Articol de GSP - Publicat joi, 14 mai 2020 18:15
Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în care a cerut responsabilitate din partea cetățenilor în perioada următoare. Începând cu 15 mai, starea de urgență de pe teritoriul României este înlocuită cu o stare de alertă.
Klaus Iohannis a vorbit 15 minute despre situația la zi din România pe fondul pandemiei de coronavirus. În finalul intervenției, președintele a avertizat: „Dacă situația se va înrăutăți și vor apărea multe cazuri noi, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență. Să nu compromitem ce am realizat până acum cu mari sacrificii”.
Cele mai importante declarații ale lui Klaus Iohannis
„Suntem la finalul a două luni dificile, în care majoritatea a respectat cu strictețe măsurile. Ați stat în case, ați renunțat să vă vedeți familia și prietenii, punând mai presus nu doar sănătatea voastră ci și a celorlalți. Printr-un efort național am reușit să stopăm răspândirea virusului. Dumnevoastră, dragi români, sunteți eroii acestui efort”
„Vreau să mulțumesc încă o dată medicilor și personalului medical pentru eforturile extraordinare din toată această perioadă! Protejarea cu prioritate a cadrelor medicale prin dotarea cu celeritate cu echipamente și materiale sanitare – măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante – a fost esențială în lupta cu răspândirea virusului”
„România, din păcate, a fost foarte puțin pregătită pentru a face față unei crize. În rezerva statului nu am găsit, așa cum ar fi fost normal, toate materiale necesare într-o situație de urgență. Am fost nevoiți să identificăm rapid soluții și iată că am reușit ca, într-un timp foarte scurt, să achiziționăm tot ce era nevoie”
„Situația fără precedent cu care ne-am confruntat în aceste săptămâni ne-a pus în față o oglindă de multe ori nemiloasă pentru ce a însemnat eșecul din ultimii 30 de ani în fundamentarea unui stat eficient. Nu este prima dată când spun că cea mai importantă reformă de care România are nevoie este reconstrucția statului. Este un obiectiv ambițios, care nu se poate realiza în patru ani, dar este obligatoriu să începem resetarea pentru a putea dezvolta țara noastră. Sănătatea, educația, administrația, sistemele ignorate atâția ani și căpușate, trebuie să fie prioritățile noastre. Dacă aceste sisteme nu sunt puternice, statul se îndoaie”
„În plus, în această perioadă ne-am confruntat și cu o legislație aproape inexistentă, în orice caz insuficientă pentru o situație de criză. A trebuit să ne descurcăm pe baza a două-trei acte normative adoptate destul de neglijent în urmă cu 20 de ani. În trei decenii, nu s-a construit în România o legislație coerentă, prin care statul să poată face față inclusiv unei epidemii extinse. Guvernul este obligat să se adapteze permanent la puținele resurse legislative pe care le are la dispoziție, în timp ce în Parlament politicieni vechi și retrograzi au încercat să dărâme și modestele instrumente pe care le aveam la dispoziție”
„Măsurile trebuie să continue și în lunile următoare. România a reacționat prompt, deși numărul de îmbolnăviri era mai mic ca în alte state, am intrat în stare de urgență pe 16 martie. Numărul redus de infectări arată că a fost o decizie bună”
„De mâine intrăm într-o nouă etapă. Încetarea stării de uregență nu echivalează cu finalul pandemiei. Trebuie să conștientizăm că pericolul e departe de a fi trecut. Astăzi, Comitetul Național pentru Situații de urgență declară starea de alertă. Nu vor urma 3 zile fără reguli, cum au apărut informații. Intrarea în această stare aduce riscuri noi pentru care care își vor relua activitatea. Distanțare socială, munca de acasă, purtatul măștii de protecție sunt esențiale. Fără aceste măsuri și fără responsabilitatea fiecăruia lucrurile pot degenera”
- Klaus Iohannis
VIDEO / Măsuri obligatorii de protecție împotriva noului Coronavirus (COVID-19)
FOTO / Cum arată Bucureștiul pe timp de izolare
Citește și alte știri despre coronavirus:
Guvernul a anunțat măsuri importante, printre care prelungirea șomajului tehnic