GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ce sunt nutrienții și de ce sunt esențiali pentru sănătate organismului?

Articol de GSP - Publicat vineri, 29 octombrie 2021 17:21 / Actualizat marti, 02 noiembrie 2021 10:31

Organismul uman nu poate produce tot ce are nevoie pentru a funcționa optim. Există șase nutrienți esențiali pe care oamenii trebuie să îi consume zilnic din dietă sau suplimente alimentare.

Nutrienții sprijină funcțiile organismului, precum reproducerea și creșterea. Organizația Mondială a Sănătății împarte acești nutrienți esențiali în două categorii: micronutrienții și macronutrienții.

Micronutrienții sunt acei nutrienți de care o persoană are nevoie în doze mici și în această categorie intră mineralele și vitaminele.

Macronutrienții sunt acei nutrienți de care o persoană are nevoie în doze mari, printre aceștia numărându-se proteinele, apa, carbohidrații și grăsimile.

Mineralele

Mineralele fac parte din categoria nutrienților de care organismul are nevoie în cantități mici, însă deficitul poate cauza probleme de sănătate. Acestea se clasifică în minerale majore și oligoelemente.

Printre mineralele majore se numără magneziul, calciul, fosforul, sulful, sodiu și potasiul. Acestea contribuie la echilibrarea nivelului apei din organism, la menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor, precum și la îmbunătățirea sănătății oaselor.

Pe de altă parte, oligoelementele contribuie la întărirea oaselor, la prevenirea apariției cariilor dentare, dar ajută și la coagularea sângelui și transportul oxigenului, precum și la susținerea sistemului imunitar. Fier, seleniu, zinc, cupru, iod și fluor sunt câteva dintre oligoelementele necesare organismului.

Vitaminele

Vitaminele sunt micronutrienți care prezintă o mulțime de beneficii pentru sănătate: susțin sistemul imunitar, mențin sănătatea pielii, întăresc oasele, ajută organismul să metabolizeze proteinele și carbohidrații și contribuie la buna funcționare a creierului și a sistemului nervos.

Vitaminele solubile în grăsimi sunt A, D, E, K, iar vitaminele solubile în apă sunt B1, B12, B6, B2, B5, B3, B9, B7 și C.

În general, o persoană care urmează o dietă bogată în fructe, legume și proteine slabe poate să își ia toate vitaminele din alimentație. În cazul celor care au probleme digestive și consumă puține fructe și legume, sunt recomandate suplimentele alimentare.

Proteinele

Proteina este un macronutrient de care fiecare celulă din organism are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Un procent de 16% din greutatea unei persoane provine din proteine. Atât hormonii, cât și anticorpii, dar și alte substanțe importante sunt compuși din proteine.

Proteinele sunt formate din diferiți aminoacizi. Ce sunt aminoacizii? Sunt elemente constitutive ale proteinelor, care au numeroase roluri în procesele vitale: de la sinteza hormonilor la cea a neurotransmițătorilor.

Pentru a funcționa corespunzător, organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi. Dintre aceștia, 11 sunt sintetizați de către corp, iar 9 trebuie obținuți printr-o alimentație echilibrată.

Apa

Dacă fără mâncare poți rezista câteva săptămâni, fără apă nu poți sta mai mult de câteva zile. Apa este foarte importantă pentru funcționarea organismului. Mai mult decât atât, aproximativ 62% din greutatea corporală reprezintă apă.

Apa îmbunătățește funcția cerebrală și starea de spirit. De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor, la transportul nutrienților către celule, la hidratarea corpului și la prevenirea constipației.

Carbohidrații

Carbohidrații sunt esențiali pentru organism, deoarece furnizează energie pentru toate celulele și țesuturile corpului. Există două tipuri de carbohidrați: simpli și complecși. Pâinea albă, pastele și orezul conțin carbohidrați simpli, iar consumul acestor alimente ar trebui limitat.

Pe de altă parte, corpul are nevoie de carbohidrați complecși pentru buna funcționare a sistemului imunitar, funcția cerebrală, sistemul nervos, funcția digestivă, dar și pentru a avea energie pentru rezolvarea sarcinilor zilnice. Printre sursele de carbohidrați complecși se numără cerealele integrale, leguminoasele, legumele şi fructele.

Grăsimile

Deși percepția despre grăsimi este, în general, una negativă, a fost dovedit faptul că acestea sunt importante pentru sănătatea organismului. Potrivit Harvard Medical School, grăsimile sprijină multe funcții ale organismului, printre care absorbția de minerale și vitamine, coagularea sângelui și mișcarea musculară.

Grăsimile sunt bogate în calorii, însă acestea sunt o sursă importantă de energie. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca procentul de calorii provenite din grăsimi să nu fie mai mare de 30%.

O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine sănătoase și grăsimi, este o bună modalitate de a oferi organismului o cantitate suficientă din cei șase nutrienți necesari pentru funcțiile corpului.

Sursă foto: Unsplash

Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează