Articol de GSP - Publicat luni, 26 mai 2014 00:00 / Actualizat duminica, 25 mai 2014 23:14
Cupa Liceelor îşi poate propune să fie o versiune fair-play a unei lumi în care tinerii au nevoie să înveţe că nu e totul să cîştigi.
Parchetul lăcuit poate deveni periculos. Arbitrul caută să prevină: "Fără alunecări! Şi nu vă loviţi!". Aude oare cineva? Nimeni! E Cupa Liceelor, pe teren sînt copii de 16-17 ani, dar parcă fiecare dintre ei se visează Alexa, Bourceanu şi Pintilii.
Acum 20 de ani ar fi vrut să fie Hagi sau Dănuţ Lupu! Driblingurile au devenit pretexte pentru contre violente, după primul contact sever, căpitanul de la Baia Mare iese pe margine şi glezna lui are nevoie de kelen ca să continue meciul. Mai e lovit o dată şi e scos pe braţe de către colegi.
La o minge lungă, portarul de la Colegiul " Mihai I" are mingea aproape şi plonjează s-o prindă. Adversarul nu-l fereşte, se duce cu talpa direct în capul goalkeeperului-copil.
Asistenta intră iar pe parchet. Arbitrul opreşte jocul mai des decît la meciurile din Liga 1 din cauza faulturilor, publicul instigă, întreţine tensiunea şi stilul de "Fight club" în care zece adolescenţi luptă pentru Cupa Liceelor.
Luptă mai mult decît joacă fotbal, aici pare mai uşor să marchezi un gol decît să ieşi teafăr de pe teren. De unde atîta agresivitate la nişte copii care se salutau zîmbind înaintea jocului? Tănase, de la Steaua, e tratat ca un caz rar şi amuzant, ca un personaj de comedie, în campionatul profesioniştilor: mijlocaş ofensiv, el a adunat cele mai multe cartonaşe galbene în ultimul sezon.
Într-un fel, finala din Cupa Liceelor poate fi un avertisment pentru noi: pasiunea lor pentru fotbal este enormă, dar atenţie pe ce modele se va altoi ea! Puştii care-i vor înlocui pe Dodel şi pe ceilalţi jucători adevăraţi au nevoie de modele de eleganţă şi de fair-play.
Într-o lume în care ei deduc că singura valoare e competiţia, sportul are nevoie să le arate şi versantul său proaspăt, blînd şi strălucitor. Aceasta este o temă demnă de atenţie şi un motiv suficient pentru viaţa ediţiilor viitoare. Să-i creştem astfel încît să cîştige cu drag pentru ceea ce fac şi cu mai mult respect pentru rivalii care nu sînt altceva decît destinul lor răsucit în oglindă.