GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă

Articol de GSP - Publicat miercuri, 11 octombrie 2023 16:09 / Actualizat miercuri, 11 octombrie 2023 16:13

Sezonul rece este favoritul celor care nu au putut trece peste canicula insuportabilă a verii și a începutului de toamnă. Este sezonul în care plimbările lungi cu mașina, având panorama muntelui și a brazilor din pădure, alături de un termos în mână, îl fac uitat pe cel al verii la fiecare final de săptămână. 

Însă, schimbarea de anotimp și diferența de temperatură implică schimbarea, în mod obligatoriu, anvelopelor mașinii. Ești un șofer începător? Atunci ai nevoie de cât mai multe informații utile despre anvelopele de iarnă, cum să le îngrijești și cum să le depozitezi pentru a evita orice experiențe neplăcute în trafic.

Ce sunt anvelopele de iarnă și cum se diferențiază de restul tipurilor

Anvelopele de vară sunt făcute pentru vreme caldă și nu sunt proiectate pentru temperaturi sub zero sau pentru a conduce pe gheață și zăpadă.Anvelopele pentru toate anotimpurile pot face față unei varietăți de condiții de drum, dar au capacități limitate pe gheață și zăpadă.Cele de iarnă sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc mai moale decât anvelopele de vară sau toate anotimpurile, cu tăieturi subțiri în banda de rulare. Acest lucru le oferă o aderență mai bună pe șosea, ceea ce le face să fie cea mai sigură alegere pentru condus iarna. (Cu toate acestea, cauciucul mai moale se va uza mai repede pe pavajul cald, așa că asigură-te că revii la echipamentul obișnuit pentru primăvara). De asemenea, ele îți permit să te oprești cu până la 50% mai repede pe gheață și zăpadă.

Important! Pentru șofatul pe timp de iarnă, jantele de oțel asociate cu cauciucurile de iarnă au foarte mult sens. Sarea de pe drum dăunează foarte mult celor de aluminiu și le poate distruge în cele din urmă.

Compusul și design-ul benzii de rulare

Majoritatea anvelopelor de iarnă prezintă compuși speciali ai benzii de rulare și design avansat al acesteia, care asigură o tracțiune superioară și distanță de oprire. Într-un concurs între anvelopele all-season și cele de sezon rece, cele din urmă au îmbunătățit performanța de frânare cu până la 20%. 

Și testele în condiții de zăpadă au arătat că vehiculele având cauciucuri pentru sezon rece s-au oprit mai rapid față de același vehicul având cauciucuri pentru toate anotimpurile. Ele tind să aibă tracțiune și manevrabilitate mai bune la temperaturi mai scăzute. Compusul benzii de rulare își menține flexibilitatea, ceea ce permite o aderență sporită pe zăpadă și gheață. 

Condițiile de drum

Pe lângă vremea aspră de iarnă, dacă mergi la un drum cu multe dealuri sau colțuri ascuțite, s-ar putea să dorești tracțiunea și controlul unor roți pregătite pentru iarnă. În plus, zăpada, nămolul sau gheața pot fi un pericol pentru tine atunci când conduci, iar roțile echipate pentru iarnă te pot ajuta să faci față acestei provocări.

Condițiile meteo

Probabil te întrebi cât de aspră trebuie să fie vremea pentru a-ți echipa mașina cu roțile de iarnă. Consensul general este că, dacă locuiești într-un loc în care temperatura este constant sub 7.2 grade Celsius sau când trebuie să conduci în condiții dificile de iarnă, roțile de iarnă pot fi o alegere bună pentru tine. În timp ce acelea pentru toate anotimpurile pot oferi o anumită tracțiune pentru condiții umede și cu zăpadă, nu se poate nega tracțiunea și aderența îmbunătățite pe care echipamentul de iarnă le oferă pentru a contribui la crearea unei experiențe de condus mai sigură și mai confortabilă.

Monitorizează presiunea aerului din cauciucuri

Menținerea presiunii corecte a aerului în cauciucurile de iarnă le va păstra în stare bună pentru mai mult timp. Conducerea cu cauciucurile umflate insuficient le împiedică să-și păstreze forma, ceea ce duce la posibile defecțiuni, uzură crescută a benzii de rulare și control mai mic în viraj, în special în condiții proaste de condus.

O altă modalitate ușoară de a-ți menține cauciucurile de iarnă într-o formă excelentă este să te asiguri că efectuezi întreținerea sezonieră regulată, inclusiv rotația, alinierea și echilibrarea roților. În funcție de poziția în care sunt instalate pe vehiculul tău, cauciucurile se uzează diferit. Rotirea lor regulată va avea un impact real asupra duratei lor. În mod similar, asigurarea că acestea sunt aliniate și echilibrate poate preveni, de asemenea, daune inutile, deoarece greutatea vehiculului este dispersată uniform.

Montează întotdeauna patru cauciucuri de iarnă identice

Instalarea unui set complet de cauciucuri de iarnă va duce la o uzură mai mică, deoarece fiecare cauciuc este capabil să facă față condițiilor mult mai eficient. Vei vedea, de asemenea, beneficii notabile în ceea ce privește siguranța. Este important ca toate cele patru cauciucuri să aibă aceeași tracțiune și flexibilitate, astfel încât să se descurce așa cum ai nevoie de ele în condiții de frig, umezeală, nămol, gheață și zăpadă.

Cum depozitezi cauciucurile de iarnă?

Păstrează-le într-un loc răcoros și uscat (ideal într-un subsol sau garaj). Menținerea lor la căldură poate fi dăunătoare compusului din cauciuc. Depozitarea lor în pungi negre previne uscarea sau crăparea cauciucului.

Acum ai aflat tot ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă!

Citește și:
Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”
Superliga
Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”
Rapid îi poate da lovitura lui CFR Cluj » Un internațional ar fi aproape să semneze
Superliga
Rapid îi poate da lovitura lui CFR Cluj » Un internațional ar fi aproape să semneze
Mihai Stoica a răbufnit după ce l-a auzit pe jucătorul lui Poli Iași: „Cum adică își dorește să ia CFR campionatul?”
Superliga
Mihai Stoica a răbufnit după ce l-a auzit pe jucătorul lui Poli Iași: „Cum adică își dorește să ia CFR campionatul?”

Presa din Grecia a rezumat într-un SINGUR cuvânt eșecul lui PAOK cu FCSB din Europa League și a numit omul meciului

Așa se fac schimbările la FCSB! Imagini fabuloase cu Gigi Becali și Mihai Stoica surprinse de reporterul GSP


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează