INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  COPA AMERICA

Și cu World Cup 2026 cum rămâne? Starea terenurilor din SUA, motiv de scandal chiar și după încheierea competiției

Maximiliano Araujo, Mathias Olivera (Uruguay) și Jhon Arias (Columbia), întinși pe teren, la Charlotte, Carolina de Nord, în timpul Copei America Foto: Imago Images
Maximiliano Araujo, Mathias Olivera (Uruguay) și Jhon Arias (Columbia), întinși pe teren, la Charlotte, Carolina de Nord, în timpul Copei America Foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 17 iulie 2024 13:21 / Actualizat miercuri, 17 iulie 2024 15:20

Suprafața mai multor terenuri pe care s-au disputat meciurile din cadrul Copei America a fost subiect de revoltă în rândul jucătorilor și antrenorilor prezenți la competiția găzduită de Statele Unite ale Americii și încheiată în weekendul trecut. Întrebarea fundamentală este: se vor rezolva aceste probleme până la World Cup 2026?

Cupa Mondială de peste doi ani va avea loc în cele trei țări ale continentului nord-american - SUA, Canada și Mexic, iar Copa America, turneu final câștigat de selecționata Argentinei a fost un bun prilej pentru federația din SUA să-și testeze capacitățile organizatorice, mai ales în privința infrastructurii.

Majoritatea opiniilor participanților direcți la competiția americană interțări a dat la iveală dezamăgirea acestora în privința stării terenurilor de joc, dar și a măsurilor de securitate.

La ultimul capitol, au fost pomenite mai ales două momente care au tulburat fazele superioare ale competiției.

Copa America = terenuri proaste și măsuri de (ne)siguranță

Prima - încăierarea jucătorilor „naționalei” Uruguayului cu suporterii Columbiei, în tribune, după semifinala dintre cele două reprezentative sud-americane, disputată în orașul Charlotte, Carolina de Nord.

A doua - întârzierea cu 82 de minute a începerii finalei de la Miami din cauza faptului că fanii au năvălit pe teren.

Această Copa America a fost întruchiparea haosului, notează The Guardian și nu e deloc departe de adevăr.

Și cu World Cup 2026 cum rămâne? Starea terenurilor din SUA, motiv de scandal chiar și după încheierea competiției
Darwin Nunez (Uruguay), confruntându-se cu suporterii Columbiei, la Copa America Foto: Imago Images

Cum îi pot convinge cei din State pe oamenii care de-abia așteaptă Cupa Mondială americană că lucrurile se vor îmbunătăți substanțial în numai doi ani?

Conmebol e vinovata, dar și gazdele din State Unite

O parte din vină poate fi atribuită Conmebol, organismul care conduce fotbalul din America de Sud și care a avut responsabilitatea organizării ediție de anul acesta a Copei America.

Dar problema gazonului deloc performant, de care s-a plâns toată lumea, aparține în exclusivitate celor din Statele Unite.

După meciul de la Atlanta dintre Argentina și Canada (2-0), antrenorul sud-americanilor, Lionel Scaloni spunea, în culmea furiei:

„Se știa de acum șapte luni că vom juca aici și au schimbat gazonul acum două zile. Nu e deloc un teren bun.

Nu se potrivește unor jucători de acest calibru. Jocul e afectat de condiția gazonului. Nu am putut face mai multe din cauza acestui gazon. Uitați-vă la viteza paselor!”

Amestec între fotbalul european și cel american

Cele 14 stadioane pe care s-a desfășurat Copa America au fost anunțate și confirmate din luna decembrie a anului trecut.

Ele au reprezentat un amestec de stadioane de fotbal american, fotbal european și câteva arene hibride, care să asigure uniformitatea suprafețelor de joc de la această competiție.

Cu opt luni înaintea turneului, organizatorii au luat decizia de a standardiza dimensiunile gazonului de joc în toat cele 14 locuri de desfășurare a competiției.

Astfel, fiecare arenă a fost redimensionată la 100 metri pe 64 de metri.

Însă procesul de a înlocui gazonul artificial cu iarba reală a început cu numai trei zile înaintea meciului de deschidere. Iar problemele nu au apărut doar aici.

Aproape nu a existat nicio voce care să laude calitatea terenurilor de la Copa America, în afară de cea a organizatorilor

Aproape toți jucătorii și toți antrenorii prezenți la Copa America aveau ceva de comentat despre terenurile aproape imposibile.

„La Copa America ne e mereu greu din cauza stării gazonului, din cauza arbitrilor care ne sunt mereu potrivnici”, a spus brazilianul Vinicius Junior, cândva, în faza grupelor.

„Întotdeauna e greu, dar trebuie să rămânem puternici. Când vorbim, Conmebol ne spune că avem gura prea mare”.

În ciuda protestelor față de calitatea gazonului și de siguranța jucătorilor, Conmebol a dat asigurări că terenurile de la Copa America au fost testate așa cum trebuie și că pot fi folosite pentru un joc de înaltă calitate.

În paralel, și la Euro 2024, competiție găzduită de Germania, discuțiile erau în oglindă: oamenii erau nemulțumiți de starea terenurilor.

Lipsa măsurilor de securitate - sperietoarea celor din tribune

„Gazonul din Atlanta nu a pus pe nimeni în primejdie, nici măcar pentru o secundă”, declara Federico Nantes, directorul de competiții al Conmebol.

„Toate testele au arătat că gazonul e de calitate. Cred că aspectul estetic al terenului a fost o problemă pentru jucători. Fotbaliștilor le pasă mult de aspect”.

După încăierarea de la meciul în care Columbia a învins Uruguayul, în semifinale, Marcelo Bielsa, managerul Uruguayul, a criticat în forță măsurile de securitate de pe stadioanele din SUA, nu doar starea gazoanelor.

„Ni s-au spus numai minciuni”, a acuzat Bielsa. „Toți cei din Conmebol fac conferințe de presă și zic: «Nu, terenurile sunt perfecte, terenurile de antrenament sunt perfecte».

Am fotografii care demonstrează că toate astea sunt minciuni. Plouă cu mincinoși. Toate aceste erori erau cunoscute dinainte.

Nord-americanii n-o să-ți spună niciodată: «O să aveți un gazon perfect». Ci: «Vă punem la dispoziție un gazon instalat cu trei zile în urmă».

Terenurile de antrenament au fost un dezastru absolut”, a conchis, tranșant, Marcelo Bielsa, care a continuat:

„Fac conferințe de presă în care ți se spune că ai iluzii optice. Că Vinicius nu vede bine. Că Scaloni ar trebui să tacă. Că gazonul e perfect, deși avem o colecție întreagă de terenuri execrabile”.

Îngrijorările pentru World Cup 2026 par întemeiate

Opt dintre cele paisprezece stadioane pe care s-a jucat Copa America 2024 vor fi utilizate și la World Cup 2026, incluzându-le aici și pe cele cu gazon artificial.

FIFA va încerca să-și impună propriul protocol, cu o suprafață de joc hibrid, care să combine iarba naturală cu un mic procentaj de fibre artificiale, în scopul găsirii uniformității.

Dar Copa America tocmai a arătat lumii cât de dificil e să creezi această uniformitate printre stadioane făcute inițial pentru sporturi diferite, construite după dimensiuni felurite.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează