Articol de Daniel Scorpie - Publicat joi, 06 octombrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 05 octombrie 2011 20:44
Curtea Europeană de Justiţie a luat o decizie ce poate revoluţiona fotbalul, legalizînd vînzarea decodificatoarelor şi cartelelor în orice ţară membră UE
Celebra Lege Bosman, care a revoluţionat din 1996 transferurile în fotbal, ar putea avea un corespondent în televiziune. Tribunalul din Luxemburg, instanţa supremă judiciară în UE, a anulat exclusivitatea teritorială a transmisiilor " pay-per-view". Decizia istorică permite oricărui cetăţean european să-şi cumpere cartele şi decodoare din orice ţară a Uniunii doreşte.
Furtuna a pornit de la patroana unui bar din Portsmouth. Karen Murphy a fost amendată după ce a difuzat pe 19 noiembrie 2005 partida Wigan - Arsenal, folosind pachetul achiziţionat de la canalul grecesc Nova, pentru care a achitat 137 de euro lunar. De 11 ori mai puţin raportat la preţul cerut de Sky, care plăteşte anual 1,359 miliarde de euro pentru drepturile TV din Anglia!
Proprietara "Red, White and Blue" n-a acceptat amenda şi s-a ajuns la proces. După mai multe decizii s-a ajuns la Curtea Europeană de Justiţie, care a hotărît marţi că legea britanică vine în contradicţie cu dreptul la libera prestare a serviciilor în interiorul UE.
"Vom continua să vindem drepturile TV pentru fiecare ţară separat întrucît aşa vrea lumea. E o greşeală fundamentală. Cum poate valoarea fotbalului englez să fie aceeaşi în Anglia şi-n Grecia?"
Gianni Infantino, secretar general UEFA
Fără efect în România
Decizia luată în Luxemburg ne-ar afecta într-o mică măsură. Pentru că la noi nu s-a dezvoltat sistemul pay-per-view, iar preţul abonamentelor la cablu nu se compară cu Anglia. Dacă legea se va extinde la nivelul cupelor europene, o consecinţă ar putea fi diminuarea sumelor primite de cluburi de la UEFA pe baza "cotelor de piaţă", ce reprezintă un procent important din banii distribuiţi.
Gigi Becali a răspuns în direct la întrebarea „Ați accepta să fiți premier?” » „Să vă mai spun ceva”