta va continua investigația referitoare la caz.

ERATĂ. Într-o versiune anterioară a acestui articol, am scris că data la care a fost anunțată oficial Simona Halep în legătură cu dopajul a fost 31 octombrie 2022. De fapt, data a fost 7 octombrie 2022. Am făcut rectificarea, ne cerem scuze.

CITEȘTE ȘI ALTE EPISOADE ALE INVESTIGAȚIEI: 

„Noi n-am înșelat niciodată pe nimeni” » Direct din Toronto, prima reacție a patronilor firmei canadiene acuzate de Simona Halep că i-a furnizat suplimentul contaminat cu Roxadustat: „E fals că ne-a dat în judecată”

„Accesul interzis”: cum s-au baricadat în sediu frații greci acuzați de Simona Halep că i-au ruinat cariera + două adrese „oficiale” declarate la Ontario Business Register sunt pustii

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce urmează pentru România după câștigarea grupei » Cum se califică „tricolorii” la Campionatul Mondial din 2026 și vestea extraordinară primită după Liga Națiunilor
Nationala
Ce urmează pentru România după câștigarea grupei » Cum se califică „tricolorii” la Campionatul Mondial din 2026 și vestea extraordinară primită după Liga Națiunilor
„Hei, prieteni UEFA, tot stadionul strigă asta!” » Albanezii au ieșit la atac, după scandarea despre Kosovo care s-a auzit la meciul Serbiei
Campionate
„Hei, prieteni UEFA, tot stadionul strigă asta!” » Albanezii au ieșit la atac, după scandarea despre Kosovo care s-a auzit la meciul Serbiei
Sexy jurnalista kosovară a izbucnit și a revenit cu noi detalii din scandal: „Ce să facem, știți cine e al treilea om de la UEFA?”
Nationala
Sexy jurnalista kosovară a izbucnit și a revenit cu noi detalii din scandal: „Ce să facem, știți cine e al treilea om de la UEFA?”

Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei

UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo


Comentarii (60)
Simo_e_nevinovata
Simo_e_nevinovata  •  07 Octombrie 2023, 07:24
Postat de corectorul pe 06 Octombrie 2023, 15:18

Pentru toti cei care se intreaba de ce nu a indicat de la inceput colagenul contaminat, va spun ca acest aspect nu reprezinta un argument juridic impotriva Simonei Halep, asadar acesta nu reprezinta un argument juridic in baza caruia sa poate fi sanctionata. Potrivit legislatiei internationale (ca si celei interne), inclusiv in domeniul sportiv, partile pot propune probe scriptice si testimoniale pe tot parcursul judecarii litigiului, in functie de imprejurarile care atesta cunoasterea sau identificarea unei probe noi, pana la ultimul termen de judecata. In felul acesta, respectiv in acord cu legislatia incidenta, Halep a invocat in favoarea sa colagenul respectiv in momentul in care a depistat sau macar a suspectat ca respectivul supliment era infecat cu substanta interzisa. Este de natura evidentei ca Halep nu cunostea ab initio cauza substantei interzise in speta, asadar nici nu cunostea provenienta acesteia ori suplimentele care ar fi putut fi contaminate, motiv pt care a necesitat o investigatie in tot istoricul sau nutritional. Apoi, au fost necesare teste efectuate de catre specialisti care sa confirme probabilitatea infectarii vreunui supliment cu acea substanta. Toate astea dureaza si, evident, nu sunt cunoscute de la inceput sportivului care invoca lipsa intentiei de a se dopa, precum in cazul Simonei Halep.

E correct ce spuneti, asta e litera legii. Dar mai e un aspect, care tine cumva de spiritul legii. Daca un judecator nu are o idee clara despre ce s-a intimplat, si crede ca acuzatul nu coopereaza suficient sau are ceva de ascuns, nu o sa ii dea cistig de cauza. Asta e exact problema cu omisiunile aici, ca ridica semne de intrebare si pina Simona nu le lamureste TOTAL o sa aiba probleme. Daca tot ploua afara si e urit, hai sa propun un scenariu pe care nu l-am auzit Inca si care nu mi se pare chiar absurd: Simona n-a stiut ca i se dadea sa ia acest supliment, si a aflat dupa ce trebuia sa il declare. I-au spus de el cind au realizat ca asta e sursa contaminarii. In decizie (par.102) scrie ca Halep ‘probably just forgotten’ sa il declare — dar as citi mult mai mult in acest ‘probably’: nu a vrut sa spuna ca DE FAPT nu a stiut ce ia pt ca asta dādea f rau, a neglijenta. Dar ca toti sportivii a avut 100% incredere in echipa (nici unul n-are incotro de fapt, nu-s nutritionisti sau chimisti!) de unde si punctul ca ‘m-am simtit tradatā’ din reactia initiala. Cred ca trebuia sa spuna clar de la bun inceput ca n-a stiut, ori n-a realizat ca I se da acest supliment. Suna a neglijenta da, dar nu mai ridica suspiciunile astea. Sau poate ca I-au spus si de fapt asta a uitat - ca i-au spus ca i l-au adaugat in nutritie ei, automat. Deci nu il lua separat cum iei o pastila, ca sa il constientizeze. Sper ca la TAS sa ii dea numai 2 ani si sa o mai vedem pe teren. E Pacat de munca ei…

matei007
matei007  •  07 Octombrie 2023, 04:15

Sunt doua informatii care nu se leaga. In primul articol, Kostas Koveos sustinea ca testele oficiale (ITIA) au aratat ca "produsul nu comtinea niciun Roxadustat". Dar in acest articol este mentionat: " concluzia tribunalului a fost ca, desi exista o mare probabilitate ca suplimentul sa fi foat contaminat, in mod cert exista si o alta sursa pentru aparitia roxadustatului in corpul tenismenei". Pana la urma tribunalul a acceptat sau nu ca acest supliment era probabil contaminat? Conform reprezentantilor Quantum, testele facute de Alvarez au fost infirmate de testele comandate de ITIA. Faptul ca au produs un singur lot, parca la comanda, ridica semne de intrebare, intradevar. Ce mi se pare relevant este faptul ca bauturile erau preparate de angajatul Academiei Mouratoglou. Orice putea fi folosit acolo si cred ca la Academie e raspunsul. Poate nu intamplator refuza sa vorbeasca cu presa. Desi reportajele din Canada dovedesc superficialitatea de care a dat dovada Mouratoglou in selectarea furnizorilor, poate ca nu acolo este raspunsul la cantitatea de Roxadustat gasita in organismul ei.

dobrin
dobrin  •  06 Octombrie 2023, 21:05
Postat de MaxiP pe 06 Octombrie 2023, 17:33

Pai intrebarea mea este: era sau nu contaminat produsul? Adica un laborator da un rezultat, altul da altul? Nu prea e normal. Bineinteles ca va fi validat cel acreditat. Asta vreau si eu sa aflu ca sa imi fac o idee: s-a considerat contaminat produsul, sau nu? Ca eu asta nu inteleg. Initial si eu intelesesem ca la testele facute de ITIA nu s-a gasit nicio contaminare, deci iese din discutie si atunci e motivata clar decizia. Daca s-a luat totusi in calcul contaminarea... nu stiu ce mai e de inteles.

Sa fim seriosi... n-a fost nici un produs. Scuza asta i-a gasit-o Mouratoglou dupa ce a fost prinsa. Cum a zis si ITIA... chiar si in cazul in care ar fi adevarat ca a luat cu polonicul un supliment expirat produs intr-o firma de apartament pe care convenabil a uitat sa il declare pe formulare, tot merita premiul Darwin de 6 ani de suspendare.

Vezi toate comentariile (60)
Comentează