Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat duminica, 25 iunie 2017 20:48
În urmă cu câteva zile, tenismanul britanic Daniel Evans a fost depistat pozitiv cu cocaină. E doar unul din cazurile apărute de-a lungul anilor și nu doar în tenis.
"Am comis o greșeală și trebuie să înfrunt acum consecințele", a spus Evans, 27 de ani, numărul 50 mondial, în conferința de presă în care a anunțat că a picat un test doping în timpul turneului de la Barcelona, din aprilie.
"E important să se știe că acest control a fost făcut în afara competiției și într-un context care nu are legătură cu tenisul. Nu cred nicio secundă că e acest comportament al meu e unul acceptabil. Am dezamăgit multă lume, familia, antrenorul, echipa, sponsorii și fanii. Nu pot decât să-mi cer scuze din adâncul inimii", a spus el în comunicatul citit cu voce tare. Și la capătul căruia nu a acceptat întrebări.
"Euforie bruscă, extremă"
Cocaina este pe lista substanțelor interzise de WADA (Agenția Mondială Antidoping), inclusă în categoria stimulentelor nonspecifice. Preparată din frunze de coca, o plantă care se găsește în America de Sud, se găsește cel mai des sub formă de praf alb.
Aceasta se poate priza, fuma sau injecta. Doctorul Gary Wadler, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității New York, spune că efectele se simt imediat în creier, producându-se o euforie bruscă, extremă.
Tot el adaugă însă că influența asupra performanțelor sportive, în sensul îmbunătățirii lor, este aproape inexistentă.
"Cocaina e cunoscută pentru faptul că distorsionează percepția asupra realității. Sportivul care o consumă poate avea senzația că reușește rezultate mai bune sau că simte mai puțină oboseală".
Praful alb este interzis în primul rând pentru a proteja sănătatea sportivilor, din cauza efectelor adverse care pot apărea, cât și reputația sportului în general.
"Se poate detecta în urină, chiar și după 5 zile de la ingerare, grație unei tehnici avansate, numită GC/MS", a explicat Wadler.
"În cazul celor care sunt consumatori vechi, metabolitul benzoilecgonină poate fi depistat și după 22 de zile de la cea mai recentă utilizare".
Suspendat temporar
Evans nu e singurul sportiv care a fost testat pozitiv la cocaină. Nici măcar din tenis, acolo unde există precedente mult mai celebre – Martina Hingis, Richard Gasquet, Mats Wilander. Cazul britanicului vine însă într-un moment în care acesta părea să-și fi găsit un drum mai puțin întortocheat în viață și în sport.
"Până la urmă, câte șanse poți primi?", se întrebă retoric, citat de BBC, John Lloyd, finalist la Australian Open 1977. "Au fost atâtea momente în cariera sa când l-am crezut terminat, nu se antrena, nu făcea ceea ce trebuie, intra în buclucuri și apoi revenea.
Părea că a răzbit, că s-a desprins de acele obiceiuri, devenind un jucător cunoscut la nivel mondial. Și acum se întâmplă așa ceva. E foarte trist. La un moment dat, trebuie să se schimbe", a încheiat Lloyd. Începând cu 26 iunie, Evans e în stare de suspendare temporară, cazul său urmând să fie judecat. El poate primi o pedeapsă de până la 4 ani sau mai puțin, 2 ani, dacă se iau în calcul circumstanțe speciale care au dus la controlul doping pozitiv.
Pedeapsă redusă
În 2009, Richard Gasquet a fost și el depistat pozitiv la cocaină după un control efectuat în timpul turneului de la Key Biscayne. Pe atunci în vârstă de 22 de ani, francezul a susținut că este nevinovat, iar vestea a picat surprinzător pentru lumea tenisului, care avea o altă părere despre Richie.
"Îi cunosc titlul de viață și sunt uimit, nu e ceva care să semene cu el", spunea Fabrice Santoro. Inițial, Gasquet a primit 12 luni de suspendare, însă Tribunalul de Arbitraj Sportiv a redus-o la numai 3 luni. Cantitatea de cocaină găsită era de dimensiunile unui grăunte de sare, iar francezul a explicat că aceasta a ajuns în corpul său după ce a sărutat o fată care consumase drogul respectiv.
Retragere precipitată
Martina Hingis a convocat o conferință de presă în noiembrie 2007 pentru a anunța că testase pozitiv la cocaină în timpul turneului de la Wimbledon, din iulie.
"Controlul a fost pozitiv, dar nu am luat droguri niciodată și sunt sută la sută nevinovată", a spus ea. Elvețianca pierduse în turul al 3-lea la All England Club. "Nu vreau să mă lupt cu autoritățile antidoping. Din cauza vârstei mele și a problemelor de sănătate, am decis și să mă retrag din tenis".
