Articol de Eduard Apostol - Publicat miercuri, 07 iunie 2017 17:01
În perioada 19-20 iunie, la Timișoara, în amfiteatrul Universității de Vest și la Baza 2, va fi un eveniment Coaches Ahead înscris în calendarul PRO din acest an - chiar de către Școala Federală de tehnicieni -, dedicat antrenorilor din fotbalul românesc. Este a treia oară când Massimo Lucchesi va susține lecții în fața cursanților PRO în România.
Alături de Lucchesi va fi prezent și Manuele Cacicia, secundul lui Crotone, echipa care a făcut furori în această primăvară în Serie A. Evenimentul este organizat de Ciprian Urican, iar Lucchesi a oferit un interviu pentru GSP.RO.
Italianul e considerat omul care a influențat cel mai pregnant metodica predării fotbalului în ansamblul lui. Lucchesi a urmărit și aprofundat antrenamentele a numeroși antrenori, printre care Ancelotti, Lippi, Guardiola, Sarri, Zeman, Luis Enrique, Spaletti, Prandelli și Koeman.
A studiat metodologia de lucru a unora din cele mai importante sectoare juvenile din Europa, precum Barcelona, Benfica, Schalke sau Anderlecht și a lucrat la formarea a numeroși antrenori, lucrând fie în interiorul clubului, fie cu federații naționale.
- Domnule Lucchesi, ce calități sunt necesare pentru a fi un antrenor bun?
- Fotbalul este un joc, dar să-l antrenezi nu e ușor. Antrenorul trebuie să evalueze corect caracteristicile jucătorilor săi și să definească modelul cel mai eficace pentru a accentua caracteristicile fiecăruia. Însă a reduce totul la organizarea jocului este o eroare, pentru că schemele rămân pe tablă, iar ce se vede pe teren este identitatea echipei. Dezvoltarea mentalității și organizării colective fără a îmbunătăți jucătorii este o frână pentru forța echipei, deoarece duminica (ziua jocului!) și cele mai complete echipe reușesc să câștige datorită reușitelor individuale. Dacă duminică jucătorul face diferența, de-a lungul săptămânii antrenorul este elementul cheie: trebuie să aibă o metodă, să știe să explice un exercițiu, să transmită convingere și determinare jucătorilor; acestea sunt abilitățile și capacitățile pe care cei mai buni antrenori le posedă, dar care pot fi îmbunătățite și dezvoltate de fiecare dintre noi. E nevoie de studiu, exersare, idei și cunoștințe. Să înveți de la cei mai buni e fundamental.
- Ce conține programul de la Timișoara?
- Avem două zile în care ne vom concentra pe două teme principale: cum se lucrează în centrele de copii și juniori și organizarea tactică a primei echipe (seniori). În prima zi vom explica cum se dezvoltă abilitățile individuale și cum se organizează munca în sectorul juvenil. În cea de-a doua zi ne vom conentra pe organizarea colectivă, pe antrenamentul contextelor tactice relativ la ciclul de joc și pe programarea ciclului săptămânal.
- La Timisoara va fi și Manuele Cacicia, cum l-ați prezenta?
- Îl cunosc pe Manuele de mulți ani. A făcut primii pași în antrenorat în Scuola Calcio (copii pînă la 12 ani), în ținutul natal. Apoi a trecut prin centre de copii și juniori importante din Italia, cum ar fi cele de la Empoli și Livorno. La Livorno l-a cunoscut pe Davide Nicola care l-a înrolat în staff-ul primei echipe tocmai pentru capacitatea sa de a pregăti și conduce exercițiile. S-au împlinit trei ani de când Cacicia este antrenorul secund al echipelor lui Mister Nicola, iar ultima stagiune, cea petrecută la Crotone, a fost cea mai frumoasă și de-a dreptul incredibilă. În ultimele 10 meciuri Crotone obținând mai multe puncte decât Juventus Torino, campioana Italiei și finalista Champions League. În final, încrederea antrenorilor în munca depusă și în proprii jucători s-a materializat într-o incredibilă salvare de la retrodradare. Echipa cu cel mai mic buget din Serie A a reușit un rezultat istoric, echivalent cu cel al câștigării titlului.
- Cu doar câteva zile în urmă Juventus a fost învinsă de Real Madrid, în finala de la Cardiff: ce concluzii ați tras după joc?
- În ultimii 5 ani, Real Madrid a disputat 3 finale și 2 semifinale, ridicând Coppa de trei ori în timp ce Juve a jucat două finale pierzând una în fața Barcelonei, cealaltă în fața Realului. Luând în considerare ultimele 5 ediții vedem că au jucat finale 3 echipe spaniole (de 3 ori Real Madrid, de 2 ori Atletico Madrid, o dată Barcelona), 2 germane (o dată Borussia Dortmund, o dată Bayern Munchen și o echipă italiană (de 2 ori Juventus). În ultimii 4 ani chiar numai echipe spaniole au luat câștigat Champions League (de 3 ori Real Madrid și o dată FC Barcelona). Aceste date atestă clar faptul că fotbalul spaniol în general, Real Madrid în special, sunt cu un pas înaintea celorlalte în acest moment. Acest lucru este valabil atât din punct de vedere economic, cât și tehnic! Premier League este considerată logic cel mai frumos și bogat campionat din lume dar consumul de energie la care sunt supuse echipele engleze de-a lungul stagiunii nu este, din punctul meu de vedere, comparabil cu cel din La Liga, Bundesliga sau Serie A. În ultimele 5 ediții de CL cele mai importante succese ale echipelor engleze au fost semifinalele obținute de Chelsea și Manchester City. Acestea fiind spuse, Real Madrid pleca având prima șansă în fața lui Juve, dar trebuie să menționăm ca bianconerii au făcut o primă repriză bună la Cardiff înainte de a primi două goluri "ciudate". După golul lui Casemiro, deviat de Khedira, a venit cel al lui Ronaldo care practic a închis meciul. S-a văzut calitatea lui Real care a înghețat partida, cu juventinii incapabili să mai recupereze mingea și să creeze acțiuni periculoase.O victorie legitimă a formației spaniole chiar dacă ar fi fost important pentru antrenorii italieni dacă Allegri ar fi triumfat, după ce Conte a cucerit Premier League, Carlo Ancelotti Bundesliga și Massimo Carrera campionatul rusesc.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern