Articol de Daniel Scorpie - Publicat luni, 03 octombrie 2016 00:00
Platini a inventat Liga Națiunilor, iar noul președinte Ceferin și-a dat girul, validând oficial proiectul.
Liga Națiunilor va fi lansată peste 2 ani și va oferi o alternativă de calificare la Euro pentru echipele care nu prind turneul final din preliminarii. Dincolo de a substitui amicalele interțări, noua competiție la care vor lua startul toate cele 55 de țări membre va scoate și o campioană, trofeul fiind acordat în anii impari, din 2 în 2, între CE și CM.
Piramidă cu 4 divizii
Liga Națiunilor va fi structurată în 4 divizii valorice: primele două au 4 grupe a câte 3 echipe, a treia divizie cu trei grupe de 4 și una de 3, iar ultimul eșalon cu 4x4, cel mai slab cotate echipe de pe continent. Repartizarea se va face potrivit topului UEFA al coeficienților "naționalelor" la 15 noiembrie 2017, la finele calificărilor CM 2018. Deci o poziționare bună în preliminariile actuale le va aduce "tricolorilor" un loc mai sus, probabil Divizia B, în Liga Națiunilor. La fel, un loc bun în noua competiție contează la tragerea la sorți pentru Euro.
Dispar eurobarajele!
Practic, calificările vor fi divizate în două faze: preliminariile obișnuite, oferind 20 de locuri la Euro, și Liga Națiunilor, cu 4 locuri. Exact acelea atribuite în urma barajelor, la care ajungeau cele mai bune locuri 3 din grupe. Din fiecare divizie - A, B, C, D - se va califica o echipă, după un play-off în 4, cu semifinale și finală. Astfel, în premieră, "naționalele" mici, gen Kazahstan, Georgia, Feroe, vor avea o reprezentantă la Euro. Dacă între cele 4 echipe se află calificate din preliminarii, atunci acestea sunt înlocuite de următoarele clasate în divizia respectivă după clasamentul general, nu din grupe, putându-se trece și la divizia inferioară.
Primele urcă, ultimele cad
Noua competiție prevede și circulația între divizii. Cele 4 câștigătoare ale grupelor promovează, ultimele 4 pică. În cazul celei de elită, careul de ași intră în "Final Four"-ul pentru a stabili campioana Ligii Națiunilor, turneu programat în iunie 2019. Barajele pentru cele 4 locuri calificante la Euro se vor juca în martie 2020. Adică dacă ratăm accesul direct din preliminarii, mai avem o șansă terminând primii în play-off-ul diviziei.
19e locul actual al României în topul coeficienților UEFA, 17,617 puncte. Nu departe de Franța (16,541p, locul 25), care ar fi acum prima din a treia divizie
1.884 punctene separă de ultimul loc (12) din Divizia A a Ligii Națiunilor, ocupat în prezent de Polonia, fix adversara noastră în grupa preliminară a CM 2018
Grupă infernală
- Olanda
- ROMÂNIA
- Suedia/Turcia
Grupă ușoară
- Ucraina
- ROMÂNIA
- Albania
Trei "duble" în toamnă
Meciurile din grupele Ligii Națiunilor vor avea loc în 6 etape, cu câte trei "duble" prevăzute în septembrie, octombrie și noiembrie 2018. Preliminariile CE se vor comprima, cu 10 etape aglomerate în martie, iunie, septembrie, octombrie și noiembrie 2019, grupate, la fel, în perechi de partide întinse pe o săptămână.
De evitat grupele de 6!
Preliminariile CE 2020, cu 54 de "naționale" la start (55 dacă e înscrisă și Kosovo!), vor avea 6 grupe a 5 echipe și 4 de 6, Aici vor evolua cele mai bune 4 din Divizia A a Ligii Națiunilor care-și dispută trofeul, deci ar fi de evitat astfel de serii! Vor merge la turneul final primele două clasate, în total 20. Doar echipele din grupele de 5 vor avea un program mai puțin aglomerat, putând juca și două amicale în ferestrele libere.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”