Avea atunci 27 de ani și a primit 2 de suspendare. A revenit însă la tenisul competițional, pentru a doua oară, în 2013, și este activă și acum.
3 luni și gata
Mats Wilander, câștigător a 7 turnee de Mare Șlem în carieră, a picat un test doping în 1995, în timpul Roland Garros-ului, ieșind pozitiv la cocaină. În aceeași situația s-a aflat, la același turneu, și cehul Karel Novacek. Au primit 3 luni de suspendare, dar au făcut apel, acuzând vicii de procedură.
Până la urmă însă, și-au retras cererea în 1997. În plus, suedezul a trebuit să returneze banii câștigați din mai 1995, 289.005 dolari, și i s-au retras punctele obținute în perioada respectivă. Wilander a jucat utimul său meci oficial în octombrie 1996, la Beijing.
O problemă de viață
Cocaina e prezență de multă vreme în poveștile despre jucătorii de tenis. Bjorn Borg, deținător a 11 trofee de Mare Șlem, a recunoscut că a folosit drogul recreațional.
"Am încercat, dar nu-l folosesc în mod regulat, nu sunt dependent", spunea suedezul în 1992. Însă istorisirile ulterioare ai celor care au trăit în preajma lui îl contrazic.
"Obsesia lui pentru cocaină era iremediabilă. Devenise un pericol pentru societate. La Milano ajunsese să ceară droguri pe stradă. Avea nevoie de ele și nu-i păsa de nimic, nici de reputația lui sau de consecințe", a povestit Loredana Berté, soție a suedezului între 1989 și 1993.
Un lucru obișnuit în anii '70-'80
Australianul Pat Cash, câștigător la Wimbledon în 1987, a scris în cartea autobiografică "Fără ascunzișuri" despre problemele sale cu praful alb.
"Fumatul de marijuana era un lucru obișnuit printre jucătorii de tenis în aceea vreme. Nu e niciun secret că Vitas Gerulaitis era dependent de cocaină. La primul meu Wimbledon aveam un joint ascuns sub pernă și trăgeam un fum în fiecare seară, mă calma.
Problema e că te gândeai că drogurile sunt rele, dar un fum nu-mi afecta jocul, așa că luai mai mult, apoi treceai la cocaină, și apoi la următorul și tot așa", spune el. Când accidentările au apărut în viața lui Cash, dependența lui de cocaină a crescut. "Pentru mine Vitas era Omul. Trăia pentru a se distra și lua la greu cocaină, terminase de jucat, dar tot făcea parte din lumea tenisului", a adăugat australianul.
Alte cazuri de dopaj cu cocaină în tenis
Maximilian Abel (Ger) 2008
Lourdes Dominguez Lino (Spa) 2002
Simon Larose (Can) 2004
Alte cazuri de dopaj cu droguri recreaționale în tenis
Nicolas Coutelot (Fra) canabis 2004
Marcel Felder (Uru) canabis 2007
Miguel Gallardo Valles (Mex) canabis 2005
Melle van Gemerden (Ola) canabis 2004
Bradley Mousley (Aus) ecstasy 2014
Alți sportivi suspendați pentru uz de cocaină
Adrian Mutu, fotbalist
- în 2004, românul era jucătorul lui Chelsea Londra, iar la un control doping cerut de club el a fost depistat pozitiv la cocaină. Fotbalistul a fost suspendat șapte luni și a fost dat în judecată de Chelsea pentru daune de imagine.
Diego Armando Maradona, fotbalist
- problemele cu cocaină ale argentinianului au trecut dincolo de sport, dependența lui a durat mulți ani și abia în 2004 a conștientizat problema, după ce a suferit un infarct în urma unei supradoze. În plan sportiv, în 1991 el a fost suspendat timp de 15 luni
Yuri Van Gelder, gimnast
- în 2009 a fost suspendat de federația olandeză după ce a recunoscut că înainte de campionatele naționale a consumat cocaină, lucru relevat de un test de urină
Tom Boonen, ciclist
- în noiembrie 2007 oladenzul a picat primul test, dar nu a fost dar publicității, apoi în 2008 a recidivat, iar în aprilie 2009 a fost depistat pozitiv pentru a treia oară. Singura suspendare a venit din partea echipei, timp de trei luni, pentru că WADA și UCI au considerat că nu e o substanță care să îmbunătățească performanța sportivă
Nikola Radjen, poloist
- jucătorul a fost depistat pozitiv în două rânduri în 2015, după meciurile pe care le-a jucat cu Serbia în Liga Mondială. El a recunoscut că a folosit cocaina din cauza problemelor personale și inițial a primit o suspendare de patru ani, care i-a fost înjumătățită de TAS. El revenit în competiții alături de CSM Digi Oradea
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”